Pensii militare – clarificări efecte actualizare grad

Interpretare unitară la nivel de structură

În cursul zilei de astăzi s-a stabilizat între instituțiile din structura de apărare națională, interpretarea unitară a modului în care pensiile militare sunt influențate de actualizarea salariului de grad. Concluzia finală este mai puțin optimistă decât informarea noastră prealabilă de ieri, dar totuși reprezintă un plus pentru cei care au depus cereri dupa 1 ianuarie 2023.

Astfel, indiferent de perioada de 6 luni aleasă pentru pensie, chiar daca aceasta nu include luna ianuarie 2023, salariul de grad se va actualiza conform HG 28/2023, raportat la gradul profesional avut în perioada respectivă, doar pentru salariații care au depus solicitări de trecere in rezervă după data de 1 ianuarie 2023.

La nivel MAI s-a stabilit că ar fi o problemă includerea în această interpretare a solicitărilor depuse chiar pe data de 1 ianuarie 2023, prin urmare interpretarea se va aplica doar pentru cererile datate cu 2 ianuarie sau ulterior!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Pensii militare – clarificări efecte actualizare grad

Distribuie

94 de răspunsuri

  1. Era
    culmea să dea ceva, așa cum ați zis voi (SNPP) în postarea anterioară, leprele astea care nu mai știu cum să ne ardă!

  2. Aha! Și eu când am scris în articolul precedent treaba asta, nu mi-ați publicat comentariul. Mulți citesc, puțini înțeleg!

    1. am publicat toate comentariile cu exceptia celor care includ expresii jignitoare / avem permanent optiunea sa mergem mai pe coada, asa cum prefera majoritatea, avand in vedere subiectul foarte sensibil sau sa ne asumam si sa informam in timp real chiar cu riscul de a reveni ulterior cu ajustari pe masura ce linia de interpretare se aseaza si informatiile se coaguleaza / atunci cand discutiile se poarta fragmentat si informatiile se culeg cu greu, nu putem trage noi linia finala / dar e datoria noastra sa treansmitem ce aflam / am precizat ca nu este finala interpretarea si am revenit cu clarificari / daca se prefera linistea si evitarea, pe viitor vom evita sa mai intram in subiecte sensibile pana nu vedem scris semnat aplicat / ne asumam orice eroare si primim cu placere criticile

  3. Asta pentru viitori pensionari dupa anul de gratie 2023.01.01, dar si pentru cei creduli
    Pai daca era cum s-a prezentat anterior trebuiau sa recalculeze la tot ce inseamna haina militara ori nu este era pomenilor electorale inca,dar ce sa vezi s-a scapat niste informatii la cald – noi am incercat-ei nu au vrut.Pai dvs va asteptati sa va dea cind alesi “neamului” nu stiu cum sa va ia si pielea de pe voi….

  4. Să înțeleg că cei care am trecut în rezervă cu data de 01.01.2023 nu beneficiem de actualizarea soldei de grad și nici de actualizarea soldei de funcție cei 10 % ?

  5. Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, prevede, la art. 60 alin. (1), că cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad și/sau solda de funcţie ale militarilor în activitate. Domnule Teoroc ce interpretare mai era necesară când această lege prevede actualizarea pensiilor aflate în plată în momentul majorării soldelor de grad sau funcție?

    1. Verificati forma actualizata a legii

      Articolul 60 (forma actuala cu toate modificarile)
      (1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
      (2) Dacă în urma indexării pensiei militare de stat stabilite potrivit alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză.
      (3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la care se adaugă suma reprezentând intervenția ratei medii anuale a inflației, în aceleași condiții, din operațiunile de indexare anterioare.
      (4) Dispozițiile art. 59 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

      Ne amintim de celebra OUG 59/2017 care a plafonat pensiile militare:

      Articolul 59 se modifică și va avea următorul cuprins:
      Articolul 59
      2. Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
      3. Articolul 60 se modifică și va avea următorul cuprins:
      Articolul 60
      La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

      1. A avut grijă Guvernul Tudose cu Olguța,Țuțuianu și alții ca prin O.U.G.59/ 2017 să modifice art.60 al.1 din Legea nr.223/2015,în sensul ca pensiile militare să nu mai fie actualizate în raport de majorarea soldei/salariului de grad profesional și funcție al celor activi!

        1. Culmea este faptul că și sindicatele ne răspund “ne pare rău ptr voi dar OUG 59 nu permite nimic peste netul cel de pe 6luni” . Dar oare sindicatele cunosc faptul că OUG 59 nici în ziua de azi nu a fost aprobată prin vreo lege…ori faptul că OMM trebuia aplicat peste acel net conform unei legi, respectiv LG 80/95… Ori nu prezintă interes ptr sindicate…!!!

      2. Adevarat cele precizate anterior conform art 60, dar , totusi, sintagma “stabilirea pensiei” face referire la stabilirea pensiei in momentul deschiderii dreptului la pensie, nicidecum stabilirea pensiei la fiecare majorare aplicata conform inflatiei sau altor majorari.

    2. Conform OG 59/2017 pensiile nu se mai actualizează cu creșterea soldelor la cei activi,ele sunt plafonate și cresc doar cu inflația.

  6. Cand am trecut in rezerva nu am fost degradati, numai cei condamnati penal isi pot pierde gradul militar sau profesional, restul rezervistilor raman cu gradul pana la moarte!!!!

  7. Deci cei care au ieșit cu 31.12.2022 beneficiază de indexarea pensiei, cei care au ieșit cu 02.01.2023 beneficiază de actualizarea soldei de funcție și de grad iar cei care au ieșit cu 01.01.2023 nu li se actualizează nici solda de grad nici solda de funcție ( cei 10 % )

  8. Daca art60 din Legea 223 spune clar ca la majorarea soldei de grad sau functie la activi se majoreaza si la pensionari cu procentul pe care se stabileste.

  9. “Nu le numim pensii speciale, dar ele tot aia sunt, că nu respectă niciunul din cele 3 criterii pe care le avem noi, toți ceilalți muritori. Mă refer la durata de cotizație, vârsta de pensionare și modul de calcul al pensiei”! Cum comentați vârsta de ieșire la pensie sub 50 de ani???

    1. Pt (editat) de la gazeta de Dâmbovița Se iese la pensie militara cei care au fost în structuri operative sub 50 ani datorită grupelor de muncă Grupa 1 înseamnă 6 luni/an Grupa 2 însemnă 3luni la an care se scad din 60 ani cât este limita de vârstă pt militari Atâta timp cât nu se desființează aceste grupe dacă au să spunem 25 ani de activitate se poate ieși la 47 ani vârstă Ce este greu de înțeles pt voi? Sau (editat)

      1. Dar legea este strimba,la grupa a doua trebuie să ai minim 6 ani să beneficiezi de un an reducere 6×3=12; nu18 poate mă lămurește cineva.va mulțumesc.

    2. Dacă vă intitulați ,,Gazeta Dâmboviței ” ,și sunteți un mijloc de INFORMARE, a populației, nu de dezinformare, atunci studiați legea pensiilor militare și veți vedea de ce militarii trec în rezervă cu drept de pensie de SERVICIU, nu specială,la cincizeci de ani !
      Drept de care beneficiază și civilii care lucrează în aceleași condiții!
      Deci, mai ușor cu pianul pe scări…!

    3. Simplu. Grupa I de munca. Adica conditii speciale. daca ai 26 ani de militar sau politist scazi din varsta standard de pensionare (adica 60 de ani) 13 ani grupa de munca si asa apare varsta de 47 de ani cand se poate pensiona un cadru activ. Restul e can can. 45 de ani varsta este vrajeala. Si ca sa stiti si noua ni se opresc contributii la pensie. Nu mai ascultati toti habarnistii care spun ca pensiile militare sunt speciale. Nu sunt. Sunt din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

  10. OUG 59/2017,art Vll care modifică art 60 alin 1),a fost emisă pentru a mușamaliza NERESPECTAREA aplicării OUG 57/2015,art 40 pct 4 care modifică art 28 alin 1 lit a-p,în sensul ca,la controlul din 2020 Curtea de conturi a României ,prin Decizia Nr 5 Xll/2020 să nu se autosesizeze de nerespectarea OUG 57 prin aceea că,în decizii, la lit,,g”au fost introduse drepturi nesalariale interzise de lege

  11. Domnule președinte daca am ieșit la pensie cu data de 7 ianuarie 2023,beneficiez de cei 10% și mărirea salariului de grad? Mulțumesc frumos…

  12. Daca se aplica OUG 168/2022, este indiscutabil ca toți cei care își deschid dreptul de pensie dupa 31 12 2022 vor beneficia de actualizarea soldelor de grad, la valoarea din luna ianuarie 2023 , potrivit HG nr. 28/2023, pentru toate cele 6 luni din baza de calcul, sau 12 luni după aprobarea proiectului de lege.

  13. Dar cei ieșiți cu OG 7/98 ce șanse au
    Sunt cele mai mici pensii din sistemul de apărare

  14. Când se va respecta legea in tara asta eșuată domnule prim – ministru Ciuca . Ai uitat de la mână până la gură ce și promis când erai ministrul apărării !!!

  15. Articolul 28
    (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie. Deci spune clar art. 28, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie. Cum eu am optat să ies din sistem cu data de 01.01.2023 (data deschiderii drepturilor de pensie) de ce nu pot beneficia de actualizarea soldei de funcție și de grad ?

  16. Vorbe în vânt .Pacat.Din aceasta cauza nu se mai înscrie tinerii la școlile militare.Timpul î-mi va da dreptate

  17. Totuși am inteles ca și în cazul pensiilor militare, daca cuantumul depășește media soldelor lunare , rămânem cu pensia in plată ( drept cîștigat prin muncă) ?Constantin Paunescu

  18. Cei ieșiți la pensie în 2010 li se va actualuza pensia cu solda de grad și funcție?Trebuie să depunem cerere ptr. actualizare?Mulțumesc anticipat.

  19. Cei ieșiți la pensie în 2010 li se actualizează pensia cu solda de funcție și grad sau trebuie sa depunem cerere ptr. actualizare?Mulțumesc anticipat

  20. Actualizarile la soldele de grsd sau dr functie nici nu ar mai trebui discutate.Ele ar trebui aplicate direct, pentru ca te însoțesc toată viața. Dacă alegem sa le plătim diferit, fără să le actualizăm, atunci să plătească fiecare impozitele la valoarea perioadei cand a ieșit la pensie.CORECT?
    Sindicatele ar trebui sa nu uite un lucru. Beneficiază de drepturi , pentru care au luptat cei care acuma sunt în REZERVĂ sau RETRAGERE. Să nu creadă că o să fie vesnici și ei nu vor ajunge sa fie rezervisti. Pare foarte mult interes numai pentru drepturile celor activi.
    Imi permit după 38 de ani de ,,bocanci” ca să mă exprim plastic, să spun că un sistem este atractiv, dacă ai certitudinea că la iesirea la pensie, drepturile iți sunt respectate. Nu te grăbești să pleci să prinzi mai nu stiu ce oportunitate, pentru xa ele se vor actualiza. Deci domnilor..atentie la trecut..pentru a avea un viitor. Cu respect.

  21. Articolul face referire la data solicitării trecerii în rezervă sau la data trecerii în rezervă? Spre lămurire: am solicitare de trecere în rezervă din noiembrie 2022, iar data trecerii în rezervă fiind 31ianuarie.

  22. Buna ziua! Daca am ieșit la pensie in aprilie 2019, mi se actualizează solda de grad și de funcție? Este nevoie sa fac cerere? Cu respect!

  23. Celor iesiti la pensie în 2019(aprilie in cazul meu) li se actualizează pensia cu solda de funcție și grad sau trebuie sa depunem cerere ptr. actualizare?Mulțumesc anticipat!

  24. Cum dracu sa depui cerere pe 1 sau 2 ianuarie când au fost zile libere ??????!!!!!

  25. Iar daca legea este publicata in MO,va avea efect imediat,sau are vreun termen,pt ca din ce am citit scrie ceva de vreo 60 de zile termen ca institutiile implicate sa puna in aplicare prevederile?Raspunsul CCR are vreo valoare,asta daca sesizeaza cineva? Multumesc !

    1. Publicarea in MO produce efecte imediate. Orice alt demer la CCR nu suspenda aplicarea legii . Cel putin pana la o eventuala decizie a CCR care ar obliga corectare/reinterpretare

  26. dupa legea care va intra in vigoare in 2023, se va calcula 65% din brut.
    la noi pe fluturas avem 2 bruturi!
    la care din ele se va aplica? la ,,salariul lunar brut” sau la ,,total brut”?
    ca daca se aplica la cel de-al 2-lea, se castiga semnificativ!

  27. Culmea este faptul că și sindicatele ne răspund “ne pare rău ptr voi dar OUG 59 nu permite nimic peste netul cel de pe 6luni” . Dar oare sindicatele cunosc faptul că OUG 59 nici în ziua de azi nu a fost aprobată prin vreo lege…ori faptul că OMM trebuia aplicat peste acel net conform unei legi, respectiv LG 80/95… Ori nu prezintă interes ptr sindicate…!!!

  28. buna; am pensie de urmas sub 3000 lei;de ce nu am primit cei 300 de lei ajutor

  29. Si eu sunt curios. Nu e plafonarea la 65%? Pe langa asta ar trebui adugata si actualizarea salariului si gradului.

    Hai sa luamca exemplu un total brut realizat de 7000.
    Stie cineva cum se face calculul?
    Ar fi util pentru toata lumea.

    Multumesc in avans!

  30. Am depus raport de pensionare cu data de 01.02.2023 și am întrebat de rezultatul calculului și mi s-a răspuns ca nu au program nou cu actualizările de anul asta.

        1. Am mai raspuns pe la unele comentarii. Probleme vin dinspore casa sectoriala a MAI. Acolo trebuiesc aliniate niste lucruri . Cert este ca orice baza de pensii va fi actualizata cu 10% si grad daca deschiderea dreptului s-a realizat dupa 2 ianuarie 2023.

          1. Bună ziua ,se discuta prin unitățile noastre că actualizarea gradului se va face decât la cei care au depus cererea de pensionare după data de 13 ianuarie,este adevărat? Mulțumesc frumos

              1. Domnul Cristian,o colega de la financiar mi a confirmat acest lucru,cei care au ieșit la pensie începând cu data de 14 ianuarie 2023doar ei primesc mărirea de grad,cei ieșiți înainte nu primesc,ce putem face in aceasta situație???

                1. La acest momentpentru intreg sistemul de apărare se aplica cu 14 ian cu excepția noastră care aplicam cu 1 ian . Cei de la casa de pensii lucrează la aplicație. Chestiune de sistem!

              2. Bună seara domnule Cristian,se pare că astăzi sa discutat la ANP problema cu mărirea salariului de grad și va urma sa se recalculeze doar la cei care au ieșit la pensie după data de 14 :01:2023,iar noi ceilalți să nu mai speram la așa ceva??? Ce putem face in situația aceasta???

                1. Desteptii din MAI au facut scris la Curtea de conturi care le a dat tot scris ca e corect din 13 nu din 1 / ANP a ramas singura insititutie din structura cu 1 / dar DG ANP a anuntat ca va corecta situatia care devine riscanta pentru cei care au semnat

                2. Deci nu o sa mai vedem aceasta mărire de grad la noi pensionarii din perioada 02-13:01:2023?

                3. interpretarea initiala in toata structura a fost cu data de 1 / ulterior MAI a cerut in scris opinie si am ramas singurii cu data de 1

                4. daca data corecta de incepere a acordarii se seteaza ca fiind 13 si nu 1 atunci 13 va ramane

  31. Bun ziua!
    Se mai știe ceva de calculele pt cei ce si-au depus cererile de pensionare după 2 ianuarie ?
    Eu am depus cererea de pensionare cu 3 ianuarie, dar formula de calcul cu măririle cică nu a ajuns în penitenciare.
    Ma poate ajuta cineva ?
    Mulțumesc!

  32. Bună seara referitor la întrebările colegilor de mai sus aveți un răspuns? Va mulțumesc

  33. Maistru militar promotie 1985 .demisie in 1996 .inainte de ordonanta .intrebare pot beneficia de dreptul de ofrece pencie.multumesc frumos

  34. intrebare
    solda din anii munciti inainte de 90 cum se calculeaza ? la ce curs valutar sau cum?Intreb asta ca sa pot face o medie a tuturor soldelor pana la zi stie cineva? Multumesc.

    1. Am o intrebare,

      “Articolul 60
      (1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.”

      Salariile lunare nete ale militarilor sunt cele de pe fluturas care le luam efectiv in mana(total drepturi pe card), adica cu norma de ehipare+norma de echipare? Sau salariul net se refera la “Rest de plata” de pe fluturas, adica cel fara a se adauga inca cele doua norme?

      Multumesc frumos!

        1. Multumesc mult pentru promtitudine dle. Crstian Tudorache! Dar..sunteti sigur ca se refera legea la salariile nete fara norma de hrana?? Pt ca ceva im ida cu virgula.. Eu de ex pt ultimele 6 luni am avut un salariu brut de 6000, si 65% din ea = 3900, iar media ar fi 4700, apoi scazand din ea norma de hrana si echipare mai ramane 3400.. Acum cei 3900 nu trebuei sa depaseasca 3400??! Ceva nu e in regula..Daca ei s-au referit ca fiind venit net venitul fara norma de hrana, mi se pare strigator la cer …cupa ce ca 3900 oricum e mica(pt mine), mai o aducem si la 3400, fara sa fi luat in seama macar norma de hrana?! E vreun pasaj de text care zice concret ca net-ul la care fac ei referire in art 60, e cel fara norma de hrana? Multuemsc frumos!

          1. Art. 28. – Modificări (1), Respingeri hotărâri prealabile (1), Respingeri de neconstituţionalitate (7), Referinţe (1), Jurisprudenţă, Reviste (14), Doctrină (1)
            (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c). La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
            Admiteri hotărâri prealabile (1), Respingeri de neconstituţionalitate (9), Jurisprudenţă, Reviste (8)

            (2) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special pensionaţi în condiţiile art. 19, 26 şi 38, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), actualizată la data deschiderii dreptului la pensie.
            Respingeri de neconstituţionalitate (2), Jurisprudenţă

            (3) Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
            Respingeri de neconstituţionalitate (1), Jurisprudenţă

            (4) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, precum şi pentru personalul suspendat ca urmare a exercitării unei funcţii de demnitate publică, care îndeplineşte, în această perioadă, condiţiile de trecere în rezervă/încetare a raporturilor de serviciu cu drept la pensie, este cea prevăzută la alin. (1) şi (2).
            (5) În situaţia în care baza de calcul stabilită potrivit alin. (3) este mai mică decât cea stabilită potrivit alin. (1), personalul aflat în misiune permanentă în străinătate poate opta pentru situaţia cea mai avantajoasă.

            (6) Pentru soţul/soţia, militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special, aflat/aflată în concediu fără plată pentru a-şi urma soţia/soţul trimisă/trimis în misiune permanentă în străinătate, în ultimii 5 ani anteriori îndeplinirii vârstei standard de pensionare, se utilizează ca bază de calcul media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate anteriori plecării în misiune.
            Reviste (1)

            (7) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special detaşaţi în afara instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pensia militară de stat se stabileşte potrivit prevederilor art. 29.

            (8) La stabilirea venitului brut nu se au în vedere dispoziţiile Legii nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificările şi completările ulterioare.

  35. Intrebare pertinenta la dl Niculescu dar
    nimeni nu zice nimic de salariile dinainte de 90.si cum se calculeaza valoarea salarului in acei ani de ce?

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.