Proiect de lege care vizează și Poliția Penitenciară

Spre finalul zilei de ieri, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat în transparență proiectul de lege privind modificarea actelor normative care reglementează pensiile speciale și pe cele militare. Proiectul publicat pe pagina MMSS este ușor diferit cel puțin la capitolul pensii militare, față de proiectul pus anterior, ieri dimineață, la dispoziția presei, ca urmare a unui răspuns dat de MMSS către CSM. Din precizările de mai jos observăm o corectură făcută la ceea ce SNPP a sesizat ca fiind mai degrabă o eroare materială decât intenție, respectiv menținerea posibilității de a alege perioada de referință pentru baza de calcul a pensiei și nu de a limita strict la ultimele luni din carieră.

Prevederea în vigoare:

Articolul 28. (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ:(…).

Prevederea din Proiect – varianta 1 (răspuns MMSS către CSM):

(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în ultimele 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ: (…).

Propunere SNPP de corectare a Proiectului transmis la CSM:

Propunerea din Proiect – varianta 2 (publicat pe pagina MMSS):

1. La articolul 28 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c), în care nu se includ:

Acest proiect este așteptat cu îngrijorare de ceva timp. Mai întâi a apărut temerea ca PNRR impune eliminarea pensiilor militare dar mai mult sau mai puțin în contextul conflictului armat din proximitatea granițelor României, guvernanții au tranșat ca pensiile militare nu sunt speciale. Dar chiar și cu această interpretarea asumată public, pensiile militare sunt menționate expres în PNRR. Prin urmare trebuie făcută o modificare cât de mică ar fi ea, altfel finanțarea prin PNRR este în pericol.

Variantele vehiculate au indicat riscuri privind eliminarea pensiilor anticipate, creșterea vârstei de pensionare cu 5 ani, stabilirea mai dezavantajoasă a perioadei pentru baza de calcul a pensiei, precum și impozitarea progresivă a pensiilor. Dintre acestea se pare că a rămas pe listă doar ultima sperietoare dar chiar și aceasta îndulcită față de o primă variantă care prevedea o medie generala a salariilor pe ultimii 5 ani. Ultima variantă publicată într-un târziu de MMSS prevede 12 luni la alegere din ultimii 5 ani. Cu toată îndulcirea, această modificare aduce totuși o serie de prejudicii calcului pensiilor pentru cei care vor trece în rezervă dupa legiferarea (în cele două camere ale Parlamentului), adoptarea, promulgarea și respectiv publicarea viitoarei eventuale legi, aflate la acest moment în stadiul de proiect scos în transparență decizională. În cele 12 luni de referință drepturile sunt mai dinamice (nu detaliem) incluzându-se și concediul de odihnă care din fericire în Poliția Penitenciară se plătește cu toate sporurile!

Se răspunde astfel oficial îngrijorărilor privind riscul de modificare peste noapte, care să nu mai permită decizii de depunere a cererilor de pensionare pe ultima sută de metri. Am repetat în clarificările noastre repetate că nu este posibilă o modificare peste noapte. Chiar MMSS stabilește un termen de dezbatere de 10 zile a proiectului inițiat pe 20 decembrie 2022, urmând continuarea procesului legislativ în primul trimestru al anului 2023. Evident că este vorba despre o diminuare a bazei de calcul actuale și acest lucru ne deranjează și ne mobilizează dar cel puțin știm cum stăm și știm că este timp pentru decizii și acțiuni.

Distribuie

84 de răspunsuri

  1. Buna dimineata!
    Domnule Teoroc, după părerea dumneavoastră,acest proiect de lege, cu aproximație, din ce lună a anului 2023 va fi aplicabil?

  2. Buna dimineata!
    Domnule Teoroc, după părerea dumneavoastră,acest proiect de lege, cu aproximație, din ce lună a anului 2023 va fi aplicabil?

  3. Este posibila si o recalculare a pensiilor în plata după aceasta noua formula?
    Asa se zvonește prin unele cercuri.
    Multumesc

  4. Mai sunt câteva modificări care afectează în special personalul medical și cel didactic.Nu știu dacă ar trebui trecute cu vederea foarte ușor cu atât mai mult cu cât probleme cu angajarea personalului medical in penitenciare sunt destule.Nici pe zona specialiștilor din zona didactică lucrurile nu stau chiar pe roze

  5. buna ziua!
    eu vad in documentul MMSS nr. 2639/DIB/19.12.2023, Art. XI. Prezenta lege se publica in Monitorul Oficial si intra in vigoare cu 01.01.2023
    ATENTIE MARITA!

    1. poate daca evita parlamentul si presedintia / sau trece prin ele ca prin branza / in cel mai rau caz vom stii cand se adopta si pleaca la promulgare / se publica pe site ul cdep

  6. La litera O , aia cu ce nu va mai fi cuprins in baza de calcul, aia e de autat si vazut.
    Si posibil sa fie de genul: nu va convine si asa? Stai ca va mai taiem si o sa ne trezim ca dupa niste ani de cotizat la stat vor fi niste pensii ca ala care a avut salariul minim pe economie.

    1. trebuie decis si adoptat hg pentru actualizare / nu avem un termen concret / informam de indata ce apar aspecte clare

      1. la intalnirea avuta cu factorii decidente, inclusiv cu Caciu acum cateva zile, s-a vehiculat ca ar exista posibilitatea sa nu intre in vigoare pana la plata salariului din februarie pt ianuarie? adica sa produca efecte cu 1 ianuarie?

  7. Buna ziua, o intrebare pe langa acest subiect, se va mai actualiza salariul de grad incepand cu 01.01.2023, sau a fost doar o schema a lor sa puna ceva pe hartie sa ne momeasca, ca de fiecare data..

      1. am inteles ca ieri a trecut de MJ hg-ul, aveti informatii , se vrea adoptarea pana la finalul anului?
        am inteles ca doar finantele ar trebui sa isi mai dea acceptul.

        1. azi a fost transmis in sistem pentru obs / deci nu cred ca MJ si a formulat avizul inca / oricum dupa avize interministeriale, proiectul se trimite la CES pentru avizare iar in CES avem reprezentare si informam in timp real

  8. Bună ziua,
    domnule președinte,
    O simulare ,între forma actuală a metodei de calcul și cea nouă, la un agent sef principal cu 25 de ani vechime sau nu neapărat agent șef principal și, o altă persoană cu un alt grad, cu același coeficient de încadrare, nu ne puteți face?
    Cred că mai mulți colegi așteaptă o asemenea comparație!
    Am înțeles că se pleacă de la procentul de 65% din media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, aici nu se adaugă și meritul militar ,mai exact procentele de 10% pentru 15 ani de activitate, 15% pentru cei cu 20 de ani de activitate, respectiv 20% pentru cei ce au 25 de ani de activitate?

  9. După părerea dumneavoastră, cam cat de mare va fi diferența între pensiile actuale și cele prevazute in noua lege?

    1. de la caz la caz / in 12 luni se mai strecoara si un concediu care e cu sporuri dar e fara majorari de munca suplim (pt cei din ture) / plus ca putin probabil sa se obtina maj de 50% 4 trimestre consecutive / dar nu imposibil deh / si de aici sunt niste diferente / nu uriase dar sunt / baza de calcul este indestulatoare – intervine plafonarea la sal net care limiteaza pensia / de aceea este importanta o medie salariala cat mai ridicata pentru a se “trage” cat mai mult din ce ofera baza

  10. Este posibil ca cei care depun actele de pensionare in prima jumătate a lunii ianuarie 2023 sa li se calculeze cu 12 luni?

  11. Diferente mari nu sunt între 6 luni și 12 luni , procentul e același plus că nici acum nu se iau în calcul ordinele.

  12. Cu inechitatile din sistem nu se mai intampla nimic,nu se mai fac reparatii sau a ramas doar sloganul,,la functii,grade si vechime egale ,pensii egale”.E normal ca un militar cu scoala militară si 27 ani vechime sa ia 3000 lei si un instalator cu18 ani vechime peste 6000?

  13. In 15.12. spuneati ca in urma discutiilor cu MJ-ul care “ne sustine ” ca nu are cunostinta de vreun proiect legat de pensii dar nu exclude sa existe la ministerul muncii vreun proiect…..ori Budai a spus ca acest proiect a fost facut dupa consultari cu factorii responabili (cine sa fie oare?),ca nu a facut de capul lui asta…..mai mult ca este ” o certitudine ca legea trece asa fara probleme ” de CCR,desi imi vine greu a crede ca acestia vor accepta schimbarea asta……..cine minte acum? MJ-ul ,Budai? Pe la colturi se discuta ca de fapt nu este nici macar 65% din brut ci undeva la 58,9..59..%.De ce magistratilor li se permite 80% iar noi iar fii ploii doar 65%? Pentru acest ministru nu contam decat la cheltuieli…..cat mai putine spre deloc……

  14. Bună ziua. Nu se poate face nimic pentru sporul de studii superioare? Sunt foarte mulți agenți care au studii superioare(altele decât dreptul, sportul și psihologia) și nu primesc sporul.

  15. Buna seara! Eu sunt in prag de pensionare, după aproape 32 de ani de MAI . Raportul de pensionare poate fi depus de azi, pentru a te pensiona cu data de mâine , sau se depune cu ceva timp înainte ? Care este data pensionarii,data trecută pe raport? Mulțumesc!

  16. Bună ziua ,meritul militar ce se mai aude cu el !!! Este oprit din 15 septembrie 2017

  17. Bună ziua, dacă pe 14/11/2022 am făcut raport pt a ieși la pensie cu 01/12/2022 și dosarul nu este finalizat,care este legea de care beneficiez dacă intră la 01/01/2023 cea nouă?

  18. Care este data la care se raportează” deschiderea dreptului la pensie” și în funcție de care se aplică legea în vigoare la această dată?

  19. Bună ziua. Ce se întâmplă cu anii lucrați în civilie și depuși la M.Ap.N.panq în anul 2015, inclusiv? Se iau în calcul la recalcularea pensiei militare?

    1. Luați,vă rog legatura cu biroul R.U. al M.A.P.N.Fara suparare noi avem alte probleme,cred eu mai importante. Sănătatea,si un an nou fericit

  20. Buna ziua,stie cineva daca 10 % majorarea cat si solda de grad ” actualizata”… intra in baza de calcul a pensiei dupa 1 Ianuarie ??

  21. Credeți că vor recalcula și pensiile militare în final ? După ce proiectul trece de parlament ? Daca se recalculează ,se păstrează în plată cuantumul mai avantajos ? Multumesc!

  22. Nu pot fi de acord cu 6, acum 12 solde din ultimii 5 ani, e o blasfemie pentru unul ca mine, m-am pensionat im 2013: (6 luni din 2008), 2009, 2010, 2011, 2012, (6 luni din 2013) au fost anii care un domn Băsescu împreună cu alți doi deștepți Boc şi Igaş mi-au tăiat din soldă. Mie ce-mi rămâne să aleg?
    Care a fost vina mea că niște băieți deștepți s-au găsit să taie din soldă 25 la sută?

    Ce era dacă se punea o soldă comună pentru fiecare grad în parte, se găsea o formulă unică (coeficient de ierarhizare, coeficient de comandă, de vechime, etc.) Era toată lumea la fel. DE CE NU SE APLICĂ ANEXA VI DIN LEGEA 153/2017?
    Credeam că se elimină inechitățile, dar în halul ăsta nici o șansă!

  23. Recalcularea pensiilor,se v a face cu actualizarea soldelor de grad si functie la zi?

    1. Acest cuantum a ramas pentru magistrati pe care i-a tamponat destul de mult. In ce ne priveste doar cele 12 luni pentru baza in loc de 6. Si noi am fost tamponati insa nu am avut nevoi de ingrijiri medicale 🙂

  24. Baza de calcul ramane 80% se schimba doar alegerea celor 6 la 12 luni se poate modifica in parlament sa revina la 6 luni se fac demersuri in parlament multumesc

  25. Ramane 80 % am inteles se pot face demersuri in parlament pentru revenirea la 6 luni din 5 ani cum este acum

    1. Eu auzisem de 65% din media celor 12 luni din 5 ani fara acel salariu de 50% pe care noi cei de ture sa ne fie cu iertat nu prea l-am vazut pe fluturas. Eu din pacate nu am prins acest tren ma incadrez cu 1 septembrie 2023 , ar fii fost un pic mai bine daca exista un pic de transparenta si din partea ANP nu mai zic de restul unde se stie ce invarteli au tras la nivel de conducere local si national.

  26. Bună seara,
    Dacă pe 03.01.2023 fac raport pt a ieși la pensie cu 15/02/2023 și dosarul nu este finalizat,care este legea de care beneficiez dacă se promulgă până în data de 15.02.2023 cea nouă?

  27. Buna seara.Am fost pensionat la drept din MI la 01 03 2016 acum am.o pensie de 3.900 ron cu cat voi ramane dupa recalculare? Multumesc.

  28. Despre SOSP, ce informații mai sunt? Mă refer la cei pensionați după ianuarie 2018, mulțumesc.

  29. Ma pensionez cu 10 februarie 2023.Risc sa prind modificarile din noua lege? Mi se recalculează și mie chiar dacă e în plată?

  30. Buna ziua,
    Se aplica incepand cu ianuarie 2023 excluderea inechităților?
    Mulțumesc,

      1. Bună dimineața! Am făcut raport de pensionare cu data de 01 11 2022 și aștept decizia de pensionare,dacă am ales cele 6 luni consecutive la începutul ultimului an și am făcut între timp alt raport pentru ultimele luni se poate lua în considerare ultimul? raport!Mulțumesc!

  31. Bună ziua! Conform proiectului de lege initiat de catre Gurvernul României, mai mult ca sigur, legea care va fi adoptată de catre Parlamentul României îi va afecta pe toti viitorii pensionari, precum si pe cei care au pensii în plată cărora li se vor recalcula pensiile intr-un termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii.
    Toate pensiile, atât cele aflate in plată, cât si cele ulterioare, vor fi diminuate cu un procent situat intre 6 si 9%, dar, in fapt, nici o pensie nu va scadea sub cuatumul celor aflate in plată pentru ca toate pensiile vor fi indexate cu 15,9% in luna ianuarie 2024, reprezentănd indicatorul inflatiei pentru anul 2022 (indicator definitiv cunoscut in luna martie 2023 pentru anul 2022).
    De asemenea, asa zisul “salariu de merit” nu va mai fi luat in consideratie la baza de calcul a pensiei (adică 12 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate).
    Referitor la cuntumul pensiei, acesta va fi in procent de 65% din baza de calcul in cuamtum brut.
    În fapt, cuantumul net al pensiei aflata in plată va fi de 58,5% din baza de calcul in cuantum brut.
    De ce 58,5%? Pentru ca pensia aflata in plată in cuantum net nu poate depasi valoarea salariului/soldei nete aflată in plată in perioada activă corespunzatoare perioadei alese ca baza de calcul.

  32. Știe cineva cum va fi viitoru proiect lege pensie militara după discuția cu baca mondiala procentajul de calcul multumesc

  33. Bună. Am înaintat raport de pensionare cu data de 01.02.2023 și am întrebat la contabilitate de rezultatul calculului și mi s-a răspuns ca nu au program pt calcul pe 2023. Știți ceva despre acest fapt. Mulțumesc

  34. Nici nu stiu cum sa incep , domnilor , doamnelor cadre militare stati si va intrebati cu ultimele 6 luni sau 12 luni cum se ia in calcul pensia dumneavoastra dar linga dumneavoastra in aceiasi UM DE TRANSMISIUNI,INFANTERISTI,GENISTI ETC mai lucreaza o categorie de personal care face aproape aceiasi treaba : nu are voie sa paraseasca garnizoana fara aprobare,anunta parasirea tari la S.de I. stiti la ce ma refer,se prezinta OBLIGATORIU la alarma ,merge alaturi de Militari la Trageri Obligatori, fac servicii lalocurile unde sunt incadrati,nu au voie sa participe la proteste, etc voi beneficiati de GRUPA DE MUNCA ,3 LUNI LA AN grupa a 2 a de munca ,6 LUNI LA AN grupa 1 de munca SAU AN PE AN {MISIUNILE EXTERNE} Eii de si lucreaza in aceleasi conditii li sau taiat acest drept de GRUPA DE MUNCA (GRUPA A 2A DE MUNCA ) undele radio NU OCOLESTE si lucreaza linga dumneavoastra acele persoane sunt PERSONAL MUNCITOR CIVIL care ies la pensie la 63 femeile si 65 barbati. O zi buna sa aveti. poate vede si Dl. Budai acest Comentariu multumesc.

  35. Bună seara. Am un raport de pensionare începând cu 01 martie 2023. Perioada pe care intenționez să o aleg este în 2020. Aveți idee dacă media rezultată în 2020 se va mai actualiza cu ultima soldă de funcție, de grad și gradație din februarie 2023 ? Va mulțumesc.

  36. Bună ziua .
    Va rog sa explicati modul de calcul al pensiei militare actuale .
    Mai exact , doresc un exemplu de calcul
    Doresc sa imi calculez singur pensia .

  37. Bună ziua .
    Va rog sa ne ajutați cu modul de calcul privind actualizarea soldelor din anii anteriori ( soldă de funcție , de grad și gradație ) ?
    Concret : cum aplicam cei 10% , cu cat îi impozitam ?
    cum actualizam si aplicam suma de 725 lei la anii anteriori ?
    Va mulțumesc

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.