Si se ia in calcul la pensie!

OUG 70/2020 care apare publicata strategic pe 14 mai 2020 cat sa acopere vidul legislativ dintre starea de urgenta si cea de alerta, include printre alta prevederi care vizeaza prelungirea unor masuri de prevenire a raspandirii SARS-CoV 2, si un articol 7 dedicat prelungirii aplicarii Legii 19/2020. Conform acestei dispozitii, numărul de zile libere plătite pentru unul dintre părinţi se stabileşte până la încheierea cursurilor anului şcolar 2019-2020, cu exceptia structurii de aparare unde se acorda o majorare de 75%.

La finalul art 7 avem o prevedere care stabileste ca majorarea nu se ia in calcul la plafonul de sporuri insa nu se face nicio precizare referitor la calculul pensiei. In structura de apararea s-au purtat discutii privind eliminarea acesui drept din stabilirea plafonului pentru pensia militara, dar restrictia nu apare in normele recent emise. Astfel, pentru cei care au primit aceasta majorare cuantumul pensiei poate fi influentat puternic. Majorarea de 75% pentru copii este dreptul cel mai substantial din sistem, intrucat se acorda pentru toate zilele lucratoare similar unui  spor permanent. Retinem totusi eventualitatea adoptarii unei prevederi limitative in perioada urmatoare.

8) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, majorarea prevăzută la alin. (4) nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: OUG 70/2020. Majorarea pentru copii se acorda in continuare

12 Responses

  1. nu se ia dar o influenteaza / baza de calcul genereaza o pensie care depaseste oricum salariul net (acesta fiind plafonul) / avand majorare ai un net mai mare deci un plafon mai ridicat pentru pensie

 1. Salut! De ce nu este posibil ca un lucrator de penitenciare sa beneficieze de sporul de 75% pt copilul de 1 an care bineinteles nu este inscris intr-o unitate de invatamant si ambii parinti lucreaza in sistemul penitenciar? Nu este discriminare?

 2. Comentariul meu nu se refera la acest articol,dar vreau sa aduc mulțumiri pentru toata activitatea care a desfășurat o în cadrul sindicatului pe care l conduceți domnului Marius Duricu din cadrul penitenciarului Timisoara.
  După cum știți a iesit la pensie si rar mai găsim oameni ca el,un om si coleg deosebit care o sa ne lipsească.
  El a ridicat enorm ștafeta în ceea ce privește activitatea sindicală,s a implicat si a reusit sa mentina un singur sindicat ceea ce spune foarte multe despre munca depusă.
  PENSIE LUNGA MARIUS DURICU!!!

  1. @Don
   Dacă d-nul Duricu a ridicat”ștafeta”!!!, ar fi interesant de știut cui a predat…. ștacheta! 😀.
   Hai să nu mai părem mai inteligenți decât suntem….
   Pensie lungă și sănătate d-le Duricu!!

   1. stacheta se ridica iar stafeta se preda 🙂 / prin vot, le final de mandat sau mai devreme daca poporul decide astfel / Marius continua activitatea liber de presiunile care vin cu calitatea de angajat / este fost salariat si prin statut are optiunea de a se mentine ca membru si ca lider ca nenumarate astfel de cazuri din politie si penitenciare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *