Crește baza de calcul a majorării de 50%

În urma unei semnalări de la casa sectorială de pensii care a observat un calcul diferit al unor drepturi salariale din baza de calcul a pensiei unor militari, a pornit un turbion de verificări și corespondențe care s-a amplificat fiind relevat un aspect ciudat privind majorarea de 50% pentru misiuni speciale care se acordă în structura de apărare națională și anume faptul că două instituții din structură calculau acest drept prin aplicare la salariul de funcție în plată și nu la baza veche de calcul.

Vom evita să facem apologia dreptului în discuție prin raportare la cadrul normativ în vigoare deoarece este un patinaj pe gheață subțire având în vedere dinamica modificărilor legislative adoptate în ultimii ani. Ne vom mulțumi să identificăm un prim reper important pe firul cronologic al acestor modificări și anume calculul tuturor salariilor de funcție la nivelul prevăzut pentru anul 2022 în grilele legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, decizie politică pusă în practică prin OUG 54/2023 începând cu data de 1 iunie a anului trecut. Vă invităm să rețineți acest reper la care vom face referire în argumentație precum și prescurtarea SF2022 (salarii de funcție în plată, la nivelul anului 2022).

În sistemul de apărare există anumite diferențe între modurile de acordare a acestei majorări. Poliția Penitenciară are o serie de aspecte care o departajează în sens pozitiv dar și un aspect care ne dezavantajează și anume aprobarea ordinului de ministru pentru acordarea majorării cu mare întârziere la fiecare început de an (de regulă luna în martie) din motive birocratice și de neprioritizare (tardivitatea aprobarii OMJ nu afecteaza totuși dreptul care se acordă retroactiv). În referire la aspectele pozitive reaminitim că în Poliția Penitenciară majorarea se acorda în procentul maximal de 50% fără diminuări și pentru o perioadă de doar 3 luni, respectându-se proporționalitatea pe corpuri (agenți / ofițeri) precum și cu adoptarea deciziilor de acordare în mod transparent în consiliile de conducere cu participarea sindicatelor.

Prin urmare la acest moment, instituțiile din structură care au în vigoare ordin de aplicare a prevederii din legea-cadru care reglementează plata majorării de 50%, și au în plată majorarea, au modificat (acolo unde era cazul) aplicațiile de salarizare calculul facându-se la salariul de funcție în plată (vizibil pe fluturași – cel prevăzut la modul generic în grilele legii-cadru). În cazul nostru, proiectul de ordin de ministru se află încă în transparență iar SNPP a semnalat ANP încă de la începutul săptămânii trecute necesitatea de corectare a bazei de calcul în ceea ce ne privește, corelat cu celelalte instituții din structură cu atât mai mult cu cât este disponibil și punctul de vedere al ministerului Muncii cerut de MAI pe subiect:

Astfel, în relație directă cu ANP și MJ, SNPP va face toate demersurile necesare pentru ajustarea normelor aplicabile astfel încât calcului dreptului să fie realizat prin raportare la noua bază cel puțin începând cu 1 ianuarie 2024, analizând totodată posibilitățile juridice și bugetare de a corecta situația pe trecut începând cu 1 iunie 2023 dată de la care SF 2022 sunt în plată conform legii-cadru, sens în care reamintim reperele pe care v-am invitat să îl rețineți în argumentația de mai sus. Nu în ultimul rând apreciem că există motivele necesare ca această modificare a bazei de calcul să fie cerută retroactiv în instanțele de judecată, încă de la data intrării în vigoare a Legii nr 153/2017 sub rezerva limitei de 3 ani (anterior datei acțiunii) pe care instanțele în general o impun în materie de revendicare drepturi neacordate.

Distribuie

31 de răspunsuri

  1. Bună ziua!
    Cu tot respectul, domnule președinte! Acest 50% este doar o mare mascarada, produce disensiuni intre colegi și atât. La acest râvnit premiu au acces doar doar anumite persoane( mai bine zis, veșnic aceleași persoane).
    Așadar, nu știu dacă se poate considera o reușită.

    1. cunoastem si intelegm criticile / nici nu am incadrat ca reusita a noastra aspectul / totusi un mare procent din personal se ruleaza prin aceasta majorare / chair daca nu toti

      1. Buna seara! Nici nu este acesta obiectul acestui “premiu” (la care subscriu ca ar trebui scos, dar ar fi nevoie si de o salarizare corecta, realista si pe masura raspunderii, a muncii prestate si a rezultatelor acestei munci), conform ordinului acesta avand drept scop aprecierea rezultatelor deosebite, a activitatilor speciale, cu grad ridicat de raspundere, etc… ceea ce intradevar, obiectiv vorbind, scoate multi colegi din schema (asta daca vb pe sleau si nu de dam ce nu suntem, cum tot vehiculeaza colegii in prag de pensii si altii memultumiti de sistem, dar care nu muta un pai toata ziua si sparg 1 pachet de tigari, 2 pungi de seminte si o sticla de cola, stand cu picioarele pe birou/pereti, asteptand orele 16:00/19:00, cu greu facand fata muncii). Pe de alta parte, ca tot discutam de randuiala in obtinerea acestui 50% (care ar putea sa nici nu fie 50%, putandu-se propune si procent mai mic, dar aici e alta discutie si oricum nu se aplica), daca s-ar proceda asa si ar exista o ordine nescrisa de acordare a lui, oare ar mai motiva pe cineva? Raspuns corect NU. Adevarul e ca nici asa nu motiveaza pe cine nu vine motivat din fabrica sa faca ceva 😉 nu sunt mari bani si nu compenseaza munca unora care il merita, dar nici nu-i multumeste pe altii care il primesc pe nedrept si aduce dupa el frustrare in randul tuturora, mai ales din partea celor care nu-l primesc pe merite sau nu, dupa caz, ca sigur ar exiata si persoane merituoase ce nu prind “randul”. Concluzionând, initiativa e buna, dar schimbarea e in noi. Succes!

        1. Doamne cat de bine ai descris. De fapt cam aceasta este situatia reala in care ne aflam.Ar mai fi de adaugat faptul ca mai este si un mijloc de constrangere/manipulare.

        2. Coleg : aș vrea să te văd pe tine în prag de pensie câte paie muți . Cei care sunt în prag de pensie acum, și-au dedicat instituției mii ( și aici nu exagerez cu nimic ) de ore suplimentare efectuate pentru ca se lucra pe 3 schimburi sau lucrai la punctele de lucru 12 ore /zi . Nimeni nu a contorizat aceste ore, nimeni nu le-a plătit, nimeni nu a lăudat personalul de penitenciar pentru eforturile depuse . Acest timp nu-l mai întoarce nimeni, timpul pierdut în pușcărie în detrimentul familie nu ți-l mai dă nimeni . Așa ca, ai puțin respect pentru cel mai în vârstă, roagă-te să nu treci prin ce a trecut el și bucură-te de aceste vremuri bune .
          În țările civilizate, cel care este în prag de pensionare are un program special în care este inclus în ultimii ani de activitate pentru adaptare, în funcție de starea de sănătate, fizică etc . La data trecerii în rezervă sunt organizate ceremonii ( la Mapn ) se fac, în cadrul cărora comandantul și colegii îți strânge mâna și îți mulțumește pentru întreaga activitate . În sistemul penitenciar, mai au puțin și îți un șut în fund, au fost oameni care au plecat după 30 ani dezamăgiți de sistemul pe care l-a slujit atât . Dar nu sistemul este de vină, vina o poartă parveniții, împuternicirii, piloși și alți nepoți care conduc acest sistem, care manifestă aroganță, lipsa de respect și atitudine de superioritate .

          1. Nu te cunosc,dar te felicit si iti strang mana cu mare respect!
            Un pensionar…

      2. Va salut domnul Stefan! O intrebare am ,va rog daca ma puteti ajuta, sdsl si munca suplimentara cand cand conteaza pentru baza de calcul pentru pensia de serviciu? In luna cand se fac aceste ore? Sau cand intra in plata peste 3 luni?… Multumesc

        1. La luna efectuarii nu a platii. La calcul pensie se întorc la lună în care s-au efectuat orele. Cei de la financiar si resurse din unitati pot expplica aceste lucruri

  2. Să vezi acum dușmanii și mâncătorii! Surprinzător, când ești detașat și îți vezi de banii care îi iei lunar efectiv din munca ta, este absolut comică dârzenia cu care se bat “nepoții” să devină “șmecheri” și “coteiala” după un pol de bani. Când am fost pus pe listă acum ceva timp am zis ca leșin 😂 I-am donat pe toți și am prezentat acte în sensul ăsta! Rugați-vă fraților de sănătate!

  3. Oscarul îl primește: inspectorul șef, adjunctul și pilele, muritorii de rînd nu au acces la așa ceva. După zeci de ani în sistem niciodată nu am luat un leu în plus față de salariu. Acum sînt pensionar, nu mai nevoie de așa ceva.

  4. Oscarul îl primește: inspectorul șef, adjunctul și pilele, muritorii de rînd nu au acces la așa ceva. După zeci de ani în sistem niciodată nu am luat un leu în plus față de salariu. Acum sînt pensionar, nu mai nevoie de așa ceva.

  5. Ca lucrator de salarizare va spun ca acest drept este plafonat de Ordonantele trenulet. Intr adevar printr o interpretare agresiva se poate calcula acest drept la SF actual. Insa a da in judecata retroactiv, este o mare bataie de cap si nu se va sparge decat in capul unitatilor, Anp ul degrevandu se de raspundere. DACA exista posibilitatea acordarii la 50% din SF actual e numai bine. Dar… Actiuni in instanta , foarte greu. Exista riscul pierderii procesului. Pentru ca scrie clar. Orice alt drept in afara de salariu ramane plafonat. Practic.. Ar exista castiguri in unele unitati, si in altele NU, Depinde cine face întâmpinarea. Iar daca o face bine, nicio sansa de castig. Dar…Prin asumare de catre MJ/Anp, asa cum a fost in cazul coeficienților, se poate rezolva.

    1. Intotdeauna procesele castigate pe drepturi salariale au condus la munca in plus pentru ciolegi. Insa sunt niste drepturi si daca exista posibilitatea obtinerii inclusiv prin instante nu exista alta vaerianta. Asumarea ANP a venit ca urmare a zecilor, poate chiar sute de procese castigate (vezi sporul pe perioada aconcediilor)

  6. Deci cei care au ieșit la pensie in 2020 și sunt membri SNPP, ce mai pot face?
    Dar cu sporul de noapte care în dec 2017 se calcula raportat la sal de f in plata( Legea 152/2017), iar din Ian 2018 s-a calculat raportat a sal fct 2009, a fost corect? Dar de cuantumul sporului SDSL care nu s-a actualizat la sal fct in plata de la data deschiderii Dr de pensie , pt cei pensionați pt limita de vârstă, știți? Avem și Decizia ICCJ -complet dezlegare chestiuni de drept- 53/2021 neobligatorii pt ANP. Și alte Decizii ale CCR, tot așa tratate.

  7. Bună ziua domnule președinte Teoroc. Ne puteți ajuta cu un model de cerere pentru a putea da în judecata sa obținem drepturile măcar din iunie 2023? Sunt alte sindicate precum cele din Politie care au făcut deja acest lucru pentru membrii lor cotizanți.

    1. Exista posibilitatea inclusiv a asumarii raportarii la noul SF. Nu e nicio graba. In functie de cum vor evalua lucurile, la nivel de filiale SNPP se va recurge la aceste procese , daca va fi cazul.

  8. Să înțeleg că un coleg trecut în rezervă în decembrie 2023, cu bază de calcul iulie-decembrie 2023 și cu acest spor în lunile respective, ar trebui să primească decizia de pensie cu acest spor aplicat la SF actualizată la 01.07.2023, nu la SF plafonată.

  9. Puneti si dvs noutățile de la sedinta ca sa nu mai fim nevoiti sa citim de la “concurenta” IAR

  10. Se pare ca la sanatate chiar se misca cum a declarat premierul azi:

    Tot în domeniul sănătății, premierul a anunțat că în ședința de marți se discută grilele de salarizare din domeniul sanitar.

    La noi nimeni nu stie nimic, e totul secret de stat.

  11. Acest Oscar este pentru pupincuristi!!! La IGSU orice ofiter care trece in rezerva are acest Oscar se poate verifica, soda 7000 (pentru cei de la ore) pensie 9000 datorita acestui Oscar, si de aici devine abuzata L 223.

  12. Buna ziua
    Domnule prersedinte
    Sunt pensionar din anul 2020 si am ales la momentul respectiv cele 6 luni din anul 2018 cand am avut 3 luni Majorarea de 50%. Intrebare. In acest caz se mai poate recalcula pentru pensie conform celor precizate in articol?
    Multumesc

  13. Bună ziua domnule președinte Teoroc. Ce se mai aude de noul SF pentru majorarea de 50 %. De pe 27.02. Când a fost publicat articolul, nu au mai reușit cei din ANP sa vina cu o precizare plauzibila referitoare la baza de calcul? Sau trag de timp, ca să se mai prescrie din lunile din urmă?

    1. e rezolva / mai greu pe trecut dar cu 1 ian se produce / vom informa / ordin pe traseu – transparenta / discutii pe incadrari juridice

  14. Exista tot felul de situații. Domnul de mai sus, dacă s-ar fi pensionat în 2022, era afectat de prescripție? În sensul ca actualizarea ar fi trebuit făcută în 2022. Sub 3 ani deci. Multumesc

  15. Bună ziua. Sa înțelegem ca nimeni nu își mai asuma răspunderea noului mod de calcul la SF pentru majorarea de 50 %? Ce facem cu restantele din urma pe 3 ani? Sindicatul nu își asuma nimic pentru membrii lui? Cotizam degeaba? Dacă ANP nu își asuma greșeală și sa o repare din urma pe 3 ani, noi ca sindicat și dumneavoastră ca președinte, ce tăcem?

    1. Nimeni nu tace. Daca observi initiativa tot a sindicatului ste de a identifica corect aceasta plata. Pentru ultimii 3 vor fi procese in instanta initiate la nikvel de filialele SNPP

  16. Foarte bine punctat ,,Felicitări”
    Mă regăsesc pas cu pas în tot ce ai scris, ajungând, ca după 33 de ani și 3 luni să plec, așa ca și cum nici nu aș fi fost pe ,,acolo”😪 suportând toate rigorile sistemului, cot la cot cu bărbații (femeie și mamă, fiind)…nu mai vorbesc de cuantumul pensiei care e jumătate, față de a celor (să le zicem),,colegi”pensionari, în vârstă de 45 de ani, și care s-au sacrificat maxim pentru această ,,profesie”

  17. Bună ziua, ce știți, mai sunt ceva info referitoare la modul de calcul pe SF pentru cei ieșiți în pensie în perioada iunie-decembrie 2023? Din ce am văzut într-un comunicat al DGFC, se spune ca nu ar fi retroactivitate pe această speță, ca acest drept nu poate fi recalculat perioadeai anterioare datei de 01.01.2024. Pe baza prudentei lor în utilizarea fondurilor, au fost privați de drepturi, mii de proaspăt pensionați precum și activi. Acum văd ca sunt sunt bani…e aberant cum pun problema…
    Care ar fi cursul de acțiune pentru recuperarea drepturilor, s-a întreprins ceva?
    Mulțumesc.

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.