Orele suplimentare au început să fie plătite în sistemul penitenciar de aproximativ 7 ani. La fiecare început de an a fost necesar să fie semnat și publicat câte un ordin de ministru, condiție impusă de legislația incidentă. Începând de anul trecut, printr-un set de argumente susținute de SNPP, munca suplimentară prestată în zilele de weekend și sărbători legale se plătește cumulat cu procentul de spor pentru munca efectuată în aceste zile, fapt ce ne plasează ca singura instituție din sistemul de apărare care pune corect în ecuație acordarea acestor drepturi.
Plata orelor suplimentare a determinat o ameliorare a impactului negativ generat de efectuarea acestora însă a creat și unele practici la nivelul unităților penitenciare în privința compensării cu timp liber. O decizie a CCR ne menține în sfera celor 60 de zile necesare compensării după efectuare, timp în care mulți dintre directorii unităților penitenciare dispun compensarea cu celeritate. Cu atâta celeritate încât alte drepturi precum acordarea de concediu de odihnă devin un lux. Este adevărat că această compensare trebuie menținută pentru a nu depăși plafonul de 3% (drept de plată) însă nici concediul de odihnă nu poate fi acordat doar prin prisma acestei paradigme a compensării orelor suplimentare.
Monitorizarea modului de acordare a compensării orelor suplimentare devine necesară mai ales datorită unor practici la limita abuzului, multe dintre cererile de concediu de odihnă fiind respinse și înlocuite cu cereri de compensare a orelor suplimentare, în multe dintre cazuri neexistând acordul salariatului. Înțelegem că un act managerial de calitate se rezumă inclusiv la capacitatea de a reduce efectuarea de ore suplimentare și calibrarea misiunilor în așa fel încât efectuarea acestora să fie la limita minimă însă nu putem accepta ambițiile care exced intereselor salariatului pentru beneficiul concediului de odihnă.
De reținut că pe site-ul Ministerului Justiției a fost publicat în transparență decizională Proiectul de Ordin al ministrului justiţiei privind condițiile de acordare a majorării de 75% din salariul de funcție pentru munca suplimentară prestată în anul 2022 peste programul normal de lucru de către polițiștii de penitenciare. De asemenea, după publicarea acestui ordin, orele suplimentare efectuate în luna ianuarie 2022 vor fi plătite retroactiv:
16 răspunsuri
La salariul din mai le regăsim.sau ….
sigur nu
scuze / am incurcat comentariile / ma gandeam ca intrebi de transa pe legea cadru / ordinele se regleaza rapid
Adevărul este undeva la mijloc vis a vis de orele suplimentare. Aproape jumătate din ele sunt create pentru a rotunji veniturile, cealaltă jumătate rezulta din necesitatea reala de a efectua ore suplimentare.
Cum se poate ca la nivelul unei unități cu 99% grila de personal în paza sa aibe ore suplimentare?Nu ar trebui sa ne mire ca sunt respinse cererile de concediu în astfel de situații.
Multe ore suplimentare nejustificate provin din percheziții pe camere la orele potrivite astfel încât sa se adune ore suplimentare, din comisii de concurs care corectează 2 lucrări în 10 ore și lista poate continua. Haideți sa fim corecți cu noi și cu sistemul și sa cerem când chiar meritam, nu numai sa arătăm cu degetul sistemul și sa cerem în continuu.
Deci nici in mai??? Penibili suntem!
am corectat raspunsul anterior / scuze
Dar despre celelalte ( online , lucrări de exceptie)
când credeți ca vor întra în plata?
Multumesc
Majorarea de 50 o/o când se va acorda?A ieșit din transparență decizională.
dupa publicarea omj in monitor / se achita retroactiv toate majorarile / nu sunt pb in planul acesta
Deci 30 zile in transparență decizională,nu știu câte zile până se publică,30zile până se fac listele și tot așa.Prin iunie se poate da .La noi că la nimeni.Aceleasi proceduri pe fiecare an și te prinde luna iunie.La noi că la nimeni.La poliție se poate de la începutul anului la nou nu.
“Orizontul temporar cel mai probabil pentru modificările necesare, este de o lună de zile.”
Acum ca oficial a fost depășit pragul de îndatorare prag ce implica, conform legii, înghețarea salariilor… am lamurit-o și p-asta cu creșterea.
Doar ma întreb și eu ( retoric bineinteles) ce am făcut atat timp , din Decembrie și pana de Paște?
De ce nu am mișcat nimic?
De ce la noi nici amărâtele alea de ordine de ministru nu se semnează la început de an?
De ce de ce de ce ?????????
referitor la legea-cadru – nu stiu cine a asteptat / noi am fost in strada / multiple actiuni sindicale anul acesta
referitor la ordine – nici noi nu intelegem de ce aceste decalaje permanente / vom cere socoteala la MJ / nu sunt acte normative complexe care sa necesite elaborare deosebita
Puțin off topic: lucrările stomatologice se decontează doar pentru angajat sau și pentru copii și soț/sotie? Mulțumesc.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/162049
click pe forma consolidata 2014 (in stg) daca nu a luat corect linkul
1 (1) (1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, denumiţi în continuare funcţionari publici, în activitate sau pensionari, precum şi soţul ori soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestuia beneficiază în mod gratuit de servicii de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în condiţiile prezentei hotărâri şi ale actelor normative aplicabile sistemului de asigurări sociale de sănătate.
1^1 (1^1) Funcţionarii publici cu statut special în activitate beneficiază, în condiţiile alin. (1), de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale, precum şi de proteze dentare.
Si eu sunt curios…asteptam raspuns..
HG din 2004 modificata in 2014 / urmeaza noul HG / am dat prevederile edificatoare