Salariul de grad și chiria?

La sfârșitul lunii trecute SNPP informa cu privire la ordonanța de urgență inițiată de MApN pentru actualizarea salariului de grad dar și pentru alte ajustări de drepturi. Inițial actul normativ viza inclusiv aplicarea integrală a legii-cadru pentru familia noastră ocupațională dar în coaliția de guvernare s-a decis o aplicare parțială a legii-cadru pentru tot personalul bugetar, respectiv acordarea a 1/4 din diferență.

OUG inițiată de MApN a ajuns la avizare în CES exact în ședința în care președintele SNPP/PUBLISIND (vicepreședinte CES) prezida ședința. Proiectul a fost susținut de dl. general maior Florin Jianu șeful Direcției generale financiar-contabile a MApN care a menționat faptul că Ministerul Muncii a transmis la MApN (nu și la CES) un aviz cu observații care vizau discriminarea altor categorii de salariați (!), dar Ministerul Finanțelor nu a avizat (ulterior MF chiar a returnat la MApN proiectul, neavizat!).

CES nu poate să se pronunțe decât asupra proiectelor cu avizare interministerială completă. De aceea proiectul de OUG nu a trecut mai departe cu atât mai mult cu cât și la distanță de câteva zile, într-o nouă ședință CES condusă tot de președintele SNPP/PUBLISIND, stadiul avizării era același. Inițiatorul a fost informat cu privire la necesitatea de a se obține toate avizele pentru ca OUG să poată fi aprobată în Guvern. Ulterior, de la 1 iulie a început vacanța parlamentară pe durata căreia Guvernul poate emite doar ordonanțe simple (nu de urgență!) în limitele stabilite prin legea de abilitare.

In Legea de abilitare nr. 186/2022 la pct. 5 este prevăzută posibilitatea emiterii unor ordonanțe privind măsuri fiscal-bugetare dar proiectul trebuie să fie redefinit ca OG în loc de OUG sau să se urmărească o sesiune extraordinară a Parlamentului dacă se merge tot pe OUG. Indiferent de modalitate, un anumit aspect ne surprinde totuși! Toate cele trei ministere (MApN, MMSS, MF) cu rol decisiv în parcursul acestei ordonanțe sunt în portofoliul aceleiași formațiuni politice, iar premierul a dat verde proiectului (aspect confirmat informal de MApN). Totuși MM și MF au blocat temporar ordonanța.

Greu de înțeles exact ce este în spatele acestei situații. Important este să vedem o deblocare cât mai rapidă, iar ministrul Vasile Dîncu o estimează în scurt timp:

Ordonanța de Urgență privind salarizarea militarilor se va aproba ”probabil în două săptămâni”, urmând să se aducă la zi drepturile legate de solde, de plata comepensațiilor pentru chirie, rămase la nivelul lui 2009, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, într-un interviu acordat jurnaliștilor militari.

”Evident că, la nivel de grade, va exista o diferențiere a veniturilor, dar un militar care are 25-30 de ani, are familie și doi copii, va avea cel puțin aceleași nevoi ca și un general. Deci el trebuie să aibă o compensație pentru chirie, în funcție de prețurile din localitatea respectivă. Și, de aici încolo, vin gradele de confort, care sigur că pot fi diferite”, a comentat ministrul.

Dîncu a vorbit și despre dreptul militarilor la de indemnizație pe timpul cât se află în misiune, ”care nu s-a mai modificat, din 2009 sau 2008”.

”În momentul acesta, dublăm aceste sume. Poate că nu este nivelul pe care mi l-aș fi dorit eu, dar deocamdată atât ne permitem”, a precizat el.

El a precizat că OUG are ”deja avizele de la toate minsterele”.

Dîncu a vorbit și despre schimbările aduse de noua lege privind statutul militarilor .”Vreau să limităm posibilitatea ocupării anumitor funcții la mandate de patru sau de cinci ani, pentru că un om se demotivează după 4-5 ani în care face același lucru”, a spus ministrul, adăugând că o carieră militară trebuie să  să se desfășoare previzibil, după criterii clare de avansare în carieră.

Ministrul a mai spus că în urma aprobării noului statut al militarilor, se va stabili o altă compatibilitate cu funcțiile civile, ”pentru că astăzi este un sistem absolut nefuncțional”. ”Închipuiți-vă că un soldat profesionist are indicatorul 1 la bază, ceea ce înseamnă muncitor necalificat”, a comentat ministrul.

Vorbind într-un context mai larg, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a mai declrata jurnalitștilor militari: ”Trebuie să ne gândim foarte serios la securitatea noastră, la apărare, și să construim o armată motivată, o armată bazată pe experți. Nu mai avem nevoie de stagiul militar obligatoriu, pentru că toată lumea mă întreabă ce e cu asta. Astăzi, nu mărimea cantitativă a armatelor este elementul definitoriu pentru putere, pentru forța ei, ci modul în care este motivată, modul în care este pregătită și modul în care este înzestrată”.

Rămâne să vedem exact forma noului proiect întrucât pare să fi suferit deja modificări și să ne lămurim dacă, pe lângă actualizarea soldei/salariului de grad, se va decide și o actualizare a chiriilor încă blocate la nivelul anului 2009.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Ordonanța pentru creșteri salariale în sistemul de apărare
Distribuie

28 de răspunsuri

   1. pai si nu intervenim si noi pentru modificari ?

    iar ramanem pe langa?
    dle Teoroc, singuri nu vom mai reusi niciodata asta!!!!ce parere aveti?

     1. asta ne priveste ca e in proiect, de ce nu insistam si pt modificari?? doar asteptam cuminti sa fie undeva, ceva, si pt noi?
      lipsa de reactie…..

 1. Mda…nu toată lumea beneficiază de chirii.Asa cum este” normal”cei angajati de 2 zile beneficiaza de decontarea chiriei,sau a ratei la banca pt.credit la apartament,iar fraierimea care a slujit 25 de ani in serviciul patriei si cu chiu cu vai a reusit sa si faca un credit ipotecar in 2017,sau inainte de acest an,NU BENEFICIAZĂ. Cand m am incadrat in sistem,la inceputul anului 1998,nici nu aveam curajul sa gandesc macar ca as putea avea mai multe beneficii salariale si nu numai decat un coleg cu anii grei de vechime ! Nici nu indrazneam sa gandesc lucrul asta,subliniez.Acum,colegi care ar putea sa mi fie copii,vin si mi rad in nas cu salarii cu tot cu chiirie cu mult mai mari decat avem salariul noi cei de leatul meu si care nu beneficiem de nimic…nici chirie,nici decontare rate…nimic ! Halal sistem si halal legi facute pe genunchi de catre habarnisti !Acum inteleg de ce colegii mei care au iesit la pensie pana acum…qnul qcesta si in qnii precedenti,erau realmente scarbiti,da scarbiti de acest sistem ! Acum ii inteleg si simt acelasi lucru !

 2. Gogoși electorale. Iar ne dau cu 50 lei pe luna pe la nas și se lauda cu măriri extraordinare. Vorba domnului președinte, 50 bani sunt totuși 50 de bani.

 3. CIND ESTE VORBA DESPRE DREPTURILE ACTIVILOR SAU PENSIONARILOR DIN SISTEMUL DE APARARE SE TARAGANEAZA CIT SE POATE ,ASTA PINA SE VA INTIMPLA O LOVITURA DE STAT SAU O REVOLUTIE

 4. Motivația unei armate a existat întotdeauna domnule ministru. Un stat fără armata nu mai este suveran. In ceea ce privește forma cantitativă a armatei așa cum o denumiți dumneavoastră este direct legată de înzestrarea armatei. Deci ,pe cine înzestrați și pe cine instruiți?

 5. De ce trebuie sa fie o diferenta asa mare intre chiriile ofiterilor comparativ cu restul cadrelor? Adica unii in bogatie si altii in saracie, nu?
  Ok , diferente la salariu , am inteles … dar la chirie NU!!!

 6. Am fost cadru activ în MApN 15 ani , dar de fiecare dată când era repartizată vreo locuinta de serviciu unității primeam următorul raspuns: mai ai te rog răbdare ca data viitoare o sa primesti si tu .Ba chiar un fost comandant m-a întrebat în privat :nu ai nicio relatie pe sus ? i-am raspuns ca Nu am si atunci a venit si raspunsul : stai aproape de mine , dar din pacate , acesta din urmă a fost arestat.Acesta a fost punctul culminant din această realitate cruda, care m-a determinat să mă retrag din SISTEM. Ce părere aveți domnilor camarazi ?

 7. Referitor la chirii militari;CUM ESTE POSIBIL CA UN MILITAR CARE AVEA DREPT LA CHIRIE INAINTE DE 2018 ,an in care si-a achizitionat o locuinta cu credit ipotecar,sa nu poate achita partial din rata cu suma ce o primea drept chirie inainte de aparitia legii din 2018unde este prevazut ca poate sa plateasca rata la o singura locuina cumparata in rate numai dupa intrarea in vigoare a legii !NU ESTE VORBA DE A SE ACHITA DIN URMA,DECAT DUPA INTRAREA IN VIGOARE A LEGII PENTRU CEI CARE AU BENEFICIAT DE CHIRIE SI AVEAU ACEST DREPT.

 8. De aproape un an astia tot dau ordonante si noi le luam de bune…mariri fix nimic se blocheaza la ccr….ne meritam soarta…rasuri suntem….hai in strada ….hai sa blocam tot sistemul….hai domnilor lideri de sindicat….

 9. Nota 10 pentru colegul Gigi Cheie! Bravo pentru curaj! Si 50% la fel, anulat. Si aplicata legea salarizarii pentru toti.

 10. Să întrebați cât au chirie polițiști,jandarmi,pompieri acum în comparație cu voi și după aceea să vorbiți.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.