A fost publicat ordinul mult asteptat de politistii de penitenciare:

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: OMJ 482/C/2020 – decontare chirii si rate locuinte.

196 de răspunsuri

   1. Buna ziua. Domnu Teoroc as avea o nelamurire in legatura cu faptul că nu se vor mai acorda două chirii pe un singur apartament sau locuinta. Ma aflu in aceasta situatie si as dori daca se poate sami explicați sa stiu ce e de facut.

 1. De ce i se ia în mod discriminatoriu dreptul la decontarea ratei unui polițist de penitenciare care a accesat un credit destinat achiziționării unei locuințe, dacă aceasta s-a făcut în timpul carierei?

   1. Nu s-a grăbit nimeni. Imobilul este achizionat în 2017, când nici nu încăpea în discuție un astfel de drept.
    Să spunem că nu am avut de ales.

    Achizionat o singură dată în timpul carierei.

    De ce nu se poate discuta despre discriminare?

     1. Pai și bănuiesc ca dumneavoastră ca și lider de sindicat ve-ti face o sesizare în numele tuturor membrilor, corect? Bănuiesc ca nu o lăsăm aplicabila doar pentru o parte și acum ca s-a rezolvat asta ne apucam de lucru și la cealaltă parte.

 2. Buna ziua, oare se va calcula ca în vechiul ordin (50% din venitul net raportat la 2009), sau la cum prevede actualul ordin , adică 50% din salariul net (cel actual sau iarăși ne raportăm la 2009).

 3. Deci dle Teoroc daca detin ca mostenire aprox. 17 mp ma pot incadra pentru sprijinul pentru locuinta? Corect? Spuneti-mi daca gresesc? E precizat clar la art.2 din OMJ se precizeaza ca prin LOCUINTA “se intelege locuinta aflata in stare corespunzatoare de folosinta si care respecta cerintele minimale de suprafata prevazute de legea locuintei nr. 114/1996 republicata cu modificarile si completarile ulterioare” multumesc.

   1. Imi cer scuze, vreau sa va intreb cati mp trebuie sa aibe o locuinta cu 3 membrii de familie pt. A beneficia de chirie? Multumesc.

 4. Si cei care au credite pt locuințe contractate inainte de august 2019 fac parte din…armata a-14-a? Nu-i corect. E mai bine sa dam banii particularilor pt chirii? O lege făcută fără cap, care trebuie atacată din prima zi din care a intrat în vigoare.Bataie de joc!!!

 5. Dacă mi-aduc bine aminte in proiectul inițial era specificat faptul că nu contează data contractarii creditului…cine a permis ca aceasta lege sa apara in halul asta? D’aia va înjura lumea…

 6. Ne-am grăbit? Dar cand facem munca a mai multor oameni, ne grabim nu-i așa? La obligații, repede, la drepturi, înapoi.

 7. Nu sunt 2-3 care ‘s-au grabit’ sa-si cumpere locuinta, d-le Teoroc! Ca sindicat trebuia sa va luptati ca acest drept sa fie pt toti politistii de penitenciare! Ma aflu in aceeasi situatie discriminatorie de care spune colegul si normal ca apare o oarecare frustrare pt ca am achizitionat locuinta fiind deja in sistem si nu pot beneficia de acest drept.

  1. este ultra dezbatut subiectul de peste 1 an de zile / sigur ca este frustrant inclusiv pentru mine personal insa decizia politica a mers spre textul existent altfel nu ar fi aparut noul drept / poti beneficia dar in alta localitate (mutare)

 8. Dacă mi se decontează transportul de la domiciliu la locul de munca, domiciliu se afla la 55 km, pot beneficia de decontul ratei?

 9. Dacă beneficiez de decontarea cheltuielilor de transport de la domiciliu la locul de munca, pot beneficia și de plata ratei?

  1. art 105 statut (deduci singur)
   (2) Poliţistul de penitenciare nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport în cazul deplasării de la domiciliu la locul de muncă, când domiciliază în altă localitate decât cea în care îşi desfăşoară activitatea, dacă în localitatea în care se află locul de muncă:
   a) acesta, soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere au o locuinţă proprietate personală ori, după caz, le-a fost atribuită o locuinţă de către autorităţile administraţiei publice locale;
   b) acesta sau soţul/soţia beneficiază de locuinţă de serviciu;
   c) beneficiază de compensarea chiriei în condiţiile art. 111.

 10. Daca am achizitionata o locuinta in afara localitatii unde imi desfasor activitatea,in limita a 70 de km, inainte de publicarea ordinului, beneficiez de decontarea ratei pentru o locuinta in localitatea unde imi desfasor activitatea? Ma incadrez la conditiile de acordare a chiriei in localitatea unde imi desfasor activitatea deoarece nu am nimic pe nume dar nu stiu ce sa inteleg cu limita a maxim 70 de km.

  1. da ai posibilitatea de a primi chirie pentru o locuinta in localitatea cu serviciul sau daca “nu exista fond locativ” (vom avea belele cu aceasta conditie) si in afara unitatii dar nu mai departe de proprietatea pe care o ai sau de limita maxima de 70 km

   1. Bună ziua domn Stefan
    Nu are dreptul mai ales că anterior ați precizat acest aspect când citați din lege
    De altfel am mai explicat și anterior că încep tatonărilor și găsirea unor soluții de ocolire a cadrului legal, că sa nu spun apucături penale că doar ne confundam cu hoțul nu!!?
    Din aceste motive vor începe și probleme cu colegii, Bru, juridic, de-a, etc, respectiv se vor ajunge la interpretări aberante
    Poate că acum înțelegeți, dacă nu cumva știați deja
    Că și întrebare pentru dea și Bru, cum faceți plata ratelor dacă nu aveți linie bugetară???
    Pot pune multe întrebări, dar hai să le vedem rezolvate pe rând, mai ales că citind 3 site dedicate penitenciare observ că aceeași pun întrebări sub diverse pseudonime
    Toate bune

 11. Daca imi achizitionez o casa intr-o localitate limitrofa (lipita) de localitatea unde imi desfasor activitatea este vreun risc sa nu mi se deconteze o parte din rata cu privire la “fondul locativ corespunzator” ?

   1. Cand credeti ca vom incerca sa eliminam,vor urma abuzuri cu asta,stiti foarte bine,abuzuri fata de cei multi,nu de “cei mari” care nu vor fi atinsi.
    Astept raspunsul dvs.

 12. Bună seara! dacă am un teren proprietate personala în localitatea unde îmi desfășor activitatea și vreau sa accesez un credit ipotecar în vederea construirii unei case, se poate? pt ca părerile sunt împărțite.. precum ca nu se poate deoarece se construiește, nu se cumpara prin contract de v-p, cu toate ca, creditul va fi unul ipotecar, cum se specifica în ordin.Si altele precum ca pot, deoarece nu fac un credit pt a cumpăra un teren, ci pt a construi o casa.. un sfat m ar ajuta enorm! Mulțumesc!

   1. În speță: colega de mai sus, contractează o firmă sa construiască casa pe terenul ei, firma intabuleaza casa pe ea și apoi colega o ACHIZIȚIONEAZĂ de la firmă. Eu văd că se poate.ce părere aveți? Față de achiziția unei case cu teren cu tot.

   2. Asta nu este o discriminare?
    Dece sa imi decontezi rata unui apartament intr-un bloc contruit in anii 60’ si nu imi decontez rata unei case construita noua?
    Sunt si eu in situatia acelusi credit care este la fel ca si creditul pentru prima casa!
    Ar trebui facut cumva sa se dea rata si pentru creditul de constructie..pararea mea!

   3. Dar art 109 spune ca vom fi sprijiniti in construirea sau cumpararea unei case..cu acest art si cu noua lege a decontarilor ar trebui sa ne incadram pentru decontare si cei din situatia de fata, adica cei care ne-am luat credit ipotecar pentru constructie..in art 109 precizeaza de construrea sau cumparatea insa in ordininul publicat in monitorul oficial nu mai apare construirea..oare dece?

  1. În speță: colega, contractează o firmă sa construiască casa pe terenul ei, firma intabuleaza casa pe ea și apoi colega o ACHIZIȚIONEAZĂ de la firmă. Eu văd că se poate.ce părere aveți?

 13. Vom avea belele cu fondul locativ si in cazul ratelor? Din ce am citit trebuie doar o declaratie pe propria raspundere.intentia mea e sa achizitionez o locuinta in imediata apropiere a localitatii unde imi desfasor activitatea

  1. am discutat si cu cei din mj pe cand se chinuiau sa gaseasca o cale metodologica cat mai soft avand in vedere textul din statut / nu se urmareste blocarea dar depinde mult de flexibilitatea directorilor / sunt unii care si daca e negru pe alb clar ca trebuie sa dea, tot ar gasi o virgula / vom ajuta cat putem

   1. Se poate pune în vederea directorilor că…virgula aceea ar fi discriminatorie?
    Pentru că sunt situații și situații, de la unitate la unitate.

 14. Domnule presedinte,

  Mai este nevoie de ordin al DG pentru a clarifica sau detalia toate situatiile?
  De exemplu,daca cumperi cu sotia apartament cum si cat se deconteaza,nu scris asta nicaieri….
  Cum se va proceda?

  1. avem ordin / ce nu este clar prevazut se va interpreta / puneti intrebari la nivel de unitate / fiecare unitate va avea propriile interpretari pana se va unifica practica / deocamdata nu exista practica / doar opinii personale / raspundem cat putem dar pe aprecierile noastre / nu noi dam banii / ca sa nu va aflati in situatii ciudate sau complicate, evitati le!

   1. Atenție, este maxim 50
    Nu de alta, dar omj și legea vorbesc ceva
    Zic și eu să citim până intelegem
    Aici apare discriminare, că să răspundem colegilor, deoarece la mai și MApN se acordă sume fixe indiferent de funcția avută
    Dvs ce spuneți

 15. Buna ziua dle Teoroc. Mi-a fost alocata o locuinta de serviciu in urma cu 8 ani in care locuiesc impreuna cu familia. Pot beneficia si eu de decontarea ratei in cazul achizitionarii unei locuinte? Multumesc

   1. Imi cer scuze, dar si eu platesc chirie, chiar daca locuiesc intr-o locuință de serviciu. Si asta fara sa beneficiez de decont.

  1. Bididiul citeste omj-ul. Poti beneficia in situatia in care locuinta ta nu corespunde nevoilor tale locative sau ale familiei tale si de asemenea cand locuinta nu respecta cerintele minimale prevazute de legea locuintei.

 16. Buna ziua!
  Va prezint urmatoarea situatie, pana in luna 04.2018 am beneficiat de decontarea chiriei, in luna 05.2018 am luat un credit Prima Casa. In 06.2019 am facut cerere pentru decontarea ratelor conform Legii 293/2004, Art. 38 iar raspunsul scris al Penitenciarului a fost “sa astept publicarea legii privind statutul politistilor de penitenciare”, a aparut si noul statul in 02.08.2019, urmand iar o asteptare pana la publicarea normelor de aplicare. Acum ca au aparut normele de aplicare, consider clar ca este o discriminare si ma gandesc sa inaintez o actiune in instanta. Sindicatul va face ceva in privinta aceasta sau trebuie noi fiecare sa ne luptam pentru a nu fi discriminati si pentru a beneficia de drepturile care ni se cuvin tuturor (nu numai unora)?

  1. din pacate CNCD nu va considera situatia o discriminare dar se poate depune o sesizare in acest sens / suntem in tema cu modul in care se analizeaza situatiile de discriminare / legea este data de Parlament iar CNCD nu vine peste Parlament si CCR

 17. bună ziua! vin cu o rugăminte la dvs de a va cere o părere.. am un teren proprietate personala în localitatea unde îmi desfășor activitatea, și vreau sa accesez un credit ipotecar sau imobiliar pt a mi construi o casa. pot beneficia în urma normelor în vederea decontării ratei? menționez ca de chirie beneficiez, dar ma interesează dacă pot construi. Suntem mai mulți în aceeași situație în unitatea unde sunt, și ne ar interesa pt ca părerile sunt împărțite inclusiv în Bru la noi. Mulțumesc!

  1. Ana apucate sa cultivi pământul că îl impozitează primăria fff mult faci este pârloagă
   Nu poți beneficia citește te rog și tu omj, nu lasă numai Bru să îți explice

 18. Bună ziua! Deranjez cu câteva întrebări referitor la omj-ul publicat. În legătură cu decontarea chiriilor ( suntem foarte mulți ce stau în aceiași locuință, din diferite motive, am fost repartizați din școală în același oraș și din motive financiare, locuim în același loc, primim ambele persoane decont pentru chirie) , din ce am înțeles, conform noilor reglementări nu se mai poate acest lucru. (Asta daca am înțeles bine) . Ce este de făcut? Există vreo posibilitate să primim încontinuare chirie, ambele persoane? (Să se țină cont de mp). Altă întrebare: se va calcula altfel chiria, din ce salariu se vor calcula cei 50%? Mă gândesc că schimbările acestea vor produce altele, majoritatea din cei aflați în cazurile de față vor încerca să se mute cât mai aproape de domiciliu. De când produce efecte acest omj? Sperăm că se va stabili o procedură, sau că acele condiții pentru chirie totuși nu se vor modifica. Mulțumesc!

  1. ordinul deja este aplicabil / nu se mai accepta situatiile de cumul deconturi pe acelasi spatiu / principiul este omul si spatiul / asta a fost in final decizia / trebuie identificate spatii corespunzatoare veniturilor disponibile pentru a evita cheltuieli in plus

   1. Sa intelegem ca totusi s a renuntat la tampenia cu a se imparti suma daca stai cu prietenul in imobil ,desi nu e fpss sau nu face parte din sistem?
    Puteti confirma?

     1. Pai aveti ordinul in articol / dati si voi o citire / nu e asa lung / s au operat multe modificari / inclusiv conditiile de confirmare a inexistentei fondului locativ sau imposibilitatea de a imparti chiria in doi sau mai multi salariati care stau la comun etc

     2. Domnule Teoroc,
      Nu gasesc in OMJ unde este reglementat acest aspect,asta inseamna ca nu mai e,nu?
      Gresesc?

     3. nu gresesti / am discutat pe tema cu anp si ne au dat dreptate ca era absurda prevederea / s a renuntat la ea / omul si spatiul / dar aici au o problema cei care sunt doi intr un spatiu dar amandoi din sistem si puteau imparti chiria / la salarii mici se preta bine dar era greu de verificat si de preintampinat abuzuri si simulari / simulari vor fi si de acum si exact acestea vor pune in pericol acordarea dreptului pe termen lung

     4. Cu respect,
      Insa ,unde este precizat aspectul la care faceti referite d-le Teoroc cu inchirierea ?

 19. Sunt sigur ca frustrarea unuia care are în medie un venit familial lunar de 6000-7000 de lei este mult mai mare decât frustrarea altuia unde venitul lunar familial este în medie în jur de 18000 lei…. Eu asa cred. Va rog sa ne înțelegeți și pe noi, cu venituri familiale mai mici decât alții! Noi care nu suntem ofițeri! Noi care nu avem soțul/soția angajat(a) la stat! Noi pentru care o creștere de 100-200 de lei chiar contează! Chiar ma aștept la un pic de simpatie de la dvs și nu sa ne scoateți ochii ca unii s-au grăbit sau ca știam ca v-a fi asa. Adevărul este ca s-a acceptat un compromis ca să beneficieze MĂCAR o parte dintre noi decât nimeni. Foarte bine ca a-ți reușit asta! Felicitări! Acum haideți sa încercăm sa tatonăm și ideea de a încerca să se extindă acest drept la toți!

 20. Contractul de credit ipotecar e datat cu 27.07.2019 dar finalitatea, adica semnarea contractului de vanzare cumparare a avut loc in 10 august, beneficiez de decontare?

   1. Contractul de credit are efect din data de 10.08.2019 in momentul cand am semnat contractul de vanzare cumparare, altfel e doar promisiunea. Pana in 10.08.2019 am avut dreptul la chirie si nu am avut nici o proprietate pe numele meu.

    1. Am vorbit cu cei de la banca, ei mi-au spus ca data aprobarii contractului de credit este 12.08.2019 chiar daca el a fost semnat si incheiat cu data de 27.07.2019.

 21. Întrebare: Lucrez la penitenciarul Jilava și dețin un imobil in București. Pot să beneficiez de decontul ratelor dacă achiziționez un alt imobil in Jilava? Vă mulțumesc!

 22. Domnule Teoroc,
  Va rog frumos sa imi spuneti si mie din experienta dvs sau daca s a discutat aceasta situatie la nivel de ANP sau MJ ca si posibila speta:
  In prezent activez la penit.spital Jilava,imi voi cumpara locuinta in bucuresti din inexistenta fondului locativ,insa ,daca peste 2 ani ma voi muta la sediul ANP care este in Bucuresti,va afecta asta decontul la mutare?
  Ps: facem tot posibilul sa rezolvati cu un amendament scoaterel fondului locativ,va afecta multi colegi….

  Astept cu interes raspunsul dvs!

  1. Hai un ochi pe ordin / gasiti cam tot / fie ca place fie ca nu / este un drept nou care se va aseza in timp / important e sa l pornim

   Art. 12
   Dreptul la compensaţia lunară pentru chirie încetează în următoarele situaţii:
   h) în cazul modificării raportului de serviciu prin mutare/detaşare;

   1. Pacat,asta e o problema majora.
    Sitemul va pune piedica multora prin asta prin a dezvolta sistemul si pe ei insisi.
    Ar fi bine sa fie eliminat acest aspect alaturi de aberatiia cu fondul locativ,putem pastra limita de km ca cerinta si daca ai proprietate mai aproape pierzi dreptul,e sinplu.

     1. D-le Teoroc,
      Cu privire la absurditatea de a inceta la mutare sau detasare,cu privire la aceasta soparla de fond locativ si la acest articol de a inceta la detasare sau mutare,mai mare prostie nu exista,va rugam facem toate demersurile in oug 8/2020 ca altfel se vor stopa multe lucruri bune cu aceasta tampenie.

 23. Buna seara.
  Daca am fost mutat la cererea mea,la o alta unitate ,acum 2 ani de zile,aflată la 60 de km de domiciliu,sa inteleg ca nu pot fi beneficia de ajutorul pt.prima locuință?
  Precizez ca nu dețin nici eu nici soția proprietati.

 24. Domnule Ștefan, dacă eu sunt la penitenciarul rahova si ma transfer la anp aparat central, voi pierde dreptul la chirie? Eu neschimband imobilul sau orașul.

   1. D-le Teoroc ce inseamna asta mai exact?
    Am inteles ,inceteaza dreptul?
    Insa ,vorbesc doar in situatia in care am doar chirie,fara transformare in rata:daca ma mut de la rahova/jilava la anp,inceteaza dreptul?
    Mai concret ce inseamna? Daca eu nu am imobil asta inseamna ca pot depune alta cerere de chirie nu,nu s-a schimbat nimic….
    Va rog sa ne raspundeti ca sa stim si noi cum sa procedam,nu cred ca poti pierde DEFINITIV acest drept doar daca te muti desi tu nu ai niciun imobil,doar nu e mai rau acest drept ca inainte,s -a facut mai rau cu acest OMJ??

    1. Ce poate fi interpretat sau inteles eronat la acest articol din Ordin?
     Art. 12
     Dreptul la compensaţia lunară pentru chirie încetează în următoarele situaţii:
     h) în cazul modificării raportului de serviciu prin mutare/detaşare;

     1. Inceteaza pt ca se schimba locatia,insa ,dupa se poate depune o alta cerere de chirie(asta daca ai chirie si nu ai rate pt locuinta personala),asta e intrebarea?
      D-le Teoroc se poate un raspuns?

  1. L 145/2019 Art 111 Al 2 – Poliţiştii de penitenciare cărora nu li s-a acordat locuinţă potrivit prevederilor alin. (1) şi care nici ei şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate o locuinţă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea au dreptul la compensarea lunară a chiriei în cuantum de până la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii, inclusiv pentru locuinţele atribuite de către autorităţile administraţiei publice locale sau pentru locuinţele de serviciu.

   1. D-le Teoroc,
    Cu privire la art 12,lit h ,e clar ca dreptul inceteaza in cazul detasarii sau mutarii(INCETEAZA NU IL PIERDEM NU?)
    Cu alte cuvinte inceteaza in aceleasi conditii,insa daca eu aveam chirie inainte sa ma mut la Braila de exemplu si lucram in Bucuresti avand chirie aici,cand ma mut la Braila pot depune o alta cerere pt chirie nu? Pt ca nu am nicio locuinta,inceteaza dreptul in conditiile anterioare,nu inceteaza permanent la prima mutare,ar fi absurd si abuziv asa ceva.
    Multumesc!

    1. art 15 (3): (3)Compensaţia lunară a chiriei pentru plata ratei se acordă în continuare poliţiştilor de penitenciare care sunt detaşaţi sau mutaţi în interesul serviciului în altă localitate decât cea în care au achiziţionat imobilul, în cazul în care aceştia nu optează pentru acordarea compensaţiei pentru chirie în localitatea unde au fost detaşaţi sau mutaţi în interesul serviciului.

     1. Articolul se refera pt plata chiriei prin transformarea in rate,stiu juridicul si anp-ul cu interpretarile lor.
      Deasta va rog pe dvs sa ne spuneti clar si concret: cu titul de exemplu : dupa ce te muti la alta unitate poti opta pt o alta chirie daca cea veche a incerat cf art 12 lit h ?
      Exista acest risc?

     2. D-le Teoroc,
      Intrebarea colegului si a mai multora era daca inceteaza chiria prin mutare sau detasare , esti eligibil sa ceri o noua chirie la nou unitate daca anterior a incetat prin art 12 lit h ?
      Conditiile sunt indeplinite din toate punctele de vedere,doar cea anterioara daca este un impediment sau nu(art 12,lit h)
      Va rog un raspuns

 25. Buna ziua!
  referitor la cei care au contracte de chirie semnate pe vechiul ordin. Oare ANP-ul va cere in unitati sachimbarea documentelor care au stat la baza acordarii compensatiei? Noul ordin prevede alte declaratii la notar , alte distante , fond locativ ..etc.
  si daca ar lua o astfel de masura ,cat este de legala?
  multumesc!

  1. L. 145/2019
   Art. 203
   Prin excepţie de la prevederile art. 111 alin. (2) referitoare la localitatea în care se află locuinţa, personalul care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, este titular al unui contract de închiriere având ca obiect o locuinţă situată în altă localitate decât cea în care se află locul de muncă are posibilitatea să menţină contractul de închiriere.

   OMJ 482/C/2020
   Art. 25
   (1) Poliţiştii de penitenciare care au contractat un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau care au încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe după data intrării în vigoare a Legii nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare, şi până la intrarea în vigoare a prezentului ordin beneficiază de compensaţia lunară a chiriei care poate fi utilizată pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rată, de la data depunerii cererii la compartimentul resurse umane, dacă la acel moment îndeplineau condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie.
   (2) Persoanele menţionate la alin. (1) au obligaţia de a completa documentaţia necesară în termen de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

   1. Scuze!
    M am exprimat neclar,în sensul că eu am primit chirie pe actualul ordin dar cu normele de pe ce cel vechi deoarece la momentul acela nu erau apărute.

 26. Părerea mea este că ar fi fost muuult mai echitabil ca un cuantum sa fie stabilit pentru un ajutor general, gen un 500 de lei/lună compensația chiriei, indiferent dacă ești agent sau ofițer, păstrându-se mențiunea “o dată în carieră”.

 27. Buna ziua!
  Apelez la dvs in speranta ca ma veti putea lamuri intr o problemă. Confortul noului ordin, pt o familie cu 1 copil, pt a beneficia de chirie trebuie sa locuim intr un apart. de min. 66 mp. Asta înseamnă că toți cei care stăm în chirie in 2 camere trebuie sa ne mutam in 3? Daca mi cumpăr apart cu min 66 mp si intre timp mai apare un copil ce fac? Va trebui iar sa ma mut? De vândut apart nu am sa pot pt ca pierd dreptul de a mi se plati parțial rata. Si atunci ce fac?
  Plus ca din ce inteleg de pe 11 februarie cine nu îndeplinește criteriul cu suprafata, nu i se dau banii pt chirie. Nu este aberant criteriul cu suprafata?
  Multumesc!

  1. Eu zic ca nu este aberant, tu in loc sa te bucuri de spatiu, mai ales ca ai si copil stai si vrei o cutie de chibrit? Asa prevede legea locuintei 114 care este in vigoare din 1996, dar noi ne-am invatat sa stam in 30mp. de ce sa nu te bucuri tu si familia ta de putin confort? Acum bineinteles ca presupun ca nimeni nu iti va spune nimic pentru ca tu ai optat pentru acel apartament sa il cumperi, doar daca ulterior soliciti tu unitatii o locuinta care sa iti asigure comfortul necesar si sa corespunda nevoilor tale locative cred ca ar fi o problema…eu asa o gandesc din punctul meu de vedere.

   1. Domnule Teoroc, influenteaza legea 114/1996 dreptul la decontul chiriei/decontul ratei ? Eu din lege am inteles ca face trimitere doar la locuintele ” locuinta de serviciu ce corespunde nevoilor locative”…am interpretat corect?

 28. Si apropo GABI erau cazuri nu dau nume cand cupluri sau prieteni, amandoi angajati ca politisti de penitenciare, care locuiau in 2 camere de 35-40 mp si ei plateau chirie 1000 ron la proprietar dar in contract aveau trecut cate 2000 ron sa le mai ramana la baietati banii sa isi faca si o rata pentru masina…lasa mai bine asa sa fie.

 29. se poate un raspuns

  ALEX
  25 februarie 2020 la 8:03
  D-le Teoroc,
  Intrebarea colegului si a mai multora era daca inceteaza chiria prin mutare sau detasare , esti eligibil sa ceri o noua chirie la nou unitate daca anterior a incetat prin art 12 lit h ?
  Conditiile sunt indeplinite din toate punctele de vedere,doar cea anterioara daca este un impediment sau nu(art 12,lit h)
  Va rog un raspuns

  1. Dacă soliciți transfer in alta unitate (mutare) fără ca asta sa se realizeze in interesul serviciului ci ca opțiune personală, la noua unitate unde te vei transfera nu vei mai putea beneficia de chirie și deci, implicit, de plata ratelor.
   Art. 15 cu alin.3 clarifica siatuatia existentei interesului de serviciu. Optiunile personale nu reprezinta interes de serviciu.
   art 15 (3): (3)Compensaţia lunară a chiriei pentru plata ratei se acordă în continuare poliţiştilor de penitenciare care sunt detaşaţi sau mutaţi în interesul serviciului în altă localitate decât cea în care au achiziţionat imobilul, în cazul în care aceştia nu optează pentru acordarea compensaţiei pentru chirie în localitatea unde au fost detaşaţi sau mutaţi în interesul serviciului.

   1. Cu tot respectul ,insa,va dati seama ca vechile conditii ale chiriei era de 1000 de ori mai bune,am obtinut transformarea chiriei ,insa pierdem mult mai mult,nu e normal asa ceva ,nu exista in niciun sistem asta,daca eu in continuare indeplinesc conditiile de a nu avea locuinta,prin acest articol abuziv se impiedica doar prin faptul ca doresc sa ma trasnsfer e tragic.
    Va intreb cu tot respectul,cum a fost posibil sa permiteti aceasta “eroare” grava ? Si ce masuri veti lua??
    Spuneati ca fondul locativ va pune probleme,asa e,insa asta e mai tragica,LUATI MASURI VA RUGAM !!!
    Domnule Teoroc asteptam o opiniei a dvs personal!

     1. Vorbesc de chirie si atat,NU decont rate.
      E normal sa ma limitati la asa ceva.
      Daca eu lucrez la spital jilava sau la jilava si ma mut la rahova in buc sau anp cum fac sa pastrez dreptul,e normal sa il pierd?
      In conditiile in care fondul locativ va pune probleme desi as vrea sa cumpar in Buc chirie….
      Dvs mereu militati pe net sa nu pierdem drepturi chiar daca nu putem beneficia toti,cum a fost posibil sa acceptati asa ceva?

     2. Cazul prezentat clar nu e moral,insa urmatorul care e real?
      Sunt din Tg Jiu,activez la jilava buc,am chirie momentan si vreau sa ma transfer la Craiova din varii motive personale,nu am proprietate,nici eu si nici sotia(asta pe bune ,nu vrajala), cum fac sa pot beneficia de chirie acolo ca in vechiul omj si ulterior sa imi pot cumara si eu o casuta si intemeia o familie?
      Astept cu interes raspuns!

     3. mutare la Craiova inainte de achizitie casa / pana atunci – chirie / daca Craiova e tinta, nu pierzi nimic daca ramai o perioada cu chirie la Buc / se deconteaza

   2. In ce sistem mai cunoasteti dvs din ROMANIA sa fie posibil ca in cazul mutarii la cerere sa pierzi dreptul la chirie??
    Discriminare sau abuz ,cum sa catalogam?
    Cum e posibil asa ceva?

    1. nu te obliga nimeni sa te muti si nici sa iti iei casa inainte sa te decizi unde ai de gand sa te stabilesti / turismul dintre unitati trebuie si el limitat putin, nu credem?
     abuzul de drept nu va duce decat la pierderea dreptului / la politie nu au dr de chirie decat cei mutati/detasati in interes de serviciu / aia nu mai e discriminare? la noi are toata suflarea si e jumatate din venit nu din SF ca la politie? asta e bine sau rau?

     1. Ati facut o remarca interesanta,ajutati ma va rog sa inteleg si eu:
      “ nu te obliga nimeni sa te muti si nici sa iti iei casa inainte sa te decizi unde ai de gand sa te stabilesti ”
      Cum pot proceda daca acum activez la spital jilava,am doar chirie (nu decont rate) si vreau sa ma mut la rahova in buc sau la anp,cum pot face asta fara sa pierd dreptul la chirie pt totdeauna si ulterior sa ma pot stabili si eu si sa nu migrez asa cum precizati si dvs.
      Care e solutia?

     2. Este bine,normal,pt asta v-am multumit mereu,insa,asta nu scuza ca in noul statut avem soparla asta care nu era inainte in vechiul omj sau aberatia cu fondul locativ,stim cu totii aportul dvs si e greu de inteles ca a trecut neobservat.

     3. le luam pe rand si vedem cum rezolvam / toate s pe capul nostru acum / trebuia sa vedem odata la treaba ordinul asta / hai sa vedem cum il facem mai bun de acu

 30. Sincer nu m-ati convins ca veti incerca sa modificam ceea ce inainte aveam,nu e normal sa pierzi dreptul daca te muti undeva, unde de exemplu ai indeplini conditiile daca nu ai mai fi fost in sistem pana atunci si daca acolo ar fi fost prima aplicare pt chirie,nu e normal niciodata.
  Sa nu poti progresa de frica sa nu pierzi acest drept,daca am fi avut salariu 8000 lei nu ar mai fi contat 700 lei…..
  Asteptam suportul dvs,mai ales ca e vb doar de omj ,in lege nu aveam asa tampenii,insa daca a trecut asa ,acum dureaza infinit sa reparam…..
  Mare pacat

 31. “mutare la Craiova inainte de achizitie casa / pana atunci – chirie / daca Craiova e tinta, nu pierzi nimic daca ramai o perioada cu chirie la Buc / se deconteaza”

  1-Mutarea poate fi la cerere sau obligatoriu trb sa fie in interes de serviciu?
  2-Cand ajung la Craiova cum pot opta pt chirie ,art 12 lit h nu face referire doar la decont cu plata in rate,face in sine la drept din statut de chirie.
  Mai sunt eligibil sa cer chirie la craiova daca am avut la Buc dar a incetat prin mutare(nu vb absolut deloc de decont rate,asta va fi ulterior,vb exclusiv de dreptul la chirie)

  1. dreptul la chirie inceteaza la buc dar se poate activa la craiova / alt angajator alta situatie de analizat / la fel era si inainte / tratament usor diferit pentru rate – pentru evitat abuzul de drept

   1. Perfect,asta era esentialul.
    In concluzie: “schimbari nu au intervenit la dreptul de baza al chiriei” ci doar la decontul cu ratele pt abuzuri??
    insa pe mine ma sperie ca art 12 lit h nu face referire doar la situatia decontului ratelor…..
    Nu credeti ca vor fi situatii unde directorii vor profita si ,de exemplu incazul meu la craiova sa imi zica ca nu mai pot beneficia ca am avut la Buc si a incetat de la sine la mutare?
    Va multumesc pt informatii si operativitate!!

    1. se lucreaza la un set de instructiuni unitare pentru aplicare ordin tocmai pentru a evita abuzurile din orice parte / mai veghem si noi / sigur vor fi si procese pe tema / insa nu incurajam depunere de actiuni fara a incerca in prealabil orice alta metoda de rezolvare / o sentinta negativa inchide jocul

     1. Speram sa va implicati ca instructiunile sa iasa bine si sa acopere si situatia prezentata,o consider perfect normala si reala totodata,nu cum au altii……

 32. Buna ziua!
  Din cate am inteles, începând cu 11 februarie, toți cei care nu îndeplinesc si condiția de suprafata, pt spațiu locativ, nu vor mai primi chirie.
  Familiile cu 1 copil trebuie sa stea in min. 66 mp. Ce presupune treaba asta? Lună februarie fara bani de chirie…sa te muți de pe o zi pe alta intr un alt imobil nu prea merge…Deci probabil si martie fara chirie…daca imi cumpăr un apart. de 66 mp si intre timp mai apare un copil, pierd dreptul de a mi fi decontata parțial rata, nu i asa?
  Concluzionând, cu ce ne a ajutat pe noi acest ordin? Nu considerati ca e aberatie acest criteriu referitor la suprafață? O chirie la 3 camere e peste 350-400 euro. Sa achiziționam un apartament cu min 66 mp duce la o cheltuiala mult mai mare decat unul cu 55 mp.
  Se poate face ceva privitor la această situație, consider eu, complet absurdă?
  Multumesc!

 33. Buna ziua!
  Cei care sunt mult mai bine informati, va rog sa imi raspundeti daca:
  Banca Alpha bank ofera credit pentru constructie, iar ca girant este cea ce construiesti..cu acel credit te incadrezi la decontare?
  Iar daca nu, care este motivul de respingere a decontarii ratelor!
  Este tot o locuinta pe care nu o cumperi ci ti-o construiesti asa cum iti doresti cu un credit ipotecar pe 30 de ani, tot un fel de prima casa!
  Multumesc!
  O zi buna!

 34. Articolul 2 din omj la ce se refera? Suntem obligați sa achiziționam o locuință în funcție de numărul membrilor unei famili. Mi se pare o aberație.
  Sa achiziționez un apartament cu 4 camere și sa corespundă cerințelor din Legea locuinței e foarte scump.

  1. Cand va aud ca vi se pare o aberatie. Voi vreti sa va luati imobil de 30 mp si daca se poate sa vi se deconteze cate 2000 ron. In loc sa te bucuri ca ai un ajutor, tu esti suparat, dar asa e romanu mereu sa fenteze ceva sa ii mai ramana banii.

   1. Dacă îți iei un imobil ți se decontează cât e rata sau o fracțiune de rata… Nu ai cum sa fentezi ca în cazul chiriilor. Bănuiesc ca ești ofițer de ție, ți se decontează 2000 de lei

  1. Art. 2 se refera ca locuinta sa se afle in stare corespunzatoare sa corespunda nevoilor locative si cerintelor minimale din legea locuintei, eu asa deduc din lege.

 35. Interesanta observatie.
  D-le Teoroc,sunt convins ca articolul a fost introdus cu intentia de a ajuta,insa,nu credeti oportuna inca o fraza care sa permita solicitantului ca la cerereau lui sa poate avea si un numar mai mic de mp locuibili,asta tot in indeea de a fi mai catolici ca papa cum sunt unii.

  1. Si de exemplu daca eu am o garsoniera de 26 mp , care nu corespunde nevoilor mele locative pentru ca nu indeplineste criteriile de suprafata prevazute de legea locuintei nr.114/1996, deci clar nu se considera ca acest spatiu ca fiind locuinta pentru ca nu indeplineste criteriile de suprafata ale legii LOCUINTEI, conform legii, deci teoretic eu pot beneficia de chirie care sa corespunda nevoilor mele locative adica 37 de mp cum este prevazut in legea locuintei?

   1. In prezent vorbim de o noua reglementare privind dreptulș de chirie si alternativa la aceasta de a o transforma in rate.
    Tot ce urmarim e ca norma actuala sa fie respectata.
    In primul dreptul de chirie se deschide in situatia in care nu detiii, nu ai detinut o locuinta. Ori acea garsoniera reprezinta o locuinta.
    Criteriile reprezentand conditiile minime ce trebuiesc indeplinite de locuinta ce urmeaza a fi achizitionata tin exclusiv de noua, respectiv OMJ 482.

    1. (editat – exprimati-va opiniile fara a va folosi de expresii care aduc atingere persoanei. Schimbul de idei poate fi constructiv atat timp cat se pastreaza decenta)
     Art. 2 din OMJ 482 se rezuma la locuinta de serviciu. Ori locuinta de serviciu va este pusa la dispozitie de catre institutie, de aici si sintagma ”de serviciu”.

     1. Imi cer scuze ca intervin. Ar trebui sa ingrosati cuvantul “locuinta” nu “serviciu”. “Locuinta de serviciu” trebuie sa indeplineasca criteriile minime de exigenta si sa corespunda nevoilor locative ale unei persoane/familii? iar daca ai o cutie de chibrit in proprietate aia se considera locuinta corespunzatoare? nu trebuie sa indeplineasca si ea criteriile minime ca doar tot “locuinta” este ? Ceva nu este in regula aici. Domnilor eu zic ca le amestecati.

    2. “Ori acea garsoniera reprezinta o locuinta.” Total gresit! La prima citire asa ar parea, dar hai sa intram mai adanc in problema!
     Locuinta este acea construcție alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.
     Daca acea garsoniera pe care o detine nu ii satisface cerintele de locuit ale familiei lui, nu poate fi denumita din punct de vedere juridic ca si locuinta, ci este pur si simplu un imobil.
     Verifica actul de proprietate, nu ai cumparat o locuinta, ci ai cumparat un imobil! La fel si in cazul inchirierii, nu inchiriezi o locuinta, inchirieri un imobil. Juridic, acel imobil poate fi definit ca si locuinta, conform legii, daca iti satisface cerintele de locuit ale familiei (suprafata, numar de dormitoare, nr de bai, s.a).
     Va rog sa ma contraziceti, cu argumente! O zi buna!

     1. VALI eu sunt total de acord cu ce zici dar domnii nu studiaza legea, mai ales ca noi facem parte din sindicat si ei ar trebui sa ne apere drepturile prevazute prin lege, nu sa ne raspunda in necunostinta de cauza . Imi cer scuze dar as vrea imi postati comentariul , si dle teoroc ca sfat personal va spun ca ar trebui pus langa d-voastra in SNPP si un jurist care omul sa stie sa interpreteze aceste legi, nu altceva. Va multumesc, seara buna!!!

    3. “Ori acea garsoniera reprezinta o locuinta.” Total gresit! La prima citire asa ar parea, dar hai sa intram mai adanc in problema!
     Locuinta este acea construcție alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.
     Daca acea garsoniera pe care o detine nu ii satisface cerintele de locuit ale familiei lui, nu poate fi denumita din punct de vedere juridic ca si locuinta, ci este pur si simplu un imobil.
     Verifica actul de proprietate, nu ai cumparat o locuinta, ci ai cumparat un imobil! La fel si in cazul inchirierii, nu inchiriezi o locuinta, inchirieri un imobil. Juridic, acel imobil poate fi definit ca si locuinta, conform legii, daca iti satisface cerintele de locuit ale familiei (suprafata, numar de dormitoare, nr de bai, s.a).
     Va rog sa ma contraziceti, cu argumente! O zi buna!

 36. Compensația lunară a unei chirii la un agent e în jur de (editat) de lei pe lângă compensația unui ofițer care poate ajunge și la (editat) de lei transformând-o in rata își poate achititiona locuință sa satisfacă cerințele legii locuintei. Deci pe cine ii avantajează mai mult prevederea aceea….. tot pe cei de sus.

 37. Buna ziua !
   Domnule Teoroc,cat de legale vi se par aceste instrucțiuni emise de anp? De exemplu eu,si nu sunt singur in aceasta situatie,am fost alocat la chirie pe prezentul statut dar pe vechiul ordin 1443,deoarece ordinul 482 a fost publicat ulterior statutului.
  De ce sunt nevoit eu acum ,care am deja data o decizie de chirie din octombrie sa fiu nevoit să schimb declatiile la notar si alte documente conform noului ordin.
  Instructiuni ANP:
  Personalul care beneficiază actualmente de plata compensației lunare a chiriei (fiind deja emise decizii în temeiul Ordinului ministrului justiţiei nr. 1443/C/2008) va completa declarațiile prevăzute de Ordinul ministrului justiției nr. 482/C/2020, în cel mai scurt timp dar nu mai târziu de 05.03.2020, inclusiv. Până la aceeași dată se depune și actul adițional la contractul de închiriere, în situația în care în acesta nu era precizată deja, suprafaţa imobilului şi cota-parte închiriată, conform prevederilor art. 4, alin. (2), lit.

 38. Domnule Teoroc, influenteaza legea 114/1996 dreptul la decontul chiriei/decontul ratei ? Eu din lege am inteles ca face trimitere doar la ” locuinta de serviciu ce corespunde nevoilor locative”…am interpretat corect? Multumesc anticipat

 39. Buna ziua!
  Nu am înțeles au venit sau nu in unități acele instrucțiuni de aplicare a ordinului privind chiria?
  Eu am chiria pe ordinul1443 și proprietarul nu este in țara, posibil sa vina la vara in vacanta.
  Credeți ca pot sa mi sisteze chiria pe motiv ca nu aduc acele documente completate stipulate in noul ordin?
  Zic și eu ,nu credeți ca noile norme ar trebui aplicate la contractele noi?
  Nu am nicio combinație , am tot ap închiriat și chiar la un preț rezonabil.
  Multumesc!

   1. La jilava au venit deja de luni :))) ba chiar este afisat un anunt in care spune ca trebuie sa iti faci act aditional la contract si sa depui declaratii conforme cu noul ordin. Daca nu le depui iti taie chiria!! “Asa a zis ANP-ul”

    1. Pentru a regla conform noului ordin, poti recurge la intocmirea documentatiei inainte de aceste instructiuni. Practic, instructiunile nu fac altceva decatr sa clarifice/intareasca prevederile ordinului. Singura exceptie e cea a fondului locativ pentru care nu exista nicio definitie.

     1. Pai asta spun mai multi pe aici!
      Daca eu am toate documentele in ordine pe vechiul ordin ,inainte de “instructiunile ANP”, de ce trebuie sa aduc alte documente si sa fiu alocat pe noul ordin?
      Lasa ma domne in pace cu abuzurile ANP! Cand mi o expira contractul …DA, voi aduce alte declaratii si documente pe noul ordin.

     2. Ordinul nou privind chiriile intra in vigoare de la data publicarii ca oricare alt ordin, asa cum au intrat in vigoare de-a lungul timpului orice ordin care crescut uneori si veniturile.
      Haideti sa fim rationali! Cum sa fii lasat in pace sa incasezi chirie pe un ordin abrogat, inexistent? Instructiunile ANP vor veni cu o perioada de tranzit in care beneficiarul sa depuna documentele conform reglementarilor legale.

  1. D-le Teoroc,
   Va scriu acest mesaj in numele multor membri se sindicat de la penit spital jilava si penit jilava,la noi deja au aparut zvonuri de la resurse ca nu se vor mai deconta chiriile pt ca in jilava exista fond locativ care sa satisfaca nevoile cf legii locuintelor,ca exista apartamente neinchiriate si ca nu ne vom mai alege unde sa stam .
   Va rugam sa impiedicati asta,pe vechiul ordin era ok,acum dezbatem cu site uri de anunturi publicitare si alte tampenii,stii cum e cu lipsa de asumare si toate interpretarile.
   Va rog ca la intalnirea de joi de la anp cu privire la decizia DG pt chirii sa dezbateti aceasta speta si totodata cea cu impusul metrilor patrati minimi,respectiv 37 ca in legea locuintelor,nu ne permitem asa suprafete sa inchiriem.
   Daca decideti sa postati acest articol sau nu,conteaza mai putin,rog ca mesajul sa ajunga personal la Dl Teoroc.

   1. Fix aspectul fondului locativ este o problema pentru ca nu poate fi definit. Interesant e cine il certifica la Jilava. Printr-o simpla adresa poti solicita acest detaliu daca din acest motiv nu-ti este aprobata decomntarea.
    Pe de alta parte, chestiunile legate de sptiu, legea locuintei nu poate fi ignorata cat timp ordinul face trimitere in mod expres.

   2. cum a ramas cu interpretarea fondului locativ in speta de mai sus dupa discutiile de azi de la intalnire ? se vor calma lucrurile la Jilava,ramane cum a fost si pana acum ? sau incepem cu site-uri de specialitate,adeverinte primarii si toate cele ?
    Asteptam un raspuns de la dvs D-Le Teoroc.

 40. Stopati abuzurile si smecheriile ce se incearca la Jilava cu sintagma fond locativ,D-le Teoroc cei mai multi membri suntem acolo,verificati va rog,aveti toate parghiile la indemana la Jilava.
  Nu vor sa ne acorde ca sunt 2-3 constructii de imobile in jilava si ca exista oferta,ne batem joc??
  La fel si cu tampeniile cu trimitete la lg 114/1999 ,cine e anp sa imi impune mie sa stau in cerinte minime de nu stiu cati mp,90% din garsoniere nu respecta asta,ce vreti sa facem????
  Nu ne intelegeti gresit insa vrem sa ne sprijiniti !!!
  Cu repect membri cotizanti.

  1. Calm!
   Chestiunea fondului locativ va fi lamurita. Oricine certifica existenta acestui fond locativ va trebui sa o demonstreze cu probe/inscrisuri.
   Asa cum am raspuns si unui alt coleg, legea locuintei este invocata in mod expres in ordin. Ca sfat, e bine sa va orientati pe spatiu pentru a nu fi pusi in postura de anu vi se deconta.

 41. SA NU MAI ZIC ca,daca aceasta ilegalitate ar fi aplicata,asta inseamna ca cei cu 3 membri in familie ,daca au de exemplu apartament cu 2 camere , proprietate personala(care nu indeplineste cerintele minime),ar trebui sa li se deconteze chiria pt o noua locuinta care sa indeplineasca cotele minime din legea locuintei,aici ABUZURI si exagerari, sa fim seriosi.
  sa aveti si asta in vedere la discutii!
  deasta prevederea trb aplicata doar locuintelor de serviciu din ANP.
  calea asta deschide drumul chiriilor aproape tot personalului.

  1. Sa nu amestecam dreptul fiecarui individ de a-si achizitiona cu banii proprii ce considera ca-l avantajeaza sau in functie de posibilitatile proprii cu un drept pus la dispozitie printr-o reglementare legala.
   Pe considerentul tau, daca iti intemeiezi o familie (tu si sotia), iti achizitionezi un apartament de 50 mp si ulterior apar si doi copii, ANP ar trebui obligat sa-ti dea posibilitatea decontariii unei chirii pe un spatiu de 74 mp (pentru 4 persoane)? desi ai in propritetate deja acel apartament de 50 mp?

   1. Din punctul meu de vedere nu,in analogia celor prezentate si in interpretarea fondului locativ si cerintele legii locuintelor,DA!
    In plus de asta ,daca suntem atenti si sa aveti va rog si in vedere maine la discutii,dreptul de baza este al chiriei si al cerintelor in cauza conexe cu,chiria,la momentul de fata daca optezi pt transformarea in rate sa zicem ca familia are 2 membri,ce facem peste 3 ani daca faci 2 copii,locuinta pt care ai optat nu este in stransa legatura cu legea locuintei si metrajele de acolo,logic,de asta nu sta in picioare metrajul minim,pt ca difera mereu,nu poti conditiona pe cineva.
    Asta inseamna ca,chiria inceteaza la modif membrilor familiei pt ca nu mai respecta cerintele minime.
    Sa transmiteti si aspectul asta va rog!

 42. Domnule Tudorache parca țineți cu ANP!
  Cum adică ptr ca s a modificat ordinul trebuie primim alte decizii de chirie pe cel actual?
  Si hai sa nu ne ascundem dupa deget ,ordinul nou este mai restrictiv si de aceea ANP doreste ca toate contractele aflate în derulare sa fie trecute pe acesta.
  Exista prevederi de nerectroativitate a actelor normative.
  Păi pe aceiasi logica s a modificat si statutul si asta ar insemna ca tot personalul sa aduca alte documente ai sa fie reincadrati în funcții?

  1. Nu se pune problema de a tine partea cuiva. Sunt doar obiectiv…sper 🙂
   Statutul nu s-a modificat ci a fost creat un altul printr-o lege organica, vechea lege fiind abrogataȘ art. 209 din L145/2019 – La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Legea nr. 293/2004
   Lucrurile sunt destul de simple si am mai explicat: avem un ordin nou ce reglementeaza norme noi in privinta chiriei. In cazul asta ne putem raporta la acest drept aplicand un ordin care nu mai exista?

 43. Dl presedinte referitor la cei care au contracte semnate pe ordinul vechi si care nu trebuie să aducă nimic.vor rămâne asa până le se vor expira contractele.
  Speța:
  Eu am achiziționat un autoturism nou in decembrie 2019, drept urmare primul ITP LA masina il voi face peste 2 ani( asa specifică actele normative în vigoare) deci in 2021. Incepând cu 1 ianuarie se modifica legislația si se introduce o prevedere ca masinile noi sa faca TIP ul la 3 ani.
  INTREBARE: eu cum fac ITP ?cand împlinește maina 2ani sau 3ani?
  Va spun eu, la 2 ani deși este masina noua si legislația mai recenta prevede ca masinulile noi sa l faca la 3 ani.
  Speta:
  Am o masina care împlinește 12 ani in decembrie 2019 si are ITP valabil până în noiembrie 2021(este facut cu o luna inainte sa împlinească 12 ani).începând cu 1ianuarie 2020 se schimba prin acte normative procedura si ITP ul mașinilor mai vechi de 12 ani se
  va face la 1 an.Oare până când este valabil ITP ul meu?
  Va spun eu ..isi păstrează valabilitatea de 2 ani ptr ca legea nu retroactiveaza.
  Situațiile sunt reale in legislatia romaneasca.

  1. PERFECTA OBSERVATIE !!!
   Sa va asteptati la un val de procese oricum,de asta sa asigurati ANp-ul,unu pe retroactivitatea actelor normative si a doua pe obligatia la cerintele minime ale 114/1996,haideti sa evitam asta.
   Ati promovat statutul,omj-ul asta si acum vreti sa ne omorari cu asta???

    1. Personal va transmit ca atitudinea dvs este gresita si putin aroganta,si asta nu doar acum se vede,la fel ati procedat in multe alte dati,si multi au atras atentia.
     Repet,asteptam un punct de vedere personal al d-lui Teoroc,ar fi bine sa invatati de la el,are multe calitati 😉

     1. Prea multa tensiune inainte sa avem macar o intalnire cu ANP pe subiect
      Recomand putina rabdare pana se contureaza instructiunile finale
      Forma legii a impins catre un ordin care nemultumeste o parte din personal
      Lucrurile nu trebuie sa ramana inghetate astfel dar de undeva trebuia pornit
      Si pe noi ne preocupa multiplele interpretari si variante care apar si incercam sa ajutam
      Dar haideti sa respiram putin pana cand avem ceva concret

      Ca recomandare pentru comunicarea pe site – incercati sa utilizati acelasi nume sau pseudonim in comentarii pentru ca pierdem firul, nu mai stim cui raspundem

 44. Domnule presedinte, de exemplu art. 3 lit. b) din Ordin “nici el și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au înstrăinat o locuință în localitatea unde își desfășoară activitatea, DUPA DATA INCADRARII IN SISTEMUL ADMNISTRATIEI PENITENCIARE, sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea unde își desfășoară activitatea, nici el și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere NU AU INSTRAINAT O LOCUINTA în localitatea unde solicită acordarea compensației lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege”;
  de ce nu au mai specificat ca in teza a I – a sintagma DUPA DATA INCADRARII IN SISTEMUL ADMNISTRATIEI PENITENCIARE? adica sa inteleg ca nu ma raportez la data incadrarii in sistem, data la care se naste dreptul meu de acordare a chiriei? de ce trebuie sa ma raportez la data NASTERII mele, la faptul ca nu am avut niciodata???

 45. Daca va da puscaria locuinta de serviciu care nu corespunde legii locuintei o refuzati, ca vreti locuinta care sa corespunda, daca va da ajutor platindu-va ratele, va convine, nu va mai intereseaza spatiul si sa corespunda! Esti din jilava cu munca, i-ati acolo casa,ca doar acolo lucrezi! Nu ai vrea sa iti iei in New york? Sunt unii dintre voi care nu stiu cum sa mai abuzeze de acest sistem si sa obtina profit maxim, altii cu imobile pe numele altora,si tot profita, iar altii care chiar au nevoie saraci nu pot beneficia de ele. Nu stiu de ce SNPP nu a lucrat la un proiect ca sa acorde o suma fixa la totii, se calcula cat se plateste pe chirii si se impartea la totii lucratorii, altii nu au avut ce sa manance, sau imprumutat pentru a cumpara o casa care cu greu daca au achitat-o, facand sacrificii. Ce sa facut acum inseamna dezbinare totala intre angajati ! Fiecare angajat trebuie ajutat, o singura data in cariera la constuctia sau achizitia unei case.

 46. Asteptam noutati azi va rugam ,sa putem face actele aditionale si sa stim forma finala.
  Speram sa va implicati personal azi ,ca de fiecare data.

  1. D-le Teoroc cum a ramas cu fondul locativ la Jilava pana la urma??
   Cu suprafata am aflat ca nu va mai fi un criteriu cum era legal de altfel.
   Asteptam raspunsul dvs! Si postarea cu detaliile exacte discutate.

 47. Speța :
  Eu am avut un imobil cumparat in anul 2008.
  Vine criza ,ratele cresc,il vand in anul 2012.
  Eu sunt încadrat în sistemul penit in 2017.in prezent beneficiez de chirie ,deoarece 1443 se raporta la data încadrării in sistem.
  Asta face si actualul statut ,adică se raportează la data încadrării in sistem.
  DAR,domnii din anp au pus o șopârlă in declaratiile care trebuiesc date pe noul ordin si la un paragraf ”s a omis ”sa se treaca ca nu ai avut sau înstrăinat DUPĂ DATA ÎNCADRĂRII.
  Deci,eu acum nu mai pot beneficia de chirie ,pe noul ordin,deoarece nu am cum sa declar mincinos.
  Multumesc!

 48. Domnule Presedinte și stimati colegi….
  Din cate observ in 80 % din discutii pe “tema decontarii chiriei si a transformari in rate” sunt expuse cazuistici de “cum sa eludam legea – legal”.
  Acum, legat de dreptul pentru sprijin in achizitionarea sau construirea de locuinte va rog sa ne publicati o stenograma a discutiilor sau un rezumat a celor discutate pe acest articol (prezent inca din 2004 in 293, adica de pe vremea cand lucrati si dumneavoastra ca ofiter activ cu functie de conducere in sistemul penitenciar). Ce demersuri a facut DCEAN-ul, DMRU-ul și alți decidenți de prin ANP, ce propuneri s-au transmis catre MJ pentru acel HG care sa ajute in aplicarea acelui drept???!! . Observ ca se incurajeaza in continuare hotia , smenul si smecheria pe cheltuielile cu chirii si deconturi de transport. CAND , domnule Teoroc vom fi tratati corect si noi , “aștia , generația de dupa 2000″ cu 10-15-20 de ani vechime care ne-am achizitionat o locuinta fara a avea asteptari prea mari de la sistem. Da, domnule Teoroc chiar ne incearca frustrarea cand vedem asemenea mizerii atat pe salarizare cat si pe drepturi între generații. Cei ca mine , adica generatia 2000 – 2011 se pare ca nu mai suntem utili și nici prea importanți pentru sistem , alte calcule la salarii, alte calcule la beneficii. Da, si noi ne dorim protecție socială și sprijin ca și cei nou veniti “si ca cei ce vor sa vină să ne fie colegi de sistem”.
  Concret în legea veche si in cea noua sunt 3 (trei) drepturi de ajutor (chirie, decont transport si ajutor ptr achizitie de locuinta odata in viata). Pentru două au fost si sunt bani, pentru a treia (unde NU se poate fura) nu sunt reglementari si nici bani. De ce ANP si sindicatele nu insistă pe ajutorul ptr locuinta? De ce nu propuneti norme (si pe baza legii locuintei) ca de exemplu :
  1. ” Politistul de penitenciare beneficiaza de ajutor pentru achizitionarea de locuinta odata in viata in limita a 55-60 mp daca nu a avut nici el nici sotia locuinta la data angajarii in sistemul penitenciar. Politistul de penitenciare beneficiaza de sprijin financiar pentru locuinta in limita valorii de maxim 60.000 E (sau 60mp) si nu mai mult de 50% din venitul net.
  2. Politistul de penitenciare care pana la data prezentei HG nr… a achizitionat prin credit ipotecar/imobiliar o locuintă , cu respectarea cadrului legal ( nu a detinut, nu a vandut nici el nici sotie….s.a.m.d) poate beneficia de sprijin in plata ratelor de la data depunerii cererii.
  3. Politistul de penitenciare nu va beneficia de sume retroactive creditului.” (Un mare compromis pe care sunt dispus sa-l accept)
  Încurajați cu idei proactive promovarea acestui drept într-o nota echitabilă pentru toți cei care au intradevar nevoie de un acoperis deasupra capului cu solutii corecte, responsabile si practice. Citeam la un momendat pe forum cum „niste unii” spuneau ironic ca ne-am luat case mari si vile si asteptam ca ANP-ul sa ne deconteze ratele… Ei bine, uite ca raportarea la legea locuintei este una foarte buna din punctul meu de vedere, iar propunerile cu suprafata de max. 60 mp , zic eu ca e de bun simt in a se lua in calcul atat la chirii cat si la ajutor in achizitionare. Ce e peste “te priveste”. Asta înseamna un palier decent : 30 – 60 mp , inseamna o locuinta dotata cu cele necesare subzistentei unei familii normale…nici lux nici saracire, doar decenta. Cred ca majoritatea dintre colegii care si-au luat locuințe pe credit în aceste limite de spatiu s-au incadrat pentru ca principala limită a creditului a impusă de salariu.
  Felicit DMRU-ANP în demersul lor de limitare a hoțiilor ( ca de stârpit e greu).
  Cele scrise sunt constatarile personale pe marginea subiectului „cu ajutorul pentru locuinte” si va rog sa nu le considerati un repros la adresa dumneavoastra domnule Presedinte.
  Vreau sa va ganditi la formarea unei echipe/grup de lucru pentru HG cu ajutorul pentru locuinte. Selectați oameni motivați , impartiali și implicați pentru binele comun nicidecum pentru interese personale sau obscure.
  Multumesc că ati citit. Astept un punct de vedere si eventual ceva stenograme cu discutii pe tema expusa.

 49. Speță : contract de chirie semnat acum doi ani, primesc decont chirie. Pana pe 16 martie trebuie sa duc anexa la contract și declarație consoarta făcută la notar.
  Dar…. La 01 aprilie schimb contractul pt ca închiriez în alta parte. Prin urmare, trebuie alta declarație la notar.
  Întreb la cadre de ce eu cu contract de doi ani trebuie sa duc anexa și declarație. Asa cere anp ul.
  Și dacă nu duc? Nu mai primești decontarea chiriei pe perioada 16-31 martie.
  E corect? Legal? Sau….

 50. Buna ziua.
  Daca in urma unui partaj de bunuri comune, mi s-a atribuit o locuinta, in alta localitate decat cea in care imi desfasor activitatea, dar in limita celor 70 km, pot beneficia de chirie in localitatea in care imi desfasor activitatea? Multumesc.

  1. conditia pentru chirie este sa nu ai proprietate in localitatea unde e unitatea sau daca ai in afara, sa nu fie mai aproape de locatia chiriei
   solicita la unitate si vezi raspunsul / exista particularitati in functie de situatie

   1. ,,sa nu fie mai aproape de locatia chiriei,, va referiti la locuinta -proprietate ?

    Din ordin (art 1 al 4) inteleg ca se poate solicita chirie intr-o localitate afla la max 70 km , in cazul in care
    1. nu are in proprietate personala o locuinta in acea localitate ( adica in localitatea in care se cere chirie)
    2. nu are in proprietate o locuinta ,,in alta localitate situata mai aproape de locul de munca,, ( adica sa cer chirie intr-o localitate mai indepartata – dar cu respectarea limitei de70 km- desi eu, totusi, sa am locuinta personala intr-o localitatea mai apropiata de locul de munca).

 51. Bună ziua! Am o nelămurire. Sunt în Ccc din octombrie 2019, beneficiind de o chirie de 700 lei. Din luna martie a acestui an, proprietarul a mărit chiria la 850 lei. Ce suma ar trebui sa îmi fie decontata? 700 lei conform ultimei luni lucrate sau 850 lei conform contractului, suma ce se încadrează în 50% din venit.???

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *