De la acutizarea problematicii Coronavirusului, in spectrul informational au aparut articole de presa on-line cu un continut nu tocmai verificabil si care nuanteaza subiectiv pentru obtinere de relevanta. SNPP isi asuma sa spulbere titlurile bombastice ale tertilor care obtin informatii pe surse, punand la dispozitie actiunile oficiale ale administratiei penitenciare privind preventia si combaterea raspandirii SARS-CoV-2 (ultima forma de coronavirus responsabila pentru Covid-19).

In ordine cronologica, ANP a transmis si a comunicat inclusiv cu structura noastra sindicala pentru a eficientiza si dezvolta un mecanism informational obiectiv pentru politistii de penitenciare si nu numai. Astfel, incepand cu 24 februaie 2020, ANP configureaza Planul de masuri pentru prevenirea imbolnavirii si raspandirii infectiei cu COVID-19. La nivelul Penitenciarului Spital Bucuresti Jilava se infiinteaza o sectie de carantina destinata exclusiv cazarii si monitorizarii medicale a cazurilor extradate din zone cu risc epidemiologic crescut pentru COVID-19.

Directorul General al ANP emite Decizia nr. 357/27.02.2020, prin care este constituit Grupul de Suport Tehnico –  Medical la nivel ANP si se stabilesc responsabilitatile acestuia cu privire la situatia epidemiologica cauzata de infectia cu noul coronavirus (COVID – 19).

Se revine la Planul de masuri transmis in 24 februarie si se aduc completari  pentru prevenirea imbolnavirii si raspandirii nfectiei cu COVID-19 in randul personalului si a persoanelor private de libertate.

ANP transmite instructiuni privind prevenirea oricaror situatii de risc generate de raspandirea noului tip de Coronavirus pe teritoriul Romaniei, tuturor unitatilor subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Masurile includ suspendarea acordarii vizitelor fara dispozitiv de separare, suspendarea acordarii recompenselor cu permisiunea de iesire din penitenciar, suspendarea vizitelor intime, limitarea pe cat posibil a activitatilor socio-educative sustinute de colaboratori externi in unitati si a activitatilor socio-educative sustinute/planificate in afara locurilor de detinere etc.. ANP extinde instructiunile si le completeaza pe cele initiale.

Directorii de penitenciare emit decizii, atasat cea a Directorului Penitenciarului Drobeta Turnu Severin (07.03.2020) – ref. OVID-19.

Prezentarea de catre ANP a situatiei actuale, a importantei Sindicatului National al Politistilor de Penitenciare intr-un astfel de context si a planului de masuri adoptat deja de unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Avand ca baza comunicatele de presa ale Institutului National de Sanatate Publica Romania, insa coroborat si cu obligatiile angajatorului cu privire la asigurarea securitatii si sanatatii angajatilor in toate aspectele de munca, ANP dispune mai multe masuri pentru prevenirea posibilelor imbolnaviri/combaterea raspandirii noului Coronavirus COVID-19. In completare Anexa nr.1 si Anexa nr.2.

In continuarea corespondentei anterior si in acord cu prevederile legale, ANP revine cu solicitarea adoptarii unor masuri suplimentare pentru prevenirea cresterii numarului de persoane care pot contacta virusul SARS-CoV2 (noul coronavirus responsabil pentru COVID-19). Masurile sunt completari la planul pentru prevenirea imbolnavirii si raspandirii infectiei cu SARS-CoV2, in randul personalului si al persoanelor private de libertate, pe doua paliere: masuri de ordin general si masuri privind siguranta locului de detinere.

ANP transmite unitatilor subordonate adresa prin care solicita ca raportat la importanta sarcinilor si atributiilor desfasurate de personalul din sectorul medical, sa se dispuna masurile necesare astfel incat sa fie asigurata continuitatea actului medical si a serviciului operativ. Estimam ca aceasta adresa va crea un disconfort pentru personal si de aceea vom monitoriza indeaproape consecintele, pentru a evita eventuale abuzuri sau interpretari fortate.

De asemenea, la sectiunea ”Comentarii” puteti propune spre analiza eventuale actiuni ce ar putea fi asumate pentru diminuarea efectului acestui fenomen.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: OFICIAL | Coronavirus – informari si actiuni Politia Penitenciara

One Response

  1. Opriți vizitele, transferurile, custodiile și pachetele deoarece virusul se ia și din atingere, pana nu ne îmbolnăvim și noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *