Vouchere de vacanță pentru toți!

Prin OUG 31/2024 publicată pe 29 martie 2024 este modificat cadrul deconturilor turistice (drept alternativ voucherelor de turism) pentru polițiștii de penitenciare, polițiști și militari. În primul rând este redus substanțial plafonul salarial maximal în raport de care salariații beneficiază sau nu de decont. Astfel, plafonul de 8000 lei nu mai este prevăzut pentru întregul salariu lunar ci doar pentru salariul de funcție (echivalentul salariului de bază pentru civili). În Poliția penitenciară nu există cazuri de depășire cu cel mult 4 excepții la vârful sistemului. În plus, se clarifică și cu privire la verificarea nivelului salariului de funcție, care trebuie să fie de până la 8000 lei în luna prestării serviciilor turistice.

OUG 31/2024 – Art. XXVIII. — La articolul IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2021 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1201 din 17 decembrie 2021, aprobată cu modificări prin Legea nr. 130/2023, cu modificările ulterioare, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

(3) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024— 31 decembrie 2026 pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde de funcție/salarii de funcție/salarii de bază nete acordate în luna prestării serviciilor turistice sunt de până la 8.000 lei lunar, inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.”

Textul de la care este prevăzută derogarea de mai sus (spre comparație):

OUG 8/2009 – Art 1 alin (2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei.

Notă – Conform alineatului (3) al articolului IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2021 astfel cum a fost modificat de articolul XXV, Sectiunea 1, Capitolul III din LEGEA nr. 296 din 26 octombrie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 977 din 27 octombrie 2023, prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde lunare nete/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.

Un avantaj suplimentar al sistemului de decontare a serviciilor față de acordarea de vouchere îl constituie faptul că nu se plătește impozit, cu excepția situației în care decontul se solicită pentru alte zile decât cele de concediu de odihnă.

Distribuie

39 de răspunsuri

  1. O intrebare am, in concediu prenatala se pot deconta voucherele? Sau in concediu crestere copil?

  2. Buna seara.

    Dupa cum se stie un mare avantaj pentru noi consta in privinta modului in care primim voucherele. Sunt sigur ca toti am prefera sa le primim pe un card ( Sodexo), pentru a le putea folosi cat mai flexibil, in functie de nevoile personale si fara a fi restrictionati de alte circmustante. Acest lucru ar aduce un plus de confort si libertate.
    As dori sa intreb daca s-a luatin considerare posibilitatea de a implementa acest sistem in viitorul apropiat sau daca exista discutii in acest sens.
    Va multumesc!

      1. Sincer prefer sa fie impozitat cu 10 % decât sa ma milogesc și sa îmi deconteze după 3 luni!

      2. Daca se rezolva si problemele constatate in legea 223/2015, anexa 2, cu varstele de pensionare, ce bn ar fi. Cei care sunt nascuti in 1984 in loc sa se pensioneze in 2033, vor fi aruncati in 2036.

  3. Din acesti 1600 mai platim impozit sa ajungem la 1440? Sau ne raman integral?ms

  4. Bună seara. De restantele generate de aplicarea greșită a bazei de calcul pentru majorarea de 50%,ce ne puteți spune? Pentru perioada 2021-2023.

    1. discutii anp-mj pe tema pe margine proiect omj in transparenta / vom informa in scurt timp

  5. Deci:
    Eu am concediu în iunie și conform textului din OUG reiese că eu mă raportez la solda de funcție încasată în luna iunie, care de fapt reprezintă solda de funcție aferentă lunii mai…
    Sau mă raportez la solda de funcție din iunie?
    Am înțeles bine?

  6. Domnule Tudorache pentru personalul care a avut decontat partial voucherul de vacanta se poate solicita integral acum plata acestuia? In sensul in care am avut 2 zile co in ianuarie si 2 in februarie si mi s-a comunicat faptul ca pe luna ianuarie nu ma incadrez deoarece am depasit cu 100 de lei pragul de 8000, din cauza unor ore din octombrie 2023. Multumesc!

    1. Buna ziua!
      In opinia mea trebuie sa va fie decontat. Incasarea este una, venitul lunii pentru care incasati este alata.
      In ianuarie incasati suma cuvenita pentru luna decembrie (deci veniturile se considera a fi pentru luna decembrie si nu ianuarie)
      Daca in ianuarie incasati si suma cuvenita pentru orele suplimentare realizaate in octombrie, venitul se considera a fi cuvenit lunii octombrie (pe considerentul ca plata orelor se realizeaza raportat la luna octombrie)

      1. (editat admin) – Aceasta platforma nu este destinata platii unor polite pentru magistrati. Aveti disponibile alte cai de expunere.

  7. Bună ziua,,domnule președinte!
    Subiectul propus de mine nu are legătură cu cele discutate mai sus…la un moment dat s a discutat la nivel de sindicate/ ANP, ca personalul din administrativ să aibă acces cu telefoanele personale.
    Știți cumva dacă s a luat o decizie în acest sens? Mulțumesc!

    1. S-a recomandat flexibilizarea/subiectul oricum este unul care aprinde spirite in sensul ca si alte persoane care nu sunt din administrativ ar putea in aceeasi masura sa aiba acces cu telefonul mobil in sectorul administrativ. Discutiile apar atunci cand, spre exemplu, un agent din perimetru vine sa vorbeasca la telefon si pentru asta este scos in afara unitatii in timp ce uin alt coleg vorbeste fara probleme din birou. Trebuie gasit un echilibru.

  8. Păi și atunci când un coleg din administrativ are telefon și alt coleg de birou nu are??? Nu este cam aceeași speță? Să înțelegem ca lucrurile au rămas la nivel de discuție, fără să se fi dat ceva oficial.

  9. Pensiile in plata se mai actualizeaza cu cresterea salariului de grad conform Legii 223/2015 art 60?

    (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie,

  10. Dl Teoroc ce știți de semnarea ordinul ptr ore suplimentare sa semnat sau …. mulțumesc

  11. Am înțeles nu se pierde nimic dar de ce nu se semnează a trecut 30 zile cît ar trebui sa stea in dezbatere se aude voci că nu vrea să semneze daca este așa de ce nu ne spuneți mulțumesc

  12. De restantele generate de aplicarea greșită a bazei de calcul pentru majorarea de 50%,ce ne puteți spune? Pentru perioada 2021-2023. ceva noutati …la MAI sunt vesti bune pe aceasta tema. se vor recalcula cu adevarat .

  13. Buna ziua, salariul meu de funcție este in valoare de 8600 lei pe luna aprilie, deci nu pot beneficia de decont? Vă întreb deoarece spuneați că putem beneficia cu toții. Multumesc

  14. Bună. Poate nu înțeleg eu bine principiul, dar care este castigul nostru ca se deconteaza voucherele de vacanta? Practic, eu daca plec in concediu luna aceasta de exemplu, cheltui bani din salariul meu, bani pe care ii primesc ulterior inapoi, deci imi acoper doar gaura de luna asta, castigul final fiind zero. Exista alta logica? In schimb, ceilalti bugetari ies pe plus, clar, cu acordarea voucherelor de vacanta sub forma de tichete.

  15. bună ziua, am primit răspuns la anp ca nu mi se decontează voucheru întrucât factura mea nu are bon si are chitanta, imi spun ca trebuia chitanta dacă era agentie de turism

  16. Bună ziua! am facut factura fiscala si chitanta, iar cei de la financiar nu vor sa-mi deconteze factura fara bon fiscal. Cei de la pensiunea unde am fost cazat nu au casa de marcat! Este legal ce fac cei de la financiar? multumesc

  17. Bună ziua!
    Aș dori să scriu care sunt condițiile acordării intervale ale decontării, întrucât mi se refuză decontarea.
    Care este articolul unde se specifică ca nu se poate lua concediu de odihnă în zilele libere naționale și ca nu se poate deconta serviciul turistic?
    Mulțumesc.

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.