Nu există motive de fugă! Reforma pensiilor

Nu mai merge "noaptea ca hoții!"

Dragi polițiști de penitenciare, stimați colegi și frați de arme! Nu vă grăbiți cu depunerea cererilor de pensie numai din teama că peste noapte se va întâmpla vreo grozăvie și vor dispărea pensiile militare! Gândiți matur, lucid, conștient! Știm că știrile alarmiste stârnesc confuzie dar am tot explicat și iată că trebuie să revenim la detaliile tehnice pentru că un nou munte de cereri de pensionare stă să erupă. Da, PNRR prevede reformarea sistemului de pensii și menționează inclusiv pensiile militare. Însă sunt publice si consolidate opiniile că pensiile militare nu sunt pensii speciale și că acestea trebuie menținute cel puțin din perspectiva conflictului armat dintre Rusia și Ucraina. Inclusiv Banca Mondială, în calitate de consultant contractat de Ministerul Muncii (reforma pensiilor și salarizării) destul de surprinzător, a venit cu această propunere!

Înțelegem că nu doar teama de pierdere efectivă a pensiilor militare îndeamnă la fuga din sistem ci chiar și perspectiva unor modificări la vârsta de pensionare sau eliminarea pensiilor anticipate. Mulți dintre cei care se pregătesc să plece din Poliția Penitenciară, privesc către zecile de magistrați care depun cereri de pensionare, însă pensiile magistraților nu sunt pensii militare, iar cei care au depus cereri chiar au o vârstă. Plecarea magistraților este generată de riscul unei plafonări care la pensii militare s-a produs deja (la salariul net) și nu de pierderea efectivă a pensiei speciale. Acest val de cereri de plecare din magistratură a fost generat de un proiect scăpat pe surse, care chiar dacă a fost lucrat în Ministerul Muncii, nu este varianta finala care va fi asumată public. Așa cum am informat instant cu privire la acel proiect, la fel de repede vom da detalii cu privire la proiectul oficial, când aceste detalii vor exista.

Nu afirmăm în mod categoric că nu există niciun risc de apariție a unor propuneri de modificare a sistemului actual de pensii militare! Însă, până nu vedem proiectul oficial cu care Ministerul Muncii va ieși în dialog social, nu avem la ce să ne raportăm și nici nu avem efectiv de ce să fugim! Din momentul în care proiectul va vedea lumina zilei, dacă prevederile din acesta vor fi de natură a justifica plecări din sistem, atunci lucrurile devin mai logice, însă am tot explicat – de la acel moment, până când o viitoare lege va produce efecte fiind publicată în Monitorul Oficial, este o cale lungă, iar proiectul poate suferi modificări. Și nu se mai poate proceda netransparent, “peste noapte”, ca în cazul celebrei OUG 113/2017. Noile proiecte pe salarizare și pensii, elaborate conform PNRR, trebuie să treacă prin toate etapele procesului legislativ care nu sunt deloc puține. Deci, din nou îndemnăm la calm și la maturitate!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Nu există motive de fugă! Reforma pensiilor

Distribuie

33 de răspunsuri

  1. De acord cu d-voastră d-le președinte, însă nu știu câți sunt dispuși să dea vrabia din mână pe… cucuveaua de pe gard(asta ca să nu fiu acuzat de discriminare!).
    Să judece fiecare după mintea lui…
    Cu siguranță vor fi mulți care se vor îmbolnăvi subit de boala lu’ Calache și o sa plece..

  2. De ce nu ies Ciucă și Budai, dimpreună, să dezmintă pe sticlă?! De ce lasă debandada să cuprindă sistemul de apărare?! Eu cred că știu ce le-a zis von der “Liar” la Bruxelles și d-aia nu ies că o să ne ardă și ei știu că așa va fi! Sper să publicați comentariul… O zi frumoasa vă doresc!

    1. Dle tudorsche/teoroc, cand eliminat abuzul ANP care blocheaza agenti sa particile, la MAI nu e asa, ei preiau de la noi ce e bun, noi de ce nu putem face la fel?

        1. si de ce sa nu imbunatatim o chestie daca poate fi imbunatatita, asa cum si ei au modificat statutul cu cei 70 km in apropierea localitatii ;), cu decontul.
          Motivarea oficiala fiind ca ANP are asa ceva.

  3. O minciuna îmbrăcată în cuvinte frumoase și cu tilc dar numai cine nu a trăit în execuție nu știe cit stres și alte afecțiuni se acumulează.

  4. Se poate o parere a dvs dle Teoroc?

    Noi de ce nu am fost prinsi aici cu toate institutiile de aparare, ordine publica si securitate nationala?

    Nu conta ca aveam alt HG noi, si ceilalti aveau toti si s-au abrogat prin aceasta noua hotarare, nu mai vrem sa fim cu totii in marea familie de aparare??

    https://lege5.ro/gratuit/gezdonryha3tm/hotararea-nr-1198-2022-privind-drepturile-de-transport-pe-teritoriul-national-ale-personalului-din-institutiile-de-aparare-ordine-publica-si-securitate-nationala

    1. Nu obliga nimic sa avem prevederi comune. Noi avem distinct un HG pe care recomand sa fie studiat din punct de vedere al dreptului. Suntem bine, e ok. Insa, daca observi ceva in plus ce putem prelua in prpriul act normativ privind acest drept, suntem deschisi sa aprofundam.
      In ce ne priveste avem dreptul reglementat prin HG 886/6 iulie 2022

      1. Pai ori suntem cu ei toti, ori nu mai suntem.
        Noi vrei cu marea familie ocupationala doar cand ne convine….

        1. Trebuie doar comparat ce avem in raport cu ceilalți. Și vei constata singur/a ce relevantă are faptul ca ești reprezentat/a de un sindicat puternic (SNPP). Dacă exista posibilitatea, de ce sa nu ne respectam colegii cu drepturi ce se cuvin apropiate de realitate? Munca de penitenciar merita chiar mai mult! E simplu sa compari….

      2. Pai ar cam fi:
        – sume forfetare raportate la salariul minim garantat in plata(care creste an de an).

        Art. 9. — (1) Personalul are dreptul la utilizarea gratuită a mijloacelor de transport din înzestrarea instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională, cu încadrarea în drepturile de rulaj sau, după caz, de combustibil stabilite prin normative proprii, la decontarea cheltuielilor de transport sau la acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare, în următoarele situații:

        d) la deplasarea dus-întors de la domiciliu sau reședință la locul de muncă, în afara orelor de program, în zilele nelucrătoare și de sărbători legale, în vederea executării serviciului de zi, de
        permanență, de pază sau de intervenție sau pentru a executa controale sau alte misiuni ori când este trimis în delegare sau detașare, în cazul când unitatea/subunitatea este situată în afara perimetrului localității de domiciliu ori de reședință, la o distanță de minimum 5 km, măsurată conform calculatorului de rute;

        i) la deplasarea săptămânală de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, pe o distanță cuprinsă între 71 și 300 km, pentru personalul mutat în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reședință;

        3) De drepturile prevăzute la alin. (1) lit. h)—j) beneficiază, în aceleași condiții, și personalul numit în prima funcție/ transferat/chemat/rechemat în activitate într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reședință.

        Deci li se deconteaza tuturor o deplasare saptamanala dus-intors intre domiciliu si locul de munca sub forma de suma forfetara raportat ca procent la salariul minim pe tara.
        Eu zic ca e un mare plus care ne-ar fi ajutat si pe noi, au toate institutiile, noi de ce sa nu il avem, am ramas iar singurii.
        Astept feedback ul dvs!

      3. Foarte tare hg ul lor, sunt sume forfetare in functie de minimul pe economie care se actualizeaza mereu si se schimba, nu este inghetat la un anumit an.
        Din orice calcul si procent e mult mai ok la ei decat la noi.
        Poate nu ar strica sa fim introdusi si noi alaturi de ei!

        1. Legat de suna forfetară decontată in cuantum de 25% din minim brut pe țara…nu e mai avantajos ! Calculează 25% din 2550 și rezultatul comoara-l cu posibilitatea maxima de decont in ce ne privește!

      4. dle Tudorache, va rog sa aduceti si in atentia dlui Teoroc,

        Hg-ul celorlalti permite decontarea saptamanala in functie de distanta si procent din salariul minim pe economie inclusiv pentru cei la prima incadrare (NU doar mutati in interes de serviciu), cum sunt de altfel si la noi in sistem multi agenti si ofiteri incadrati departe de casa si merg saptamanal acasa.
        la un calcul simplu conform grilei lor si doar la o distanta de 100 km reiese un decont ca suma forfetara de 600 lei/luna de persoana, ESTE UN CASTIG IMENS pe care il au si o suma deloc de neglijat.
        Asteptam parerea dvs dupa studierea in detaliu a HG-ului lor, eu zic ca merita, pe cuvant!

        i) la deplasarea săptămânală de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, pe o distanță cuprinsă între 71 și 300 km, pentru personalul mutat în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reședință;

        (4) De drepturile prevăzute la alin. (1) lit. h)—j) beneficiază, în aceleași condiții, și personalul detașat și/sau împuternicit să îndeplinească funcții într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reședință, personalul încadrat în structurile teritoriale ale unor unități care au sediul în altă localitate, precum și personalul pus la dispoziție

        1. Cum e dle Tudorache, este pertinenta obsevatia?
          Ziceai sa spunem daca vedem beneficii relevante pe care nu le avem noi…??

          1. asteptam cu interes reactia dlui presedine si a ANP-ului.
            Fara interventia SNPP nu se va misca nimic, stiti asta

          2. Ce parere are domnul Teoroc, dle Tudorache in legatura cu aceste observatii?
            Ii puteti transmite ca asteptam si punctul dlui de vedere?

    2. Ps: ar mai fi si articolul asta:

      (4) De drepturile prevăzute la alin. (1) lit. h)—j) beneficiază, în aceleași condiții, și personalul detașat și/sau împuternicit să îndeplinească funcții într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reședință, personalul încadrat în structurile teritoriale ale unor unități care au sediul în altă localitate, precum și personalul pus la dispoziție

      MULT MAI LARGA PLAJA LA EI.

      E pertinenta modificarea si nimeni nu ar zice nimic, daca am fi introdusi si noi in hg-ul lor si sa i abrogam pe al nostru(sau macar sa il completam)

      1. WOW, pai si noi suntem multi din SNPAP si Academie care suntem incadrati departe de casa si ne-ar ajuta mult aceasta prevedere

  5. Așa a apărut și OUG 59/2017. De atunci și până acum au făcut ceva sindicatele ,în acest sens? Nu!!! Au făcut ceva guvernanții, în acest sens? Nu!!! De ce să nu creadă cineva că în acest caz este ceva diferit. Domnilor, lumea s-a săturat de minciuni și de vorbe goale ,pe care nu le mai crede nimeni. A ieșit cineva din Guvern să dezmintă informațiile apărute în presă? Nu!!! De ce ar crede cineva sindicatele, care sunt singurele ce dezmint această informație? Sper să îmi publicați comentariul, chiar dacă nu sunteți de acord cu mine.

  6. Boloș a ținut să mai arate că în raport, pensiile din Ministerul de Interne, pensiile din sistemul de ordine publică sunt incluse în categoria pensiilor speciale, ”Aceasta este opinia dumnealor, eu nu fac decât să prezint această opinie”, a mai afirmat el.
    Interviu acordat în Adevărul, de dl. Marcel Boloș,
    acum câteva ore…

    1. Sa nu ne pierdem printre declarații care pot aduce capital politic. Șopârlele de partid scormonesc după reacții. Nu este cazul in ce ne privește. Ei stiu ca avem ceva între umeri ce se numește cap însoțit de creier. Când va apărea ceva oficial vom da alarma dacă periclitează o viata de restrictii

      1. Bună ziua
        Aceeași abordare o aveați ca sindicate și când a avut loc prima modificare a legii astfel încât ne am trezit că vârsta de pensionare a sărit de la 55 ani la 60 ani, iar de la 20 ani minim trebuiau 25 ani minim de activitate
        Vă aduceți aminte???

  7. Nu iese fum fără foc, așa au făcut și cu tăierile,in 2009 Petrov spunea că nu vine nici o criză iar în mai 2010 a ieșit cu steagurile in spate și a tăiat salariile cu 25%,chipurile pt 6 luni care s-au făcut apoi 18 când am început să recuperăm .Eu zic să facem ceva pt că “ghioceii” noștri de conducători vor să facă “reforme”, să ia banii din PNRR,altfel nu-i vor lua .Suntem o colonie a UE și facem ce ne cer stăpânii.

  8. Se mai aude ceva cu modificarea legii pensionarii,cu marirea varstei de la 1 ian,o dau noaptea ca hotii?…Sunt politist(agent de ordine) si ma incadrez in feb.,am 47 de ani impliniti,26 de ani de grupa 1,dar din cauza a doua cursuri de conductor caine,pt care nu dau grupa,(parca le-am facut pt mama),adica daca ar aproba-o,nu as putea sa ies pentru o luna de zile…Nici sindicatele noastre nu stiu nimic sigur,cum nu mai e nimic sigur si au tacut toti in plandemie,iar acum cu mortile subite din cauza intepaturilor,tac,tac,tac…iar pe Arafat l-au decorat!

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.