Reîmpărțirea portofoliilor de prim ministru și ministru, însă și problemele privind azilele de bătrâni și persoane cu dizabilități, au scos din schemă miniștri precum Budăi, conectat inițial la elaborarea proiectului noii legi a salarizării. Preluarea Ministerului Muncii de către doamna Simona Bucura-Oprescu a debutat cu preluarea procesului de elaborare a noului proiect al legii salarizării și retransmiterea acestuia Băncii Mondiale și Comisiei Europene pentru a fi evaluat din punct de vedere al impactului bugetar.
Varianta proiectului este pe un circuit momentan închis din considerente de management politic însă elaborarea și mecanismul de stabilire a salariului minim se vor realiza cu sprijinul sindicatelor, așa cum și-a asumat Guvernul prin comunicat de presă. Momentan nu intrăm pe fondul problematicii salarizării prin noua lege tocmai pentru că nu avem toate datele asumate printr-un proiect lansat în dialog social. Cert este că nu vor inventa apa caldă iar principiile de stabilire a salariilor se vor raporta la coeficienți și trepte de salarizare.
Comunicat de presă:
Reprezentanții sindicatelor vor fi cooptați în grupurile de lucru care vor elabora proiectul de lege de salarizare a personalului plătit din fonduri publice și, respectiv, un mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim pe țară.
Guvernul a aprobat astăzi două memorandumuri care vizează constituirea celor două grupuri de lucru și componența acestora.
Astfel, grupul de lucru pentru întocmirea unui nou proiect de lege de salarizare a personalului plătit din fonduri publice va fi format, pe lângă doi reprezentanți ai confederațiilor sindicale, din câte un secretar de stat și două-trei persoane din Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, al Ministerului Finanțelor Publice, al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și al Ministerului Justiției.
Grupul de lucru va funcționa sub coordonarea Ministerului Muncii, care va asigura și secretariatul tehnic, iar ședințele grupului de lucru vor fi prezidate de ministrul Muncii. Grupul interministerial va avea primele întâlniri de lucru luna aceasta, pentru a stabili metodologia de lucru, urmate de consultări cu reprezentanții ministerelor și ai confederațiilor sindicale, iar redactarea și finalizarea proiectului de lege se va realiza până la jumătatea lunii februarie.
Grupul de lucru pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va cuprinde două persoane din cadrul confederațiilor sindicale, două persoane din cadrul confederațiilor patronale, câte un secretar de stat și două-trei persoane din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, al Ministerului Finanțelor Publice, al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și al Institutului de Statistică.
Grupul va fi coordonat de Ministerul Muncii, care va asigura si secretariatul tehnic. Ministrul Muncii va prezida ședințele grupului de lucru.
Elaborarea celor două proiecte în cele două grupuri de lucru compacte va fi urmată de consultări publice.
La elaborarea actualei legi a salarizării, terfelită politic timp de mai bine de 5 ani, SNPP și-a adus un aport important prin participarea activă în toate comisiile și grupurile de lucru organizate la nivel de Guvern și ministere. Urmează o nouă etapă de implicare, de această dată mai experimentați și mai atenți la detalii care pot face diferența în anii următori. SNPP este printre cele mai mari organizații componente Federației PUBLISIND (reprezentativă la nivel național) și parte din Blocul Național Sindical (BNS), de aceea asigurăm de o reprezentare puternică în forurile de elaborare a proiectului noii legi a salarizării.
34 de răspunsuri
Vedeti cu aia 20% ca sporuri maxime…
Fara foc nu iese fum
Mare atenție! Se are în vedere limitarea sporurilor la 20% din salariu!!! Dacă salariul nu va fi urcat considerabil, vom avea veniturile reduse cu cca 15-25%. Mare atenție!
Buna ziua dle Teoroc,
Va scriu in numele mai multor colegi din mai multe sectoare din cadrul ANP pt a avea in vedere la viitoare lege , eliminarea unei discriminari dintre agentii si ofiterii din aparatul central.
In concret , la coeficientii de ierarhizare, daca la un ofiter este normal ca acesta sa aiba mai mult decat unul similar din unitate(nu ma refer aici la cei 0,25 de aparat central pe care ii au si agentii) pt ca probabil considerentul ar fi ca, complexitatea aparatului central trebuie remuneratat (daca nu ma insel in unitate un ofiter pe executie are max. 4,8 iar la Anp 5,5, +0,25 aparat central=5,75) aceeasi logica trebuie aplicata si la agenti, daca in unitate maximul este 2,9 , si la ANP la agenti este tot atat, singura diferenta este la 0,25 de aparat central pe care asa cum am zis il au toti.
Observam o diferenta si o discriminare in abordarea corpurilor, sa stiti ca la fel ca si la ofiteri, se presupune ca si agentii din ANP sunt mai bine pregatiti/remunerati ca si in unitate.
Puteti edita articolul pt a evita alte discutii contradictorii cu ceilalti, insa gandind echitabil si logic, eu zic ca avem dreptate.
Poate unii dintre noi meritam mai mult decat alti coleti din corpul superior.
Astept feedbadk si contam pe sustinerea dvs.
Cu respect,
Membri ai dvs si nu numai!
Este o propunere pertinentă, sunt de acord!
Este discriminare între corpuri, ar trebui ca și agenților din aparatul central să le fie mărit coeficientul de funcție având în vedere complexitatea aparatului central, mai ales avându-se în vedere că Deciziile DG – ANP prevăd la condiții pentru ocuparea posturilor, din aparatul central, criteriul de vechime minimă!
Presupunându că agenții din ANP sunt mai bine pregătiți decât cei din unități, ar trebui să fie clar să aibă un coeficient de funcție mai mare, similar și proporțional cu al ofițerilor ANP!
Pe principiile “Nu îmi ia mie să-i de lui!” și Nu mă interesează de capra vecinului!” sunt încă o dată de acord!
Vine nea Ion, 20 ani vechime, numai tură.
“Stimate coleg, înțeleg că ești deosebit de bine pregătit, ai 0,25 de aparat central, vrei mai mulți bani pentru ce prestezi!
Ia colegu’ o detașare/mutare în bot, vino la tură! Ai patru unități la București (excludem BAGR), Jilava/Rahova/PS Jilava/PS Rahova, vino să miroși cetățeanul cu drepturi galactice! Mai un spor de HIV, TBC, noapte, 12B, socializare de-ți iese pe urechi, șamd! Măi colegule, dar și bani!
Stai că nu e bine la capitală!
Ai alternative, Gherla, Giurgiu, Aiud, Timișoara, Galați, Arad, Tulcea. La Tulcea e bine tare, sare peștele direct în oală, la Chilia ai și spor de izolare! Viață, bani mulți!
Pui pe masă 500 lei din salariul de aparat central, să rămâi în ANP?”
Fara suparare, dar colegul de mai sus are dreptate, daca vrem echitate, ar trebui si agentii sa beneficieze de ceva suplimentar ca si ofiterii, nu iti trebuie multe clase sa poti face analogia asta.
Semnat , un ofiter care poate confirma ca sunt agenti care chiar merita acest lucru.
Dle Teoroc/Tudorache,
Care este parerea dvs? Sunt pertinente observatiile?
Cand se deschid astfel de subiecte e bine sa lasam membrii sa-si exprime opiniile fara a interveni pentru a inclina in vreun fel, balanta. Cert este ca astfel de discutii pe astfel de subiecte pot fi interminabile, cu cu argumente pro si contra de ambele parti.
Pai dc sa evitati?
Daca exista precedent creat si remunerati pt simplu fapt ca isi desfasoara activitatea in aparatul central de ce sa fie diferenta intre abordarea corpurilor? Nu vorbesc de sume/coeficienti egali, ci DE ABORDARE EGALA!!
intre anp si unitati nu sunt diferente de coeficienti / agentii din anp tot max 2,90 au in stat / diferenta apare din OG 64/2006 care acorda un 0,25 in plus pentru aparat central fara a modifica coeficientul in sine / acest bonus de tip vechi dispare odata cu o noua lege cadru care va fi ea dar este inlocuit cu altceva si anume cu majorari “de sistem” sa le zicem asa / iar principiul nu este inventat sau decis de penitenciare ci de armata / generalii din armata vad ca normal ca esaloanele superioare sa aiba ceva in plus / daca veti cauta in legea cadru cu criteriul de cautare 7,5% si 12,5% va veti lamuri / inclusiv pe fluturasi in unitati vedeti acest 7,5% pentru prerogative, la care pt aparatele centrale din toata structura de aparare se adauga 12,5% / este lege / si nu mai e vorba de coeficienti
Dar de diferenta dintre ofiterii din anp si cei din unitati cum ramane?
la ofiteri coeficientii din anp sunt ceva mai mari asa este / asa au fost prevazuti apoi inghetati din 2010 / fara posibilitatea de a se mai interveni, stiti bine / dar tot legea cadru va genera atenuare de dif la coef / nu omitem nici nomenclatorul de functii care ierarhizeaza mai profund decat se vede in lege / spre deosebire de restul structurii de aparare la noi s a intervenit recent pe comprimarea “trunchiurilor functiilor” prin decizii de DG ANP / politistii sau militarii inca nici nu viseaza la astfel de decizii / diferentele la ei sunt mult mai mari la toate nivelurile / chiar si acum cu acordarea salariilor pt 2022 din legea cadru
Pai vedeti dle presedinte,
La ofiteri se recunoaste va exista diferenta intre unitati, pe aceleasi considerente nu ar trebui acelasi tratament sa beneficieze si agentii din ANP?
Nu asa e corect??
Speram ca veți face ceva sa atrageti atentia asupra indemnizației de chirie. Sunt curios unde în tara asta se mai poate găsi o chirie decenta cu 500 de lei pe luna. Chiar și chiria transformata în ajutor de plata a ratelor… o rata la credit ipotecar a ajuns în jurul a 2000 de lei, iar indemnizația 500.
Cuantumul ratei decontabile nu poate depăși cuantumul chiriei. Nu se poate deconta 2000 lei dacă dreptul ee chirie nu depășește 500 lei
Nu mai mocoti de 500 lei compensare chirie/rata! Daca insisti pe acea suma mergi ofiter la MAI! Nu stiu ce va victimizati! E necesar sa spun ca nu exista compensare chirie/rata in ANP pe suma mentionata?
Daca sunteti al MAI, adresati-va sindicatelor unde cotizati!
Interesant comunicatul…
Citez:,,iar redactarea și finalizarea proiectului de lege se va realiza până la jumătatea lunii februarie”. Cu alte cuvinte de anul în curs nici nu poate fi vorba.
Se înțelege că o nouă lege a salarizării nu vom avea până pe la jumătatea anului 2024. Dar mai precis în anul 2025(după alegeri), poate 2026…. Cine știe?
In Anp au coeficienti de specialiști deși au exact aceleași studii ca cei din teritoriu. Situația e și mai hilară pt că beneficiază de aceleași sporuri ca cei din unități deși în mod real nu se încadrează la niciunul. Dar este o meteahnă românească să fure cât mai mult desi e absolut ostentativă, ridicolă și în văzul tuturor metoda.
Cand vedem forma finala a statutului? Cea de modificat?
Si cand e preconizat a fi modificat?
Ma intreb cateodata de ce publicati comentariile daca nici nu va obositi sa le raspundeti, DOMNILOR MODERATORI!
Unele comentarii pot starni dezbateri intre membri. Daca, punctual, ati mai primit un raspuns vis-a-vis de un subiect, oportun pentru d-voastra este sa urmariti comentariile la care ati primit deja raspuns.
Unde scrie ca trebuie sa fie achitata integral chiria sau rata la locuinta? Daca ai de dat 200 de euro chirie si statul iti da jumatate , nici asa nu e bine? Vreti plafon mai mare? Intatati si ajungeti magistrati unde e 600 euro chiria pentru Bucuresti.
Legat de salarizare, nu ar trebi sa existe aceasta discriminare intre unitati si aparat central. Mai bine pregatiti in anp? Vedeti ce ordine emana “pregatitii”. Si asta e valabil pentru orice minister.
La un concurs de TCO cică s-a înscris și un agent de-ăsta foarte bine pregătit din ANP. S-a înscris chiar pentru o funcție din același domeniu de activitate, nu pentru vreuna cu care nu avea nici o legătură și… ghiciți ce?! Legenda spune că a avut cea mai proastă prestație în cadrul interviului, rezultatul fiind, bineînțeles, RESPINS. Înainte de a ajunge prin aparatul central, atât agenții cât și ofițerii, ar trebui să treacă prin unități vreo patru-cinci ani, să aibă habar de ce înseamnă cu adevărat o pușcărie. Lipsa experienței din unități se poate lesne observa în documentele pe care le întocmesc și în abordările pe care le au vis-a-vis de ceea ce înseamnă activitățile practice, dincolo de birocrație și hârțogărie. Sindicatele ar trebui să aibă un cuvânt de spus în stabilirea criteriilor de selectare a celor ce lucrează prin aparatul central (ajunși acolo prin concursuri, mutări, detașări etc.), astfel încât să ajungă acolo doar persoane cu adevărat valoroase, atât prin prisma pregătirii cât și a experienței, nu tot felul de inși care nu pot fi mai mult de simpli conțopiști.
Esti chiar rautacios si invidios. Nu am mai vazut asa ceva…. 🙂
Oooo, daca ai sti cati ofiteri plang in detrimentul agentilor care au ocupat functii de sef sectie/tura, mai recent inclusiv sef birou/regim.
Hai sa nu generalizam 😉
E vorba de principiu si de echitate in abordare!!
Este simpla logica cu putin mai bine platiti din aparatul central: PT CA ALTFEL NU AR MAI VENI NIMENI SA LUCREZE, nu ar atrage cu nimic…
Asta e in toate sistemele , MAI, Mapn si celelalte.
Avand in vedere precedentul creat cu , colegii ofiteri, nu vad ce e de dezbatut pt a beneficia de acelasi tratament si colegii agenti, nu iti trebuie multe clase pt analogia asta.
Daca merita sau nu, asta e alta discutie, insa, tratament diferentiat daca spuneti ca asa e normal….ma retrag din discutie.
Desi acum nu mai ma impacteaza asta, nu pot fi ipocrit sa zic ca, colegii nu au dreptate.
Agent devenit ofiter!
Poate ne raspundeti si la comentariul legal de proiectul final de modificare al statutului.
Multumim!
inca nu a fost convocata o intalnire la MJ pe subiect / este in stadiul de elaborare
Va salut domnilor. Vin si eu cu o întrebare pe langa subiect. Daca se tot sunt salarile asa cum sunt, poate un politist de penitenciare/functionar public sa detina actiuni la un SRL ? Stiu ca administrator de SRL/PFA nu este permis conform legii dar de actionar nu scrie in lege.
Va mulțumesc de raspuns!
ca administrator este interdictie la politisti / stautul nostru prevede la art 122 ca:
Polițiștii de penitenciare pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice, precum și să desfășoare activități sau să dețină funcții în sectorul privat, cu condiția ca activitatea sau funcția respectivă să nu aibă legătură cu sistemul poliției penitenciare și cu condiția respectării dispozițiilor legale privind conflictul de interese, incompatibilitățile, dar și a legislației aplicabile profesiei sau activității pe care o exercită.
Aveti dreptate in ceea ce privește functia de administrator dar eu sunt curios daca as avea voie sa detin 50% din actiuni la un SRL fara sa fiu si administrator .
Deci pot sa fiu actionar si politist de penitenciare in același timp?
nu vad o pb nici daca esti admin / important este ca activitatea sa nu aiba legatura cu politia penitenciara / anterior am avut o prevedere mai rigida care viza legatura inclusiv indirecta cu atributiil iar asta ducea catre specializare / prevederea speciala noua este mai laxa dar atrage totusi si regimul general al incompatibilitatilor – L161/2003 / de studiat pe speta / pot face adresa catre angajator in care ceri opinie
@jumbix, corect! Până la urmă noi lucrăm cu deținuții și nu ei.
Si totusi fara ei nu se poate…
Eu zic ca fiecare isi stie ce e mai bine si avantajele pe care le are.
Si in unitati posturi “caldute”…sa nu intram in detalii…anp ul nici nu viseaza la ele
Va salut
Domnule Teoroc unde apare acest 7,5% pentru prerogative constitutionale SNAOPSN ca eu nu-l gasesc de vreo 2 ani? ms.anticipat pentru raspuns.