Asa cum explicam in articolul anterior referitor la majorarea de 50% si normele de hrana/echipare, bani in bugetul ANP ar fi dar nu suficienti pentru a pune tot in plata, cu mentiunea ca in ceea ce priveste normele, mai este necesara o modificare legislativa. Aceasta se apropie de linia de finish desi intr-un urias contratimp avand in vedere faptul ca mai avem doar doua luni din an. Daca totusi se va reusi clarificarea asteptata (si nu avem motive de indoiala), obligatia angajatorilor de actualiza sumele cuvenite pentru hrana si echipament, se constituie ca restanta pe care personalul o are de incasat. Fie in anul curent fie in cel care urmeaza. Restanta este restanta si trebuie platita.

O mare variabila o constituie cea de-a doua rectificare bugetara pe anul 2019 pe care Guvernul Dancila nu a mai apucat sa o produca. Ramane de vazut ce surprize ne asteapta in noul context politic, dar ne vom adapta la orice situatie. Am trecut prin multe, Politia Penitenciara fiind acum un sistem ajuns la o maturitate sindicala care trebuie sa dea curaj personalului. In ultimii ani am obtinut cam tot ce ne-am propus. Sigur ca pot veni si nori. Dar, vorba poetului “de e pace, de-i razboi, bucurosi le-om duce toate”.

Revenind la normele de hrana si echipare am mentionat in articolul anteior ca cei din MAI care au descurajat ANP in intentia de a plati actualizarea, pe criteriul ca textul din OUG 114/2018 nu ar fi clar (ne amintim: “normele se mentin in plata la valoarea stabilita pentru luna decembrie 2018″),  incearca de ceva timp sa repare ezitarea soldata cu un punct de vedere nefavorabil primit de la MFP (ce alt raspuns ar fi fost de asteptat de la finante!?) prin multiple incercari de amendare a unor proiecte de lege aflate pe punctul de a fi votate in Camera deputatilor. Dintre aceste proiecte, unul s-a miscat astazi.

Avem astfel informatia ca azi a fost dezbatut in comisiile de specialitate din Camera deputatilor, un proiect oarecare de lege, in vederea redactarii raportului pe baza caruia proiectul se va supune la vot in plenul camerei, urmand ca raportul sa contina si amendamentele importante pentru noi, care ar clarifica textul OUG 114/2019. Suntem cu ochii pe fisa de proiect si asteptam actualizarea acesteia pe pagina Camerei deputatilor urmand sa va punem la dispozitie textul amendamentului si eventual precizari legate de data la care ne putem astepta la votarea legii. Parcursul ulterior il stim, respectiv trimiterea legii la promulgare si apoi publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. Speram ca tot acest parcurs se va realiza cat de repede. Revenim cu actualizari.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Normele la un pas de vot pentru actualizare
Share on facebook
Distribuie

Un răspuns

  1. Si cum ramane cu aplicarea salarizarii HG 1/2017 HG 846/2018 si HG/2019?
    Se fac demersuri in instanta pentru a fii rezolvata situatia?
    De exemplu norma de hrana nu intra in calculul pensiei,putin spre deloc importanta.
    Salarizarea este viitorul pensiei!!!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.