Modificare de statut special în Poliția Penitenciară

Proiect de lege inițiat de MJ

Subit și fără vreo discuție prealabilă, ne-am trezit pe masă cu un proiect de lege inițiat și elaborat de Ministerul Justiției, pentru modificarea Legii nr 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare. Privitor la statutul nostru, MJ pare interesat doar de răspunderi, cercetări și sancțiuni și mai puțin de drepturi. SNPP a preluat proiectul și a elaborat un set de observații pe marginea lui precum și o serie de propuneri suplimentare care vizează prevederi de mare interes pentru personal (dreptul la chirie, transport, ochelari etc).

Punem la dispoziție atașat proiectul transmis de MJ (inclusiv nota de fundamentare) precum și documentul transmis la ANP care include propunerile SNPP, adresând tuturor membrilor de sindicat interesați rugămintea de a studia materialele și de a transmite fie sub formă de comentarii la prezentul articol fie pe adresa de email a organizației (snpp@snpp.ro) orice observații pe care le consideră relevante. Menționăm că este practic un început de drum al unui proiect de lege care va trebui mai întâi stabilit cu partenerii sociali, publicat în transparență decizională, aprobat de guvern și apoi depus în Parlament spre adoptare la finalul procesului legislativ.

Proiectul transmis de MJ

Propunerile SNPP


Distribuie

33 de răspunsuri

 1. Bună ziua!
  Domnule președinte, ar trebui modificat și articolul 111 din statut pentru a putea să ne găsim chiri sau plata ratei și în aproprierea locului de munca cum este la politie in limita a 70 de km de la locul de muncă.

 2. Da, bătaia de joc la adresa politiei penitenciare continua… Îmi amintesc de raluca pruna care voia să ne scoată din sistemul de apărare și ordine publică!

 3. La decontarea pt rata să fie introdusă zona metropolitană sau garnizoana în care se află penitenciarul

 4. Bun! Despre modificarea uniformei nu am văzut nimic.. acele tricouri (polo), cât și cele cu mâneca lunga, sunt jalnice!!!! Acel tricou cu mâneca lunga (cel albastru) parca ar fi un element din hainele de noapte (pijama). Pur și simplu imi este rușine sa l port la cât de prost a fost construit. Nu ar fi mai ok sa împrumutam de colegii din politie acele cămăși tactice? Mult mai bine arată alea, plus de asta ne ar aduce și noua mai multa prestanță. Și n alta ordine de idei le putem folosi pentru a prinde acele bodycam uri, ceea ce pe un tricou nu vom putea. Nicio insigna, nimic?
  Cu privire la HG 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Nu am văzut sa se ia măsuri din partea sindicatelor din ANP. La art 2, litera h, au uitat sa ne menționeze și pe noi ca am face parte din personalul militar.

 5. Dle Teoroc,

  Cu tot respectul, insa UNDE ESTE DECONTAREA SAPTAMANALA SI BILUNARA A TRANSPORTULUI LA DOMICILIU CA LA TOATE CELELALTE STRUCTURI, haideti sa o prindem in statut.
  Asta e momentul.
  Celelalte structuri au sume de aprox 1000 lei in plus fata de noi dupa urma acestui beneficiu.
  NU afecteaza pe nimeni aceasta introducere.

    1. Unde este aceasta propunere?? Nu o vedem in fisierul atasat, inseamna mult pt cei care facem naveta acasa saptamanal sa stiti

 6. Buna ziua, va rog sa insistati cu art.111 privind decontarea chiriei/ratei. Ca si nota de fundamentare, puteti mentiona faptul ca zonele limitrofe a oraselor mari sau extins foarte mult, deasemenea preturile difera mult. Un apartament in oras costa cu 30 % mai mult fata de un apartament care este intr-o zona limitrofa. Orasele se extind in aceste zone, iar legea trebuie sa se adapteze realitatilor actuale. Numai zic de prostia asta cu ” FOND LOCATIV”. De ce sa platesc 100000 euro pe un ap. cu 3 cam.care este prins pe oras cand pot plati 60000 euro la 100 de metri de intrarea in oras, practic o comuna alipita orasului. Ar fi o prostie sa nu se aprobe pentru ca tot o singura locuinta iti cumperi. Sper sa reusiti sa modificati aceasta aberatie si va rugam sa ne tineti la curent! O zi buna!

 7. Alinierea cu celelalte institutii din sistemul de aparare in ceea ce priveste transferul este binevenita, cu observatia ca ar trebui sa se acorde transportul saptamanal, bilunar indiferet la a cata numire in functie se afla politistul de penitenciare. De ex cei care promoveaza un concurs de trecere in corpul ofiterilor nu ar beneficia in logica lor… De asemenea ar trebui sa beneficieze si cei mutati la cerere in alta unitate, altfel ar fi discriminati de ceilalti colegi ai lor.

 8. Legat de Articolul 109 nimic?!

  (1) Polițiștii de penitenciare vor fi sprijiniți în construirea sau cumpărarea, o singură dată în timpul carierei profesionale, a unei locuințe proprietate personală, în localitatea în care își are sediul unitatea la care sunt încadrați, din fondurile Administrației Naționale a Penitenciarelor sau alte fonduri guvernamentale, în condițiile legii.

  Condițiile de acordare se stabilesc prin HG., dar văd că sindicatul a abandonat să solicite acel HG.

  Multă sănătate!

 9. Dle Teoroc, mare atentie la modificarile de statut pe chirii:

  Situația vine si cu reversul medaliei: Daca ai locuința in această rază, nu poti beneficia de chirie. Polițiștii de penitenciare care beneficiază de chirie/rată în prezent nu sunt afectați.

  Absurd, daca intre timp te casatoresti cu cineva care are pt ca devine sotia ta, nu inseamna ca ai si tu, ca sa nu mai poti beneficia, nu e deloc in regula.
  Sa zicem ipotetic ca te muti la Ploiesti si sotia are casa la 30km de Ploiesti insa tu nu stai acolo, cum sa NU poti beneficia de chirie? E absurd….
  Sper ca NU acceptati asa ceva.

   1. Eu ce vina am daca viitoare sotie are un bun propriu DINAINTE DE CASATORIE LA 5 km de ploiesti ca exemplu si eu vreau sa stau la 25 km de ploiesti? E absurd, cum sa nu prevedeti astq?
    Dlor, haideti sa nu facem MAI MULT RAU DECAT BINE!!

    1. Dreptul este gandit pentru a oferi un sprijin, o predictibilitate si stabilitate a carierei pentru cel ce alege o cariera in sistem. Nu ai nicio vina ca sotia detine proprietate/i insa beneficiar esti si tu ca sot. Sistemul de chirii/rate nu este gandit ca alternativa la posibilitatea de a avea ceva in plus ca proprietate ci ca sprijin. Ori nemaiindeplinind criteriul vad firesc sa fie acordat celui care are nevoie de sprijin. Sunt constient ca sunt inca multe anomalii insa totul poate deveni perfectibil.

 10. In att dlui presedinte Stefan Teoroc:

  CHIRIE/RATA: Se are in vedere ca in raza a 70 de km de penitenciar, politiștii de penitenciare să poată beneficia de chirie/rată. Situația vine si cu reversul medaliei: Daca ai locuința in această rază, nu poti beneficia de chirie. Polițiștii de penitenciare care beneficiază de chirie/rată în prezent nu sunt afectați.

  Glumiti sa acceptati asa ceva??
  Asta ne face mai mult rau decat bine.
  Ma obligati de exemplu, daca sotul meu are o mostenire amarata de la parinti in raza orasului unde ma voi muta(la 69 km) eu sa nu mai pot beneficia de chirie desi stau in alta localitate… si as indeplini toate rigorile…
  Va bateti joc de noi??
  Vreti sa faceti ceva bun dar faceti mai mult rau..:

  1. Citeste mai cu atentie propunerile! Daca ai locuinta proprietate personala sau mosternire la 69 de km de localitatitea unde iti desfasori activitatea, poti beneficia de chirie/rata la mai putin de 69 km.

 11. Ministrul a ținut să precizeze faptul că noul guvern va ține seamă de promisiunile făcute în luna iunie, iar la rectificarea din luna septembrie, sporurile se vor raporta la noul salariu de funcție aflat în plată.

  Intalnire MAI- sindicatez
  Se pare ca actualizarea nu mai e din iulie, acum nici din august, la rectificare in septembrie, NE MERITAM SOARTA!

  1. Una peste alta macar de-ar fi si in septembrie! Lucrurile sunt relativ simple: vom avea rectificare de buget (cond o fi ea), de nu vom fi prinsi cu actualizarea sporului ANP la noul salariul de functie ne vom organiza in strada! Ar mai fi ceva de spus in cazul asta ?

   1. Aaa da? Pe bune??
    Asteptam cuminti “cand o fi ea” desi era promisa cu , comunicat oficial de la MAI incepand cu 1 iulie…
    Buna mentalitate

    1. Ne poti spune prin ce metode am putea urgenta o rectificare de buget? Ministrul Bode a facut niste afirmatii care parte din ele s-au si concretizat (trecerea pe grila). Ramane alinierea sporurilor la noul sal de fucntie. In cazul nostru sporul Anp. Tehnic, nu se poate realiza decat prin OUG care este ombilical legata de o rectificare de buget.

     1. Vi se pare ca educatia si sanatatea a asteptat rectificarea???
      S a dat oug si sumele vor fi date la rectificare, SIMPLU

 12. Buna seara , daca am un apartament cu doua camere in popesti leordeni, si in prezent beneficiez de rata pe bucuresti nu ma afecteaza ?

 13. Sa trăiți! Știu ca sunt off-topic, scuze pt asta, spuneți-ne si noua o firma care produce ținuta de serviciu identica cu echiparea din 2016-2017. Firma producătoare de atunci era Mentor S.A. Aceasta nu mai are echipament ANP. M-am saturat sa comand toate mizeriile de pe internet. O colaborare, protocol cu o firmă serioasă ceva?

 14. Sunt din Giurgiu, am în proprietate apartament în oras si lucrez la o unitate din platforma Jilava pentru ca acolo am luat examenul de tco si în prezent mi se deconteaza rata pentru apartamentul din Bucuresti. Daca se face modificarea asta inseamna ca raman fara decontarea ratei la aăpartament? In Bucuresti stau cu sotul si copii. Multumesc

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.