În anul în care agresiunile fizice din partea deținuților la adresa polițiștilor de penitenciare s-au accentuat mai mult ca niciodată, SNPP intervine. După ștrangulare la Bacău, înjunghiere la Deva și lovituri cu bara metalică la Buziaș, acționarea în sensul diminuării acestui fenimen devine imperativă. Începând cu iulie 2019, am inițiat un studiu extins privind ultrajul. Una dintre concluzii este aceea că trei sferturi dintre polițiștii de penitenciare au suferit cel puțin un act de agresiune fizică sau verbală, din motive ce se desprind din executarea serviciului în contact direct cu deținuții. Ceea ce consideram controlabil raportându-ne inclusiv la ultrajul din penitenciarele europene, la momentul actual fenomenul a devenit cel puțin îngrijorător.
Coexistând în sistemul de apărare și siguranță publică alături de colegii din MAI, evident că ultrajul se diversifică producând daune dureroase. Rezultatele studiului în sensul creșterii accelerate a ultrajului s-au transformat într-o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.286/2009 prind Codul Penal. În context, articolul 257 din Codul Penal pune polițiștii de penitenciare alături de polițiștii din Poliția Română și Jandarmeria Română, pentru toate aceste categorii, crescând sporul de pedeapsă aplicabilă ultrajului de la 50% la 100%.
Studiul privind problematica ultrajului a avut șansa să ajungă pe mâinile deputatului de Galaţi, Cătălin Cristache, acesta asumându-și trimiterea propunerii legislative către Buorul Permanent al Camerei Deputaților. Alături de alți nouă deputați a înțeles necesitatea aplicării acestor norme, implicându-se pentru sprijin. Momentan, propunerea legislativă este în Senat. În funcție de evoluția prcesului legislativ vom reveni cu informări privind stadiul acesteia. Între timp, vă propunem să parcurgeți expunerea de motive.
George Hardon – SNPP Galați
4 răspunsuri
Puteți să ne informați dacă se plătește pe data de 10, odată cu salariul, majorarea de 50%pentru misiuni speciale?
Vor exista informari pe acest subiect
Sz pt ca sunt off topic dar am o problema( cred ca este problema sistemului):
D-le Teoroc ce putem face acum in prag de discutii si propuneri pe marginea bugetului pe anul 2020?
Aflam deja ca nu vor mai fi cresteri salariale sau legea salarizarii nu se va mai aplicade la 1 Ianuarie. Cred ( si sper ca nu spun prostii) ca ar trebui sa facem un pic de atmosfera pe marginea salarizarii noastre vis-a-vis de blocarea sporurilor la nivel de 2018, in sensul de a nu mai blocate la acelasi nivel si anul urmator. Astfel s-ar putea castiga ceva de aici, oricum este un drept al nostru. Legat de rectificarea bugetara imediata , ne putem regasi si noi printre beneficiari fiind platite cele d norme, riscam sa pierdem actualizarea lor daca intram in 2020 cu aceeasi valoare de acum.
Parerea mea este ca trebuie facut ceva ACUM inainte de a fi adoptat bugetul, dupa… povesti si promisiuni de care suntem satui.
Va multumesc!
ANP spune că pentru a e încadra la ultraj, trebuie să existe factorul “amenințare”. Bănuiesc că se referă la agresiunile verbale, deși au fost împingeri și alte șicane care nu s-au încadrat la ultraj. Totuși, o înjurătură la adresa cuiva în uniforma statului să fie doar “atitudine necuviincioasă” este aberant. E bine că se lucrează la lege, mai avem de lucrat la mentalul colegilor care închid ochii prea mult și a reacțiilor de la șefi gen “astea sunt riscurile meseriei”.