Mitinguri la partide. Avem promisiuni dar nu certitudini. Continuăm acțiunile!

12 ani de plafonări și suspendări sunt prea mult!

Pentru SNPP treaba este foarte simplă, așa cum am explicat și astăzi la portavoce în fața sediului PSD. Dialogul și negocierea pe salarizare au intrat într-o nouă eră încă din anul 2010. Dacă nu am învățat nimic în toți acești ani, atunci toate pierderile suferite sunt în van. Cine mai stă să aștepte invitații și cine mai crede promisiuni, să se trezească! Noi am ales să facem sindicat în stil vechi, acel stil care este pe cale de dispariție în România. Protestele deranjante sunt singura cale de a atrage atenția asupra problemelor unei categorii salariale și pentru ca noi să avem această libertate acum, a curs sânge în trecut. A o irosi, ar fi o culpă.

A face proteste de durată, cu forțe cât mai multe, care mai includ și recuzită și marșuri pe distanță și pe vreme rece, cu oameni veniți de la sute de kilometri, treziți noaptea, care imediat după un miting complex de patru ore la trei sedii de instituții (PSD, PNL, Guvern) se urcă în mașini și conduc 5 ore spre casă unde mai sunt și de serviciu 12 ore, cu utilizare de fumigene si asumare de critici și amenzi, nu este deloc simplu, dacă cumva pare cuiva un fel de joacă. Respect, tuturor luptătorilor SNPP care au fost azi în stradă, împreună cu camarazii de la EUROPOL! Fără voi nu ar exista mișcare sindicală!

Știm ca modalitatea în care noi am decis să acționam începând cu anul 2021, suscită critici, le primim cu drag. Ne-am propus să fim auziți și văzuți, nu neapărat iubiți de toată lumea. Altfel nu existăm și nu contăm. Vedem la televizor sau pe Internet criticile din partea celor care apreciază că suntem mult prea bine plătiți pentru o muncă de nimic. Care apreciază că mulți din țara asta sunt în sărăcie și că aceștia ar avea întâietate la creșteri salariale. Noi nu avem de spus nimic rău despre nicio altă profesie. Fiecare își face treaba din greu la locul lui de muncă și are dreptul la o remunerație decentă. Însă noi suntem un sindicat al polițiștilor de penitenciare și datoria noastră este să facem absolut totul pentru a apăra interesele și drepturile acestei profesii.

Daca noi cei de la SNPP suntem chemați să ajutăm alte domenii, o vom face, am facut-o și în trecut. Noi nu suntem politicieni sau decidenți, suntem angajați să facem o muncă riscantă și o facem cu resurse puține și pe riscul nostru, acceptând nenumărate compromisuri. NOI NU CEREM MAJORĂRI SALARIALE în detrimentul sau înaintea cuiva, ci doar aplicarea unei legi adoptate în Parlamentul României, lege care a fost acceptată de toți partenerii sociali și care s-a aplicat doar pentru anumite familii ocupaționale.

Această lege trebuia să elimine inechitățile existente, astfel încât să avem o salarizare clară și echitabilă. Guvernanții se opintesc în acest deziderat de 12 ani! Câtă răbdare să mai avem? 12 ani de diminuări, de plafonări și suspendări de drepturi legale. Cei care ne critică sunt enervați că cerem bani în plus. Nu vor fi niciodată preocupați de ce avem în minus. Dar nu noi inventăm drepturi, acestea sunt prevăzute în legi. Nu facem decât să cerem aplicarea acestor legi blocate prin fel de fel de subterfugii. Asta am făcut și astăzi, așa cum am anunțat. Am început la PSD, am mărșăluit la PNL (partidul cel mai iubit de către bugetari) apoi ne-am deplasat în Piața Victoriei și am marcat cu culori finalul acțiunii, la sediul Guvernului României.

De când am început aceste acțiuni sindicale (includem și perioada decembrie 2020 – martie 2021), un singur lider politic a fost interesat de revendicările noastre și a coborât printre noi – Marcel Ciolacu. Acum, toată lumea ne va acuza că suntem pesediști, ca și la început de an când spuneau că suntem puși de PSD să blocăm mărețele reforme ale lui Cîțu care atât a reformat până a umplut toate ministerele cu pile de partid, apoi a aruncat partidul în aer. Cîțu reformatorul…

La sediul PSD, imediat după ce am început gălăgia, Președintele PSD a ieșit din sediu și ne-a adresat o invitație directă la discuții. Am intrat cu o delegație de patru persoane și am explicat ce doare. S-a discutat în detalii specifice și despre polițiștii de penitenciare și despre polițiști. Fiecare lider participant a susținut cauza categoriei pe care o reprezintă. Președintele SNPP a spus printre altele că unui coleg care muncește în schimburi, dintre cei 5000 de oameni care lucrează în ture și acumulează aproape 1.000.000 de ore suplimentare pe an (fără comparație în România!), nu îi poți spune povești despre macroeconomie sau alte avioane, ca să accepte mai mult de 12 ani de diminuări și inechități salariale, fără riscul ca povestitorul să fie înjurat. Cu toate acestea ne facem treaba bine, și cu și fără COVID. Nu am avut blocaje sau evenimente majore, deși lucrăm cu 70% din resursele umane necesare. Nu ne văităm dar nici nu putem accepta la nesfârșit disprețul guvernanților.

Președintele PSD ne-a făcut o informare detaliată a contextului, a luat act de revendicări și de rugămintea președintelui SNPP de a le face cunoștință celor doi miniștri PNL de la interne și justiție care nu au descoperit încă un canal de comunicare și a spus câteva lucruri care ne dau speranțe. Pe foarte scurt, Marcel Ciolacu a găsit revendicările și explicațiile noastre ca îndreptățite și a admis că trebuie găsit soluția pentru aplicarea legii-cadru pentru toată structura de apărare fără exceptarea vreunei instituții!

Președintele PSD a mai spus că este dificil de reușit acest lucru acum prin ordonanța de urgența dar că va discuta cu cei doi miniștri de resort, precum și cu Ministrul Finanțelor Publice în scopul de a se introduce prevederi (sau amendamente) în legea prin care ordonanța se va adopta în Parlament, în scopul aplicării Legii-cadru nr 153/2017 pentru polițiști, polițiști de penitenciare și militari, prin acordarea unei majorări de 25% (deci a treia tranșă – cea care trebuia acordată în 2021) de la începutul anului 2022 urmând ca în luna august, la rectificarea de anul viitor să fie acordată și ultima tranșă, fiind astfel finalizată aplicarea legii și pentru noi. De asemenea vor fi majorate cu 10% toate pensiile militare mici (până la 2500 lei).

Am finalizat discuțiile cu această promisiune de susținere a singurei noastre revendicări, pe care Președintele PSD a facut-o, cu precizarea că se va menține un canal de comunicare deschis cu noi, pentru a fi informați despre stadiul demersurilor și a relua dialogul atunci când va fi necesar. Am continuat mitingul nostru care s-a mutat ulterior la PNL, partid la sediul căruia am cerut prin scandări să dialogăm măcar cu portarul ca să aflăm dacă mai este frecventată cladirea. Portarul a refuzat și el, dialogul. Acesta este PNL. De la Ministerul Justiției am primit pe email o scrisoare în care suntem informați de bune intenții și de preocupările pentru a fi organizată o întâlnire în viitor. La sediul PNL și apoi în fața Guvernului am utilizat recuzita de miting și am marcat vizual acțiunea asumandu-ne ca de obicei toate criticile si amenzile. Vom decide și vom anunța acțiunile viitoare, în scurt timp!

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Mitinguri la partide. Avem promisiuni dar nu certitudini. Continuăm acțiunile!
Distribuie

12 răspunsuri

  1. Felicitari! Uniti suntem o forță! Respect tuturor colegilor prezenți in toate zilele de protest! Rușine celor ce stau după perdele și așteaptă rodul muncii noastre!

  2. Felicitări pentru acțiune și celor care au înghețat și cu îndrăzneala as propune sa organizam un miting mutant in București in perioada următoare unde sa mobilizam cat mai mulți oameni , altfel bătălia poate fii pierdută

  3. Respect! Am urmarit toată ziua reportajele de la tv. Trebuia organizată și venirea la București a celor de la antipozi. Am înțeles că nu este nevoie de noi.

  4. Dacă vrem sa fim vizibili, hai pe Trotuar SNPP are nevoie de toți membrii disponibili! Forță SNPP!

  5. Despre indexarea pensiilor militare și anularea ordonanței care le plafonează nu spuneți nimic?

  6. Pentru sfidarea si bataia asta de joc ar trebui sa nu acceptam decat 2 transe in parlament la modificare, in caz contrar BLOCARE TOTALA!!!!

  7. Felicitări! Pentru acțiunile de protest întreprinse! Dar trebuie pusă problema cu privire la discriminarea ce se face între pensionarii civili și cei militari privind indexarea pensiilor peste 4000 lei, având în vedere ca se vor impozita cu 10% pentru CASS la ambele categorii.

  8. Cineva s.a gandit cand v.a fi data legea de aprobare ?In cat timp v.a decurge pana se v.a parcurge parcursul legislativ..Uitati.va la plx 115 din 2021 pt aprobarea OUG 226 a lui Catu si nu mai asteptati amendamente in viitorul apropiat .Sarbatori fericite la toata lumea !

În primul rând, oamenii!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană care vin în sprijinul membrilor de sindicat.