Mitingul din 27 iunie de la Parlament. Reacție la tăierea pensiilor militare

800 de polițiști de penitenciare, grefieri și polițiști (PUBLISIND)

Marți 27 iunie 2023, 800 membri de sindicat din Federația PUBLISIND au înfruntat canicula demonstrând la Palatul Parlamentului. Participanții la miting, membrii SNPP, EUROPOL, DICASTERIAL dar și din alte organizații sindicale au scandat “Hoții!” și alte lozinci timp de două ore după care au plecat în marș in jurul Parlamentului de la Camera deputaților spre Senat unde se dădea deja votul în comisiile reunite pe proiectul de modificare a pensiilor de serviciu, inclusiv militare.

De ce am scandat “Hoții”? Pentru că actuala coaliție de guvernare a decis să ne fure pensia militară prevăzută de legislația în vigoare, pentru a se asigura că nu se pierde vreun leuț din PNRR-ul scris tot de politicieni. Pentru polițiștii de penitenciare, polițiști și militari este confirmată din nou poziția de sacrificați de serviciu pentru interese de partid. După luni de declarații mincinoase prin care și fostul premier și ministrul muncii delimitau pensiile militare de pensiilor speciale, cu angajamentul că vor fi tratate separat, mai ales în contextul războiului din Ucraina, peste noapte iată că am devenit speciali iar pensiile militare trebuie tăiate.

Ani de minciuni au precedat adoptarea legii-cadru de salarizare, ani în care am așteptat ca legea să se aplice și am rezistat cu multe dintre drepturi tăiate sau plafonate, pentru ca abia în iunie 2023 guvernanții de carton să decidă “cu generozitate” acordarea salariului de funcție la nivelul anului… 2022! Legea-cadru este decedată oficial pentru noi. Fostul și actualul ministru al muncii ne flutură pe la nas cu o lege nouă pe care încă nu a văzut-o nimeni. Nu era suficient ca lucrăm cu 70% din personal și ne asumăm lipsurile pe persoană fizică pentru a face sistemul să funcționeze. Au blocat și posturile vacante, nu doar salarizarea, apoi au tăiat pensiile!

Cu fiecare lună numărul de posturi ocupate scade iar candidații sunt din ce în ce mai puțini obligându-ne să coborâm nivelul de pretenții la încadrare, până când o să ajungem probabil să facem încadrări directe, fără concurs, doar pentru a supraviețui funcțional. Acesta este efectul unei strategii distructive bazate pe disprețul față de personalul din structura de apărare a României. De ce am ajuns să avem astfel de guverne? Pentru că tot noi i-am votat, pentru că până la vot toți au promis, iar după vot au urmat doar calea banilor și a campaniilor prin care să își consolideze puterea. După pandemie, România primește 29,2 mld de EURO pentru redresare, iar efectul infuziei de fonduri în ce ne privește este austeritatea și tăierea pensiilor. Greu de înțeles și de explicat acest paradox al tăierilor atunci când fondurile cresc dar este tipic pentru programele haotice de guvernare din ultimii ani.

Luni la Camera deputaților au fost date pe repede înainte voturi în comisii și în plen pe proiectul de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu. Au fost admise o serie de amendamente printre care unul care vizează un termen de grație de 5 ani pentru pensionarea pe legislația în vigoare astăzi,  a celor care îndeplinesc condițiile de pensie până la data intrării în vigoare a noii legi si a celor care până la aceeași dată acumulează 25 de ani vechime conform dispozițiilor încă în vigoare. Vom detalia într-un alt articol privitor la modificările decise luni în Camera deputaților unde s-a decis și retransmiterea la Senat a proiectului cu amendamentele admise, pentru respectarea principiului bicameralismului  și evitarea unor riscuri suplimentare în cazul unei sesizări de neconstituționalitate.

La Senat tot ieri, în paralel cu mitingul PUBLISIND a avut loc ședința reunită a comisiilor de raport care au votat cu toate că în sală erau nu mai mult de doi senatori, dar acestea sunt doar detalii. Astăzi Legea cu noile amendamente a fost votată în plenul Senatului urmând apoi continuarea procedurii. Cam așa arată parcursul unei legi foarte mult dorită de puterea actuală, indiferent viitorul cui îl sacrifică:

La acest moment este deja emis un nou raport al comisiilor din Camera deputaților și urmează un nou vot in plenul camerei dupa care se poate face sesizare pe controlul constituționalității. Perspectiva sesizării care poate fi depusă de ICCJ pe constituționalitate apare însă ca diluată în noul context în care este evident că decizia politică a fost luată deja cu asigurări pe toate planurile că legea nu se va bloca în niciun punct. Poate fi semnificativ și faptul că magistrații de la ICCJ nu sunt implicați în protestul aflat în derulare… Pentru a evita un exod subit din toate sistemele vizate de lege, a fost introdus acel termen de grație menționat anterior, dar care nu îi ajută pe cei care ar îndeplini condițiile imediat după adoptarea legii și care urmează să se pensioneze în condițiile noi pe care le vom detalia în alt articol. Amendamentul adoptat luni în Camera deputaților se regăsește ca prevedere și în varianta de proiect adoptată azi în Senat:

 

Distribuie

13 răspunsuri

 1. Care este planul nostru de ACUM?

  Am reactionat mult prea tarziu, stam si incasam acum? Doar atat?

 2. Cu aceasta Lege impusa Guvernul câștiga bani atât din PNRR cât și din impozitarea cu 15% a pensiilor, iar pensionarul MILITAR pierde atât din inflație cât si din impozit. Iată cum Guvernul își ia banii INAPOI din creșterea cu rata inflației din 2023 de 5.2% plus ia banii în avans pentru creșterea cu rata inflației pentru anul 2024. Asa ca pensia de azi o mai întâlnești peste 2-3 ani iar cu valoarea ei fată de inflație niciodată.

 3. O mai mare bătaie de joc nu am mai văzut… Pur și simplu, ne – au scuipat în față, pe toți din sistemul de apărare și ordine publică! Ceaușescu nu a făcut așa ceva niciodată și nici nu cred că ar fi făcut așa ceva vreodată! Ăștia cu UE sunt mai rău cu mult decât au fost comuniștii…as da orice să ieșim din UE! Felicitări SNPP și tuturor celor care au luptat în stradă pentru noi!

  1. Ne-au dezbinat si într-un final vor face pe noi toti,după actuala sau viitoarea lege.Nu-i de mirare ca AUR a ajuns la 20%

 4. Dle Teoroc,
  V am rugat de mai mult ori, insa fara succes desi ati zis ca ati verificat la Anp si avem informatiile insa cu noi NU le a impaetasit nimeni.
  Care este CALENDARUL ESTIMATIV PT POZITIILE DE TCO care continua, ramasese la ultima intalnire de la MJ ca DRU va veni cu o astfel de estimare.
  Se poate sa ajunga si la noi informatia?

 5. Dar cu refuzul de ore suplimentare ce se aude? În contextul umilintelor la care tocmai ne-au supus hienele din Guvern și Parlament, ar fi oportuna înaintarea refuzului de a presta ore suplimentare, de către întreg sistemul penitenciar și pe perioada nedeterminata.

 6. Eu mă încadrez pentru pensie pe 20 Oct conform celor de la resurse umane, deci voi ieși cu baza de calcul de 12 luni și actualizare deloc, cred…?

 7. Multe se vor schimba în acest proiect, remodificat și rediscutat în România/Comisia Europeană.
  În plus este ciudat cum au fost introduse foarte multe amendamente peste ‘noapte’.
  Bineînțeles că magistrații vor fi salvați de știm noi cine.

 8. Discutii legate de deblocarea sporurilor pe cand? Fara presiune din partea sindicatelor si pe acest subiect, sigur se va da uitarii “ promisiunii “ facute de Bode..

 9. Data viitoare când votați, să nu mai alegeți răul cel mic, să nu mai votați X doar pentru ca e anti Y, etc. Sunt peste 30 de ani de când sunt aceeași oameni prin roatatie și aceleași mizerii iar răul e de la zi la zi proporțional în creștere. Nu aveți ce vota? Nu votați!! Să iasă la vot 2000 de oameni toată țara, să se aleagă între ei. Nu v-ați săturat să fiți “români”?

 10. Buna ziua,la 1 septembrie indeplinesc conditiile de pensionare(24 de ani in sistem)dar de la BRU mi s-a spus ca trebuie sa mai stau lunile septembrie si octombrie ca nu se pun lunile din starea de urgenta la calcul,pai atunci nu am fost militar?

 11. Eu nu înțeleg ce a căutat la protestul nostru așa-zisul protestatar de meserie “marian ceaușescu”. Prezența lui nu face decât să creeze antipatie și să ducă în derizoriu protestul nostru justificat. Știu că e prieten cu cineva de la o federație sindicală mai mică dar, totuși…poate vine și doamna Șoșoacă data viitoare, pasivistu buzoian, niște clovni de la circ, etc.

  1. Cauta ce cauta in fiecare zi pe strazile Bucurestiului. Cine sa-l ingradeasca sa dea ocol unui protest? Si daca incearca sa-ti spuna ceva, din ratiuni de bun simt mimezi ca asculti personajul. Publisind si-a invitat strcict membrii de sindicat sa protesteze. Ar fi absurd sa considerere cineva ca personaje de genul asta au fost invitate la acest protest!

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.