Presedintele SNPP in intalnire cu Ministrul Justitiei

Pe pagina Federatiei PUBLISIND avem informarea cu privire la mitingul de miercuri 20 ianuarie 2020 organizat in fata Ministerului Justitiei precum si o galerie foto-video de la protest. O noua actiune prin care ne opunem masurilor de austeritate dar si unui viitor foarte sumbru in care taierile salariale si de posturi par a fi inerente. Peste doua zile, miercuri pe 27 ianuarie, PUBLISIND picheteaza Ministerul Afacerilor Interne dar si prefecturile din Maramures, Satu Mare, Bihor, Mehedinti, Galati, Botosani, Sibiu, Timis si Olt, iar protestele vor fi dublate in scurt timp conform planului comun al celor patru federatii din Politia Penitenciara, perfectat in cursul zilei de ieri.

Miercuri 20 ianuarie, in intalnirea cu Ministrul Justitiei, organizata cu ocazia mitingului, Presedintele PUBLISIND-SNPP l-a intrebat pe dl Stelian Ion daca informatiile neoficiale obtinute de SNPP sunt corecte, acestea indicand riscul ca bugetul pe anul 2021 sa nu includa sumele necesare pentru incadrarile care trebuie efectuate la finalul concursurilor aflate in derulare. O astfel de perspectiva ar duce la suspendarea concursurilor nefinalizate precum si la imposibilitatea incadrarii celor (eventual) admisi pana la acel moment.

Presedintele SNPP a detaliat situatia in care se afla Politia Penitenciara pe linie de resurse umane precum si perspectivele mai mult decat ingrijoratoare in cazul in care pensionarile vor continua iar incadrarile vor fi blocate. Problema a fost reluata detaliat in adresa comuna transmisa astazi de federatiile din penitenciare, aliate intr-un plan comun de actiuni cu privire la care vom informa in continuare. Ministrul Stelian Ion a spus ca in aceasta perioada bugetul se afla in faza de constructie si ca va intreprinde toate demersurile care tin de functia pe care o ocupa, pentru a evita o astfel de catastrofa, insa evident ca nu a putut oferi asigurari clare ca nu exista riscuri.

O alta problema reluata si care reprezinta o prioritate este cea referitoare la titlul de specialist de clasa, drept pus in aplicare in Ministerul Afacerilor Interne, politistii de penitenciare fiind practic singura categorie de salariati care nu beneficiaza de titlu, din cadrul intregii structuri de aparare nationala. Am anuntat in mod clar decizia de a declansa actiuni sindicale care vor fi organizate de toate federatiile din penitenciare in cazul in care aceasta situatie nu se rezolva rapid, fiind o discriminare evidenta, ca si altele similare constatate in trecutul apropiat si care nu au putut fi rezolvate decat prin proteste (salariul de merit de 20% – in 2016 si majorarea de 10% – in 2017) si nu printr-o pozitie corecta si proactiva a angajatorilor.

Cu privire la aceasta problema ministrul si-a mentinut pozitia din 5 ianuarie, in sensul ca se va verifica legalitatea acordarii dreptului si se vor cauta solutii. O ultima problema selectata din lunga lista, pentru intalnirea din 20 ianuarie a fost cea a semnarii si publicarii ordinului de ministru pentru majorarea de 75% care acordata parintilor pe durata inchiderii scolilor. Ministrul Justitiei a multumit pentru aducerea aminte si promis ca va extrage ordinul din mormanul de mape care asteapta zilnic la semnat si il va prioritiza.

Articol PUBLISIND:

“Nu deviem de la calendarul nostru de actiuni pana cand nu avem o perspectiva clara de solutionare a revendicarilor. Nu numai ca nu renuntam la proteste dar le vom dubla in scurt timp cu mitinguri care se vor organiza de politistii de penitenciare dar si in alte domenii de activitate. Daca acest guvern a crezut ca este suficient sa preia puterea si sa taie fara nicio reactie sociala, cel putin noi cei din PUBLISIND, ii contrazicem!

Miercuri pe 20 ianuarie sindicalistii din penitenciare, grefa judiciara, probatiune, tineret si sport, asistenta sociala si politie, au scandat in fata Ministerului Justitiei redecorand complet intrarea in institutie precum si trotuarul din fata MJ cu lozinci contra masurilor de austeritate. Mitingul din Bucuresti a fost dublat de mitinguri la prefecturi (Constanta, Prahova si Mures)! Actiunile continua miercuri pe 27 ianuarie la Ministerul  Afacerilor Interne, precum si la prefecturile Satu Mare, Maramures si Bihor. Apoi vom protesta la MFP, Parlament, Guvern si la Cotroceni.

In fiecare miercuri la ora 10,00 avem deci sesiune de scandat lozinci la care ne asteptam sa participe din ce in ce mai multi colegi. Indemnam la schimbarea mediului virtual cu cel stradal, chiar daca uneori conditiile meteo nu sunt prielnice. Multi dintre cei care au participat pentru prima data la un protest au admis ca descarcarea este benefica iar prin modul in care PUBLISIND organizeaza actiunile chiar se stabilesc noi standarde.

Haideti alaturi de noi, chiar si cei care nu va simtiti afectati la acest moment in mod dramatic de masurile luate pana in prezent de guvernarea PNL-USR. Daca nu gasiti suficiente motive pentru iesirea in strada, ganditi-va ca dupa anul 2021 al inghetarilor urmeaza cel tarziu un 2022 al taierilor, desi noi credem ca acutizarea masurilor de austeritate se va produce chiar in anul curent.

Cu ocazia mitingului din 20 ianuarie, o delegatie PUBLISIND formata din Dumitru Costin presdinte BNS, Stefan Teoroc presedinte PUBLISIND, Catalin Traistaru vicepresedinte PUBLISIND (grefa judiciara), Otilia Ganea presedinte SNCSP (probatiune) a participat la o intalnire cu Ministrul Justitiei Stelian Ion, ocazie cu care au fost transmise revendicarile principale pe cele 3 domenii de activitate care apartin de justitie, puternic reprezentate in PUBLISIND – penitenciare, grefa si probatiune, in total – 16.000 de membri.

Pe domeniile grefa judiciara si probatiune, problematica principala consta in inechitati salariale de corectat precum si in necesitatea modificarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor dar si a statutelor celor doua categorii profesionale, fiind urgenta intrunirea in grupuri de discutie distincte pe domeniile respective. Ministrul Stelian Ion a receptionat aspectele discutate fara a oferi raspunsuri clare, Presedintele PUBLISIND insistand pe determinarea federatiei de a continua mitingurile conform calendarului facut public la care se vor adauga actiuni in penitenciare daca problemele bugetare se confirma pentru anul 2021, cu riscul de blocare a concursurilor aflate in derulare in Politia Penitenciara.

Delegatia PUBLISIND a cerut Ministrului Justitiei sa informeze Prim-ministrul Romaniei cu privire la continuarea actiunilor de protest si totodata la deschiderea noastra pentru dialog in cazul in care partea guvernamentala este dispusa chiar si post factum la dezbateri cu partenerii sociali. Motivul principal al actiunilor noastre este exact lipsa dialogului social care ar fi trebuit sa preceada masurile decise de Guvernul Cîțu.”

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Mitingul din 20 ianuarie de la Ministerul justitiei. Se pot bloca concursurile?
Share on facebook
Distribuie

9 răspunsuri

 1. D-le Teoroc,
  Sunteti de prea mult timp in sistem ca sa inghitim asemenea ignoranta, ministrul nici nu ne baga in seama,dar sa mai vina cu solutii la probleme….nu se vede?
  E limpede ca fara decizii de impact major in sistem,nu ne iau in serios, ba mai mult ,atenteaza la drepturi in plata,nu doar ca nu ne dau….
  Ei se bucura anticipar de grila maxima si fraierii care trebuiau sa o ia etapizat sunt de sacrificiu….

 2. Va susținem în toate acțiunile! Mulțumim pt implicare! Sunt sub semnul întrebării și concursurile din sursa interna?

 3. Dacă nu ne unim și nu ieșim cât mai mulți în stradă la protestele organizate de sindicat o să “ieșim” la cerșit cu ăștia – bine nu mă refer la colegii bogați deștepți și frumoși care se descurcă în orice situație și care au votat din tot sufletul cu dreapta, capitaliștii adevărați ai sistemului, ci la cei care trăiesc, așa ca mine, doar din salariu și au doar un serviciu fără alte afaceri sau surse de venit… Dacă e cineva care vrea să mă înjure pentru această afirmație, e ok!

 4. Buna ziua, sa inteleg ca din aceasta cauza se intarzie cu incadrarea celor declarati admis la concursurile organizate pt sectorul operativ?

 5. Pai si noi care urmeaza sa dam examene pt ofiteri-incadrare din sursa externa ce sa facem? sunt inscris din octombrie anul trecut si nici acum nu am sustinut nicio proba. Mai are rost sa invat, daca exista posibilitatea suspendarii concursului?

 6. Domnule Teoroc, aceeasi intrebare o am si eu. Mai are rost sa invatam? SE VOr MAI OrGANIZA in continuare concursurile aflate deja in derulare???

   1. Laudabila actiunea dvs de a iesi in strada, dar ce facem noi, cei din afara sistemului, care dorim sa intram in sistem, suntem inscrisi pe posturi ce le dorim a fi ocupate corect, nu prin pile sau relatii de partid? Sunt inscrisa de anul trecut pt post de ofiter si nici acum nu am mai sustinut psihologicul. Vor mai fi posturile astea scoase la concurs sau vor fi ocupate intern, cu agenti deveniti ofiteri? Sa stiu si eu ceva, sa nu mai invat asa aiurea si la urma sa mi se spuna ca se sisteaza totul.

    1. Pilele si relatiile constau in felul in care te vei pregati invatand. Desi pare o utopie pentru multi, concursurile in sistemul penitenciar se desfasoara sub cupola meritocratiei si nu a laboratoarelor de partid.
     Posturile scoase la concurs din sursa externa, vor ramane opentru sursa externa. Pentru trecerea agentilor in corpul ofiterilor exista etape distincte dedicate exclusiv acestora.
     Daca concursurile se vor organiza sau nu, ramane sa aflam daca Citu se va sinchisi sa aloce buget. Una dintre revendicarile pentru care vom organiza proteste exclusiv pe penitenciare este si aceasta: incadrarea de urgenta prin sustinerea examenelor.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *