Ieri SNPP și EUROPOL au scandat din nou la Ministerul Muncii pentru… nimic. Pentru că nu cerem NIMIC în plus față de lege. Niciun drept nou, nicio majorare, doar respectarea legii. Așa cum nouă ni se cere să fim loiali și să muncim în plus pentru a suplini posturile vacante (30% din necesarul de personal), la fel cerem și noi să fim respectați și nu ignorați. Am pierdut șirul protestelor, dar mitingul rămâne singura noastră armă sindicală până când probabil cuțitul va ajunge la os. Facem tot posibilul să avem acțiuni cât mai vizibile posibil deși eforturile sunt mari iar presiunea apasă în general pe aceiași participanți. Mulți spun că ceea ce facem este prea puțin și este în van și că trebuie să facem mai mult cum ar fi să blocăm activitatea, să oprim lucrul. Aceasta este definiția grevei, ultima etapă a conflictului colectiv, care în România este aproape imposibil de declanșat fără riscuri pe organizații și pe salariați. În absența grevei, nu există decât acțiuni asumate de tot personalul prin care de exemplu se refuză munca suplimentară dar metoda nu produce efect decât dacă este menținută de tot personalul pe termen lung, fie se refuză intrarea în serviciu dar de asemenea cu asumarea unor riscuri, cu condiția unei acțiuni unitare per sistem și cu cooperarea schimburilor care sunt deja în serviciu și nu vor mai fi înlocuite pe durata acțiunii.
Alte metode sau soluții minune nu există. Nu apreciem ca eficiente metodele de întârziere a unor activități prin exces de zel în punctele de acces, deși orice acțiune în reacție la nedreptăți suferite de membrii de sindicat, este legitimă și de avut în vedere. SNPP ia în calcul declanșarea unui conflict colectiv de muncă cu deschiderea opțiunii de a face grevă, însă chiar dacă previzionăm scenariul în care se vor întruni toate criteriile pentru grevă (inclusiv clarificarea conflictului de legi între statutul nostru și legea dialogului social) tot ne-am afla în punctul în care am fost în perioada 2009-2010 când în ziua efectivă a grevei semnatarii tabelelor au preferat în majoritate să nu oprească lucrul, iar în perioada respectivă au fost anunțate/operate diminuări salariale de 25% (cuțitul era la os)! Indiferent de îndemnuri, pretenții și dorințe, nu strică să fim realiști cu noi înșine și să conștientizăm că absolut nicio acțiune relevantă nu poate fi pusă în practică fără implicarea și asumarea fiecăruia dintre noi sau mai bine zis a tuturor. Până la acel punct în care dacă vom ajunge, garantăm ca liderii SNPP vor fi sus pe baricade și nu ascunși pe undeva, noi ca organizație sindicală facem ceea ce stă legal și funcțional în puterea noastră – revendicăm și protestăm cât mai energic posibil.
Ieri la Ministerul Muncii am fost 450 de protestatari într-un spațiu avizat de primărie pentru maxim 100 de oameni, polițiștii de penitenciare au protestat în uniforme, am utilizat fumigene din cele mai performante (categoria P1 – legale), am traversat succesiv trecerea de pietoni din proximitatea mitingului până a fost necesară devierea traficului, am strigat, scandat, fluierat și suflat în vuvuzele, mai aveam să părăsim locul acțiunii și eventual să ne luăm de gât cu colegii jandarmi care au fix aceleași probleme dacă nu chiar mai grave decât ale noastre. Ne amintim învălmășeala din februarie 2021 de la Cotroceni – am fost acuzați că am agresat noi jandarmi și că am pus în pericol obiectivul zero al României adunându-ne cu fumigene în poarta sediului Președinției României. Ce ține de noi, facem! Mai mult de atât ar fi poate incompatibil cu profesia noastră. Acceptăm cu drag toate criticile și le utilizăm să devenim mai buni, dar dacă se vrea de la NOI altceva, vrem să se înțeleagă clar ca acest NOI nu reprezintă “sindicatul” ca entitate abstractă, ci NOI TOȚI și că este răspunderea tuturor să decidem dacă urcăm acțiunile la un alt nivel! Mesajul transmis prin scandările și discursurile din protest poate fi sintetizat prin notița din fotografia de mai jos, care ne arată simplu cum deciziile guvernanților români se scufundă din ce în ce mai mult în absurd:
După miting am intrat la dialog în minister unde ne-a primit dl. Cristian Vasilcoiu – secretar de stat, în absența Ministrului Muncii care a participat la ședința de Guvern pe rectificarea bugetară. În discuție au fost reluate revendicările noastre și au fost detaliate succint perspectivele pentru 2023. Revendicări:
Cerem pentru polițiști și pentru polițiștii de penitenciare:
- acordarea integrală a diferențelor salariale restante (Legea 153/2017);
- actualizarea normelor legale de hrană și echipare cuvenite;
- actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010;
- actualizarea salariului de grad plafonat la valoarea de acum 13 ani;
- indexarea pensiilor militare și a salariilor, corelat cu inflația reală;
- completarea legii bugetului de stat cu sumele necesare.
Dl Vasilcoiu nu a făcut declarații notabile însă a oferit o serie de detalii care ne pot indica anumite linii pentru ceea ce urmează. Evident urmează probabil exact în perioada sărbătorilor o nouă “ordonanță-trenuleț” prin care se va suspenda legea-cadru și vor îngheța toate cele. La acest moment se discută în coaliție opțiuni de a acorda ceva creșteri pentru toți bugetarii (maxim 10%) dar încă nu este nimic concret. Se fac calcule în corelație cu deciziile privind prețurile la energie și de creștere a pensiilor. Cele două acte normative noi pentru pensii și salarizare impuse de PNRR vor ieși la lumină spre primăvară cel mai posibil pentru că PNRR are ca termen limită – jumătatea anului, însă este de văzut dacă incompatibilitatea noilor acte cu bugetul pe 2023 nu va împinge intrarea acestora în vigoare spre 2024. Se poartă corespondențe în triunghi cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială aceasta din urma oferind consultanță și României dar și CE.
Referitor la noua lege a pensiilor, se apreciază așa cum știm că pensiile militare ies din categoria celor speciale iar contextul războiului din Ucraina le securizează în mare măsură. Riscurile ipotetice care vizează pensiile militare sunt de creștere a vârstei (de la un minim de 47 de ani la un minim de 52 de ani / aplicând algoritmul din lege) și de calculare nu prin raportare la 6 luni (la alegere) din ultimii 5 ani ci prin media generală a ultimilor 5 ani, dar deja aceste detalii se cunosc în mare măsură. Referitor la tendința de părăsire a sistemului, mesajul este de temporizare a plecărilor pentru că se are în vedere și un efect pe pensiile în plată (impozitare progresivă etc). Nimic nou, nimic ferm. Până la o formă concretă, finală, asumată a proiectului mai este de lucru și de decis!
Privind noua lege de salarizare, la acest moment se lucrează la cele 12 niveluri de funcții pe domenii, pe baza recomandărilor date de Banca Mondială urmând apoi să se aloce coeficienții de ierarhizare. Banca Mondială nu înțelege sistemul de salarizare din familia noastră ocupațională, cu multe sporuri calculate la o bază mică dar s-au oferit explicații din sistem și se încearcă o menținere a ierarhiei funcțiilor și în noua lege. Se vizează de asemenea o limitare a sporurilor la 20% în loc de 30% cu riscul unor diferențe mai mici între operativ și non-operativ. Însă principiul de bază se menține ca fiind acela de a nu pierde nimeni la salariu și de a-i prioritiza pe cei cu salariile mai mici comprimând diferențele.
Participanții la întâlnire, polițiști de penitenciare și polițiști, au arătat că profesiile din apărare și ordine publică au rămas în coada listei ca relevanță, chiar și Legea-cadru actuală prevăzând un coeficient de doar 1,40 pentru un agent (1 fiind salariul minim pe economie) iar că dacă se vor diminua și drepturile existente (inclusiv pensie) mulți vor alege să plece blocând sistemul. Ca și la pensii, nu există încă o formă de proiect care să fie supusă dialogului cu sindicatele. A apărut în discuție subiectul creșterii salariului minim la acest moment existând o divergență între guvern și confederațiile sindicale care cer creștere cu 500 lei (guvernul nu ar da mai mult de 100 la prima strigare), iar preocuparea ministerelor de forța (să le zicem așa) adică MAI, MApN ar fi că la o creștere a salariului minim cu 500 de lei, unele funcții de agent/subofițer vor urca peste cele mai mici funcții de ofițer, bulversând ierarhia…
Adiacent revendicărilor generale pe care le menținem, SNPP și EUROPOL au decis să focuseze pentru anul 2023, într-un punct concret, atrăgând în demers ministerele de resort (muncii, interne, justiție) și ulterior finanțe și guvern. Subiectul, care a fost discutat pe 17 august 2022 cu Ministrul Muncii dar și cu consilierul de stat (cancelaria prim-ministrului României) Iulian Chifu, a fost reluat în întâlnirea de ieri de la MMSS și formalizat în solicitare scrisă dar ne vom referi la el într-un alt articol. Este vorba despre o țintă concretă pe un drept salarial a cărui actualizare poate compensa continuarea înghețării salariilor în 2023.
Imagini de la acțiune:
22 de răspunsuri
Pai daca vor sa dea 10% pt toti bugetarii suntem chiar penibili si ei nesimtiti.
Sa ne aduca la grila maxima pe cei restanti si dupa discutam de majorari pt “toti bugetarii”.
Este clar ca nu este suficient prezenta abordare(de acord si cu punctele dvs de vedere).
Pana nu vorbim cu MF si Guvernul(Ciuca si Ciolacu) nu vom realiza nimic. Stiti asta!
Ierarhia nu conteaza in asta
In afara faptului ca am incercat sa facem ceva, concret nu avem nuciun orizont/promisiune se pare…?
Oricum noi protestam si guvernul acorda “tuturor” bugetarilor, interesanta abordare.
Mai interesant e ca 10% pt unii inseamna cateva sute de lei, chiar 1000, pt noi cateva zeci de lei
Cu 10% sau fara 10% calculati in comparatie cu altii, noi trebuie sa ne facem treaba noastra. Vom folosi actiunile sindicale pentru a cere ce ni se cuvine.
Fie ca place unora, fie ca nu, nu ezit sa o spun, cu riscul de a se supara membrul de sindicat: Sindicatul nu este al liderilor si nici pe persoana fizica ! Sindicatul suntem cu totii si cat timp ezitam sau diminuam din importanta actiunilor noastre, cu atat isi freaca mainile toti cei care-i injurati ca nu va respecta drepturile !
Suntem activi, am dus actiujnile din strada la un alt nivel desi multi nu realizeaza asta! Vin confoirmari din zone de miscare sindicala si politica !
Am ezitat sa tratam subiectul asta insa trebuie sa constientizam cu totii ca am schimbat paradigma protestelor din Romania ! DA! Desi unora le-ar veni sa zambeasca, adevarul este unul singur !
Suntem singura entitate sindicala (Publisind cu sindicatele afiliate, ionclusiv SNPP) care am dat alt sens protestelor din strada ! Nu se mai cantra imnuri sindicale anoste, nu se mai flutura stegulete din hartie, nu se mai danseaza pinguinul! Noi suntem VII, NOI suntem ASUMATI, NOI avem sange si tarie in glas sa strigam la portavoce. Inclusiv lucruri ce stim ca deranjeaza! NIMENI, dar absolut niciun sindicat din Romania nu fac ce facem NOI ! Iar NOI suntem cu totii nu doar liderii !
Nu intelegem abordarea si logica asta:
iar preocuparea ministerelor de forța (să le zicem așa) adică MAI, MApN ar fi că la o creștere a salariului minim cu 500 de lei, unele funcții de agent/subofițer vor urca peste cele mai mici funcții de ofițer, bulversând ierarhia…
Pai un agent care ar putea depasi un ofiter este unul cu vechime mare in sistem, ceea ce e si logic sa depaseasca un ofiter iesit din academie de catela luni/cativa ani(putini). E LOGIC.
Sa NU acceptati deblocarea actualizarii salariului de grad la pachet cu inghetarea celorlalte drepturi cum se insinueaza la finalul articolului. NU ne face nimeni niciun favor, daca NU obtinem aplicarea in integralitate a legii salarizarii in noua lege se va pierde toate restantele, aici e CHEIA.
Se vede cum ne trateaza puterea si cum ne respecta, trimite consilier sau secretari de stat la discutii, NU LE PASA SI NU LE E FRICA DE NOI.
ATATA TIMP CAT NU SE VOR UNI TOATE SINDICATELE CA IN PRIMAVARA/VARA CU MII DE OAMNI, suntem “la mila lor”
Sper sa aprobati comentariul, este mai mult decat adevarat si pertinent!
Nu te teme ca nu iti sunt aprobate comentariile.
La acest moment logica acelor ministere (de forta) se limiteaza la unele aclcule. Calcule ce vor fi tamponate frontal daca ies dintr-o alta logica, si anume cea fireasca. Acel paragraf este cu titlu de informare.
Legat de deblocarea acelui drept plafonat de 13 ani, este necesar sa intelegem ca acel drept ne apartine si poate fi o tinta!
Aplicarea legii salarizarii integral este un subiect pentru care avem deja raspunsuri: nicio sansa in contextul in care va aparea o alta lege a salariarii.
Datoria noastra, a TUTUROR, este de a tine aproape si de a lupta ! Stim ca senzatia multorta este ca o facem degeaba insa abordarea nu este corecta!
Noi o facem de 3 ani (zecin de proteste) si nu am obosit! Si nici nu lasam garda jos pe seama unor rautati sau vorbe care diminueaza impactul protestelor. Este arma cu care lupta un sindicat si ne vom folosi de ea! Asta ar trebui sa inteleaga toti membrii de sindicat! ALTFEL NU SE POATE!
Minciuni, si iar minciuni, totul se va pierde din ce nu va fi in plata in noua lege:
(editat). Noata admin: pe acest site nu mai folositi link-uri care directioneaza catre site-uri ce nuanteaza informatiile.
“Este vorba despre o țintă concretă pe un drept salarial a cărui actualizare poate compensa continuarea înghețării salariilor în 2023.“
Ne mintin singuri daca gandim ca actualizarea salariului de grad(ca si cuantum de bani) compenseaza cu neaplicarea legii.
E TOTAL GRESIT SA NE MULTUMIM CU ASTA si sa nu deblocam nimic din lege cu 1 ianuarie, actualizarea e o promisiune din vara a dlui Budai.
Mai pe la inceputul anului dl Caciu spunea ca daca vor fi bani in decembrie VOR ACTUALIZA CELE 2 norme(hrana si echipament) mai avem ceva noutati cu privire la aceste 2 aspecte??
Intr-un comentariu ai prins toate revendicarile.
DA ! Suntem in faza in care este necesar sa ne fixam tinte cu perspectiva ca le vom atinge.
Suntem singuirii din Raomania care au umplut strazile in ultimii 3 ani pentru un scop comun: legea salarizarii! Zeci de proteste. Nu le mai stim numarul! In aproape toate judetele tarii! Multi s-au uitat cjioras la noi cand avertizam inca din 31 decembrie 2020 asupra a ceea ce urmeaza sa se intample ! Insa confortul din canapea a primat pentru multi !
Acum, DA! Acum este momentul sa obtinem si lucruri care apartin noua, politistilor si politistilor de penitenciare!
Bună seara!
Cu toate că sunt în afara topicului totuși încerc să vă scriu!
Despre sesiunea “fantomă” de mutari doar pentru câteva penitenciare nu spune nimeni nimic?
Discriminare marca ANP, nimic mai mult, sub pretextul necesității ocupării unor posturi, și a unor detașări mascate între timp, se demarează o nouă sesiune de mutari în Noiembrie/Decembrie 2022 chipurile foarte urgent!
Noi cei din restul unităților nu mai contăm cu siguranță, pentru că mai avem și noi familii ,copii, probleme, dar se pare că restul unităților nu mai au nevoie de oameni și nu se mai poate face absolut nimic, pentru noi ăștia din categoria “restul lumii” poate, dar poate, doar la anul după ce intră în vigoare vestitul lor ordin privind mutările, care cu siguranță va avea doar câteva mici modificări.
Respect SNPP, dar poate și în acest caz o să vedem o reacție sindicală corespunzătoare!
Sper sa publicati acest coment.
Mai oameni buni va rog sa ginditi in perspectiva
Statul roman se imprumuta sa plateasca pensiile si salariile,Romania nu mai produce cit importa,este simplu de tot,la un moment dat se va intra in incapacitate de plata si asta datorita unor incompetenti care vremelnic ne conduc.Deciziile economice ne sint impuse de Banca Mondiala si de UE, guvernul nostru este de paie, altii decid ce sa se intimple in tara asta.
Si acum vin cu marirea virstei de pensionare si cu diminuarea pensiei si se eschiveaza de faptul ca razboiul bate la usa dar ce au in cap sa faca vor face,asta daca nu se desteapta tot romanul si sa ii ia cu parul de acolo si sa creasca numarul de ppl
Daca alde comisia europeana tine mortis sa se reformeze si pensiile militare si alde guvernul lui peste e panarama si se pune in genunchi, ar trebui preventiv deschise discutii cu viitorul mod de calcul,sa se tina cont ca si acum de elementele salariale nu cum vor niste frustrati de pe la armata care nu stiu cum se demonteaza un AK47.
Asta se urmărește,o sesiune de mutari pe an ca stam cat mai mult posibil.2 ani nu e suficient,vor sa stam 5,6,10.
Ma uit la cunostiintele care au intrat din sursa externa.Ce fericiti sunt.Bani din prima luna + faptul ca lucreaza acasa.Multi dintre ei mi-au zis ca nu e corect ca noi care am facut o scoala sa ne împrăștie prin tara iar ei sa ajunga acasa.
Multi se plang ca nu le ajung banii acasa.Dar aia ce lucreaza la 8 ore la 700 km de casa,cu chirii,cheltuieli de tot felul,ce sa mai zica.
Bataie de joc.
Care este planul pe termen scurt?
Cand si unde se va mai protesta?
Vom decide in scurt timp
Domnilor lideri de sindicate
Vremea dialogului a trecut- sa tot discutat, sau facut ca va asculta si v-au promis marea cu sarea ,vremea manifestatiilor a trecut- sa tot protestat, in fata unor cladiri, v-au invitat la discutii aceiasi poveste, ACUM S-A AJUNS LA VREMEA FAPTELOR CONCRETE.
Domnule Teoroc, funcțiile înființate la Jilava și Rahova de șef birou siguranța și regim nu sunt scoase la concurs sau la mutare ? Poate doresc și alții sa vina pe aceste posturi, observ ca au fost deja împărțite in unități pentru oamenii lor….Este normal acest lucru ?
S-au anuntat mariri in stanga si in dreapta, doar sistemul de aparare NIMIC! Din nou!
Felicitari tuturor!
Am o nelamurire, tinand cont ca exista lege neaplicata, in speta 153, legea salarizarii unitare, de ce nu faceti demersuri in instanta? Faceti asta pana sa modifice legea, ce s-a facut in acest sens, nu cred ca nu castigam tinand cont ca exista o lege aplicata in integralitate altor categorii socio-profesionale…zic si eu…
poate postati si comentariul meu…
Să muncesti in operativ până la vârsta de cel putin 52 de ani este imposibil.Si baza de calcul va fi grav diminuată,pentru că de la 47 de ani când ar trebuii să muncesti mai mult pentru a avea o pensie buna,vei fi mai mult prin concedii medicale.Daca se va concretiza acest lucru va fi un atentat la siguranța națională,deoarece multi vor alege să plece fiind conștienți că nu vor mai apuca pensia in aceste condiții de stres
Bine punctat
Doamne ajuta!Se mai aude ceva cu modificarea legii pensionarii,cu marirea varstei de la 1 ian…sunt politist si ma incadrez in feb.,am 47 de ani impliniti,26 de ani de grupa 1,dar din cauza a doua cursuri de conductor caine,pt care nu dau grupa,(parca le-am facut pt mama),nu pot sa ies acum…?