Decret pentru modificare pensii de serviciu

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat azi, 19 octombrie 2023, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Guvernanții par deciși să dezintegreze ce a mai rămas din structura de apărare națională adoptând legi care de care mai distructive. Primul obiectiv din listă este bifat și privește pensiile de serviciu denumite mediatic speciale, urmează radieri de posturi și noua salarizare-cadru care nu se anunță cu creșteri, dimpotrivă.

Legea, care a fost mai întâi ajustată pe baza Deciziei CCR, ulterior promulgării prin decret, urmează a fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la 1 ian 2024 (ultimul articol al legii). Ajustările făcute conform Deciziei CCR au avut legătură strict cu pensiile magistraților și cu partea de impozitare progresivă. Cu toate acestea, magistrații sunt nemulțumiți în continuare și au încercat o nouă sesizare a CCR, care nu s-a mai produs.

SNPP pune la dispoziție, la finalul articolului, un material sintetic pentru a se vizualiza mai facil modificările care se produc. Materialul este compact, cuprinzând doar partea de pensii militare din lege, inclusiv anexele corespunzătoare. Precizăm că se menține termenul de grație de 5 ani pentru cei care îndeplinesc condițiile de trecere în rezervă la data intrării în vigoare a legii, dar, față de varianta de lege adoptată inițial, a fost eliminată includerea în acest termen de grație a celor care au 25 ani vechime și nu îndeplinesc totuși condițiile:

Art XVI (5) Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru obținerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor din legile prevăzute la alin. (1) în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse acestora prin prezenta lege, pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective.

Prevederea susmenționată are la bază preîntâmpinarea plecării la pensie a tuturor celor eligibili, înainte de intrarea în vigoare a modificărilor nefavorabile. Totodată, reamintim că nu au fost operate modificări privind pensionarea anticipată. Prin această lege se declară practic decesul asistat al pensiilor militare, unul dintre principalele elemente de atractivitate a unui loc de muncă în structura de apărare națională, ordine publică și siguranță națională. Efectele se vor vedea în evoluția efectivelor din structură. Estimăm o creștere constantă a numărului de posturi vacante, cu toate eforturile de ocupare prin concurs derulate de instituții.

Ce rămâne totuși din pensiile militare și pentru cât timp? Remarcăm faptul că structura bazei de calcul a pensiei militare nu suferă modificări, dar pe lângă plafonarea la salariul net instituită în 2017, prin noile prevederi, vârsta de pensionare va crește etapizat cu câte un an în intervalul 2030-2035, iar cuantumul pensiei va înregistra o diluare începând cu anul 2024, având în vedere creșterea progresivă a numărului de luni care constituie bază de calcul utilizată la stabilirea pensiei.

Referitor la noua perioadă pentru baza de calcul, în loc de 6 luni la alegere, din ultimii 5 ani, noile norme prevăd 12 luni la alegere din ultimii 5 ani (ian-iul 2024), respectiv 13 luni (iul-dec 2024) și similar, în aceeași secvență de creștere, până în dec. 2028 după care numărul lunilor crește mai rapid până la un maxim de 300 de luni (25 ani) în ian. 2043. Începând cu 1 ian. 2030 se iau în calcul ultimele luni, conform tabelului din anexă. Extinderea perioadei pentru baza de calcul reprezintă o diluare a pensiei având în vedere imposibilitatea de a mai alege o perioadă cât mai avantajoasă din perspectiva prezenței la serviciu și implicit a salariului. În plus avem impozitarea progresivă care se aplică tuturor pensiilor în plată și pe care vom face câteva simulări într-un alt articol.

Material sintetic SNPP – modificări pensii militare – include anexe

 

Distribuie

226 de răspunsuri

  1. Pentru a beneficia de pensie militara trebuie minim 25 de ani vechime? Cei încadrați la peste 35 de ani ce facem ?

    1. si in prezent sunt niste conditii e drept mai laxe / minimul necesar a crescut / decizii politice / oricum diferentele intre pensii militare si civile se atenueaza

      1. Cu tot respectul dar nu ia-ți răspuns la întrebare. Omul s-a încadrat la 35 de ani, trebuie sa lucreze în sistem 25? Sau vechimea totala în munca sa fie 25 minim, pentru ca din articol nu se înțelege clar. D

        1. Cu tot respectul, înainte sa puneți o întrebare ați făcut cel mai mic efort sa citești legea privind pensiile ? Nu. Va place sa stați cu telefonul in brațe dar sa faceți un minim de efort, nu . Aveți pretenții la pensii, salarii, condiții, ca-n e vorba de obligații mai greu .

        2. Vechimea in munca sa fie efectiv cel putin 25 de ani, din care minim 15 ani in sistemul de aparare, siguranta si ordine publica (pot fi si toti 25 in sistem sau mai multi). Vechimea lucrata in sistem, in functie de conditiile lucrate, se inmulteste cu 1,5 sau mai putin/mai mult, si ce rezulta se aduna cu restul anilor lucrati in conditii normale, inclusiv perioada de vechime asimilata cum sunt studiile superioare la zi, stagiul militar etc. Asta e vechimea cumulata totala pentru care vei primi 1% pentru ce depaseste 25 de ani pana la limita de 85% din media soldelor brute incasate in cele 6 luni alese, restul se pierd, nu sunt luati in calcul. Apoi se adauga SOSP sau Meritul Militar (10, 15 sau 20%) si rezulta pensia bruta. Se scad impozitul si supraimpozitul si rezulta teoretic pensia neta, insa vei primi o pensie neta plafonata la media soldelor nete incasate (OUG 59/2017 si OUG 114/2018)

  2. Urmeaza ca presedintele sa promulge si legea reducerilor bugetare, unde, printre altele, scrie ca dispar functiile de sef birou. Cei care ocupa aceste functii, pot cere pensionarea anticipata partiala, cu data de 29.12.2023, prin invocarea art. 69, alin. 1, lit. d) din Legea 360/2002 coroborat cu art. 18, alin. 1, lit. a) din Legea 223/2015? Ar putea benefia de actuala baza de calcul de 6 luni.

  3. Bună ziua domnule președinte Teoroc. Ați scris ca baza de calcul reprezinta “” ultimele 12 luni (ian-iul 2024)””. Deci nu mai putem alege 12 luni din ultimii 5 ani de activitate? Sau din graba nu ați menționat și sintagma 12 luni din ultimii 5 ani?
    Mulțumesc

    1. Pai dacă sunt ultimele 12 luni, este clar ca numărătoarea începe în ordine inversa cu luna ieșirii la pensie !

    1. in ce sens? am explicat pe larg in art anterior / legea se va publica dar nu se aplica in structura de apăarare / suntem in acelasi punct

  4. Deci vom avea impozit progresiv , chiar dacă beneficiem de baza de calcul cu 6 luni ?

  5. Cei 25 de ani de vechime,vor fi obligatoriu numai de sistem? Sau la fel ca si pana acum:minim 15 de sistem cu minim 10 lucrati in civilie.

    1. toate modificarile pe pensii militare le regasiti in doc din articol / nu apar modificari pe vechime

  6. Am și eu o întrebare ,cei care au venit în sistem la 35 de ani,sau peste mai au șansa de pensie militara?exemplu concret :daca intri cu 35 de ani în sistem, la 55 ani te poți pensiona?sau 25 de ani ce înseamnă 25 efectiv lucrați sau cu tot cu grupă.?

      1. Buna seara. Nascut in 1976. Incadrat in 2004. Fara vechime anterioara. Doar militar. Cand as putea iesi cel mai curand? Multumesc.

          1. Aceeasi situatie, doar ca am studii superioare, la zi, 4 ani.
            Perioada de studii se scade din perioada efectiva de munca? Adica as iesi in 2025, chiar daca as avea doar 21 de ani de munca efectiv?
            Multumesc.

            1. Cei 4 ani la zi se Adaugă la vechime efectiv in munca ajutându-te sa cumuleze cei 25 de ani însă din vârsta standard de 60 de ani scazi doar ce ai muncit efectiv ca militar.

          2. Cum ma ajuta facultatea daca nu am 25 de ani vechime in munca?
            Se poate iesi cu 21 ani de munca plus 4 facultatea?

        1. De unde sa știe cineva, când poți ieși tu, dacă nu știm ce grupa de munca ai avut în toată activitatea. Ce e greu sa citești câteva rânduri și sa le și înțelegi. În primul rand trebuie sa ai minim 25 ani vechime și din ăștia 25, minim 15 sa fie ca militar. Apoi intervine și reducerea vârstei de pensionare, care era 60 ani și care va creste treptat pana la 65 după noile modificări legislative, vârstă de pensionare ce va fi diminuata cu anii de grupa pe care i ați acumulat. Îți dau un exemplu…. Tu faci cei 25 ani vechime totala în 2029. Tot în 2029 îmi ești și 53 de ani. Dacă vârstă de pensionare ar fi tot 60 ani, tu ca să ieși în 2029 trebuie sa ți se reducă vârstă de pensionare cu 7 ani… Adică dacă ai grupa 1 de munca, în 14 ani de activitate, acumulezi cei 7 ani care sa ți reducă vârstă de pensionare. Dacă de exemplu îndeplinești prima condiție de vechime 25 ani și nu ai 7 ani de grupa care sa ți coboare vârstă de pensionare de la 60 lav53, atunci mai stai pana îndeplinești și cea de a doua condiție. Adică dacă ai doar 6 ani de grupa, ca să mai strângi un an, trebuie sa mai lucrezi încă 2 ani la grupa 1,caz în care vei ieși la 55 de ani.

          1. I-ai dat mură-n gură, dar tot nu a înțeles nimic. Cred că și acum calculează pe degete.

  7. cei care au clasare apt limitat la momentul actual se pot pensiona in conditiile actualei legi (adica baza de calcul fiind 6 luni din ultimii 5 ani ) pana in 31.12.2028 ?

    1. Nu. Asupra aptului limitat nu sunt modificari insa baza de calcul este cea corespunzatoare anexei dca la momentul intrarii in vigoare a noii legi nu indeplineati conditiile, lucru firesc daltfel…in caz contrar nu ati mai fi fopst interesat de apt limitat.

      1. Și dacă la momentul intrării în vigoare a noii legi, întrunesc condițiile de trecere în rezervă ( pensionare) pe apt limitat, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei este cel actual, prevăzut în LG.223, cu valabilitatea prelungită până la 31.12.2028 ?

  8. Ce înseamnă faptul ca vârstă de pensionare creste începând cu 2031? Cineva care îndeplinea condițiile de pensionare în 2028 (după lege veche), mai poate ieși acum tot în 2028?

    1. Daca indeplinesti conditiile pentru limita de varsta pana la intrarea in vigoare a noii legi, pot iesi in urmatorii 5 ani cu 5 luni baza din ultimii 5 ani de activitate

  9. Dle Teoroc,

    Care este planul nostru cu privire la cele din articolu, cu privire la actualizarea sporurilor, cele 2 norme, salariu de grad??
    Care rectificare o asteptam??: din 2025??…
    Asteptam parerea dvs!

    1. Rectyificarea nu este un cherem sindical ci o decizie asumata de Guvern. Daca nu va exista op rectificare anul acesta este strict o decizie politica. In functie de evolutie, ne setam actiunile viitoare

  10. Ca militar, la data de 01.06.2023 am fost clasat medical ,,apt limitat ” . Dacă în conformitate cu prevederile legii actuale pot solicita trecerea în rezervă prin pensionare, pot păstra acest drept până la data de 31.12.2028 ?

  11. Ce facem cu sporul de anp si celelalte plafonari??
    Fara iesit in strada vom avea de suferit doar pierderi din plin ca pana acum…

  12. Buna seara. Am 32 de ani de vechime militara. As fi putut iesi de 4 ani. Am mai stat sa apuc creșterile de salarii care acum, au ajuns la zi. Am inteles, ca se mai așteaptă actualizarea sporurilor la nivelul de in 2018. Va rog mult, sa ma lămuriți in cateva probleme :
    1) Daca ies până la sfârșitul anului, scap de impozitarea pensiei militare? Sau indiferent de cand ies la pensie, se va impozita. Ținând cont, ca legea nu poate avea efecte retroactive !!!
    2 ) Exista sanse REALE, ca anul acestea, sau la începutul anului 2024, de a mai actualiza sporurile la nivelul anului 2018 ?
    3 ) O parere sincera. După părea d-tra, ce ati face ? Cand sa ies sa nu imi para rau ? Acum, sau la anul ?
    Va multumesc ! Cu respect !

    1. De impozitare nu scapa nicio pensie in plata. Actualizările se vor realiza doar cu indicele prețurilor de consum lunar…după 32 de ani de militarie…sincer…..cred ca ne și cunoaștem Viorel … de la 1478 Braila… 😂 Pensie lunga și frumoasa…

  13. Harababura cu doua pensii, militară și civila (dupa 2015), va fi corectată? “Pensia” Civilă ar trebui trecută” pentru cei cu vechime militară completă la contributie suplimentară! Oricum. în viața civilă nu mai poți realiza un “stagiu complet de cotizare”!

  14. Ce se mai aude de salariile compensatorii prevazute de lege ?Cand e de taiat , se taie , cand e de dat , ………..! Dreptate sociala !!!!!

  15. Art XVI (5) Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru obținerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor din legile prevăzute la alin. (1) în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse acestora prin prezenta lege, pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective.

    Cu acesta prevedere n-au stopat fenomenul ieșiri la pensie pentru ca cel care iese la pensie pana la 1 Ianuarie va beneficia de o mărire cu 13,8 % rata inflației . In activitate nu va mai câștiga nimic

      1. Um adica ce vrei sa spuneti, se va aplica si pensiilor militare ondicekd3de infkatis613,8?

        1. @Brenda: Acum e bun forumul pentru informații? Numai că aici nu poți arunca noroi după bunul plac.

  16. cum se calculeaza valoarea soldei in anii munciti inainte de 89
    la aceasta recalculare din 1.1.24 se pot pierde bani din pensia actuala . Daca se face referire la ultimele luni inainte de pensionare se actualizeaza valoarea functiei respective la valoarea de azi sau nu ?
    multumesc

  17. Domnule Teoroc, legat de rectificarea bugetara, mai exista semnale privind actualizarea sporurilor? Ministrul Educatiei a mentionat public ca pentru profesori vor fi respectate angajamentele Guvernului si vor primi alta mariri salariale cu 01.01.2024. Legat de promisiunea lui Bode catre sindicatele din MAI, nu se mai aude nimic? Cu legea pensiilor militare ne-am cam furat-o, acum urmeaza si cu sporurile?

    1. Rectificarea bugetara este o decizie care va trebui asumata de Guvern. Nu putem preconiza decizia politica. La momentul intentiei de rectificare vom plasa revendiucarile pe sporul anp

  18. Bună ziua d-le președinte, vă mulțumim de informațiile date, dar ,vă rugăm totodată, să ne dați exemple de câteva simulări ce înseamnă pentru noi , polițiști de penitenciare, acele praguri de impozitare progresivă.

  19. Domnule Teoroc! Conform legii 223 ma puteam pensiona, îndeplineam toate condițiile la data de 01.06.2024 (vechime în sistem peste 25 ani). În conformitate cu noua lege a pensiilor ocupaționale, mă pot pensiona tot la 01.06.2024? Specific ca anul nașterii este 1975. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    1. Nu sunt aduse modificari pe zona de vechime. Ca sa indeplinesti conditiile iti sunt necesari 25 de ani vechime in munca din care 15 de militar si evident, sa indeplinesti conditiile de varsta

      1. Bună seara! Va rog sa ma lămuriți. Vârstă 50 ani. Peste 26 ani în sistem. Din cauza grupei de munca termenul de pensionare este 24.01.2024. Va rog sa îmi spuneți dacă în acest caz ma încadrez pe legea veche. M-ar interesa sa calculez 6 luni pe legea veche pana în 2028. Mulțumesc!

        1. Imi scapa ceva. 26 de sistem si va incadrati pe 24 ianuarie 2024? La un calcul simplu, la 26 de ani vechime in sistem aveti deja 13 ani de grupa care se scad din 60 de ani, varsta de 47 de ani fiinbd suficienta spentru a va incadra. Repet, poate imi scapa ceva…

          1. Va rog sa ma ajutati sa inteleg un aspect. Vad ca sunt 2 modalitati de calcul a varstei de pesionare… Una spune ca sunt necesari 25 de ani de vechime (din care minim 15 de militar), iar cealalta prin care scadeti din 60 jumatate din vechimea de militar… Care e cea buna? In cazul meu fiind diferente de 1 an intre calcule. Multumesc.

            1. Condiție principala de a avea pensie militară- 25 ani vechime totala in munca din care minim 15 ani ca militar
              Vârsta standard pana in 2030 ca fi de 60 de ani. Dun cei 60 de ani scadeți nr de ani lucrați cu grupa 1 (jumătate din vechimea efectivă ca militar). Exemplu , dacă ai 20 de ani munciți , scazi 10 din 60 și ar trebui sa ai 50 de ani sa poți ieși la pensie. Dar cu condiția de mai sus. Ca ka cei 50 de ani sa ai deja minim 25 total in munca.

              1. Dar anii de facultate se scad sau nu din cei 25 de ani efectivi de munca de munca?
                Cum se aplica mecanismul acesta?
                O zi buna, multumesc.

                1. Dacă cu anii de facultate la zi faci 25 de ani rămâne sa îndeplinești condiția de vârsta și evident sa ai minim 15 lucrați ca militar. Deci, dacă ai 20 de ani munciți plus 5 de facultate îndeplinești condiția de vechime. Dacă ai și cei 15 ca militar mai îndeplinești o condiție. Acum te uiți la vârsta și la anii efectiv munciți ca militar ca sa scazi din 60 jumătate din anii munciti ca militar. După ce scazi acești ani îți da exact vârsta pe care ar trebui sa o ai ca sa te poți încadra.

              2. In totalul anilor de munca se aduna cumva si facultatea la zi si stagiul militar, șomaj?
                Care ar fi statutul acestor perioade? Se aduna la perioada celor 25 de ani de munca sau nu sunt inclusi?

      2. Buna seara. In februarie 2027 as face fix 18 ani de militar. Mai am 7 ani de munca de dinainte.Deci total 25 ani munca.
        Am si 6 luni stagiu militar, termen redus.
        Nascut in 1977.
        As putea iesi la pensie in 2027?
        Multumesc.

  20. Disponibilizat în. 2011 cu vechime de 11 ani și 7 luni…Când pot cere pensie militara și dacă am dreptul..politia de frontiera am fost…mai am 15 ani vechime în câmpul muncii…vârstă 49..

  21. În anul în care cumperi vechime e obligatoriu să ies la pensie? Nu am găsit pe nicăieri răspuns.

    1. Vechimea a putut fi cumpărată pana la finele lunii august a acestui an. Deși in legea pensiilor militare nu este prevăzută expres aceasta situație, ea poate fi asimilata in sensul ca,spre exemplu, dacă îți mai trebuia 1 an pentru a întregi cei 25 de ani vechime totala având deja 15 ca militar, te-ai putea încadra pentru limita de vârsta însă și cu îndeplinirea condiției de vârsta.

      1. Am înțeles că poate fi cumpărată vechime în muncă până la sfârșitul anului 2024, s-a prelungit perioada anterioară.

          1. Buna seara. Daca am conditiile pentru pensie militara, dar totodata, am si 6 ani munciti in civilie, ce se intampla cu acesti ani? Primesc ceva la pensie pentru perioada muncita in civilie, anterior armatei?
            Multumesc.

  22. Buna ziua ,în legătură cu viitoarele impozitări care este aproximativ pensia pe contributivitate dințate se va xalcila 8mpiziyul de 10,15 sau 20 la sută….mulțumesc anticipat.

  23. Buna ziua ,în legătură cu viitoarele impozitări care este aproximativ pensia pe contributivitate din care se va calcula impozitul de 10,15 sau 20 la sută….mulțumesc anticipat.

  24. Cei ieșiți la pensie după 2017 nu ar trebui să piardă nimic la pensie prin supraimpozitare. Pensia este plafonată la net iar impozitul se calculează din pensia brută, valoarea acesteia fiind destul de mare ca să nu afecteze pensia plafonată la net.Practic impozitul se calculează din pensia brută.

  25. Actuala lege menționează ceva despre OMM pentru cei pensionați după septembrie 2017?

  26. Dle Presedinte, pănă anul acesta pensiile de serviciu ale sist.de aparare din Romania, s au actualizat la fiecare 1 ianuarie a fiecărui an, cu indicele de inflatie care a fost prezentat publicului de către INS din urma cu doi ani.Adică teoretic la 1 ianuarie 2024, pensiile militare ar trebui ajustate cu rata inflatiei din anul 2022 care a fost 13.8%.Din ce cunoateti, a ramas la fel, va ramane la fel si de la 1 ianuarie 2024,sau s a umblat si aici de către minunatii nostri guvernanti ?

  27. D le Teoroc bună ziua, referitor la plata orelor suplimentare unde pot cere o consultare juridica contra cost..Menționez ca am lucrat în tura.

  28. Ne merităm soarta cu toate sporurile plafonate si actualizate, doar stam si incasam, asteptam linistiti su nepasatori

  29. Nu înțeleg de ce sindicatul este împotriva membrilor de sindicat prin manipularea interpretării OUG, interpretări care oferă dezavantaje membrilor care vă plătesc.
    Analizând art. XVIII (1): „Începând cu data de 1 noiembrie 2023 prevederile art. 63 alin(1), art.390, alin.(1), lit. h), din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019,se abrogă.” și Art. XIX (1) „Art.468 (2): Entitățile publice indiferent de denumirea acestora și forma de organizare care au personal contractual încadrat potrivit legii cărora nu li se aplică prevederile art.390, alin.(1), lit.(h) din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ nu pot deține funcția de șef birou începând cu data de 1 noiembrie 2023” … reiese clar că eliminarea funcției de șef birou se aplică la toate instituțiile.
    Eliminarea funcției de șef birou era perfectă pentru toți șefii de birou fiindcă aveau 2 alternative: PENSIOANREA anticipată parțială (minim 20 ani vechime din care 10 de militar) sau ÎMPUTERNICIREA pe șef serviciu și ulterior ocuparea prin concurs a funcției transformată – șef serviciu (deși OUG specifică clar la Art. XVIII (2): „Funcția publică de conducere de șef birou poate fi transformată într-o funcție publică de conducere superioară cu încadrarea în normativul de personal și procentul de funcții de conducere prevăzute 34 de prezenta lege și personalul cu funcție publică de șef birou îl poate ocupa cu acordul acestuia, dacă personalul care a deținut funcția publică de șef birou îndeplinește condițiile de vechime, experiență și studii de specialitate prevăzute de lege pentru acea funcție publică de conducere.”
    NU înțeleg interesele sindicatelor care manipulează interpretarea legii împotriva membrilor de sindicat și fac presiuni să nu se transforme funcțiile de șef birou în șef serviciu.

    1. Bravo, bine documentata postarea. Sunt si eu “implicat”, dar aleg sa ies la pensie anticipat partial. Astept dispozitia conducerii prin care sunt numit sef birou interimar ca sa pot cere pensionarea. Avand in vedere ca 29 decembrie este ultima zi lucratoare a anului, trebuie ceruta pensionarea cu aceasta data in raport? Multumesc!

  30. Și dacă la momentul intrării în vigoare a noii legi, întrunesc condițiile de trecere în rezervă ( pensionare) pe apt limitat, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei este cel actual, prevăzut în LG.223, cu valabilitatea prelungită până la 31.12.2028 ?

    1. Ideea este ca starea de fapt (cererea de pensionare ca apt limitat) o constați la momentul depunerii cererii. Iar momentul depunerii cererii este ombilical legat de prevederile in vigoare. Deci, dacă depui cerere de pensionare ca apt limitat după intrarea in vigoare s noii legi, te vei raporta cu baza de calcul conform anexei

  31. Domnule președinte sunt colegi care dupa deschiderea dreptului la pensie de serviciu ,militara, înainte de 2011, au realizat ,ulterior ,stagii de cotizare in sistemul public de pensii ,stagii pe care le-au adăugat la pensiile militare care au fost recalculate pe sistem contributiv în baza Legii nr.119/2010.,După aplicarea Legii nr.223/2015 ,s-au emis decizii de recalculare,pe principiul vechimii cumulate ,perioadele de contributivitate ,în sistemul public nefiind valorificate în sistemul public.In situația data pensia militara are 2 componente:,contributiva si necontributiva ?Cum se va aplica impozitarea progresiva a pensiei în plata ,conform noilor modificări.

  32. Bună ziua! De O.M.M. nu mai spune nimeni nimic? Măcar se făcea dreptate pentru cei cu vechime militară peste 25 ani. Vă mulțumesc!

  33. Nu sunt multi,,INTELEPTI “,si nici eu sau moderatorul nu poate raspunde concret. Fratilor….cei care va incadrati ..ACUM pana la 31.12.2023.. plecati din sistem la min.47-48 varsta,min,.25 ani efectiv in cond.speciale/alte conditii,etc. si beneficiati de indexare,…cei care vor ramane(si se incadreaza la pensie la ora actuala conform reglementarilor) se vor pensiona cu baza de calcul de 6 luni, pana in 31.12. 2028, dar fara indexarea care urmeaza ! poate mai dau astia ceva cresteri in viitor…nu se stie..( cica maresc sporuri,etc…) poate mai apare o OUG…,o fi bine,o fi rau?…NU STIE nimeni NIMIC CONCRET ,ce se va intampla ulterior ??? …………pentru cei care se vor inscrie pe viitor in prevederile Lg.282/202, in grila conform anexei deja publicate, acum…..etc,etc… ,fiecare alege asa cum crede de cuviinta. Spor tuturor.

  34. Dacă îndeplinesc condițiile de ieșire la pensie și doresc să mai stau, ce se întâmplă cu calculul pensiei după 01.01.2024 ?
    Tot pe 6 luni din ultimii 5 ani,sau se trece la 12 luni ?

  35. Bazarache am o neclaritate. Sunt 12 luni până în 31.12.2028 sau 6 luni pentru baza de calcul?

    1. 6 luni da a la momentul intrării in vigoare a legii îndeplineau condițiile de pensionare pentru limita de vârsta. Dacă nu, începând cu data intrării in vigoare a legii confirm anexei din lege. Oana in 2028 numărul de luni confirm anexei din ultimii 5 ani urmand ca după 2028 sa te raportezi la ultimele luni consecutive conform anexei

  36. Buna ziua!va rugam sa ne prezentati o simulare in ce priveste impozitarea pensiilor!multumesc!

  37. sa traiti, cred ca nu e bine ce este cu albastru la alin 1 din art 28 de mai sus , este din art 17 cred.
    cei care ne pensionam dupa legea 282 nu se mai actualizeaza soldele\salariile brute cu ultima marire , de exemplu cu cea de la 1 iunie 2023 ,daca i ti alegeai peruoada ian-iunie 2023? decat cu infLatia nu? de ex eu indeplenesc conditiile in februrie 2024 ,sic,(30 de ani de cacheta ,fara scoala mil 3 ani, mureau sau saraceau daca lasa cu 25 ani, aveam de gand sa mai stau , dar daca statul il doare undeva de mine ,!) i mi aleg 12 luni din 5 ani si daca brutul dau ex au fost toate 10000 lei lunar , se actualizeaza cu inflatia, indicele de consum lunar , adica 13,8% luna? multumesc si scuze pt ortografie.

  38. D le Teoroc bună ziua ,referitor la plata orelor suplimentare exemplu:eu am avut în luna mai 2023 -28 ore suplimentare, din cele 28 de ore eu am mai rămas în plata cu 12 ore din cauza ca ultimele 3 servicii din luna mai au picat Sambata de zi 12 ore, Duminica de noapte, exista olege în acest sens sa calculeze asa?Eu știu ca Legea spune recuperare în 60 zile și dacă ar exista nu trebuie sa mi plătească diferența de la orele de Wekend care sunt plătite cu 75%-la orele suplimentare care sunt plătite 175%?

    1. Nu au legătura orele de Weekend cu orele suplimentare…dacă ți-au rămas 12 ore de plata ți se vor plăti cu 175% chiar dacă acestea au fost realizare in zile de Weekend. Pe lângă plata majorării pentru munca prestata in eeekend

      1. Mie mi le-au platit diferit. Cu 100% pe cele de weekend și cu 175% pe celelalte. Puteti sa ne indicati actul normativ prin care se calculeaza aceste ore suplimentare plătite si nu compensate cu timp liber?

        1. Sincer, nu am prea inteles intrebarea. Compensarea cu timp liber ? Asta este un atribut al nagjatorului de a le compensa in 60 de zile. Acordarea compensarii trebuie sa se incadreze in principii corecte de acordare, fara a disproportiona alste drepturi.

  39. am 28 de ani de armata nu indeplinesc condițiile de a iesi in pensie numai in Aprilie am 5 ani de deosebite si 48 de ani, anul viitor pot opta pentru baza de calcul 6 luni din ultimi 5 ani daca am vechimea de 28 de ani

      1. În cazul de fata doar anul viitor îndeplinește colegul condițiile. În situația asta sunt și eu. Pana la urma putem sau nu opta sa alegem 6 luni din ultimii 5 ani? Sau pe 12 luni.

  40. PSD ESTE PARTIDUL CARE A INGENUNCHIAT SI NENOROCESTE SI AZI ROMANIA SI POPORUL ROMAN!!! ciolacule : lasă vrajelile astea ne-o comuniste care v au caracterizat întotdeauna. vă umpleți burțile mereu ….burți mari și fără fund …vă trăiți viața cu buzunarele și năravurile voastre de neamuri proaste și noi zi de zi cu aceleași probleme de 34 de ani…ați vandut tot din țară și acum ciolacule O DAI CU PATRIOTISMUL ECONOMIC!??? SUNTETI NISTE (editat)E!

  41. Indicele preturilor de consum lunar, nu este acelasi cu inflatia de 13,8% cu cat ar trebui sa se mareasca pensiile de la 01.01.2024? Daca nu, cum se traduce acest indice de pret lunar cat la suta ar fi?

  42. Mitingurile organizate le-au venit mănușă magistraților ! În loc sa promoveze o lege a pensiilor echitabila și corectă pentru tot sistemul public de apărare și ordine publică ei doar asteptau sa iși atribuie avantaje , de la modul de calcul al pensiei cit și modul de stabilire al stagiului de cotizare ! Curat murdar , domniilor magistrați!

    1. Se poate si un raspuns(macar aproximativ) sau care sunt discutiile? Daca tot se posteaza dar nu se raspunde?

      1. Ca sa intelegem fenomenul…
        Legea privind constrangerile bugetare a fost declarata constituionala zilee astea si va produce efecte. Urmare a acestuii fapt doar memorandumul mai poate fi suportul scoaterii unor posturi vacante la concurs.
        In aceste conditii, este adevarat ca efectele nu ne impacteaza insa atat MJ cat si ANP asteapta efectul aplicarii. in aldoilea rand, bugetul, trebuie avut in vedere. ca este insuficient pentru intreg anul 2023. Problema de fond nu este ca acest buget este insuficient pentru intreg anul 2023 ci fvaptul ca anul acesta nu va mai exista o rectificare bugetara. O premiera in acest sens. In atare conditii, salariile vor fi platite din fiomdul de rezerva al Guvernului.
        Tot spectrul asta creeaza practic o situatie greu de anticipat din prisma solicitarii prin memorandum a unor posturi vacante. Ne adaptam…

  43. Ca să te încadrezi la pensie nu trebuiesc numai 25 de ani vechime!Ci minim 26 de grupa 1! Atenție că mai sunt scăderi și de CM,cursuri etc înainte de 2017! Mergeți la personal înainte să vă faceți planuri!

    1. CM nu se iau in calcul. Doar invoiri platite, cursuri, de grad, schimbare de profil. Spune-mi te rog, ai scris in mesaj ” inainte de 2017 ” . Din 2017 nu se mai scad din grupa de munca cursurile?

  44. De la anul nu se vor mai indexa pensiile cu indicele de inflație de 13,8%, pentru că noua lege va intra în vigoare de la 01.01.2024, și aceasta spune că indexarea anuală va fi cu indicele de consum lunar, despre care nu știe nimeni cât este. Mulți sunt induși în eroare de acest indice al inflației, pentru că acesta se aplică cu cel din urmă cu doi ani, și consideră că până se ajunge la zi trebuie aplicat. FALS!
    LEGEA este clară: indicele de consum lunar se aplică de la anul, și în continuare.
    De-aia l-au și introdus în noile modificări. Aplicarea indicelui inflației ar fi adus un impact bugetar major.

  45. Sa trăiți!
    Se poate sa refuzam turele libere în schimbul orelor în plata ?
    De exemplu eu am 36 de ore suplimentare
    Într o luna și sunt obligat sa le iau …
    Mai am 12 zile concediu pe care nu pot sa le iau ….. trebuie sa iau ture libere

    1. Planificarea judicioasa apartine angajatorului. Cele 36 de ore, cel mai probabil, au fost realizate pe fondul unor probleme legate de lipsa personal. Totodata, angajatorul trebuie sa-si ia masuri de acordare a timpului oliber insa acest lucru trebuie sa se intample intr-un mod echilibrfat, fara a crea si alte brese vis-a-vis de acordarea unor drepturi precum concediul de odihna. Cumva calculul in dreptul tau este simplu…pe regula de 3 simpla. In cazul tau pe acest principiu simplun de calcul ar fi trebuit sa mai beneficiezi de 7 zile de concediu (normal plus suplimentar). Repet. Este un calcul simplu raportat la o statistica la fel de simpla de care ar trebui sa tina cont cei care planifica. Recuperarea orelor suplimentare este o prioritate de management desi multi ne-am dori sa intre in plata.

      1. Dacă angajatul a fost de acord sa efectueze ore suplimentare pentru a sprijinii angajatorul, și angajatorul ar trebui prin factorii decizionali sa ajute angajatul la nevoie ( in perioada pentru pensie ) și săi plătească orele . Dar la noi sunt prea mari discrepantele de la o pușcărie la alta și aici trebuie sa intervină sindicatul

    1. ”Lasitate” e un cuvant mult prea dur si nemeritat atribuit colegilor. De-a lungul anilor am trait contexte politice complicate, fiecare moment avand caracteristicul lui. Acum asta este paradigma politica./ Si-au asumat un buget nerectificat din considcerente economice (inflatie si alte aspecte care ar ingreuna calculele). Previzibil oarecum daca urmarim haosul impunerii unor masuri economice. Totodata asta este ultima preocupare, de ce si cum au ales sa creioneze buget. Ne vom seta actiunile curand.

  46. Buna seara,
    Dl presedinte, ne puteti oferi si noua informatii cu privire la inceperea concursurilor TCO ? un calendar estimativ ? va multumim

  47. Bună seara! Va rog sa ma lămuriți. Vârstă 50 ani. Peste 26 ani în sistem. Din cauza grupei de munca termenul de pensionare este 24.01.2024. Va rog sa îmi spuneți dacă în acest caz ma încadrez pe legea veche. M-ar interesa sa calculez 6 luni pe legea veche pana în 2028. Mulțumesc!

    1. Vom sta și vom face analize exact cum am stat spectatori la creșterea vârstei de pensionare la 65ani.

  48. Bună seara domnule Teoroc va rog din suflet puteți sa ma ajutați sau sa mi recomandați pe cineva pentru o consultare juridica contra cost?

  49. Buna seara.Ati promis un topic cu câteva simulări cu impozitarea progresivă a pensiilor.Asteptam !!!

  50. Dle președinte, noi care locuim in zone zone industriale si in care poluarea a fost si este excesivă, de ce nu putem sa beneficiem în a ieși la pensie cu 2 ani mai devreme ,asa cum beneficiaza toți pensionarii?

  51. Buna dimineața, o rugăminte dacă cineva cunoaște un consilier juridic de pe acest grup care sa cunoască Litigiile de munca în domeniul Militar privind plata orelor suplimentare și a Centralizatorului de Pontaj.Multumesc.

  52. Menționez că am 23 ani și 2 luni in sistem penitenciar sunt in activitate am virsta 47 și 6luni.doresc sa știu dacă cumpăr vechime 1 an și 10 luni pot cere pensionarea pina la 31 decembrie 2023?.de drept mă incadrez la 2septembrie 2024 .virsta de 48 ani o fac in aprilie 2024 .dacă puteți să îmi spuneți nu știu exact.dupa un calcul cu vechimea care aș cumpăra ar fi 25 ani cu grupa 12si 6 luni din 60 ani ar fi să mă incadrez pina in decembrie 2023.

  53. Am o nelămurire. Dacă mă incadrez în anul 2024 la 1 septembrie cu o bază de calcul de 13 luni din ultimii 5 ani , pot rămâne în sistem până în 2028 pe aceeași bază de calcul de 13 luni, sau baza de calcul va fi cea aferentă anului 2028 de mai multe luni? Mulțumesc!

  54. Bună ziua domnule președinte Teoroc. Ce părerea aveți despre asra:

    De la 1 ianuarie 2024, se introduce actualizarea bazei de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat ” cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii dreptului la pensie.” ( art. 28 alin 2)

    (1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul, actualizate cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie.
    după data de 1 ianuarie 2024,vom pierde la PENSIE PRIN NEACTUALIZAREA BAZEI DE CALCUL ADA CUM ESTE ÎN PREZENT?

  55. Bună ziua! Avem certitudinea ca nu se mai face rectificarea bugetara! Va rog sa ne organizați pentru a ieșii strada și a ne cere drepturile cu care ne mint de atâta amar de timp, iar am fost ținta batjocorei clasei politice, știau ca nu vor face nicio rectificare bugetara și ne.au dus cu preșul. Din păcate suntem mai puțin importanți decât persoanele pe care le custodiei. Aștept cu nerăbdare masurile pe care urmați sa le luați, pentru ca mai este puțin și se apropie luna decembrie în care se va da o noua ordonanță “trenuleț” în care se vor îngheța veniturile la nivelul acestui an.

  56. Buna ziua, am și eu o nelămurire in legătură cu actualizarea la deschiderea dreptului de pensie și anume care este diferența dintre actualizarea bazei din legea in vigoare și cea din viitoarea lege care se va actualiza cu indicele prețului de consum ? Care ar fi cea m-ai avantajoasa formula de calcul pentru cuantumul pensiei ? Mulțumesc anticipat !!!

  57. În acest moment, există 2 interpretări diferite privind anexa referitoare la creșterea vârstei de pensionare.
    Prima interpretare: până în anul 2030 inclusiv (adică abia peste 7 ani) se va ieși la pensie la vârsta standard de pensionare de 60 de ani din care se vor scade cei 13 ani (sau 12, 11 ani, după caz). Deci în continuare se va putea ieși la 47, 48, 49 de ani, adică 60-13, 60-12, 60-11, etc. până în anul 2031. Singura deosebire fiind baza de calcul diferită, care va crește progresiv de la 01.01.2024, conform anexei din noua lege. Abia din 2031, vârstă de pensionare va crește efectiv cu câte un an până în 2035.
    A doua interpretare: anul ieșirii la pensie din anexă, reprezintă anul ieșirii la pensie în momentul atingerii vârstei standard de pensionare fără cei 13 ani deducere. Mai exact, cei născuți în 1971 vor ieși la pensie la 61 de ani ( vârsta standard) și așa mai departe, până când se ajunge ca cei născuți în 1975 vor ieși la pensie la 65 de ani. De aici rezultă ca, 1975+65=2040 ( anul la care cei din 1975 ajung la vârsta standard de pensionare).Dacă aplicăm deducerea de 13 ani, avem 2040-13=2027(anul pensionării) iar conform vârstei 65-13=52 ani. Deci practic, o persoană născută în anul 1975 nu poate ieși la pensie înainte de atingerea vârstei de 52 de ani.
    Este cineva în măsură să lămurească aceste aspecte referitoare la creșterea vârstei de pensionare?

  58. În situația dezastruoasă în care au adus minunați noștri de guvernanți țara , domnule miner ,măsurile nu pot fi decât de așteptare ! Adică ei îți promit pielea ursului din pădure ! Numai tu să îl prinzi și să plătești și un eventual impozit ! Lăsând gluma la o parte , structura MAI își actualizează statutul cu noile cerințe! Propuneri ceva și la noi ,sau numai cerințe legate de bani !

  59. Nu pierzi nimic !
    Impozitul care ți se retine și acum te afe trează cu ceva ? Nu , este oprit din suma bruta.
    Pensiile după 2017 ,care au plafonarea la net nu pierd efectiv niciun ban .

  60. Buna ziua !
    Ati promis un topic cu câteva simulări cu impozitarea progresivă a pensiilor.Asteptam !!!Buna seara.Ati promis un topic cu câteva simulări cu impozitarea progresivă a pensiilor.Asteptam !!!

  61. Domnu Tudorache confundați indexarea cu actualizarea , pensiile se indexează cu 13,8 de la 1 ianuarie iar pensiile stabilite după 2017 nu pierd nimic prin supraimpozitare.

  62. Buna seara! Un an de munca ca si grupa de munca deosebita din civilie, se ia in calcul la insumarea cu ani lucrati in conditii deosebite si speciale din armata/politie? Multumesc!

      1. Mulțumesc frumos! Am 11 ani și 3 luni lucrate cu grupa deosebita și după calcul din lege am primit 2 ani. Eu mai am 11 luni lucrate în civilie în condiții deosebite care sper sa se adune la cei 11 ani și 3 luni și sa primesc conform anexei 12 ani și 6 luni, fiind lucrati peste 12 ani în condiții deosebite. Mulțumesc!

  63. Mulțumesc frumos! Am 11 ani și 3 luni lucrate cu grupa deosebita și după calcul din lege am primit 2 ani. Eu mai am 11 luni lucrate în civilie în condiții deosebite care sper sa se adune la cei 11 ani și 3 luni și sa primesc conform anexei 12 ani și 6 luni, fiind lucrati peste 12 ani în condiții deosebite. Mulțumesc!

  64. Bună ziua !
    De ce totuși nu se poate da un răspuns CLAR în ceea ce privește mărirea pensiilor militare la data de 01..01 .2024 ?
    Ori se vor face cu 13.8 ….ori cu mai puțin?
    Rata inflației sau indicele preturilor de consum?
    Sunt 2 indici total diferiți….
    De regula la militari nu s a mărit niciodată cu rata inflației…
    Anul trecut a fost de 12.5 % și nu s au mărit cu atât pensiile militare….ci am înțeles că mai mult de 8 % nu a fost mărirea…
    De ce anul asta ar fi diferit?
    Am observat că nu s a dat un răspuns clar de către d nul Teoroc…care ar cel în măsură să răspundă la aceasta întrebare!

  65. Ce se întâmplă cu stagiile realizate după trecerea în rezervă integrate în sistemul militar (ce greșeală am făcut)
    În 2015 mi-au calculat anii la valoare punctului de pensie de 830,20 lei

  66. Readuc un comentariu de mai sus, pentru ca nu a fost dat inca un raspuns, iar zvonurile spun ca s-ar aplica a doua interpretare, din 2024:
    În acest moment, există 2 interpretări diferite privind anexa referitoare la creșterea vârstei de pensionare.
    Prima interpretare: până în anul 2030 inclusiv (adică abia peste 7 ani) se va ieși la pensie la vârsta standard de pensionare de 60 de ani din care se vor scade cei 13 ani (sau 12, 11 ani, după caz). Deci în continuare se va putea ieși la 47, 48, 49 de ani, adică 60-13, 60-12, 60-11, etc. până în anul 2031. Singura deosebire fiind baza de calcul diferită, care va crește progresiv de la 01.01.2024, conform anexei din noua lege. Abia din 2031, vârstă de pensionare va crește efectiv cu câte un an până în 2035.
    A doua interpretare: anul ieșirii la pensie din anexă, reprezintă anul ieșirii la pensie în momentul atingerii vârstei standard de pensionare fără cei 13 ani deducere. Mai exact, cei născuți în 1971 vor ieși la pensie la 61 de ani ( vârsta standard) și așa mai departe, până când se ajunge ca cei născuți în 1975 vor ieși la pensie la 65 de ani. De aici rezultă ca, 1975+65=2040 ( anul la care cei din 1975 ajung la vârsta standard de pensionare).Dacă aplicăm deducerea de 13 ani, avem 2040-13=2027(anul pensionării) iar conform vârstei 65-13=52 ani. Deci practic, o persoană născută în anul 1975 nu poate ieși la pensie înainte de atingerea vârstei de 52 de ani.
    Este cineva în măsură să lămurească aceste aspecte referitoare la creșterea vârstei de pensionare?

    1. Prima interpretare este cea corecta privind pensionarea pentru limita de varsta. Concret, cu indeplinirea cumulativa a conditiei de a avea minim 25 de ani vechime in munca si min 15 ca militar. Sa nu confundam anexele privind varsta de pensionare cu cea a bazei de calcul.
      Mai exact sa nu confundam anexa care stabileste baza de calcul in functie de anul si luna iesirii la pensie cu anexa care are incidenta pe art. 19 din L223. Mai exact, art.19 se aplica celor care au venit tarziu in sistem si nu mai apuca sa munceasca 15 ani ca militar. In schimb, aplicarea art.19 implica o vechime de minim 10 ca militar. In functie de anul si luna nasterii te uiti pe aceasta anexa si vezi varsta la care te poti pensiona ca militar, evident calculandu-ti-se pensia proportional cu anii cumulati (inclusiv armata obligatorie). Tot aceasta categorie de pensionari, la indeplinirea varstei de 65 de ani isi pot deschisde si dreptul la pensie civila (pentru anii care a contribuit) cumuland-o cu cea de militar. Sper sa fi fost explicit

  67. Domnule Președinte va rog sa ma ajutati cu o parere in urmatoarea problema.
    Sunt Sgv Mapn cu data de 31-12 trec in rezerva varsta 43 vechime 23.6luni
    Trebuie să aleg 6 luni problema e asa la mine
    Luna noiembrie anul 2022 -2600mil
    Decembrie 2824mil
    Ianuarie 2933
    Febroarie 3484
    Martie3450
    Aprilie3675
    Mai,concediu medical 2804 daca aleg luna noiembrie se va recalcula cu actualizarea la nivelul luni ianuarie ? Va rog sa imi dati o parere

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.