Practica unitara in sistemul de aparare

Institutiile publice din structura de aparare si-au dat mana si au clarificat dilema daca „este sau nu inclus in baza de calcul a pensiei militare – dreptul nou aparut odata cu noul coronavirus?”. Este vorba despre majorarea de 75% pentru parintii cu copii pana in 12 ani, pe durata inchiderii scolilor, avand in vedere faptul ca sistemul de aparare nationala este exceptat de la acordarea zilelor libere conform Legii 19/2020.

Chiar daca este discutabil ca un astfel de drept aparut in pandemie si acordat pe o perioada scurta de timp sa modifice substantial (fiind practic cel mai consistent drept din sistem, la acest moment, pentru cei care se regasesc in situatie), la prima vedere nimic nu impiedica in mod clar includerea in calcul. La o privire mai atenta, specialistii au gasit totusi ceva, astfel incat nu este in mod necesar nevoie de vreun alt act normativ ca sa  clarifice situatia.

Interpretarea oficiala in toata structura, este urmatoarea:

„Din analiza prevederilor legale care reglementează majorarea de 75%, rezultă că acest drept reprezintă, așa cum este definit prin legea care îl instituie, o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, sens în care, coroborat cu prevederile art. 28, alin. (1), lit. (p) din Legea 223/2015, rezultă că aceasta majorare nu se ia în calcul în vederea stabilirii pensiei militare de stat.”

Mai jos sunt reproduse prevederile legale invocate:

LEGE   Nr. 223/2015 din 24 iulie 2015  privind pensiile militare de stat

  Art 28

(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c), în care nu se includ:

p) alte venituri care, potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor.

 

LEGE  Nr. 19/2020 din 14 martie 2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ

ART. 3*)

(1) Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 3^1*)

(1) Personalul prevăzut la art. 32**) alin. (1) din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1), corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada stării de urgenţă în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1 sau în prezentul articol.

Concluzia ar fi ca aceasta majorare nu este un drept salarial pentru ca se acorda suplimentar drepturilor salariale, motiv pentru care este exceptata din baza de calcul a pensiei militare. Interpretarea data este la limita si nu credem ca exclude total sansa de castig in instanta a unor actiuni depuse de cei interesati (probabil un numar limitat de colegi care sa fie aproape de pensie si sa aiba copii de pana in 12 ani), pe aceasta tema.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Majorarea de 75% pentru copii si pensia militara. Este sau nu in baza de calcul?

13 răspunsuri

 1. Va salut , cu respect . Inainte de acordare fizic al acestui drept , va amintiti câte întrebări va adresăm Domnule Președinte. Explicația dvs.era ca este „venit impozabil”. Astept raspuns, cu respect

  1. dreptul este atipic / este impozabil dar nu se platesc contributii / se apreciaza ca nu este drept salarial / nu noi apreciem asta / insa este corect sa informam exact

   rectificare – se platesc si contributii (o mica dezinformare la mijloc) dar tot atipic ramane prin temeiul legal

 2. Referitor „La nr.limitat ” ,fac parte din această categorie. Data propozabila 23.07
  2021 Propun acțiuni în Instant din partea Sindicatului. Acțiune Colective

 3. Inițiativa legislativă care vizează modificarea şi completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat – Plx nr. 199/2020, aflată în prezent în dezbatere, din ce știu, dorește să includă prevederi și pe linia includerii acestui spor în salariu, nu e adevărat ?

  1. nu este foarte relevant / deja interpretarea este setata si am indicat exact motivele / asa se si face / aplicatia de calcul nu include acest drept in nicio institutie din structura

 4. Toate contribuțiile au fost luate din acest drept, inclusiv contribuția la pensie,deci, nu există nici un motiv împotrivă pentru a nu fi inclus în calculul pensiei,doar că aplicația nu include acest drept nu ar trebui să fie un impediment ,aplicația se poate modifica la fel cum s-a procedat când s-a inclus și 50 la sută (A38),care nu este un drept salarial,este un spor că cel pentru copii,doar că pentru altceva. Vă mulțumesc și aștept părerea dumneavoastră.

 5. Mi se pare corect sa nu se ia in calcul,dreptul de75%este acordat pe o luna -doua.Nesatuilor cu 50% ajungeti la 100 milioane,ce vor zice cei de la privat cu salar de 75%?

  1. Damen concediaza oameni din toata Europa inclusiv Romania, Dorna isi inchide niste fabrici, domeniul horeca nu se simte deloc bine……puteti completa.Diferenta intre „noi” si privat e ca aia pleaca acasa cu 75% din salariu iar la „noi” stau acasa cu 75% in plus.Si cand zic „noi” nu ma refer doar la puscarie.Cat despre 75% in cazul in care se mai acorda din septembrie nu va fi o aplicare generala in toata tara ci doar punctual acolo unde nu se pot tine cursuri in scoli in functie de nr de infectari.

 6. Domnule Președinte cu respect. Nu a ti raspuns cu privire la implicarea snop la o acțiune colectivă in instanta

 7. Cu respect Domnule Președinte,Articolului din 16.05 2020 ce motive a ti avut ca 75% sa ia in calcul la pensie Va multumesc. Astept raspuns

  1. a fost opinia noastra ca este un drept perfect salarial insa cum am explicat ulterior institutiile din structura au decis o interpretare la limita stabilind ca nu ar fi un drept salarial ci suplimentar acestora desi este impozitat si se retin contributii / de ale structurii / se poate transa in instanta

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *