În spațiul public a apărut o nouă variantă ajustată de OUG privind măsuri fiscal-bugetare. Duritatea măsurilor este puțin atenuată dar chiar și această variantă ar produce daune majore în structura de apărare națională, implicit în Poliția Penitenciară. Chiar dacă și această variantă este tot sub forma de OUG, premierul Ciolacu anunță că va fi lege dată prin procedura angajării răspunderii Guvernului.
“După ce o să trecem prin asumare cadrul legal general de reorganizare a administraţiilor locale şi centrale, fiecare ministru va veni în şedinţele de Guvern cu o propunere de Ordonanţă de reorganizare a ministerelor”, declară prim-ministrul PSD care întrece în ingeniozitate și energie anti-bugetară chiar și cele mai strălucite minți liberale.
Observăm din ultimul proiect (neasumat încă) că suntem exceptați finalmente de la radierile de posturi vacante și că procentul de posturi de conducere se menține 12%, materializându-se practic discuțiile din interiorul coaliției dar și angajamentele miniștrilor de resort, Cu toate acestea, nu vedem încă nicio flexibilizare a măsurilor care vizează desființarea funcțiilor de șef birou și ale celor echivalente.
Din acest motiv, mâine la ANP va avea loc o întâlnire cu sindicatele, așa cum s-a stabilit și la ultima întâlnire cu Ministrul Justiției, pentru a se discuta soluțiile optime pentru reorganizare, respectiv (o spunem deschis) salvarea unui număr cât mai mare de servicii și direcții prin comasarea unor structuri, precum și posibilitățile de transformare a unor birouri (sau echivalente) în servicii.
Extrase din ultima variantă:
Art.VI (1) Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se desființează;
(5) Nu intră sub incidența prevederilor alin.(1) următoarele categorii de posturi:
l) posturile aferente funcțiilor de militari și funcționari publici cu statut special din instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională;
Art. XI 1. Alin (1) și (2) al articolului 391 din OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ publicată în Monitorul Oficial al României nr.555 din 03 iulie 2019 se modifică și va avea următorul cuprins:
“ (1) Numărul total al funcțiilor publice de conducere din cadrul fiecărei autorități sau instituții publice, cu excepția funcțiilor publice de secretar general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum și a funcțiilor publice de conducere a căror ocupare se face prin detașare cu personal din cadrul instituțiilor din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională, conform statelor de organizare aprobate, în condițiile legii, este de maximum 8% din numărul total al posturilor aprobate.”
Art. XII (1) Numărul total de funcții de conducere pentru celelalte entități publice finanțate din fonduri publice cărora nu li se aplică prevederile art.391, alin.(1) din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, alții decât cei prevăzuți la art XI, punctul 3 care se organizează și funcționează în baza unor legi speciale sau beneficiază de statute speciale, care desfășoară activități de uz și interes public cum ar fi: educație, sănătate, apărare națională, ordine publică, securitate națională, servicii de informații, servicii de informații externe, servicii de telecomunicații speciale și altele asemenea poate fi de maxim 12% din numărul total de posturi aprobate la nivelul entității publice;
74 de răspunsuri
Este so comasarea un lucru bun, dar ca sindicat nu trebuie sa cedam nicio functie, dezmagitor ca nu ne ajuta nimeni. Ne am chinuit prin concursuri, facem sacrificii zi de zi lq serviciu, ca sa vina ciolacu acum sa ne ia functiile. Ne pensionam.partial anticipat si uitam de sist. Asta de 2 lei.
Evident ca pozitia noastra ferma este de mentinere a tuturor functiilor / asta am cerut si la ultima intalnire cu ministrul si pentru asta vom protesta daca nu se vad semne de exceptare pana la varianta asumata
Multumim. Sustinem!
Să nu uităm însă și de restanțe. Salar de funcție, norme de hrană și echipament.. Ne-au arătat șopârla asta cu funcțiile.. să nu plecăm pe fentă.
buna observatie…
Pai sa treacă in subordinea șefului de tura oamenii care sunt de minim 15 în fiecare unitate și sa le transforme in servicii asa am putea salva macar niște funcții!!!!!Ar putea și oamenii de pe șef birou sa vina pe funcțiile respective ca sunt destule libere sau neocupate prin concurs in majoritatea unităților…
Vaucherele de vacanta se mai acorda anul asta ?
Anul asta, da!
Vom “salva” unele functii. Vom pierde altele. Imaginati.va care va fi nivelul de motivare al celor care vor pierde functiile prin acest artificiu. Poate…functii obtinute in acelasi timp cu cele “salvate”.
Daca tot se ia in considerare aceasta măsură “salvatoare”, propuneți in sedinta de maine luarea in considerare a mutarii pe functiile care sunt vacante si vor fi salvate. (Daca se desfiinteaza functia de sef de sectie, iar in unitate e vacanta functia de sef de tura sau alta functie care va fi salvata, acel sef de sectie sa poata sa se mute, la cerere sau prin procedura de schimbare din functie).
De asemenea, daca tot vor sa faca o economie reala la bugetul de stat, propun ca amendament la aceasta lege posibilitatea pensionarii anticipate a celor care se afla in situatia de a le fi furată functia, fără a se mai tine cont vechimea in munca/in serviciu. Unii dintre cei “nedoriti” chiar vor sa părăsească acest sistem “motivant”.
Functiile sunt importante, ne afecteaz pe toti, si poate intr un fel sau altul le vom rezolva, INSA actualizarea sporului de ANP? Pe cand? Din iulie, uite ca a venit septembrie si nu avem ABSOLUT NIMIC…
Nu e nicio problemă ca se desființează niște funcții de conducere, oricum sunt cam mulți șefi. Cine îndeplinește condițiile pentru pensie anticipată și dorește să se pensioneze, o va face, alții nu. Simplu.
Simplu? Nu e chiar abordarea pe care si-o doresc colegii din sistem, indiferent de functiile pe care le ocupa. Presupun ca ai si analize proprii aprofundate, nu? Offf
Corect.era gandit bine de Ceaușescu centralizarea
E bine că nu se taie posturile vacante….referitor la acele funcții de șefi birou, nu ar fi normal, dar trebuie făcute niște sacrificii…..știm că mulți dintre șefi birouri nu au in subordine nici un subaltern , dar încasează sporul respectiv…..
Nu este o tragedie faptul că se desființează 570 funcții de conducere, oricum sunt prea mulți șefi. Este într-adevăr o problemă pt. cei care îndeplinesc aceste funcții, dacă pierd banii (sporul pt. funcția de conducere). O variantă ar fi desființarea funcțiilor de conducere de șef birou odată cu vacantarea postului ocupat, sau pensionarea anticipată ca urmare a reorganizării.
Nu potentam idei care produc pagube membrilor nostri. Sunt sanse de salvare fara producerea acestor pagube. In caz ca vor fi epuizate resursele privind solutiile favorabile, ne vom organiza sindical.
Nu sunt pagube, e normalitate!!! Oricum sunt numai pile ale pilelor sefi. Problema ar fi sa nu mai fie sefi si sa isi pastreze banii de acum…atunci onsa fie si mai grav, pentril omul de rand care nu are pile-cunostinte-relatii!!!
(editat)
Admin: SNPP are capacitatea de a-si uni fortele alaturi de partenerul Europol!
Sa nu uitam nici de sporul anp, norma hrana chirie…..
Domnule Teoroc, ne putem pensiona anticipat in cazul desfiintarii functiilor de sef birou? Nu clasare medicala, ci la reorganizare. Folosesc in ordonanta aia sintagma eliberare din functie iar nu reorganizare.
Tot supusa unei reorganizari va fi intreaga schema in vederea aplicarii unor solutii. Da, te poti pensiona!
Depinde si de virsta dumnealui ,dl Tudorache, daca are 35 de ani cine il pensioneaza anticipat?
In cazul in care functia de sef birou e transformata in sef serviciu, trebuie sustinut examen din nou?
Suntem pe solutii de schematizare/reorganizare. Vom informa curand
Din stirea de mai jos rezulta ca Guvernul mai trage inca o data de timp cu restantele salariale ale sectorului aparare. Daca rectificarea e facuta in octombrie, vom avea si noi parte de intrarea in vigoare a legii 153 prin noiembrie. Singura familie ocupationala ramasa de caruta. Adicatelea, inca un sut in gura! Sunt luni intregi in care banii ce ni s-au cuvenit au fost inghetati in cel mai discriminatoriu mod cu putinta!
https://www.google.com/amp/s/www.gandul.ro/actualitate/video-guvernul-face-rectificarea-dupa-asumarea-raspunderii-in-parlament-termenul-limita-pentru-reformele-lui-marcel-ciolacu-este-1-octombrie-20047269/amp
Dle Teoroc/Tudorache, la comentariul asta si la altele similare nu se raspunde??
Ce facem CONCRET? Din iuliu ajungem in octombrie fara nicio reactie?
Care este pozitia snpp?
SNPP cand angajeaza actiuni de protest isi stabileste un scop bine definitfara a duce in derizoriu modalitatile acute de protest gen refuz de munca suplimentara. Si dupa cum bine cunoasteti, SNPP nu a punctat de dragul actiunii pentru a puncta subiecte pentru presa. Nu departe este rezultatull actiunilor SNPP care s-au soldat cu actualizarea salariului de grad, scop exclusiv asumat de SNPP. Cand se va suna alarma, nu asteptam decat sa raspundeti prezent.
Acuma vor sa taie si orele de week, incepe distractia
Calm, in caz de aparitie riscuru pe zona asta vom informa si mobiliza pentru actiuni. Nu e panica in sistemul de aparare. Unele lucruri se altereaza pe fondul unor inflamari gratuite, fara sens la acest moment.
Conform ultimei variante a ordonantei austeritatii aparuta in media, se retin:
1. 2024-2026 si pt sectorul aparare, sporul de 15% de cond vat este plafonat la 1000 brut
2. 1 ianuarie 2024-31 dec 2025 se ingheata toate celelalte drepturi si compensatii neincluse in salariu la valoarea din dec 2023.
Domnul Tilvar, altfel vocea apararii, spunea la inceputul anului, ca, din toamna militarii vor beneficia “de conditii de viata, de trai mai bune”.
Tot ce se face, se spune si se intentioneaza in tara asta este nul din capul locului.
Nu exista predictibilitate in afirmatii, daramite in actiuni. Totul e haotic si cu desconsiderare pentru om.
E trecut în ordonanța și faptul că nu se mai plătesc orele de weekend si sărbători legale domnule președinte? Asta ar diminua foarte mult salariul celor din tura! Ce motivație mai avem față de un angajat la 8 ore? Așteptăm un răspuns!
Lucrurile s-au inflamat gratuit in mediul online pe tema asta. Inca mai este timp pana la a trage linia finala.
Domnule Președinte, pe site-ul concurenței, se spune ca nu se vor mai plati sdsl si nici ore suplimentare. Dvs nu ne-ați comunicat asa ceva. E adevărat sau e fals?
Articolele SNPP cuantifica informatii bine documentate si interpretate cu simt de raspundere. Nu raspundem de ce scriu unii si altii de prin sistem.
Cand va fi, sau daca va fi cazul, SNPP va lansa asumat nu doar informatii ci si actiuni in consecinta. Putina rabdare!
Nimic legat de incidentul de la Rahova în care un coleg a fost mutilat?
(editat). Comentariul in integralitatea lui nu respecta cerintele acestui site.
Nota admin: ma simt nevoit sa reiterez un raspuns vis-a-vis de continutul comentariului editat:
Articolele SNPP cuantifica informatii bine documentate si interpretate cu simt de raspundere. Nu raspundem de ce scriu unii si altii de prin sistem.
Cand va fi, sau daca va fi cazul, SNPP va lansa asumat nu doar informatii ci si actiuni in consecinta. Putina rabdare!
Este vreun pericol legat de orele de weekend???că acestea sa nu mai fie plătite?
S-ar contura unele riscuri pe plata muncii suplimentare. Pe zona de sdsl lucrurile ar sta la fel ca pana acum. Dupa ce vom avea toate asigurarile pe subiect vom informa obiectiv , inclusiv pe zona de actiuni daca va fi cazul. Momentan nu e motiv de panica.
Mai precis ce ? Sa nu se mai plătească orele suplimentare ?
D-le Cristian T,am si eu o intrebare..in draftul de ordonanta care se pregateste,la alin. LXV ,art.21 se specifica,citez :” in perioada septembrie 2023-2025 ,plata muncii suplimentare,zile sarbatori legale si ore de repaus saptamanal (sdsl) se vor compensa doar cu timp liber!
1.Este posibil legal sa se aplice ceva retroactiv? (suntem deja in a doua jumatate a lunii Septembrie)
2.Daca se va plafona absolut totul la nivelul lunii Decembrie 2023 si orele suplimentare si sdsl nu se vor mai plati, se va intampla exact ce a facut Basescu in 2010!
3.Care mai este rostul unei alte legi a salarizarii daca tu,stat plafonezi totul pentru cel putin 2 ani?
Mi-a scapat ceva? Sunt multe nonsensuri aici..
Abuz guvernamental pe toata linia / nici nu are sens sa cautam explicatii si interpretari / acum conteaza reactia / poate macar acum vom vedea in strada acele mase de oameni pe care le asteptam de ani de zile / sau poate nu… / poate masele isi accepta soarta / decisa de cativa politruci incurcati in propriile decizii, combinatii de partid si campanii electorale
Se aude că vor tăia plata SDSL-urilor….ce spuneți de asta?
Imi cer scuze de repetitie insa reiterez comentariul fata de acest subiect:
S-ar contura unele riscuri pe plata muncii suplimentare. Pe zona de sdsl lucrurile ar sta la fel ca pana acum. Dupa ce vom avea toate asigurarile pe subiect vom informa obiectiv , inclusiv pe zona de actiuni daca va fi cazul. Momentan nu e motiv de panica.
Despre sporul de noapte de ce nu se vorbește niciodată?(n-am văzut nimic legat de el de perioade bune, ani as putea zice dar …)
Este o sumă infimă care diferențiază pe cei ce sunt acasă vs cei ce sunt in servici, INFIMĂ
Incep testarile pt TCO de saptamana viitoare cum se anuntase?
Dle Teoroc, ramane valabila precizarea dvs de saptamana trecuta cu privire la psihologicul pt TCO? In sensul ca va incepe cu 11.09?
Da
Conform proiectului de OUG functiile de sef birou pot fi transformate in functii de conducere superioare, iar personalul cu functie de sef birou poate ocupa functiile respective cu acordul lui daca indeplineste anumite conditii. Nu este stipulat ca ar fi nevoie de un nou concurs pentru aceasi functie doar ca a devenit superioara.
Cap 2 Art VII
2) Personalul încadrat în funcția publică de șef birou beneficiază de toate drepturile legale odată cu eliberarea din funcția publică, inclusiv prin ocuparea, în condițiile legii, a unei funcții publice de conducere ierarhic superioare corespunzătoare vechimii, experienței, studiilor de specialitate sau a unei funcții publice de execuție vacante corespunzătoare vechimii, experienței, studiilor de specialitate de comun acord cu conducerea entității publice din care face parte. Dacă nu există o funcție de publică vacantă corespunzătoare postul ocupat de acesta se transformă în funcție publică de execuție care corespunde studiilor de specialitate, experienței şi vechimii în specialitate funcționarului public de conducere, de regulă, la nivelul structurii de organizare din care acesta a făcut parte acesta. Funcția publică de conducere de șef birou poate fi transformată într-o funcție publică de conducere superioară cu încadrarea în normativul de personal și procentul de funcții de conducere prevăzute de prezenta ordonanță de urgență și personalul cu funcție publică de șef birou îl poate ocupa cu acordul acestuia, dacă personalul care a deținut funcția publică de șef birou îndeplinește condițiile de vechime, experiență și studii de specialitate prevăzute de lege pentru acea funcție publică .
Scuze, Dl Tudorache! Sper sa nu se puna in aplicare vreodata, ce vor ei sa faca cu SDSL. Ca doar asta ne mai tine pe sectii!
Eu zic sa dam toti oamenii la sef tura si sa-i facem directori. Restul nu mai contam, ei sa aiba tot… ireal ce nesatuli
Domnule Teoroc, in situatia in care se desfiinteaza functia de sef birou pe care o ocup acum iar eu refuz oferta conducerii de numire intr.o alta functie( pentru ca numirea se face de comun acord), ce se intampla cu mine?
Eu nu știu, chiar credeți ca în realitate vor fi funcții de șef birou care se vor transforma în functii de șef serviciu? Asta e o glumă bună… Funcțiile de conducere e normal sa se raporteze la nr de funcții încadrate din subordine… În pază nu cred ca trebuie umblat în sensul scaderii, dar multe funcții, cum ar fi: șef serviciu evidență, șef serviciu financiar, șef serviciu asistenta psihosociala, director adjunct reeducare, ar trebui coborâte un nivel, în multe unități din țară, pt ca în acestea pe care le menționez, nu exista decât maxim 5-9 funcții în organigrama si maxim 4-7 încadrate… Asa ar fi corect… Și bineinteles, ar trebui ca să poată ajunge șef serviciu doar un polițist care are minim 10 ani în sistem, nu niste “boboci” care nici nu au învățat încă sa tina arma în mână (provenind din viata civila) și sa scrie corect românește
Nu exista varianta ca functiile de sef sectie ,sef tura sa nu mai fie asimilate categoriei de sef birou? Practic ambele functii au coeficient echivalent cu a unei functii de ofiter instructor, diferenta o face doar indemnizatia de conducere, care e un spor.
Bine a punctat Daniel.
Dacă, spre exemplu, in aceasta varianta de ordonanța s-ar decide transformarea funcției de sef tura in sef serviciu, personalul care a ocupat funcția anterioară de sef tura (sef birou) ar putea fi numit cu acordul lui fara concurs? (bineînțeles, cu îndeplinirea anumitor condiții obiective stabilite)
Bună ziua! Ma poate lămuri cineva ce înseamnă pensie anticipată la limita de vârstă? și ce presupune?
Pe draft apare negru pe alb ca nu se mai plătesc SLSD.A apărut draft ul pe care îl vor vota mâine. Tot mergem pe faptul că sunt doar “zvonuri”?La fel apare ca nu se vor mai deconta deloc serviciile turistice pe 2024,iar daca se va deconta vreodată va fi majorat la 1600 ron.Nu se vor mai plati ore suplimentare.Nu se pot acorda libere decât cu slăbirea dispozitivelor!E mai rau decat in 2009 ,cu Băsescu!
Ce mai așteptăm ? E oficial, vor să taie spor de ore de weekend…
Reacționam și noi? De la actualizarea sporului de pericol ni se spune acum de tăieri..
dle teoroc, NICI ACUM NU IESIM???
VA DATI SEAMA DE IMPACTUL ACESTEI PREVEDERI?
inainte eram exceptati …. unde e exceptia acum? norma e parte din salariul nostru…
Norma de hrană, se pare că va suferi modificări, conform prevederilor art. XXXV, alin.2 (1), in sensul că va fi mult diminuată. ” Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăși anual contravaloarea a 4.000 lei/an/persoană actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică”.
odata cu oug austeritate e momentul sa actualizeze si sporul de ANP care trebuia din IULIE, e momentul sa presam , alta ocazie nu va mai fi…
Pentru noi, romanii, nu sunt bani, tinem ucrainenii si copii lor pe bani multi!! Ultima bomba, poate ati auzit, acordam Moldovei 100 milioane de euro imprumut nerambursabil!! Bani sunt dar comenzile de afara trebuiesc executate!!! Suntem condusi de marionete!! Multinationalele, bancile, companiile din energie, nu fac profit in Romania dar au cifre de afaceri de miliarde, banii dispar prin paradisuri fiscale, nu se deranjeaza sa ii caute, sa modifice legislatia, in schimb taie de la romanii saraci si din clasa de mijloc! Daca nici acum nu ne desteptam o sa fie prea tarziu !!!
NU STIU CE SE INTAMPLA…EU INTELEG CA PE DOMNUL TEOROC NU IL AFECTEAZA… DAR CE SE INTAMPLA…DE CE NU FACE NIMIC…DACA NICI ACUM NU NE ORGANIZAM… CAND V-OM IESI IN STRADA…CAND ESTE PREA TARZIU??? LASA-TI CONFLICTELE INTRE SINDICATE…UNITI-VA TOTI…SI HAIDETI PESTE EI
O sa fie ca la pensiile militare, iesim cand e totul pierdut, sau NU iesim deloc….
De neinteles
intamplator dl teoroc este chiar sef sectie – in activitate – raport de serviciu suspendat – si deci direct intreresat / nu dormim / avem asigurari de exceptare / vom informa / este important sa vedem forma asumata a proiectului / masurile nu se vor bloca printr un miting / daca se concretizeaza ceva din amenintari, trebuie blocat sistemul la propriu – asa cum am facut pe 31 mai / stim mecanismul si ne miscam rapid / insa asta nu se poate decat cu implicarea si asumarea tuturor / pana atunci, toate asigurarile primite inclusiv azi sunt ca institutiile din aparare sunt exceptate de la taieri sefi birou si birouri / am cerut confirmari si pe plata in continuare a muncii suplimentare
Daca sunt confirmari(ele sunt de mult)de ce in ultima forma nu se vad?
Dle presedinte,
Tot intrebam, dar nu se raspunde, de la aceeasi sursa de unde aveti aceste informatii, ce ne poate spune de actualizarea sporului de anp si a celor 2 norme?? Nu mai zic de salariu de grad si altele??
Din iulie am ajuns in septembrie cu rezultate 0, in privinta asta, concret, ce facem?
Asigurarile alea nu ziceau nimic de sporul de anp, salariul de grad, norma de hrana, etc?
Sporul este cap de lista / tragem de el pentru rectificare
Noua lege a salarizari trebuie discutata si plecata de la aplicarea actualei in integralitate, aici intrand toate actualizarile? Sporuri, norme, si mai ales salariu de grad.
Bună seara. Pana la urma ce s-a discutat la întâlnirea de la ANP? Nu avem niciun feedback.
nimic esential / cu exceptia semnalarii anp cu privire la risc neplata munca suplim in forma actuala a proiectului / ANP a preluat inclusiv calculele SNPP pe necesar real personal si a purces la redactarea materialului de peste 10 pag transmis deja la MJ
Dle presedinte,
Era vorba ca cel tarziu in septembrie se va actualiza sporul de ANP, care sunt premisele furnizate “pe surse” de la varf pt acest detaliu? Si de ce nu ne deranjaza si nici nu amintim de el??
Nu recunosc pozitia …
tot raspund pe tema asta / este promisiunea lui bode intarita de predoiu / a ramas pe rol / depinde de aprobare buget prin rectificare
Nu e promisiunea lu Bode, a fost promisiunea Guvernului, suntem copii???
Credeti ca Bode ar fi zis asta fara aprobarea lui ciuca sau ciolacu??
Pe bune…