Legea absurdă a austerității. Prima formă asumată oficial

Continuăm acțiunile!

Pe pagina Ministerului Finanțelor a fost finalmente publicat Proiectul legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, dupa un îndelungat joc de-a alba-neagra în spațiul public cu tot felul de variante care mai de care mai restrictive sau mai degrabă distructive, lăsate la aer “pe surse” în scopul unor testări a reacțiilor sociale în special. Proiectul asumat oficial începând de azi, coincide în mare măsură cu variantele de test și menține o serie lungă de măsuri privind tăieri de posturi, eliminarea marii majorități a funcțiilor de conducere, diminuări de drepturi (indemnizații hrană, sporuri), desființări de instituții, suspendări de drepturi (vouchere/decont turism) și așa mai departe. Prin urmare, PUBLISIND-SNPP mențin calendarul de acțiuni care începe cu mitingul de la Ministerul Finanțelor de joi 21 septembrie 2023, ora 11,00.

Structura de apărare națională este exceptată de la tăierea posturilor vacante (încă din primele variante de proiect vehiculate), o măsură de-a dreptul absurdă pe care ar fi luat-o Guvernul împotriva instituțiilor de forță ale statului care funcționează pe avarie cu 30% din posturi neocupate din cauza pensionărilor masive și a blocării concursurilor, acestea fiind tot consecințe ale unor decizii politice haotice. Prin urmare această exceptare nu poate fi văzută ca o concesie făcută personalului, guvernul având în continuare sarcina ocupării urgente a posturilor vacante și totodată vina situației dezastruoase în care se află toate instituțiiel din structură.

Mai observăm în proiectul publicat de MF ca a fost cel puțin la acest moment eliminat textul care impunea compensarea exclusivă cu timp liber a muncii suplimentare, prin urmare deducem că a fost luată decizia politică de a nu afecta totuși drepturile în plată pe această linie. Însă simplul fapt ca au avut în vedere acest lucru ne îngrijorează și ne irită profund, munca suplimentară fiind singura modalitate prin care angajatorii din sistemul de apărare reușesc să compenseze lipsa de resurse umane. Iar încrederea noastră în guvernanți este în mod absolut justificat, egală cu zero! Ne așteptăm ca oricând vor simți nevoia de ajustări bugetare, să ne sacrifice scurt și fără remușcări. Ce asigurări avem că o rectificare bugetară negativă nu va justifica o ordonanță de urgență în ultimul trimestru, care să vină cu noi tăieri? Ce asigurări avem că în 2024 după ce își stabilizează pozițiile politice nu vor tăia în carne vie, inclusiv prin noua lege-cadru privind salarizarea?

Mai întâi ni se flutură pe la nas riscul unor tăieri de salarii, apoi se așteaptă să le fim recunoscători că ne iartă și să fim chiar fericiți cu drepturile trunchiate pe care le avem acum! Strategii sociale de doi lei la care refuzam să răspundem pasiv, conform estimărilor guvernanților! După ce am simțit mirosul diminuărilor salariale parcă am și uitat obligația pe care și-au asumat-o guvernanții de a actualiza sporurile plafonate la nivelul anului 2017!? S-o creadă ei! Mitingul de joi se va ține și vom fi mulți, iar noi ne-am ținut întotdeauna promisiunile când am spus că umplem trotuare sau piețe! Ne-am săturat să trăim într-o amenințare permanentă la salarii, la pensii, la locurile de muncă!

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Legea absurdă a austerității. Prima formă asumată oficial
Distribuie

44 de răspunsuri

 1. Domnule președinte, mai mulți colegi din Jandarmerie sau IGSU spun că aceste tăieri de funcții de conducere (șef birou) nu s ar aplica in cazul structurilor militare. Este adevărat? Ce părere aveți? Multumesc

  1. in principiu este adevarat / structurile din sistem militar nu sunt infiintate in temeiul cod admtiv deci prevederea nu ar produce efecte / insa cum am raspuns si la alt coment, sunt discutii cu finantele pe tema si speram inca la exceptarea intregului sistem de aparare / este una dintre revendicarile principale la mitingul de joi

 2. Da, în stradă și blocaj total al sistemului penitenciar! Asta trebuie să facem. Să se ducă slugile, din nou, la șefii lor de la Bruxelles și să facă ceea ce trebuie pentru oameni, nu să vină cu directive criminale că, sanchi, pierdem banii din pnrr, bani care, de fapt, ajung tot în buzunarul lor și nicidecum la românii de rand!

 3. Bine gândit, felicitări! Nu lăsăm nimic, am tot făcut-o de 30 de ani! Ei cu banii, noi cu lipsurile și sărăcia!
  Ne vedem joi, la București!!!

 4. Deci până la urmă e vreun pericol legat de sdsl ,norma de hrana și sporul de condiții periculoase să scadă la 15%?
  Mai exact pierdem vreun ban din salariu ?

 5. Până la urmă, bine că se plătesc SDSL și orele suplimentare, iar posturile vacante nu se radiază. În ceea ce privește transformarea funcțiilor de șef birou în funcții de execuție…..sorry.

 6. Pana la urma se desființează funcțiile de Sef birou? ANP are in vedere sa transforme funcția de Sef tura in Sef serviciu? Cei de la SNPPC au dat un comunicat de presa cum ca la ei nu se desființează funcțiile de Sef birou.

  1. la acest moment prevederile din proiect indica desfiintare / sunt negocieri din structura cu MF / fara concluzii ferme

       1. Art. XIX alin. 2 din proiect spune ca nici institutiile care nu functioneaza sub tutela Codului administrativ nu pot detine functia publica de sef birou, asadar nici penitenciarele, politia, jandarmeria, armata etc.

 7. Militarii au fost in totdeauna mintiti, ca le dau sporurile la zi ,că se maresc salariile la zi ,au fost ultimila gàini din ograda de bugetari,dar cînd e ceva mai greu hai sa iese armata ,jandarmeria, poliția,sa stea în frig ,în ploaie în zâpadă precum animalele dar la salarii ultimi.

 8. Există șanse ca funcțiile de ST să se transforme în șef serviciu, ținând cont că acesta asigura comanda unității în afara orelor de program și numărul mai mare de 10 persoane din subordine?

  1. dificultatea este ca sunt 5 fct si toate subordonate unui alt sef serviciu / destul de dificil / mizam pe exceptare in toata structura

 9. Și până la urmă, nu e normal ca cei așezați pe trepte ierarhice inferioare să fie salariați corespunzător? (E normal ca S.T. care se află sub coordonarea și conducerea directorului adjunct să beneficieze de o remunerație mai mare ca acesta?) Întreb și eu așa….

 10. Dle Teoroc,

  O rugaminte off topic, ca de fiecare data unitatile Jilava si Giurgiu nu publica rezultatele partiale de la psihologic TCO, celelate unitati deja au facut-o.
  Ne puteti ajuta in acest sens?
  Anul trecut a fost aceeasi poveste si nu s-a rezolvat pana nu ati intervenit dvs.

  Multumim frumos!

  1. depinde de ordinea testarii / se publica cand se primesc / verificam stadiul / ca regula, unitatile primesc rezultatele le verifica si le retransmit ANP spre publicare / nu unitatile le posteaza / uneori rezultatele vin dupa ora 15 si verificarea-publicarea se fac in ziua urmatoare

      1. probleme tehnice la anp / banda insuficienta / s a transmis solicitare la sts pentru extindere / dar deja dam detalii inutile pe site / imediat ce tehnic va fi posibil problema se va rezolva

 11. Polițiștii de la penitenciare plătesc acum ,, facturile,, discipolilor anteriori când aranjau pe capete examene măsluite pentru funcțiile caralii profesioniști. Au pierdut ,,tablele,, de pe umeri din cauza unor demenți pe post de șef de penitenciar. La acea vreme preferau să încalce legea și să primească mită. Acum plătiți cu toții tată. Ieșiți la pensie cat puteți acum pentru că o să se modifice vârsta de pensionare😄😄😄

 12. “ După ce am simțit mirosul diminuărilor salariale parcă am și uitat obligația pe care și-au asumat-o guvernanții de a actualiza sporurile plafonate la nivelul anului 2017!”

  Noi NU am uitat nimic.

  Va aduc la cunostinta ca NU doar actualizarea sporului de ANP trb tratata cu prioritate, ci si SALARIUL DE GRAD SI CELE 2 NORME.

 13. Pacat ca noi am abandonat lupta pe tema pensiilor…. Un asemenea drept pierdut, NICIODATA NU VA MAI FI CASTIGAT.
  E mai important de 100000000 de ori decat functiile de sef birou(ca exemplu ca si astea sunt importante.

  Aici sa stiti dle presedinte ca niciodata nu am intele dc nu ati luptat cu toate armele pt noi cei tineri.
  Dvs si multora pensia se va calcula pe media celor 6/12 luni, mie, peste 25 de ani va fi media pe toata activitatea, cat credeti ca va mai valora salariul meu de acum peste 25 de ani ca sa fie media pe toti anii? Va dati seama de impact???

  Rog postare comentariu, e purul adevar, si rog si un punct de vedere al dvs.

  Cu respect, un membru al dvs!

  https://www.bugetul.ro/postare-manifest-privind-pensionarea-militarilor-politistilor-si-pompierilor-nu-se-pensioneaza-ca-oricare-alt-muritor-ei-trec-in-rezerva-si-juramantul-militar-ii-obliga-ca-ori-de-cate-ori-sunt/

 14. Seful de tura nu se subordoneaza sefului serviciului, ci DASDRP, deci din punctul acesta de vedere nu ar fi o problema, proiectul de lege prevede clar ca functia de sef birou poate fi transformata in sef serviciu, iar seful de birou o poate ocupa daca indeplineste anumite conditii.
  Sectiunea I , Art. XVIII, alin 2

 15. Pentru “…… spune”.
  Diferențele salariale apar din sâmbete, duminici și sărbători legale + spor de noapte. Coeficientul este mai mic la ST. Ești pe lăngă modul de funcționare a sistemului dar te dai elevat. Încearcă la altă masă.

 16. La doi oameni in sistemul militar este un șef aceasta e logica idioata a unui sistem militar care face stat in stat. Ei sunt cei mai Vitregiți ei sunt cei mai inteligenți ei merita totul . De acesta aleg sist militar ca sa obțină foloase nu ca ii obliga cineva . La munca e greu dar in sist militar e ușor bani mulți și pensionare la 38 ani. Trai pe vatrai.

 17. @…..spune , adevărul că este foarte frustrant să ai o sumedenie de responsabilități, controale și oameni în subordine pe care să-i mulțumești, iar unul care nu se deranjează să doarmă în timpul serviciul și deținuții sunt violați sau omorâți, ia salariu mai mare. Da este frustrant și necinstit în același timp.

 18. Nu mi se pare comentariu pentru un DASDRP care se respecta, probabil se intampla evenimente negative pentru ca DASDRP este interesat de salarizarea personalului din subordine decat de coordonare si control. Seful de tura are acelasi coeficient ca si oricare ofiter instructor, diferenta o fac orele de weekend si de noapte( sporul de noapte e un mizilic), plus indemnizatia de conducere care se vrea a fi luata. Credeti ca e confortabil sa lucrezi cand toata lumea e libera? Cand toata lumea se duce la revelion, tu sa intri pe poarta penitenciarului? Orcine lucreaza noaptea sau in weekend primeste spor( agent paza, sef tura, director) nu e un spor exclusivist pentru sef tura. Cum ar fi corect domnule DASDRP , seful de tura sa fie pe coeficient de agent escorta? Sa nu mai beneficieze de spor de weekend si sarbatori?
  Ar fi corect ca fiecare sa isi faca treaba , inclusiv seful de tura. Oricum in mediul penitenciar o sa mai fie evenimente negative, care nu sunt neaparat din vina ST sau DASDRP. Daca nu pot fi evitate,e important cum sunt gestionate.
  Functia de sef de tura ( ca ne place, ca nu ne place)daca e executata corespunzator e o functie complexa si indispensabila mediului penitenciar, cum sunt multe alte functii.
  Daca ar fi fost platit mai slab ST nu cred ca a-ti fi spus “ asta e, nu e platit suficient”chiar daca nu isi face treaba.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

În primul rând, oamenii!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană care vin în sprijinul membrilor de sindicat.