Având în vedere faptul că la ședința Comisiei mixte din 21 august, Ministrul Justiției nu a putut participa, joi 24 august președintele SNPP a insistat pentru organizarea urgentă a unei întâlniri cu doamna Alina Gorghiu în special pe problema riscului de radierere a unor posturi. În discuțiile cu reprezentanții MJ contactați în vederea organizării întâlnirii, s-a pus accent pe tensiunile mari din rândul personalului, precum și pe iminența organizării unor acțiuni de protest cu blocarea activității în cazul în care Poliția Penitenciară nu va fi exceptată de la măsurile de austeritate pregătite de Guvernul Ciolacu.
Întâlnirea Ministrului Justiției cu sindicatele din Poliția Penitenciară a fost confirmată vineri 25 august, pentru luni 28 august ora 16,00. La întâlnirea desfășurată luni, Ministrul Justiției a reiterat susținerea poziției SNPP privind exceptarea de la radierea unor posturi, susținere materializată deja într-un document transmis premierului. Decizia coaliției de guvernare de a adopta măsurile de austeritate prin procedura angajării răspunderii schimbă într-o oarecare măsură parametrii situației.
În această procedură, guvernul se expune la o moțiune de cenzură (nerelevantă ca finalitate) dar pe de altă parte actul normativ nu mai parcurge etapa de transparență. Se adoptă direct în Guvern, fără consultări și avize. Singurul impediment în calea unei promulgări și adoptări rapide ar fi doar o eventuală sesizare pe constituționalitate, care ar da timp pentru o reorganizare rapidă de ultim moment, în cazul în care se materializează perspectivele cele mai sumbre. În această eventualitate, ANP își face estimările și va propune o serie de soluții care se vor discuta cu sindicatele.
Prima noastră țintă este însă exceptarea de la aceste măsuri, iar MJ susține că au fost purtate discuții în vederea exceptării întregului sistem de justiție din care poliția Penitenciară face parte. O varianta posibilă este ca viitoarea lege să excepteze instituțiile care au legi de organizare și funcționare proprii. Prin comparație, Poliția are o astfel de lege dar Poliția Penitenciară nu are lege ci HG. De aceea este necesară și asigurarea pe linia de argumentație construite de Ministerul Justiției.
Riscurile nu sunt deci înlăturate dar nici concretizate într-un proiect asumat sau într-un act normativ. În secunda în care vom avea certitudinea unor riscuri de pierdere a unor posturi sau structuri, cât timp am dovedit că funcționăm cu 53% din necesarul real de forțe deci avem nevoie acută de resurse nu de tăieri, vom reacționa sindical prin proteste și refuz de muncă suplimentară nu doar pentru 4 ore cum am făcut pe 31 mai 2023 (iar sistemul a încetat sa mai funcționeze în acele ore) ci până când vom elimina aceste riscuri.
Referitor la deblocarea sporurilor, angajamentul făcut la nivelul MAI de ministrul Lucian Bode, a fost reiterat de actualul ministru, Cătălin Predoiu, care are si calitatea de vicepremier, orizontul de așteptare fiind corelat cu rectificarea bugetară și cu asigurarea fondurilor necesare pentru toată structura de apărare națională. Nu avem indicii că angajamentul ar fi desistat dar SNPP a solicitat ministrului justiției să asume o intervenție în relația cu MAI pentru a confirma stadiul demersului și pentru a ne asigurare de includerii Poliției Penitenciare în proiectul care trebuie inițiat. Dna Alina Gorghiu a dispus redactarea unei adrese către vicepremier, în sensul celor solicitate.
12 răspunsuri
Buna ziua. Domnule presedinte,chiar nu vede nimeni ce se intampla la penitenciarul Mioveni? Cei de la Anp sunt chiar atat de nepasatori la abuzurile care se fac? De la inlaturarea oamenilor capabili din functiile de conducere ,la aducerea oamenilor fara pic de experianta doar apartinand aceluiasi sindicat.
Domnule Teoroc, in cazul acelei perspective sumbre, cam ce credeti ca ar presupune acea reorganizare rapida? E foarte important ca in cazul in care sa spunem vor fi desfiintate functiile de sef birou tura, sectie, titularii acestora sa nu fie afectati. In cazul sumbru al aplicarii bruste a masurilor de austeritate, o solutie ar putea fi pastrarea salarizarii aferente functiei de sef birou a titularilor functiei( chiar daca functia se desfiinteaza) pana la vacantarea acesteia. In momentul in care se vacanteaza functia urmatorul coleg care o va ocupa va intra pe salarizarea specifica functiei de executie. In acest mod , chiar daca se desfiinteaza functia de sef birou si se transforma in functie de executie, pastrandu.se drepturile salariale pana la vacantare, titularii nu vor fi afectati.
masurile de austeritate nu produc efecte instant ci din 2024 / solutiile nu pt viza mentinerea unui salariu care nu corespunde unei fct din stat / ci anumite modificari in statele de fct respectiv transformarea unor fct de sef birou si echivalente in sef serviciu fct de nr de posturi care pot fi alocate / daca insa se va ajunge la astfel de masuri in penitenciare vor fi lupte sindicale pentru ca aceste masuri vin si cu taieri masive de posturi vacante / de neacceptat pentru noi
Există șanse ca funcția de șef tură să se transforme în șef serviciu, având peste 10 persoane în subordine, domnule președinte?
Sunt in aceeasi situație si nu cred acest lucru. In unitatea mea sunt 5 functii st ocupate si una de sef serviciu in procedura concurs. Nu putem fi toti sef serviciu.
@domnule președinte, se intentioneaza ca pe noi sefii de tura sa ne transforme functia in sef de servicii?
sunt discutii da / speram sa nu fie cazul de masuri de avarie
Domnule Teoroc, circula un draft al ordonantei- varianta 20.08 care precizeaza ca masurile de austeritate produc efecte incepand cu 01.10.2023 iar nu cu 01.01.2024.
Cand va fi rectificarea?
Cat mai asteptam?
Dl de la MAI este colegul dumneaei, un raspuns il poate avea in cateva ore; maxim o zi.
Oare cand vom avea un orizont cu sporul de Anp?
La ce solutii va recurge sindicatul, in concret, in eventualitatea in care nu se vor tine de promisiune si, pe cale de consecinta, nu vor debloca sporul ANP, conform legii in vigoare???
modalitatile de reactie le stiti deja
Si cand recurgem la ele?
Tot spuneti ca urmeaza inclusiv articole, din iulia iata ca am ajuns in septembrie si tot NIMIC…