Drepturi salariale, concursuri, probleme de interes

Pe 16 septembrie 2020 s-a derulat o intalnire SNPP-ANP pe teme de maxim interes pentru personal. Intalnirea a mai fost planificata anterior dar a fost amanata din cauza aparitiei unor cazuri de infectare cu COVID-19 in aparatul central. Punctual, aspectele dezbatute, au fost urmatoarele:

1. Plata indemnizatiei de concediu cu sporuri incluse

Adresa SNPP privitoare la plata sporurilor pe perioada CO a primit aviz favorabil de rezolvare de la Directia resurse umane din MJ; acum solicitarea este in analiza la Directia contecios (din informatiile ANP tot favorabil va fi avizul); apoi urmeaza sa intre la finaciar pentru aviz, in sensul de a mentiona care este impactul financiar. DG ANP era increzator ca acest punct se va rezolva in cursul  anului curent.

2. Aplicarea Deciziei ICCJ 51/2019

Urmeaza ca ANP sa primeasca datele solicitate in unitati privind cele patru functii stabilite ca relevante iar pe data de 23 septembrie 2020 se reintalneste grupul de lucru constituit pentru aplicarea deciziei.

3. Fond locuinte de serviciu ANP

Locuintele de serviciu se interpreteaza ca raman doar pentru ANP (punct de vedere ANP); cei care le ocupa in prezent nu vor fi evacuati iar cele libere raman disponibile pentru situatii de urgenta (gen izolari Covid-19) si vor fi utilate cu strictul necesar. S-a considerat de catre ANP faptul ca acum politistii de penitenciare pot sa-si cumpere locuinte iar rata se deconteaza ca si chiria; locuintele de serviciu reprezeinta o exceptie deosebita.

4. Oradea situatie grava – lipsa personal

Se vor repartiza 26 de agenti absolventi SNPAP; cursele nu se pot sista deoarece sunt unitati cu 200% gradul de ocupare iar Oradea este sub media pe sistem; unitatea va primi si cele mai multe posturi la concurs din susrsa externa.

5. Iasi – divergente cu directorul

Directorul refuza relationarea cu SNPP Iasi, nu pune la dispozitia filialei programul sesiunii de schimbare, nu invita reprezentantii SNPP Iasi sa participe ca observatori la aceasta sesiune si impune proba de interviu pentru toti candidatii ignorand instructiunile transmise de ANP. DG ANP a dispus ca directorul DMRU ANP sa preia situatia in verificare si propunere de masuri. SNPP a pregatit un material detaliat pe care il va transmite in perioada imediat urmatoare inclusiv la nivel MJ, cu sesizari in plan disciplinar, daca situatia nu reintra rapid in normal.

6. OMJ absolvire SNPAP promotia 2020

Ordinul este aprobat de Ministrul Justitiei si este trimis la Monitorul Oficial urmand ca imediat dupa publicare sa inceapa procedura de absolvire a elevilor, viitori politisti de penitenciare. SNPP a criticat proiectul, respectiv incapatanarea MJ de a impune sustinerea probei scrise, contrar prevederilor aplicabile la  nivel national ca urmare a normelor emise de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Se afirma ca normele sunt permisive si lasa libertate ministerelor de resort, insa aceasta flexibilizare apare in Legea 1/2011 doar in ce priveste admiterea, nu si absolvirea in cazul careia se respecta normele generale. MJ se asteapta la contestarea ordinului si de aceea a tras sa respecte termenele legale de transparenta decizionala.

7. Masuri de prevenire Covid-19

Halate de proasta calitate purtate pe canicula peste uniforme si nebulizarea plasata strict in sarcina asistentilor medicali. DG ANP a aratat ca se poate reveni asupra deciziei privind portul halatului insa riscul de contaminare este inca foarte mare avand in vedere si inceperea scolilor numarul celeor infectati fiind in crestere semnificativa; in schimb a solicitat ca DGA Oprea Aurelian sa caute o solutie cu privire la achizitionarea de halate mai subtiri de mai buna calitate. Nu se poate dispune ca nebulizarea sa fie facuta de alti politisti de penitenciare ci doar de cei din sectorul medical avand in vedere normele existente pe aceasta linie, insa se poate face si pe timp de noapte si chiar duminica daca nu se termina sambata. SNPP a solicitat ferm sa nu se mai pretinda de catre directorii de unitati teste COVID-19 inainte de intoarcerea la serviciu dupa 14 zile de carantina pentru cei care au fost contacti directi sau pentru cei care se intorc din CO.

8. Aspecte privind Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin – refuz punere la dispozitie raport DIP

Urmeaza sa se ia legatura cu directorul unitatii pentru a se pune la dispozitia SNPP materialul intocmit de DIP in urma controlului efectuat.

9. Concursuri

Vor fi 1527 posturi scoase la concurs din care 750 bugetate si 777 vacante ca urmare a pensionarilor – 1398 posturi din sursa externa si 129 posturi executie pentru sesiunea de trecere a agentilor in corpul ofiterilor; nu vor fi scoase la concurs posturile de conducere cu cateva exceptii.Aceste posturi sunt impartite pe sectoare de activitate cele mai multe, 700 fiind in operativ. ANP intentioneaza sa puna pe site un preanunt cu declararea intentiei de a scoate la concurs un numar de posturi (la fel au procedat si alte institutii), intrucat se vrea o urgentare a declansarii concursurilor. Concursurile se vor tine local, descentralizat, cu exceptii in situatiile in care anumite unitati nu pot constitui comisii de concurs, sectorul economic fiind cel mai  vulnerabil din acest punct de vedere; se vor constitui  comisii din doua sau mai multe unitati; deasemenea si la functiile unice se vor constitui comisii din mai multe unitati. Se studiaza variantele de probe scrise: grila sau sinteza pentru a vedea care este mai favorabila din toate punctele de vedere iar la final toate unitatile vor proceda unitar. Foarte probabil se va opta pentru grila.<

10. Medic de personal

Varianta gasita la acest moment de ANP este – medic de medicina muncii care sa existe in toate unitatile si care sa se ocupe de decont medicamente, transcrieri medicale, deschidere fise medicale pentru candidati concursuri, referate pentru pensionari medicale si sa participe in comisiile de sporuri.

11. Un alt demers SNPP a vizat revenirea la programul normal pentru grupele de interevntie (solutionat pozitiv inainte de data sedintei)

Florin Stoica – SG SNPP

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Intalnire SNPP-ANP 16 septembrie 2020

6 răspunsuri

 1. Domnule Teoroc,
  Cu respect,daca ne puteti raspunde la 2 intrebari:
  1- prima data for fi scoase la concurs “TCO” sau sursa externa?
  2- nu se poate sustine promovarea variantelor grila macar la TCO ,adica e concurs de promovare,nu de memorare(toti stim ca cel care toceste mai mult,nu e si cel mai bun).
  Cu respect.

 2. Bună ziua,dacă la indicele de masă corporală(IMC), depășesc cu 3kg greutatea normală,este o problemă pentru concursul din sursă externă?

 3. Stiti cumva daca sesiunea unica de trecere a agentilor in corpul ofiterilor va avea loc la inceputul sesiunii de concursuri ce vor urma sau spre sfarsit sau dupa ce se va finaliza sursa externa ? se aud tot felul de variante in unitati dar cel mai sigur ne puteti lamuri dvs! multumesc

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *