Salarizarea polițiștilor de penitenciare

Întâlnirea antamată de SNPP cu ministrul justiției, domnul Cătălin Predoiu, a avut loc astăzi. Discuțiile s-au purtat strict pe legea salarizării. În același registru de promisiuni ca și în cazul lui Ciolacu, ministrul Predoiu a reiterat sprijinul în Parlament odată cu depunerea amendamentelor pe legea bugetului, angrenându-l în același timp în vederea susținerii și pe ministrul Bode de la interne.

Cătălin Predoiu ne-a asigurat că în ședințele de guvern și-a dat avizul pe propunerile ministrului Bode condiționat de includerea polițiștilor de penitenciare în orice prevedere privind salarizarea pentru anul 2022. Premierul este în temă cu această chestiune, respectiv cu evitarea oricărei separări în cadrul familiei ocupaționale. În Guvern, cu ocazia adoptării OUG 130/2021 privind măsurile fiscal-bugetare pentru 2022, premierul a luat act de propunerile MAI, MJ si MApN dar a respins includerea în OUG.

La acest moment miza s-a mutat la Parlament și am cerut sprijinul Ministrului Justiției pentru a ne asigura ca în amendamentele care se depun ne regăsim ca și categorie de salariați. Avem o promisiune de sprijin și comunicare pe acest subiect urmând să ne edificăm exact despre evoluția procesului legislativ pe legea bugetului și să ne susținem cauza inclusiv prin proteste organizate joi, 23 decemebrie 2021.

Lista de probleme înaintată de SNPP, probleme care vor fi supuse dezbaterii în perioada următoare;

 1. demersuri MJ pentru aplicarea Legii-cadru nr 153/2017 pentru Poliția Penitenciară si pregatirea unor propuneri privind compensarea muncii suplimentare in perspectiva aplicarii legii (in prezent se acorda majorare / in L153/2017 este prevazut spor dar in limita maximala de 30% in care se includ toate sporurile / efectul ar fi o egalizare de drepturi intre operativ si celelalte sectoare, indiferent de riscuri sau program)
 2. modificarea Legii 145/2019 privind statutul special al politistilor de penitenciare in punctele esentiale ce vor fi convenite intr-un grup de lucru care trebuie initiat cat mai curand
 3. in legatura cu punctul anterior solicitam eliminarea din art 111 al 2 a conditionarii dreptului la chirie de inexistenta fondului locativ – sintagma care nu este explicitata in legislatia specifica si care a dat nastere la interpretari contradictorii dar si la improvizatii in procedura de acordare a dreptului – generand prejudicii personalului
 4. aplicarea Deciziei CCR nr 51/2020 si eliminarea inechitatilor salariale din Politia Penitenciara
 5. punerea in aplicare a sentintelor civile care privesc inechitati – eliminarea interpretarilor de la nivel ANP, conform carora “domeniul de activitate” primeaza in compararea functiilor similare, desi MJ a explicat in corespondenta cu SNPP ca domeniul tuturor functiilor este cel general in care functioneaza institutia (aparare nationala, ordine publica si securitate nationala)
 6. majorarea numarului de zile de concediu suplimentar pentru personalul care lucreaza in contact direct cu detinuti (proiect ordin in transparenta)
 7. emitere OMJ privind constituirea si functionarea Comitetelor de sanatate si securitate in munca cu responsabilizarea clara a decidentilor in scopul activarii acestor foruri si imbunatatirii conditiilor de munca (in prezent exista Decizie a DG ANP dar fara stabilirea unor consecinte in cazul nerespectarii avizelor CSSM (Inspectia Muncii nu are competenta in structura de aparare) – SNPP va propune un proiect de inlocuire a deciziei actuale cu ordin de ministru care include procedura de sesizare si modul de lucru al CSSM – in cazul in care se opteaza pentru mentinerea nivelului de act normativ la Decizie – solicitam modificarea deciziei
 8. acordarea Sporului COVID pentru personalul care desfasoara activitati in legatura cu bolnavii de COVID
 9. plata indemnizatiilor de concediu cu toate sporurile incluse pentru personalul medical
Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Întâlnire Președinte SNPP și Ministrul Justiției
Share on facebook
Distribuie

11 răspunsuri

 1. Sz ca intervin și eu asa…
  Știu ca alta este acum problema noastră, ma arde și pe mine la fel ca pe toți deopotriva dar… legat de acel ordin fără de care nu se poate plăti acel procent de 75% pt școala online se mai aude ceva? Se mai poate spera la el sau ii spunem pa și lui?
  Mulțumesc pt înțelegere și va asigur ca ma preocupa în mod direct salarizarea de la 1 IAN dar și acest drept neplătit din Septembrie…

  1. Pe langa salarizare, astazi i-au fost prezentate si o serie de probleme ministrului justitiei printre care si aceasta problema care nu de nota altceva decat lipsa de interes discriminand politistii de penitenciare in raport cu celelalte categorii sociale

 2. Pe posturile TV , ministrul Bode “de la Politie” a anuntat ca polițiștii lui vor primi salariul actualizat conform legii si spune ca nu e marire de salariu ci un drept care trebuia primit la 01.01.2021 si care “cica l-au prevazut deja in buget”. Pe la noi pe la MeJeu – Anepeu’ cum stau treburile?

  1. Treburile stau cam asa : Bode promite invocand artificii financiare pe care nu stim cum le va pune in practica. Indiferent ce se intampla la altii, esential e ca masura aplicarii legii salarizarii sa fie uniforma si nediscriminatorie in raport cu noi !

 3. Salut!
  As avea nevoie de putin ajutor,testarea psihologica pentru sursa externa unde esti declarat apt se echivaleaza si pentru scoala de agenti de la Targu Ocna 2022 ?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.