Aspecte de interes pentru politistii de penitenciare. Proteste

Astazi 5 ianuarie 2021 a avut loc o intalnire online intre Ministrul Justitiei si liderii organizatiilor sindicale. Intalnirea a fost planificata din data de 30 decembrie 2020. Pe parcursul discutiilor, in aceasta prima intalnire a fost realizata o trecere rapida prin problemele de maxim interes pentru politistii de penitenciare. Problemele ridicate vor face obiectul unui material  comun, la acest moment – in curs de redactare, pe care ministrul Stelian Ion il va primi si care va fi pus la dispozitia salariatilor urmand ca la nivelul MJ sa se lucreze la raspunsuri cat mai rapide. In mod evident timpul repartizat pentru intalnire nu a permis o detaliere a tuturor problemelor de sistem si nici nu ar fi constructiva o aglomerare cu zeci de probleme din prima intalnire.

Ministrul ne-a transmis ca va incuraja o comunicare deschisa si cat mai sustinuta astfel incat fiecare problema ridicata sa isi gaseasca un raspuns sau chiar o rezolvare in scopul de a evita tensiuni nedorite. Dialogul cu sindicatele din penitenciare va fi restabilit urmand ca in perioada urmatoare sa fie initiate alte intalniri similare. Fiecare lider sindical a ales sa expuna o parte a problematicii chiar daca subiectele sunt comune, pe parcursul discutiei echilibrate problemele fiind notate atent si clarificate prin intrebari si precizari.

In afara problemelor deja cunoscute si aflate in diverse stadii de rezolvare sau de… nerezolvare, dincolo de deranjul enorm creat de inghetarea salariilor si sporurilor, precum si neindexarea pensiilor militare (prima data cand este adoptata o astfel de masura), presedintele SNPP a semnalat o situatie noua care va genera probleme majore in perioada urmatoare. Este vorba despre o decizie adoptata pe 30 decembrie 2020 la nivelul Ministerului Afacerilor Interne ca urmare a protestelor anuntate si de altfel organizate in 31 decembie 2020 de politistii si politistii de penitenciare din Federatia PUBLISIND. Decizia reprezinta de fapt o asumare politica a punerii in plata a sporului de specialist de clasa prevazut in Legea 153/2017, drept cu privire la care interpretarile de pana acum indicau o aplicabilitate incepand cu anul 2022.

Pe 30 decembrie 2020 Ministrul Afacerilor Interne a semnat o modificare a ordinului secret privind normele de aplicare a prevederilor privind salarizarea politistilor, modificare prin care dreptul susmentionat poate fi acordat inca din luna ianuarie 2021 pentru luna decembrie 2020. Sporul pentru specialist de clasa se va acorda in MAI pe baza unor criterii succinte si surprinzator de relaxate diferite de cele mult mai complexe stabilite pentru penitenciare. Am semnalat din start ministrului acest aspect care poate constitui inceputul unei divergente cauzate de un tratament diferentiat al salariatilor din structura, asa cum s-a incercat si cu salariul de merit sau cu majorarea de 10% prevazute initial doar pentru politisti si militari, situatii care in anii trecuti ne-au impins la multiple proteste pentru eliminarea acestor discriminari din interiorul structurii de aparare.

Despre aceasta problema vom vorbi pe larg intr-un alt articol, urmand sa oferim detalii complete despre situatie, demersuri si perspective. Ministrul Justitiei a aratat ca va lua legatura cu Ministrul Afacerilor Interne si va discuta cu specialistii din MJ pentru lamurirea situatiei si evitarea unor tratamente diferentiate. Practic MAI apreciaza brusc ca sporul poate fi platit si anterior anului 2022, singura constrangere find de natura bugetara, iar MJ are la acest moment interpretari care nu permit acordarea decat din anul 2022.

Un aspect de semnalat din cadrul sedintei ar fi reactia ministrului la explicatiile presedintelui SNPP privind situatia resurselor umane din Politia Penitenciara (incluzand efective necesare conform standardelor – 20.000, posturi prevazute – 16.041 si posturi ocupate in prezent – 11.850) care vor fi grav afectate prin iesirea din sistem a celor 2000 de “pensionabili” ingrijorati de modificarile preconizate in planul pensiilor militare (cresterea varstei de pensionare etc). Ministrul Justitiei a spus ca oamenii nu ar trebui sa se teama de modificari surprinzatoare la acest capitol, avand in vedere deciziile CCR care au consacrat o anumita abordare in ceea ce priveste magistratii si militarii. Dincolo de comunicarea publica care trage si militarii mod nejustificat in zona pensiilor speciale, trebuie vazut contextul juridic care rigidizeaza posibilitatile de legiferare in aceasta materie.

Ulterior mitingurilor organizate in 31 decembrie 2020 la prefecturi si in fata MAI, de sindicalistii din PUBLISIND, Biroul executiv al federatiei noastre s-a intalnit in sedinta in prima zi din an, pe 4 ianuarie 2021, si a stabilit un calendar de proteste pentru sustinerea in continuare a revendicarilor. Protestele care sunt orientate contra masurilor de austeritate ce includ inghetarea salariilor si sporurilor, neindexarea pensiilor si o crestere formala a salariului minim cu doar 41 de lei, vor reincepe in scurt timp, urmand ca cel mai probabil in cursul zilei de maine PUBLISIND sa emita un comunicat de presa in acest sens. Saptamanal, sindicatele din toate domeniile de activitate ale federatiei, vor organiza proteste la prefecturi si ministere, initial pe o perioada de doua luni cu analiza ulterioara a rezultatelor si cu perspectiva de a decide continuarea actiunilor pana la solutionarea problemelor.

 

(foto – inquam photos)

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Intalnire Ministrul Justitiei – sindicate Politia Penitenciara

16 răspunsuri

   1. Buna seara. va saluta un nou membru SNPP ! M-am tinut de cuvant avand in vedere ca si voi sunteti seriosi, sa va bateti pt drepturile care le avem pe merit (pnsii, salarii, etc) si sa obtineti si mai mult. Cel mai important este sa nu pierdem pt ca o data pierdute sunt imposibil de recupaerat ! Cu stima si incredere !

 1. Vad ca dau inapoi cu modificarea legii pensiilor, declarativ cel putin. Trebuie sa stam in garda. Nu mai ies la pensie , mai stau !

 2. Daca nu modifica legea pensiilor si nu-si mai bat joc de sistemul ordine publica, eu unul incep sa ma linistesc , cu toate ca nu prezinta garantie !

 3. Dar un pic de reformă structurală?!… Sau este prea devreme?! Felicitări domnule Teoroc, sunt convins că ați reușit să îi schimbați părerea domnului ministru despre sistemul nostru. Oricum mai este de muncă Aveți susținere totală din partea noastră. Spor.

 4. Domnilor , cea ce a spus domnul ministru , nu este ceva sigur ptr.acest sistem,și pt cei care lucrează în sistem direct cu deținuții.
  Să nu uităm că în 2010 alt guvern PD_L , tot așa au promis și au început tăierile.
  Acum in 2021 cu acest guvern PNL , regasim 80 % din oamenii din PD_L .
  Noi oamenii din sistemul cei mai vechi , nu mai credem în vorbe , vrem fapte .

 5. Politia o sa il primeasca din aceasta luna si fara conditia de examen. E nevoie doar de calificativ si vechime.
  Sper ca nu ramanem fraierii sistemului si singurii la care nu se aplica sau care va trebui sa dam examen pt acest titlu

  1. incercam sa fie si la noi la fel d-le Teoroc? ar fi un castig pt aproape tot personalul penitenciar, mai ales in urma masurilor ce au fost adoptate, este o gura de oxigen ???

 6. Bună ziua.
  Vad ca Europol a postat un calendar al protestelor care arata bine pe hârtie (vom vedea în realitate cum v-a fi…), noi când venim cu acest calendar? Eu consider ca întâlnirea de ieri cu MJ a fost o formalitate pentru MJ pentru ca nu cred ca poate sa ne ajute cu mare lucru. Trebuie sa protestam serios și sa vadă guvernanții ca sistemul este pe cale sa se blocheze și eventual sa se blocheze dacă nu vin cu soluții. Nu trebuie sa ne facem iluzii ca în urma întâlnirii de ieri ne vor acorda drepturile cuvenite.

   1. Cu tot respectul dar dacă apuca guvernul sa discute în parlament bugetul fără ca noi sa ne facem auziți…
    Politia deja s-a mișcat și masurile pe care le au luat ei par a fi de natura a pune puțin pe gânduri un guvern de incompetenți. Și noi trebuie sa fim la același nivel cu politia prin masurile ce le vom adopta, sper eu cât mai repede, astăzi dacă se poate.
    Propun în acest sens masuri legate de domnii deținuți pentru ca nu își dorește nimeni, la început de mandat, proteste ale deținuților pe fondul nemulțumirii politiei de penitenciare.
    Zic și eu.

   2. Cred ca va puneti sperante desarte in raspunsurile pe care le asteptati de la ministru saptamana viitoare, astia merge pe premisa ca, cu cat mai mult timp trece ,oamenii se obisnuiesc si se conformeaza……
    Sa speram ca nu se vor inchide aceste proteste cu, concluzia ca poate vom obtine ceva la finalul anului sau in 2022 ca atunci vorbim degeaba…..

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *