În cursul zilei de ieri așa cum am anunțat anterior, Președintele SNPP a avut o întâlnire cu Ministrul Justiției Cătălin Predoiu. La întâlnire au participat domnii Dan Halchin (director general ANP), Tiberiu Ungureanu (consilier MJ) și Florin Șchiopu (președinte FSSP). Conform solicitării noastre (în comun cu FSSP), aspectul principal pentru care SNPP a cerut o întâlnire cât mai urgent posibil, întâlnire care a fost confirmată rapid prin intermediul Președintelui BNS Dumitru Costin, vizează iminența aplicării parțiale a legii-cadru pentru familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională, demers condiționat, astfel cum a reieșit din discuția din data de 6 aprilie cu Președintele Camerei Deputaților, de existența fondurilor bugetare care să susțină creșterile salariale.
Întâlnirea a fost una scurtă și concisă cu intrare directă în problema care ne interesează cel mai mult și care dacă nu va avea o rezolvare conform așteptărilor, va estompa orice altă problemă din Poliția Penitenciară, în perioada următoare, obligând sindicatele să ia în calcul chiar și declanșarea grevei, modalitate de acțiune sindicală cu o încadrare ambiguă având în vedere faptul că este permisă de statutul special dar este interzisă de legea dialogului social, pentru polițiști și militari dar și pentru polițiști de penitenciare. De ce să ne gândim la grevă? Păi imaginați-vă situația în care față de momentul actual în care tot personalul din sistemul de apărare suferă din cauza suspendării legii-cadru, peste o lună legea ar fi deblocată însă doar pentru militari și polițiști.
Mulți, atât din sistem cât și din MJ, afirmă că este imposibil un astfel de scenariu pentru că suntem o singură familie ocupațională și mereu am fost tratați la pachet. Îi contrazicem amintind doar trei situații și anume: salariul de merit (2016), majorarea de 10% (2017) și titlul de specialist de clasă (2020). Situații în care doar militarii și polițiștii au beneficiat de prevederile unor acte normative dedicate, în timp de penitenciarele au declanșat zeci de mitinguri sindicale pentru a combate aceste discriminări și pentru a reuși alinierea privind aceste drepturi. Toate aceste experiențe anterioare le-am evidențiat domnului Predoiu care a cerut să îi adresăm și o sesizare scrisă cu aceste detalii pe care le va utiliza în susținerea în Guvern.
Ministrul Justiției ne-a reiterat susținerea totală pe o va orienta în direcția noastră, amintind că și la semnalarea anterioară, care viza intenția de amendare la nivel de Parlament, a OUG 130/2021 doar pentru polițiști și militari, transmisă prompt de SNPP, a discutat cu Prim-ministrul României care a răspuns că în mod clar nu se vor face separatisme. Astfel încât amendamentul vizibil în prezent la Proiectul Legii de adoptare a OUG 130/2021, ne include. Ne sperie însă lipsa bugetului, situație care ne diferențiaza de MAI și MApN, cele 34 de milioane necesare reprezentând un minim absolut, estimat dar pe care însă nu îl avem în buget. Dl Predoiu a reținut nuanța situației și a promis o nouă discuție cu premierul chiar dacă în urmă cu puțin timp tocmai reiterase mesajul de tratament egal, premierul răspunzând că exact așa se va proceda.
Suntem deci pe linia amăgitoare dintre a ne lăsa liniștiți de promisiunea prim-ministrului sau a ne panica cu privire la buget. Sigur că soluții bugetare se pot găsi având în vedere impactul moderat deoarece suntem un sistem cu doar 13.500 de salariați față de aproximativ 130.000 MAI sau 80.000 MAPN. Să presupunem ca dreptul ar fi activat din iunie iar noi am reuși să avem buget de exemplu în august cu posibilitatea unor plăți retroactive. Nu ar fi prima situație de acest gen și este suportabilă cât timp știm că nu suntem în dezavantaj față de alte structuri și că nu se pierd bani. Prin urmare rămânem vigilenți atât pe parte sindicală cât și la nivel de MJ și facem tot ce ține de noi pentru a asigura un rezultat corect. Multă bătaie de cap pentru doar o parte din ce ar însemna normalitate. dar în acest punct suntem și această situație trebuie să o gestionăm.
În afară de acest subiect SNPP a pus în discuție situația ordinelor de ministru care întârzie foarte mult să fie publicate și să producă astfel efecte, deranjul în rândul polițiștilor de penitenciare fiind foarte mare cu atât mai mult cu cât avem la acest moment trei astfel de ordine tergiversate de luni de zile, care vizează drepturi salariale: majorări de 75% pentru părinții cu copii în online și pentru munca suplimentara ori în zile de sâmbătă, duminică și sărbători legale, precum și majorarea de 50% pentru misiuni speciale. Ministrul nu cunoștea situația și nici motivele întârzierii. A întrebat în primul rând dacă există buget, răspunsul primit fiind pozitiv. A urmat o explicație din partea consilierului privind un fel de ping-pong între ANP și MJ pe forma proiectelor. Președintele SNPP a precizat că nu sunt ordine complexe ci simple prelungiri care trebuiau semnate la începutul anului similar celorlalte instituții.
Dl. Predoiu a avut o reacție de reproș (“dacă tocmai noi care pretindem legalitate, nu facem ce trebuie…”) și a dispus deblocarea urgentă a ordinelor. Ulterior ședinței SNPP a primit informarea că ordinele cu majorarea pentru părinți și cea pentru misiuni speciale au fost semnate și trimise la Monitorul Oficial însă ordinul cu munca suplimentară ar trebui menținut în transparență decizională până la finalul lunii aprilie înainte de semnare, având în vedere nu știm ce tensiuni anterioare cu sindicatele din penitenciare pe această temă a transparenței. Apreciem ca nepermisă situația în care acest ordin să fie pus în transparența abia pe 31 martie 2022 când dreptul este în vigoare de la 1 ianuarie și am cerut terminarea scurtarea perioadei, scop pentru care am propus celorlalte organizații sindicale un mesaj comun pe această linie pentru a se ajunge și cu acest ordin la publicare.
5 răspunsuri
MULTUMIM MULTUMIM
Scurt și la obiect. Apreciez sincer promptitudinea informării.
Ne anunțați când vor fi publicate efectiv ordinele respective?
Evident
Din păcate , bani tot pierdem din 2021 încoace… iar mitingurile si resursele consumate in aceasta direcție au fost fără efect… cea mai viabilă soluție ar fi refuzul executării muncii/orelor suplimentare sau refuzul intrării in serviciu (asta în cazul în care vom fi din nou marginalizați)
Felicitări SNPP !
Felicitări SNPP!