OUG pentru specialistul de clasă

În dimineața zilei de astăzi, Președintele SNPP și PUBLISIND, împreună cu vicepreședintele PUBLISIND pe domeniul grefă judiciară, Cătălin Trăistaru, au participat la o întâlnire (mediată de Dumitru Costin – președintele BNS) cu Ministrul Justiției (interimar) Lucian Bode și cu Secretarul de stat Bogdan Ilea pe ordinea de zi fiind două probleme punctuale pentru a căror rezolvare delegația PUBLISIND a cerut sprijin: plata titlului de specialist de clasă la care au dreptul polițiștii de penitenciare și respectiv statutul grefierilor.

Cu privire la problema cea mai arzătoare a anului 2021, pentru polițiștii de penitenciare (specialistul de clasă), Lucian Bode era în mod evident foarte în temă având în vedere reglajul realizat deja pentru polițiști. Președintele PUBLISIND a subliniat faptul că Poliția Penitenciară este singura instituție din sistemul de apărare națională care nu plătește titlul și a adăugat necesitatea de rezolvare cât mai rapidă prin ordonanță de urgență astfel încât să nu ne apropiem de finalul anului și să riscăm o trecere în 2022 fără acest drept în plată.

În plus, s-a subliniat faptul ca impactul bugetar este unul gestionabil (aproximativ 5 mil. lei) și mai ales aspectul că bugetul existent pentru ANP, în anul curent, este unul suficient, nefiind necesară vreo rectificare în acest scop. Această precizare a generat o reacție de ușurare din partea ministrului care deja se exprimase în sensul că problema într-adevăr trebuie rezolvată, dar, cu atât mai mult cu cât nu este nevoie de bani în plus, demersul va fi mai facil.

Secretarul de stat Bogdan Ilea a primit instrucțiuni de la Ministrul Justiției pentru urmărirea actelor normative care urmează a fi promovate în perioada imediat următoare având ca obiect măsuri fiscal-bugetare, cu scopul inserării unei propuneri de exceptare de la prevederile OUG 226/2020 care a înghețat salariile și sporurile în sectorul bugetar, în vederea acordării dreptului în discuție.

Anterior modificărilor apărute la vârful MJ, au fost transmise către MFP două adrese pentru includerea excepției susmenționate în OUG privind rectificarea bugetară, însă MFP a respins demersul pe considerentul că actul normativ nu viza măsuri fiscal-bugetare. Propunerile ar fi trebuit de fapt orientate spre un alt proiect de OUG care a fost recent avizat de CES în același pachet legislativ în care se regăsea și rectificarea. Nu știm dacă mai avem timpul necesar pentru modificarea acestui din urmă proiect care încă nu apare ca adoptat de Guvern, dar vom încerca orice variantă de rezolvare cât mai rapidă a problemei cu mențiunea ca instabilitatea politică pe care o traversăm, poate furniza surprize neprevăzute.

Foto: Inquam Photos

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Întâlnire cu ministrul internelor și justiției, Lucian Bode
Share on facebook
Distribuie

8 răspunsuri

  1. Cu Bode omul bun la toate, daca intradevar vrea, are toata sustinerea lui Citu, s-au putea da OUG sau insera in alta ordonanta in doar cateva zile…

  2. O problemă mai importantă decăt indexarea chiriilor este ajutorul o dată în carieră pentru cumpărarea unei locuințe. Să prioritizăm ce este prioritar iar după, să ne ocupăm de cei care acum doresc măriri la ceva ce deja au…. Ori suntem corecți ori nu mai suntem.

  3. Da foarte corect! Trebuie sprijiniți și colegii care au deja rate pentru apartament/casa. Nu se mai aude de mult despre ce soluții ar fi și pentru ei. Dacă mâine ar ieșii din sindicat toți cei care au rate și nu beneficiază de acest decont sunt sigur ca a-ți acorda alta atenție acestui drept… Nu-i asa? (întrebare retorica deoarece toți știu răspunsul). Atâtea întâlniri cu ministru și cu dg dar nu s-a discutat despre asta… Pentru ca nu va ard tălpile…

    1. Fix pe cei afirmi ca nu le ard talpile, yaman ei sunt in aceeasi postura vis-a-vis de creditele ipotecare. Nu este necesar sa seminarizam ceva de care am vorbit mult…foarte mult. Decat sa invoci soparleste ideea de iesire din sindicat mai bine ai propune sa ne adunam in fata Guvernului sa-l convingem sa dea o hotarare de Guvern asa cum este prevazut in statut pentru deblocarea acestui drept. Pentru ca este fix prerogativa Guvernului, a celui votat !

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *