Astăzi, în fața Ministerului Finanțelor, 500 de polițiști (EUROPOL) și polițiști de penitenciare (SNPP), au scandat din nou pentru aplicarea legii. Am pierdut numărul protestelor din ultimii doi ani, dar ne îndârjim să menținem aceleași efective numeroase la acțiuni pentru un mesaj cât mai ferm. Am cerut eliminarea tuturor restanțelor generate de neaplicarea legii-cadru privind salarizarea, actualizarea normelor de hrană și echipare, a salariului de grad și a tuturor drepturilor care se mențin înghețate de mai mult de un deceniu, precum și indexarea pensiilor militare. După două ore de protest am fost invitați la o discuție cu Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, întâlnirea fiind organizată prin președintele BNS Dumitru Costin care a și participat la discuții.
Am ales locația ultimului nostru protest din anul 2022, la Ministerul Finanțelor, pentru a le reaminti guvernanților că legea bugetului de stat a fost votată fără să se țină cont de restanțele salariale acumulate din 2009 și până în prezent, în familia noastră ocupațională. Nu mai vorbim despre faptul că angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională (polițiști, polițiști de penitenciare, militari, personal contractual) sunt ultimii în ceea ce privește gradul de aplicare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, situându-se în prezent la un procent de 62,5% față de nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022. Și în cazul pensiilor militare, discriminările la care au fost supuși pensionarii militari au generat adevărate anomalii, plasând peste 75% dintre ei la un nivel al pensiei de sub 2500 lei.
Cu toate că Guvernul a aprobat încă de la începutul lunii decembrie OUG-ul cu privire la măsurile fiscal-bugetare pentru 2023, prin care a strecurat între „înghețările” drepturilor salariale și acordarea a 10% la salariul/solda de funcție pentru a mai scădea din restanțele salariale, prin organizarea protestului de astăzi mesajul nostru este clar: „Nu mai acceptăm să fim sacrificații de serviciu!”. Am scandat împotriva umilinței și a rușinii pe care o îndurăm, pentru că atâta vreme cât salariul unui polițist a ajuns să fie mai mic decât salariul minim brut pe economie pentru un muncitor necalificat din sectorul de construcții, care va fi de 4000 lei în 2023, este clar că guvernanții își doresc o Poliție și o Poliție Penitenciară slabe, subfinanțate, pentru ca ei să poată să își facă jocurile politice liniștiți.
Ce este de apreciat totuși, este faptul că ministrul finanțelor Adrian Câciu și-a făcut timp pentru o discuție de aproximativ o oră, în care s-a prezentat în detaliu situația drepturilor salariale suspendate, plafonate, menținute la nivelul salariului din 2009, amânate, înghețate, care au dus la situația ridicolă în care, la fiecare creștere a salariului minim, să fie verificate și eventual crescute artificial salariile/soldele de funcție pentru a nu fi sub nivelul legal. Acest efect a generat o comprimare a treptelor de salarizare în urma căreia au apărut situații în care un salariat cu 1 an vechime are același salariu cu altul care are 20 de ani vechime.
La discuții a participat Dumitru Costin – președintele Blocului Național Sindical, Ștefan Teoroc – președintele Federației Publisind și al SNPP și Cosmin Andreica – președintele Sindicatului EUROPOL. La finalul discuțiilor, Ministrul de finanțe a admis că suntem categoria de bugetari situată cel mai departe de nivelul de salarizare din Legea 153/2017 și pe lângă faptul că salariul de grad se va actualiza, ne promite că la finalul lunii februarie 2023 ne vom reîntâlni în aceeași formulă pentru a analiza disponibilitățile bugetare pentru a mai acoperi din restanțele salariale. În acest sens, am evidențiat faptul că printre primele măsuri ar trebui să se regăsească eliminarea plafonării normei de hrană, care se plătește cu 11 lei/zi mai puțin decât nivelul stabilit conform datelor comunicate de către Institutul Național de Statistică dar și actualizarea normei de echipare.
20 de răspunsuri
Nimic despre solda de grad in discutiile cu Ministrul Finantelor?
am mentionat / urmeaza adoptare hg / anuntam cand avem termen exact
Tot dl caciu prin vara spunea ca in decembrie poate se va actualiza norma de hrana, a ramas la “poate” …. De cuvant omul, te poti baza.
Ce informatii aveti dle presedinte cu hg-ul de grad? Colegii din Mapn pe zvonuri zic ca s-ar adopta in zilele urmatoare, stiti ceva?
Propunerile pentru 50% din unități, se mai fac anul acesta?
? Sunt unitati unde fost incasati si banii !
Buna ziua ! Salariul de grad se inmulteste cu alte sporuri (risc,dispozitiv)!
Nu. Salariul de grad se va mări și calcula separat. Dacă ai să observi el este situat după salariul funcției, care la rândul lui se va majora cu 10%. Adică sumele astea se majorează separat și vor însemna în salariul final atât cât vor primi în plus fiecare. Adică la un a.ș.p. undeva la 450 de lei/✋.
Asta dacă se aplică ce s-a propus.
Nimic despre decizia luată de CCR privind CASS ul de 10%,declarat neconstituțional (OUG respectiv din 2021 decembrie) pt pensiile ce depășesc 4000lei și efectele după publicarea în MO?Ce se întâmplă cu sumele încasate ilegal și ce va fi de acum încolo?
umbla vorba ca de la MF unde a participat reprezentati si de la ANP, s-ar fi spus ca momentan salariul de grad NU va mai fi adoptat, puteti verifica?
Ar fi chiar bataie de joc….
Este adevarat dle TEOROC?
nu
ar fi chiar culmea , dupa ce toata lumea se asteapta ca alaturi de cei 10% sa primeasca si gradul……
Dl Teoroc ne puteti spune și nouă daca este adevarat ca .a.n.p a fost informat de către M.F ca actualizarea salariului de grad sa nu se faca ca nu sînt bani multumesc
nu mi s a confirmat aceasta info
Hopa, dupa “asigurari” ca nu modifica pensiile militare de stat , Exact asta au facut: 12 luni baza de calcul!
ps de actualizarea salariului de grad ce se mai aude?
Domnilor am 2 nelămuriri, va rog sa ma ajutați cu un răspuns.
1. Extras din acest articol SNPP: “…cel mai departe de nivelul de salarizare din Legea 153/2017 și pe lângă faptul că salariul de grad se va actualiza, ne promite că la finalul lunii februarie 2023 ne vom reîntâlni…” – în acest extras se vorbește de faptul ca salariu de grad se v-a actualiza.
Extras articol Europol: “…cel mai departe de nivelul de salarizare din Legea 153/2017 și ne promite că la finalul lunii februarie 2023 ne vom întâlni… ”
Aceste formulări sunt copy/paste cu excepția faptului ca al doilea extras nu zice nimic de salariu de grad. De ce oare ar fi omis sa menționeze tocmai acest fapt care este de fapt cireașa de pe tort. Chiar dacă îmi cenzurați extrasul celuilalt sindicat, va rog, dacă se poate, sa îmi oferiți o părere.
2. A apărut informația ca tocmai ce se vor modifica condițiile de pensionare (baza de calcul 12 luni consecutive din ultimii 5 ani).
Se pare ca domnii guvernanți fac ce modificări vor cum vor, noi doar facem acte de prezenta cu aceste manifestări. Pur și simplu nu merge. De ce nu pichetam în fiecare oraș, prefectura, primăria… Treceri obsesive pe trecerea de pietoni. Ceva sa aducă echipe de filmare peste tot, ceva sa ne facă sa aparem zilnic la TV și poate astfel ne vor lua în seama… Nu știu e doar o părere. Se pare ca fumigenele și tipatul în fata sediilor de ministere numai funcționează. Trebuie sa schimbam strategia. “un om nebun e acela ce face același lucru de mai multe ori și se așteaptă la rezultate diferite” – nu va fac nebuni doar ca vreau sa înțelegeți analogia. Va rog, reconsiderati acțiunile de protest. Acestea sunt puțin ineficiente din câte se pare.
art snpp europol sunt scrise in tandem / protestele sunt singurele actiuni realizabile care pot misca guvernantii / ne o confirma chiar guvernantii in intalnirile avute
dle Teoroc, paote a 3-a oara e cu noroc, cand se ESTIMEAZA a fi adoptat HG-ul de GRAD?
Intai sa iasa la lumina
sa iasa la lumina de unde?
draftul a fost public, cand se intra in sedinta pt adoptare, asta intrebam noi??