Întâlnire ANP – sindicate. Informări diverse

Proiecte, deduceri, actualizări, coeficienți și altele

Intalnirea de azi intre sindicate și conducerea ANP a început la 10,00 și a durat 5 ore (ordinea de zi). Informare sintetică privind aspectele atinse:

 1. Proiect OMJ privind plata ore suplimentare – sindicatele au solicitat sa fie prelungit OMJ anterior fara modificari. Si ANP sustine pastrarea formei anterioare. De discutat cu MJ si evitat forma propusa de minister.
 2. Cresterea coeficientilor la nivel maxim pentru toti agentii si ofiterii – saptamana viitoare se finalizeaza fisele de post pentru toate functiile. Sunt pregatite documentele pt emiterea unei decizii de DG ANP si se intentioneaza aplicarea cu 1 martie 2023. SNPP a insistat ca decizia sa fie data in februarie cu aplicare de la 01.02.2023 astfel incat majorarea sa se aplice la salariul din 10 martie.
 3. S-au identificat 4 functii care au nevoie de cursuri acreditate de alte institutii – intalator, fochist, electrician si paza PC1 plus restul functiilor care necesita credite: medici, asistent , asistent social, psiholog – ANP are in vedere sa-i trimita la cursuri, conferinte etc in mod gratuit.
 4. Deducerile – s-au trimis in unitati formularele necesare pt a fi completate si in paralel se lucreaza la modificarea programului de salarizare. In mod real deducerea pentru copii este de 10 lei/copil iar pentru abonamentele la sala de sport este de 10% lunar din valoarea lunara a abonamentului dar nu mai mult de 400 euro pe an pentru deduceri.
 5. Actualizarea calculului chiriei –  initial au considerat ca nu se poate. Dupa argumentele prezentate de SNPP a ramas ca juridicul sa studieze problema si sa vina cu un raspuns argumentat.
 6. Reevaluarea membrilor de la grupa de interventie – se va face la Bucuresti de catre o singura comisie. Se va asigura cazarea si transportul de catre ANP/unitati. SNPP a solicitat ca testele sa fie pe unitate regionala cu comisia din regiune dar nu a fost acceptata propunerea.
 7. Solicitarea SNPP de modificare a ordinului cu specialistul de clasa a fost acceptata, se lucreaza la modificare pt eliminarea retragerii titlului in caz de sactiune diciplinara.
 8. Accesul cu telefoanele in spatiul administrativ – se analizeaza, se cerceteaza – nu exista o decizie inca.
 9. S-a cerut ca fiecare unitate sa stabileasca mai in detaliu si cu termene de realizare lucrari pentru imbunatatirea conditiilor de munca. 30% din bugetul de reparatii trebuie folosit pentru imbunatatirea conditiilor de munca. Prioritizarea lucrarilor trebuie facuta impreuna cu sindicatul. Pentru monitorizare s-au ales 4 unitati: Bacau, Satu Mare, Pelendava si Iasi.
 10. Se va demara o noua procedura de achizitii statii emisie receptie in iunie.
 11. Imputerniciri – DG ANP isi asuma singur imputericirile nu e de acord cu discutiile in cadrul Consiliului de Conducere.
 12. Munca suplimentara – adresa din noiembrie a fost pentru doua luni sa se poata raporta la MJ o diminuare. Nu mai are valabilitate.
 13. Suplimentar – SNPP a intrebat daca exista o analiza privind evolutia salariilor dupa aplicarea noii valori a salariului de grad grad, majorarea de 10 % si apoi cresterea coeficientilor la maxim. Initial ANP a zis ca nu e cazul, si ca nu este o problema daca un salariu atinge nivelul din grila pt 2022. SNPP a intrebat daca in acele cazuri se aplica legea-cadru integral dar nu exista o evaluare sau opinie ANP. SNPP a prezentat cazul concret in care sunt cateva sute de angajati, cei care primesc sporul TCB aratand ca dupa simularile facute si rezultatele generate de aplicatia actuala salariatii respectivi vor inregistra pierderi salariale. Concluzia a fost ca semnalarea este binevenita urmand sa se analizeze de DEA si juridic si sa se stabileasca solutii; diminuarea salariilor nu este o optiune.

Mihaela Neacsu – prim-vicepresedinte SNPP

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Întâlnire ANP – sindicate. Informări diverse
Distribuie

22 de răspunsuri

 1. Buna seara! Nu văd sa se fi discutat ceva și despre uniforma noastră. Am mai scris lucrurile astea.. Sa se implementeze și la noi insigna de pus in piept (ca la poliție/frontiera) + denumirea instituției pe uniformele operative.

 2. Acea insigna la care se face referire este Alma mater si in mod normal, plecandu-se de la regulamentele militare (pana la urma toti am fost candva militari si ne “inrudim” cu ei atunci cand e cv bun de castigat) este o distinctie pe care ar fi avut dreptul sa o poarte toti absolvenții scolilor superioare de lunga durata (Academii). Astfel, cand spre exemplu am finalizat Academia, toti colegii (indiferent de beneficiar) am primit o Alma mater (Insigna) specifica acelei institutii absolvite si pe care personal consider ca am tot dreptul sa o port si o am pusa pe uniforma de oras. Ideea in sine este foarte buna si cred ca tine de noi toti sa punem mai mult accent pe felul in care purtam aceasta uniforma, pentru ca s-au facut eforturi sa ne gasim o identitate (sa ne numim politisti), dar acum tine de noi sa ne meritam aceasta calitate si sa ajungem sa ne castigam respectul celor din jur, iar imaginea e definitorie in acest sens. Mult succes!

 3. Despre decontarea ratei pentru cei care au achizitionat locuinte inainte de 2020 nimic?

  1. De fapt înainte de 2019. Doar prin proces. Se consolidează un început de practica favorabila

   1. “Alma Meter”, si eu o port pe uniforma de oraș. Având studii superioare, o pot purta fără probleme. Am achiziționat o cu 50 de lei. 🙂
    As vrea sa avem ceva pentru operativ. Este perfecta cea de la poliție, dar sa scrie pe ea “poliția penitenciară” + codul de legitimație. Un alt lucru pe care as vrea sa se pună accentul ar fi pe “CASCHETA”, sa fie purtată la instanțele de judecată. Sa avem și noi prestanța, ca de asta avem denumirea la care am tânjit atât.
    Sa nu uitam nici de inscripțiile instituției!! Încă un lucru de luat in calcul, sunt stelele de la ofițerii superiori. Nu suntem de locală sa avem pe centru stelele!!! Sunt diferite site uri care vând ceea ce trebuie la prețuri modice, 50 de lei perechea cu stelele din lateralul gradului. (Gen: broderila.Ro)
    Dragi colegi, va rog!! Respectați instituția, cât și pe voi înșivă, fie voi agenți, și voi mai marii ofițeri!! Respectați va, și nu uitați codul deontologic!!!! 👮‍♀️👮‍♀️👮🏼👮🏼
    Cu mult respect va salută un agent! 👮‍♀️

    1. Aș exagera dacă aș spune că am văzut mai mult de 10% din colegii mei de lucrează la escortă să vină îmbrăcați altfel decât în uniforma de serviciu; ca să porți cascheta, obligatoriu trebuie să ai pantofi, pantaloni de stofă și cămașă.De altfel, o combinație de uniformă de serviciu cu caschetă ne-ar face să arătăm stupid.

   2. Dle Teoroc:
    Puteti detalia putin aici: “ Actualizarea calculului chiriei – initial au considerat ca nu se poate. Dupa argumentele prezentate de SNPP a ramas ca juridicul sa studieze problema si sa vina cu un raspuns argumentat.”

    Concret, cu cat se presupune a putea creste cuantumul chiriei?
    Argumentele pe care le ati adus, desi nu le stiu, sunt logice, pt ca nu trb sa fii jurist ca sa intelegi ca automat creste decontul prin majorarea gradului(nu intelegi doar daca nu vrei)
    Ce impact ar avea (daca va fi sa fie)?

 4. Referitor la decontarea serviciilor turistice in afara concediului(weekend/sarb. legale), cu ce procent se impoziteaza? La politie se impoziteaza cu 10%. La noi am inteles ca s ar impozita cu 41%, este adevarat? Multumesc

 5. Extrem de dezamagitor!!! Ani de zile in care s-a tot amanat trecerea pe coeficientul maxim al functiei prin tot felul de grupuri de lucru in care se mima efortul maxim, o decizie ICCJ mai tarziu, iar acum, de mai bine de jumatate de an ni se pomeneste de aceasta decizie salvatoare a Directorului General prin care se vor rezolva toate inechitatile, dar din pacate intarzie sa vada lumina zilei si probabil nici nu o sa mai faca.

  Fisele de post sunt gata de ceva timp, anvelopa bugetara permite si angajari si aplicarea coeficientului maxim, tinand cont de numarul mare de pensionari ce o sa aiba loc in perioada imediat urmatoare. Acest lucru nu este dificil de previzionat, faptul ca un angajat nou nu este salarizat la acelasi nivel ca un angajat care iese la pensie (diferenta mare fiind facuta de gradatie, fidelitate, grad si specialist de clasa) sper ca nu este un secret pentru nimeni, mai ales pentru DEA.

  Concluzionand, acest demers este unul dintre cele mai importante pentru colegii ce nu au atins coeficientul maxim, cu impact imediat, chiar incepand de maine daca se doreste, asupra veniturilor familiilor acestora si totodata in diminuarea frustrarilor produse anul trecut cand colegi care deveneau definitivi au fost numiti pe coeficientul maxim, iar cei vechi, batand pasul pe loc.

  Ne-am saturat sa ramanem mereu in expectativa si va rugam sa depuneti toate diligentele necesare uzitand de mijloacele sindicale pe care le aveti la dispozitie pentru emiterea cat mai rapid a deciziei si corectarea acestei situatii pentru toti angajatii.

  Multumim! – „In primul rand, oamenii!”

  1. Domnule Teoroc, care este planul de actiune pentru rezolvarea acestei situatii? Aveti un termen estimativ? Poate SNPP sa rezolve aceasta problema pentru membrii sai?

  2. Foarte bine sintetizat E.Popa. Sa ne amintim când a fost constituit la nivelul ANP primul grup de lucru pentru punerea în aplicare a Deciziei 51?????, nu are rost……. daca dau vina pe buget, asta inseamna ca nu o sa fie pusa in aplicare niciodata, pt ca bugetul ANP in acest moment este pt 11 luni din acest an, deci asa niciodata nu o sa se aplice. Frustrarea, discrimnarea și lipsa de motivare este vie si hranita inca in Politia Penitenciara

 6. D le Presedinte fi-ti amabil vă rog o intrebare ! In ce luna si ce an a intrat specialistul de clasa in vigoare si daca prind la calcul pt.pensie macar o luna din specialist,m i se calculeaza doar o luna,sau trebuie prinse toate lunile cu specialist de clasa pe care mi le aleg pt.pensie ? Ma puteti lamuri va rog ?

 7. Pentru “SNPP ist”
  Titlul de specialist de clasă a fost introdus la începutul anului 2022, iar ca să conteze la calculul pensiei va trebui să aveți sporul în fiecare din cele șase luni pe care le alegeți pentru pensie sau chiar doisprezece luni, dacă se va modifica perioada. De fapt se va modifica. Sfatul meu este să mai stați până vă optimizați cuantumul salariului.

 8. Mare golănie cu evaluările EOS. Nimic nu stă în picioare din punct de vedere lega. Mă întreb ce vor face când va veni ziua decontului…de la instanțele de judecată.

În primul rând, oamenii!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană care vin în sprijinul membrilor de sindicat.