Întâlnire ANP – Sindicate

Salarizare, posturi, probleme de sistem

Astăzi a avut loc întâlnirea dintre conducerea Anp și Sindicate, ocazie cu care au fost abordate o serie de subiecte de interes, propuse de SNPP, pentru polițiștii de penitenciare.

Evoluție efective ca urmare a pensionarilor si a interesului din ce in ce mai scazut pentru ocuparea posturilor vacante. La acest moment sunt incadrate 13007 posturi, exista premiza ca pana la finalul anului sa fie incadrate 13400-13500.In acest an au fost scoase la concurs prin toate formele prevazute de lege, 1885 posturi din care:167 conducere, 205 TCO, 1513 sursa externa.La acest moment au parasit sistemul 730 politisti prin pensionare, demisie, transfer, dintr-un numar estimat de circa 800 pensionari limita de virsta si circa 300-400 apt limitat, asta insemnand ca trendul a inceput sa fie descrescator cu privire la parasirea sistemului de catre politistii de penitenciare.

Ce posturi vacante se intentioneaza a fi scoase la concurs prin memorandum? In anul 2023 au fost aprobate 2 memorandumuri fata de doar cate unu la restul structurilor din sistemul de aparare, primul memorandum a avut aprobate 323 posturi vacante in sectoarele medical, economic, IT, reeducare iar cel de al doilea 100 de posturi vacante in sectorul operativ. DEA a analizat ce posturi unice se mai pot scoate la concurs si a identificat circa 300 vacante. La acest moment tinind cont de conjunctura economica nu se mai pot solicita memorandumuri, se asteapta finalul de an pentru a vedea care este calculul MF pentru bugetul pe anul 2024 si in functie de acesta se analizeaza oportunitatile aparute.

Reevaluare state de functii tinand cont de faptul ca s-au deschis noi locuri de cazare si urmeaza sa fie finalizate tot mai multe iar statele actuale in multe unitati sunt subdimensionate. Din analiza ANP au rezultat un numar de 1430 de posturi necesare pentru dimensionarea cat de cat corecta a statelor de functii, demersurile au inceput anul acesta.

Plata sentințe definitive pe drepturi salariale, nu s-au platit anul acesta si suntem deja in trimestrul 4. ANP a solicitat bani pentru plata sentintelor, sume care sunt in cuantum de 10 milioane lei insa deoarece nu a fost aprobata rectificarea bugetara iar banii nu au fost virati catre MJ si apoi catre ANP.Pentru functionarea sistemului penitenciar au fost facute virari din fondul de rezerva al guvernului iar pentru luna octombrie au fost virati 100 milioane lei. SNPP a adus la cunostiinta conducerii ANP situatia de la Focsani unde nu s-au platit sumele integral pentru procesul castigat pe plata ratelor la locuinte, acest drept nu se plateste esalonat, urmeaza sa se verifice acest lucru si vom primii raspuns.

Exista riscul ca anumite drepturi salariale ale politistilor de penitenciare sa nu fie platite in lunile ramase din acest an? Dar ca urmare a aprobarii OUG de reducere a cheltuielilor bugetare vom pierde bani? Pentru luna decembrie nu sunt acoperite drepturile salariale.investitii, plata utilitati dar MJ a asigurat conducerea ANP ca daca nu se aproba rectificarea bugetara aceste sume vor fi alocate de la fondul de rezerva al guvernului.ANP a transmis propuneri memorandumuri fundamentate pe aceasta ordonanta.

Situatie exploziva la Penitenciarul Oradea provocata de directorul Timis fata de membrii SNPP cat si fata de Filiala SNPP Oradea. A fost prezentata situatia transmisa de Cristi Marcus si de asemenea s-a depus documentul transmis catre Bex urmand ca DG sa faca verificari in acest sens, vom tine legatura cu Cristi si cu conducerea ANP

Alte subiecte discutate:

  • Cheltuirea sumelor de bani adusi de spitalele penitenciare de la casa de sanatate, in acest sens a fost emisa Decizia ANP 605 din 06.10.2023 care diversifica gama de bunuri si servicii care pot si achizitionate din acele sume, se monitorizeaza permanent acest lucru. ANP urmeaza sa propuna modificarea HG si ordinul comun MJ /Mimisterul Sanatatii cu privire la posibilitatea ca acesti bani sa poata fi folositi si pentru infirmieriile din penitenciare.
  • OMJ 4800 (RSLD) este finalizat de ANP urmand ca zilele acestea sa fie trimis la MJ(vom primii forma finala care are prevazute propunerile noastre iar in cazul in care mai exista ceva le vom discuta la MJ)
  • ANP are in analiza infiintarea de GI la Bacau, Slobozia si Focsani tinand cont de profilarea acestor penitenciare si de numar de detinuti custodiati, toate penitenciarele indiferent de regim care custodiaza peste 1000 de detinuti vor avea GI, la acest moment sunt prevazute 634 posturi pentru GI si sunt ocupate aproape 500 dar acestia nu lucreaza toti in cadrul GI.
  • Desfiintare posturi paza perimetru-in functie de infrastructura perimetrului, a gardului imprejmuitor dar si a sumelor necesare pentru achizitionarea camerelor de luat vederi, senzorilor de miscare se decide la acel moment si pentru ce penitenciar, la acest moment nu exista banii necesari pentru punerea in practica a celor de mai sus. -s-a solicitat un impact financiar pe traseismul detinutilor pentru afacerile pe care si le creeaza singuri, urmeaza sa primim un calcul in acest sens. -a mai fost reiterata solicitarea de modificare a legii 254 cu privire la incadrarea unor abateri disciplinare ale detinutilor la abateri grave.
  • Pontarea unitara a politistilor de penitenciare care au contact cu detinuti infectati cu Hiv/Sida-deoarece legislatia in domeniul salarizarii nu ne permite modificarea OMJ 3544/C/2012 s-a agreat solutia ca ANP sa trimita in unitati o adresa cu clarificarea sintagmei:contact direct cu detinutul si produsul biologic.

Informare SG SNPP, Florin STOICA

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Întâlnire ANP – Sindicate

Distribuie

146 de răspunsuri

  1. Și totuși…
    Articolul promis ce lumina toți pensionarii cu privire la extraimpozitarea pensiilor noastre nesimțit de mari… când preconizati sa apară?
    Mulțumesc.

  2. Buna seara. Sumele restante câștigate pentru procesele privind plata ratelor pentru locuințe nu se plătesc eșalonat pe 5 ani?

  3. Bună seara,
    O întâlnire bună, dar trebuie să vedem că se încearcă distragerea atenției de la eventuala blocare a activității la sfârșitul celor 2 luni rămase prin mai multe tertipuri.
    1. Sa vorbit despre plata sentințelor, ia auziți.. cică nu au 10 milioane și așteaptă rectificarea, câtă GOGOMĂNIE, păi banii ăștia se fac lejer doar din venituri proprii.
    2. Alta frumoasă, 100 de milioane din rezervă, aoleooo, ce ne facem, stați liniștiți că nici un leu din sută nu a fost dat pentru drepturi salariale, toți au fost pentru condiții de cazare, majoritatea pe utilitățile, la care au explodat prețurilor.
    3. Vine una și mai și, o să se ia bani de la rezerva statului pentru salarii în decembrie, oameni buni, nu înghițiți această minciună, de la rezerva statului nu se poate lua bani pentru salarii. ( Aș vrea să văd documentul).
    Deocamdată mă opresc să enumăr aceste manevre mârșave prin care se încearcă să se treacă anul fără mișcări sindicale.
    Sigur vor reuși să ne ducă cu zăhărelul, poate facem și diabet și crăpăm să nu ne plătească.
    La sfârșit pun întrebarea
    CÂND VOR FI ÎN PRIMUL RÂND OAMENII?
    Vrem toate drepturile la zi, TOOOT, pentru că noi tot în fiecare zi și în fiecare noapte mergem la muncă.
    Vrem să blocăm sistemul până ne intră banii în buzunare!
    Vrem legalitate, așa cum oferim și noi!

    1. E usor sa ne dam cu parerea dar inainte de asta hai sa studiem legislatia/din venituri proprii nu se pot platii drepturi salariale, asa zice legea financiar contabila/doar daca ne uitam putin prin presa sau media vedem ca pana acum s-au alocat bani doar de la fondul de rezerva al guvernului pentru tot ce inseamna aparat bugetar/snpp de fiecare data cand am decis impreuna sa trecem la actiuni sindicale a facut-o/o vom face si de aceasta data daca vom vedea ca acest guvern are de gand sa nu ne plateasca drepturile cuvenite prin lege.

        1. avem in statut conditia de fond locativ / se poate si in alta localitate daca nu e fond locativ unde e unitatea / speram sa putem corecta pe viitor in statut

          1. @Stefan Teoroc
            Prevederea cu fondul locativ incurajeaza legarea de glie. Este dezavantajos sa promovezi un concurs intr-un oras aflat la o distanta rezolnabila de domiciliu deoarece nu se mai deconteaza plata ratei. Chiar este o eroare grava. Nici un om nu isi va lua chirie in orasul in care munceste odata ce si-a achiziționat un imobil acasa, unde poate il asteapta sotul/sotia/copilul. In practica chiar daca omul se va adapta in penitenciarul respectiv si ii va placea ce face, se va lasa manat de realitatea financiara si va incerca sa ajunga din nou de unde a plecat.

          2. Gresit, daca legea nu prevede o astfel de conditie de ce sa ma limiteze fondul locativ. Va rog sa parcurgeti procesul legislativ de aprobare a legii 145/2019 si vedeti in ce conditii si pentru ce a fost introdus acel fond locativ corespunzator. A fost introdus pentru a da posibilitatea sa iti achizitionezi o locuita in alta localitate in cazul in care nu exista fond locativ corespunzator in localitatea in care ne desfasuram activitatea, DAR LEGEA NU CONTINE CONDITIA CA LOCUINTA SA FIE DOAR IN LOCALITATEA IN CARE NE DESFASURAM ACTITATEA, conform interpretarii ICCJ, deci aliniatul cu fondul locativ nu conteaza, doar prevede ca dreptul se acorda pana la 70 de km.

          3. Fond locativ e impropriu.
            De exempla la unitatea GR credeti ca s-ar aproba sa iau chirie aproape de București?
            Se poate o verificare dle presedinte?

          4. Se poate, dar pe Bucuresti, Rahova/Anp nu se poate, Bucurestiul va avea mereu fond locativ.
            Nu e normal sa nu putem achizitiona in zona limitrofa unde pretul este mai mic.
            Celor de la MAI li s a creat un avantaj bun, ei au preluat chestii de la noi, noi de ce nu putem prelua?

  4. Bună ziua, d-le Teoroc. Legea austerității a fost promulgată ieri. Cum ne afectează financiar? Se radiază funcțiile de șef birou din 01.11.2023? Mulțumesc pentru răspuns.

      1. Unde scrie ca nu se desfiinteaza functiile de sef birou la noi? Cititi art. XVIII si XIX din Legea 296/2023 si spuneti-mi, va rog, unde scrie ca sectorul SNAOPSN este exceptat? Mai clar decat alin. 2 din art. XIX nu cred ca se poate…

        1. Am indicat de mai multe ori articolul pe care ar trebui sa îl citiți pe acest site. Explicațiile sunt clare! Interpretarea e ca nu ne aliniază la codul administrativ

  5. Nu inteleg de ce nu vreți sa intelegeti? Dacă exista fond locativ in orașul respectiv unde se afla și unitatea cei de la resurse ( conform legii) nu ne lasă sa achiziționăm o locuința in afara localitatii(orașului) unde este unitatea. In oraș un apartament poate ajunge 100000 de euro un apartament cu 2 camere, iar la un metru de oraș, in afara acestuia un apartament ajunge sa coste cu 30 40 % mai ieftin. Acum va întreb pe Dvs., de ce sa plătim 100000 de euro si nu 60000 de euro? Pentru un metru distanță? Trebuie schimbată sintagma de fond locativ. Sunt multe orașe care s-au extins, iar noi nu avem voie sa ne luam apartamente/ case mai ieftine la câțiva metri de oras întrucât exista spațiu locativ in oras, iar preturile, cum am reiterat si mai sus, cresc cu 30 40 % mai mari ca in oras( la un metru distanță) . Trebuie eliminat sintagma “ spațiu locativ” si introdus, cum este si la poliție acum : limita a 70 km de unitate. Asta este ce dorim! Care este explicație logica? De ce nu s-ar putea modifica? Sunt aceeași bani alocați ? Pot beneficia aceeași oameni. Nu văd nicio modificare im impactul bugetar. Așteptăm răspunsul Dvs.! Mulțumim!

    1. Te intreb, fara nicio insinuare ci doar pentru a stabili un principiu…Daca in loc de acel metru la care ai putea achizitiona cu 40% mai ieftin l-ai transforma in 30 km, ai solicita si decontarea cheltuielilor de transport de la si catre locul de munca daca unitatea penitenciara nu iti poate asigura transport?

      1. Asta e o alta “scăpare”. Cred ca nu este normal și moral sa se deconteze ambele drepturi, deși legea nu face aceasta condiționare. Ideal ar fi sa de poată achiziționa locuința intr-un perimetru mai larg, însă acordarea chiriei/ratei sa ducă la imposibilitatea acordării decontului de transport.

        1. Multumesc pentru interactiune cerebrala pe subiect. In spatele unor demersuri de aliniere a unor dreptuiri sau de nastere a altora sunt si alte calcule in subsidiar. Scuza-mi expresia insa spunem ca sunt prosti…dar nu atat de prosti pe cat ii credem

  6. Buna ziua! Aveam de primit la inceputul lunii Octombrie a- 4 -a tranșă din despagubiri castigate in instanta dar conducerea Penitenciarului a afirmat ca nu au fonduri si ca asteapta rectificare bugetara. Sa inteleg ca plata celei de-a 4 -a transe va fi platita doar anul viitor sau exista sansa de a ni se plati din fondul re rezerva? Va multumesc!

    1. Esalonarea platilor trebuie respectata conform legii. In caz contrar, exista posibilitatea inaintarii de plangere (chiar penala) impotriva celor care nu aleg sa respecte legea.

  7. Domnule Președinte, daca aleg 6 luni gen octombrie,noiembrie,decembrie,ianuarie,febroarie,martie se actualizează? Ma aflu in aceasta situatie

  8. Perspective legate de salarizare exista? Discutii pe tema asta mai exista? Nu avem niciun orizont legat de sporuri sau noua lege a salarizarii. Asteptam pasivi, iar in decembrie vor veni cu ordonanta trenulet si vom fi, iarasi, pusi in fata unui fapt implinit. Mi se pare penibil sa puneti ca titlu, printre altele, “ salarizare, iar esenta discutiilor sa fie legate de faptul ca se vor achita si salariile in decembrie.

    1. Penibil este intreg contextul politic si mai mult decat penibil, este impredictibil.
      Legea salarizarii este si aceasta un puncy din pnrr. Tot ce avem sunt niste variante pe surse neasumate inca oficial.
      Vor exista demersuri sindicale pe tema la momentul cand se va lansa oficial o forma

  9. Nu, dl. Tudorache, in niciun caz. Pentru cei care doresc sa facă acest lucru ( decontare transport) se poate veni cu o propunere prin care poți opta, ori transport, ori decontare/chirie. Nu vrem nimic mai mult, pentru suntem foarte mulți in țara ce doresc acest lucru, sa se reglementeze prostia asta cu “fond locativ”. Și așa apartamentele/casele au niște prețuri foarte mari. Dacă se poate la poliție, eu am încredere in sindicat și cred ca se va putea și la noi.

  10. Salariul când îl vom primi integral? Se mai protestează pentru aceasta inechitate sau ne-am resemnat? Acum sunt semnale ca nici hotărârile judecătorești nu se mai plătesc. Daca și sindicatele aleg sa pună batista pe țambal atunci ne-am pierdut orice speranța ca cineva mai are putere sa le facă opoziție.

  11. Domnul meu dumneavoastra trebuie sa aparati interesele politistilor de penitenciare, dar la modul cum ati pus problema promovati cu totul altceva. Cele 2 drepturi nu au treaba unu cu altul si nu se conditioneaza unul pe altul. Atat va legati de fondul locativ ca o scuza de ani de zile in care nu s-a miscat un deget in acest sens. Cautati pe portalul instantelor si veti gasi cauze suspendate la Curtea de Apel Cluj care asteapta motivare deciziei 59 a ICCJ, suspendari care au venit la initiativa instantelor. Vor aplica mai mult ca sigur prin similitudine si la noi aceasta decizie. Faceti demersuri sa se schimbe ordinul 482 nu legea, aceasta a fost facuta perfect numai ca ministerul cu concursul si neimplicarea dumneavoastra a interpretat-o impotriva intereselor noastre.

  12. Pare ca lumea vrea sa lucreze la unitatea X unde isi deconteaza chiria si sa i se deconteze si rata la o alta locuinta.

  13. Off topic -Pentru cei care lucreaza in ture si doneaza sange , beneficiaza de 12 ore invoire platita sau de 8 ore? Pot dona si in intervalul de 48 ore libere si sa fie pontati invoire platita?

    1. Se pontează zi liberă plătită cu numărul de ore aferente tipului de program in care lucrezi respectiv 12 ore. De ziua liberă plătită beneficiezi in ziua dinarii

  14. Bună seara domnule președinte Teoroc. Ce părerea aveți despre asra:

    De la 1 ianuarie 2024, se introduce actualizarea bazei de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat ” cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii dreptului la pensie.” ( art. 28 alin 2) ȘI NU CUM E PANA ACUM ACUTALIZAT LA DATA DESCHIDERII DREPTULUI LA PENSIE.

    (1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul, actualizate cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie.
    După data de 1 ianuarie 2024,vom pierde la PENSIE PRIN NEACTUALIZAREA BAZEI DE CALCUL ASA CUM ESTE ÎN PREZENT. E ADEVĂRAT CE ZIC?
    ADICĂ DE EXEMPLU CEI CARE ÎȘI ALEG 12 LUNI LA. PENSIE DIN 2022,ÎNCEPÂND CU 1 IANUARIE, NU MAI PRIMESC MAJORĂRILE ACORDATE DUPĂ ACEASTA DATĂ.
    Așteptăm un răspuns de 2 săptămâni la această speță.

  15. Buna ziua.conform știrilor prezentare de alte sindicat, se vehiculeaza tăierea funcțiilor de conducere – șef birou, cum că exceptați ar fi doar cei de la Mapn, deoarece doar lor nu li s ar aplica Codul Fiscal. Am tot văzut că ați răspuns anterior, cum că am fi și noi exceptați de la tăierea funcțiilor asimilitate celor de șef birou, dar voiam să vă întreb dacă a intervenit vreo modificare între timp? Va multumesc

      1. Nu suntem exceptati, doar militarii in acceptiunea legii privind statutul cadrelor militare(mapn, pompierii si jandarmii mai, sri sie si sts) politistii si politistii de penitenciare/frointiera nu sunt cadre militare. Ce surpriza me asteapta…

  16. In unitati a fost transmisa informatia ca nu se mai platesc voucherele de vacanta din cauza lipsei cadrului legislativ pentru lunile noiembrie si decembrie.
    Se mai poate face ceva sau o includem si pe asta la teapa guvernamentala?
    Reactia noastra aproape ca nu mai afecteza pe nimeni.

      1. In ce fel se actioneaza. Informari similare exista si la MApN si MAI, la nivelul lor fiind trasnsmise colicitari de clarificari la MF. Concret, toti ceilalti bugetari care au voucherele pe card, beneficiaza in continuare de ele, pana la finalul anului.

        1. Intr-adevar doar structura de aparare este faectata, acolo unde se fac decontari. De-a lungul timpului acest aspect a avut doua taisuri. Pe de o parte a existat posibilitatea de a beneficia de cei 1450 lei neimpozitati, pe de alta parte existand acest proces de decontare ca procedura mai greoaie. Daca exista interes pe subiect, am putea lua in calcul alinierea la carduri sau vouchere de vacanta impozitate.

  17. Domnule președinte Teoroc. Va rog frumos, poate aveți timp sa răspundeți(cu un răspuns avizat) la întrebarea cu actualizarea bazei de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat ” cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii dreptului la pensie.” ( art. 28 alin 2). Care este impactul asupra pensiei pentru toți care se vor pensiona din 2024? Vor creste sau vor scade pensiile după noua formulă de calcul.

  18. Dl presedinte, va adresez rugamintea de a ne comunica si noua cand incepe concursul pentru posturile TCO informatica.

  19. Sa trăiți!
    Am avut concediu pentru voucher de pe 31 octombtrie pana pe 4 noiembrie, colegii zic ca nu se mai decontează…… E oficial asa ceva ?
    Nu se mai decontează anul asta sau se decontează după 1 ianuarie 2024 ?

    1. Perioada 30 oct – 31 dec nu mai are acoperire legală pentru decont. De la 1 Ianuarie 2024 vor fi valabile reglementarile pentru 2024 legat de cuantum decont și brut maxim

      1. Bună ziua!
        Care este actul normativ care interzice decontarea serviciilor turistice (vouchere de vacanța) și data intrarii în vigoare?
        Eu am fost în perioada 30.10-1.11.2023 și nu am avut cunoștință de asemenea informație anterior datei de 1.11.

        1. Art. 25 din L296/2023 – La articolul IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2021 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1201 din 17 decembrie 2021, aprobată cu modificări prin Legea nr. 130/2023, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
          (3) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde lunare nete/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.

          1. Bună seara!
            Din articolul de mai sus, nu este specificat sau măcar deductibil că decontul nu ar fi posibil, din contra, specifica “se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salaria”.

  20. De la 1ianuarie 2024 la calculul vechimii pentru pensie se mai ia în calcul stagiul militar și școala militară că și cotizație la vechime in munca .se pare că la civili nu se mai ia în calcul stagiul militar obligatoriu și facultatea la zi că și vechime in munca.sau poate greșesc eu?.

  21. Buuun, suntem exceptati ! Ne puteti spune si noua in baza a ce suntem exceptati, macar acum in al 12-lea ceas pentru ca in afara de raspunsuri seci nu am vazut pe aici si doar ca o tineti intr-una ca suntem exceptati. Spuneti-ne si noua pe ce va bazati cand spuneti asta, dati-ne un articol ceva unde scrie asa ceva sau ce anume interpretati dvs. Sper ca nu spuneti asta in baza unor promisiuni ale unor politicieni, gen ministrul justitiei sau ceva de genu’. Ei sunt doar niste politicieni, nu ??

  22. Pe lupta noastră, a celor mulți, ați salvat doar scaunele șefilor. Restul, prostimea, poate sa aștepte mult și bine câștigarea unui drept. Grozava lupta sindicala.

  23. Ce se mai stie de vouchere? E discriminare pura. Unii efectiv nu ne-am putut lua liber pt ca am slujit statul asta care ne arde mereu. Incredibil!

  24. Pentru haosul creat de noua aplicație co e da explicații? Este inadmisibila aceasta bătaie de joc. Vulnerabilizeaza lucrătorii, ingreuneaza activitatea sau o face chiar imposibila, determina o stare de spirit negativa în rândul deținuților, exista un risc de blocare a activității. Interesează pe cineva?

      1. Probabil ca lucrați foarte puțin cu noua aplicație, dacă puneți problema asa…e un mare haos…doar la evidenta și vizita câte aiureli și disfuncționalități sunt…

  25. Domnule Teoroc, vă rog să-mi dați o informație simplă: câtă vechime într-o funcție de conducere are noul director de la CE Buziaș și cum a fost posibilă o așa numire încălcând toate prevederile legale? Domnița a avut doar funcție de execuție, fiind pusă direct în funcția de director de unitate, încălcând toate prevederile legale.

    1. SNPP nu isi asuma pozitii ferme fata de aceste aspecte. Numirile sunt sau pot fi subiective in aceeasi masura cum pot fi obiective. Pentru noi esential este ce se intampla cu interesul profesional, social si personal al membrului de sindicat. Restul este treaba de administratie. Acolo unde astfel de numiri creeaza derapaje grave vis-a-vis de respectarea drepturilor salariatilor intervenim pentru ameliorare daca este cazul.

  26. Dle Teoroc,
    Se poate va rugam frumos sa ne ajutati si pe noi cu o data estimativă (indiferent cat de nesigura este) pt inceperea concursului de TCO – organizarea muncii?
    Va multumim!

  27. In data de 03.11 potrivit unui comunicat al ministerului de finanțe nu suntem exceptati de la eliminarea funcțiilor de șef birou? Doar militarii vor fi exceptati.parca și noi susțineați cu foarte mare încredere că vom fi exceptati …

    1. Si sustinem in continuare ca vom fi exceptati indiferent de punctul de vedere al MF transmis unor terti. Avem statut special si legea reglementeaza exceptarea in aceasta situatie.

      1. Eu tot nu văd unde e excepția. Una e ce opinați, cum că am fi exceptați și altul e textul de lege, clar, care spune ca desființează funcțiile de șef birou și echivalente. Citiți cu atenție tot, nu doar printre rânduri.
        Ce vă mai place să interpretați legea cum vreți, nu în sensul în care a scris legiuitorul…..

        1. Pare sa iti para cam rau ca nu se vor desfiinta astfel de functii 🙂
          Daca am putut interpreta sa fie bine pentru oameni si s-a concluzionat in sensul asta, e vreo problema? In fapt, tu stii ce a vrut sa spuna legiuitorul? Bazezi intotdeauna pe capacitatea de a legira acest legiuitor explicit si predictibil? Istoria recenta ne arata ca legiuitorul asta legifereaza mult dupa cu cum il taie capul, fara a lua in considerare chiar toate aspectele.

  28. Bună ziua!
    Care este actul normativ care interzice decontarea serviciilor turistice (voucher de vacanța) și data intrarii în vigoare?

    1. Legea 296/2023
      art.25
      La articolul IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2021 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1201 din 17 decembrie 2021, aprobată cu modificări prin Legea nr. 130/2023, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
      (3) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde lunare nete/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.

  29. Buna seara, deci daca emitem factura in perioada 30 octombrie-01.ianuarie nici la anu nu se deconteaza dupa deblocare?

    1. Dreptul se reia incepand cu 1 ianuarie 2024 in conditiile art. 25 din L296/2023 La articolul IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2021 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1201 din 17 decembrie 2021, aprobată cu modificări prin Legea nr. 130/2023, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
      (3) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde lunare nete/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.

      1. Și o lăsăm așa? Nu ne implicăm puțin în reglarea acestei, aparent, greșeli? Suntem mulți care pierdem bani.

        1. Exprim striuct o opinie personala in zona asta: existam ca sindicat si ne facem treaba, mai vizibil decat oricare alt sindicat din tara (poti verifica fluxul de stiri legat de proteste si actiuni). Insa sunt momente cand un sindicat, indiferent de cat de puternic ar fi, nu se poate opune unor decizii politice asumate prin raspundere in Parlament. Acolo unde liniile sunt trasate la o maniera obtuza a politicienilor, in cazul asta nu ne ramane decat sanctionarea la vot. Pe de alta parte, acolo unde s-a simtit ca se poate interveni, SNPP si-a asumat intotdeauna rolul de a tampona erori. Exista insa si asa zise riscuri de fi asumate reglementari ca cea de care vorbim.

    1. De principiu ar fi pe finalul lunii noiembrie, incepand cu data de 20 insa nimic nu poate fi stabilit concret cat timp exista probleme pe zona cooptarii specialistilor ca membri ai Comisiei de concurs. Desi aparent pare simplu, exista un real deficit pe zona asta. Multi competenti sa fie membri in cadrul comisiilor sunt la randul lor cooptati si la nivel local in alte comisii de concurs si trebuie gasita o solutie impreuna cu ANP pentru identificarea unor ferestre.
      Acest aspect este valabil pentru toate concursurile TCO la toate centrele de concurs, nefiind posibila asumarea unui calendar concret!

        1. Dupa cum am afirmatsi in alt comentariu. Greu de anticipat avand in vedere ca centrele de concurs isi seteaza singure calenddarul si asta in functie de disponibilitatea specialistilor folositi ca membri in comisiile de concurs.

              1. Si cand putem afla si noi decizia ANP, va dati seama ca este de mare interes pt noi informatia sa stim cum sa ne planificam concediul si sa ne luam libere

  30. Răspunsul primit de la Ministerul de Finanțe (inițiatorul legii) e elocvent. Nu știu de ce ne tot învârtim ca și câinele după coadă. Se desființează funcțiile de șef birou, ANP e obligat, (ca de altfel toate instituțiile prevăzute la art. XVIII din Legea 296/2023) să treacă la măsuri de reorganizare, în intervalul 01.11.2023 – 31.12.2023. Ați citit legea? Ce mai tot interpretați?

    1. N-am citit legea…raspund si eu ce aud printre garduri 🙂 .
      Iti respect opinia insa respecta si tu opiniile altora.
      Intr-un final posibil chiar sa ai dreptate insa adapteaza-te ca e posibil sa fie si altfel fata de cum spui tu.

      1. Nu ziceați ca nu exista nici un fel de risc de desființare a funcțiilor de șef birou in sistem?!

          1. Nu inteleg de ce afirmati ca la ANP nu se aplica fara sa argumentati unde si cum scrie. Sa va explic:
            1. In HG nr. 756/2016, art. 1, alin. 4, scrie: “Personalul din sistemul administrației penitenciare este constituit din funcționari publici cu statut special, funcționari publici și din personal contractual”.
            2. In Legea 296/2023, art. XIX, alin. 2, scrie: „Entitățile publice indiferent de denumirea acestora și forma de organizare care au personal contractual încadrat potrivit legii nu pot deține funcția de șef birou începând cu data de 1 noiembrie 2023”. Nu scrie „care au doar personal contractual”, scrie „care au personal contractual” si ANP are personal contractul incadrat conform legii.
            Consider ca daca cineva din MJ/ANP scrie si semneaza un document in care specifica ca in ANP nu se desfiinteaza functia de sef birou atunci comite un abuz si poate fi chemat in instanta. Personal, sfatuiesc pe toti sefii de birou care indeplinesc conditiile de vechime prevazute la art. 18, alin.1, lit. a din Legea 223/2015 si care vor sa iasa la pensie, sa depuna cat mai repede un raport de pensionare conform art. 133, alin. 1, lit. i din Legea 145/2019, coroborat cu art. 18, alin. 1, lit. a din legea 223/2015.

            1. nu se aplica codul admtiv in sistemul de aparare pentru ca functiile din sistem sunt aprobate prin HG clasificat (nomenclatorul de functii) cu anexe pt fiecare institutie / daca insistati ca se aplica, luati deciziile pe care le considerati / functiile de sef birou au fost mentinute in statele de functii / nu avem modificari, nu avem reorganizare

              1. Art. 66 si 366 din Codul Administrativ mentioneaza “functionari publici cu statul special” si politistii, indiferent de unde sunt si din ce sistem de aparare/dezaparare fac parte, sunt functionari publici cu statul special. Deci, direct sau indirect, este incorecta afirmatia “codul administrativ nu se aplica la noi”. O alta intrebare ar fi: daca in Legea 296/2023, la art. XVIII si XIX, ar fi scris despre indexarea salariilor cu 100% ale functiilor de sef birou si nu despre desfiintarea lot, tot ca nu se aplica ati fi scris?

            2. Nici asta nu poți face. În Legea 223/2015, scrie că te poți pensiona ca urmare a încetării raporturilor de muncă și doar în urma REORGANIZĂRII!!!

              1. Sau “alte nevoi…” si cred ca sefii de birou se incadreaza aici. Avand in vedere ca nu mai este un precedent si ca ministerele sunt “nevoite” sa refaca statele de functii fara sef birou, consider ca se poate invoca acest articol pentru pensionarea anticipata partiala.

  31. Buna ziua, nu m-ati lamurit, va intrebasem daca se pierde acest drept pentru decont turistic pentru anul asta, sau mi se va plati retroactiv anul urmator de la 01.01.2024?

  32. Ce vina am eu …ca nu am avut un concediu mai lung anul acesta, de nu mi se mai deconteaza serviciile turistice acum? Financiarul, cica…. se face un demers in sensul acesta, credeti ca mai avem vreo sansa?

      1. Dle președinte, eu nu am putut beneficia de concediu de odihna în acest an decât la sf lunii octombrie,zile provenite din concediul restant pe 2022.Nu e vina mea ca i lipsa de personal, nu s a putut ,si am înțeles. Dar ce nu inteleg e fenomenul politic prin care dreptul meu de a deconta servicii turistice s a blocat!Raman (editat) si cu banii luati!
        După 22 de ani in sistem asta merit?
        Factura mea a fost emisă pe 31.10.2023.Chiar nu sunt sanse sa pot deconta?

        1. la acest moment interpretarea duce catre suspendare drept pana in ianuarie / la MAI se asteapta un raspuns MF pe tema / situatia este discriminatorie si evident ca deranjanta pentru toti cei in cauza

  33. Bună ziua! Este adevărat că persoanele care se pensionează după 1 ian 2024 nu beneficiază de majorarea de 13,8% ?
    Am inteles că dacă depun raport de pensionare până in 31 dec2023 aș beneficia de aceea creștere…deoarece se presupune că ar fi o pensie in plată.

  34. Sa traiti cu respect,

    De la 1 ianuarie expira interdictia blocarii concursurilor de TCO pt educator?
    Sa intelegem ca, daca nu va exista o alta ordonanta de blocare ne putem astepta la inceputul anului si la reluarea acestui concurs?
    Ar fi de mare interes aceasta informatie.

    Cu respect

    1. Perspectiva se va crea doar din considerente bugetare, alocari pentru ocuparea acestor posturi vacante. Momentan nu avem nici macar o rectificare la sfarsit de 2023. Urmarim evolutia si incercam sa deslusim intentiile politice.

    1. politistii au prevedere distincta / noi avem instatut o conditie limitativa – fondul locativ / vom incerca sa scapam de ea la prima modificare de statut / am mai explicat aspectul / se poate si la noi in afara localitatii dar cu conditia inexistentei de fond locativ / politistii s au inspirat de la noi in parte, in modificarile de statut pentru ei, dar au evitat conditia asta care restrictioneaza

      1. Cititi va rog tot materialul. Dupa interpretarea lor legea noastra nu are o asa restrictie si in analiza lor nu au tinut cont de fondul locativ.

      2. Am înțeles ca ar fi ceva discuții la ANP, este adevărat? Nu este corect pentru ca unele orașe s-au extins, iar prețurile diferă foarte mult. Trebuie scoasă sintagma “ Fond locativ” .

  35. ICCJ scoate in evidenta ca legea 145 nu limiteaza acest lucru. Ei pun in discutie to art 111 care e similar cu cel de la politie. Au ajuns la concluzia ca in ambele situatii locuinta poate fii in afara localitatii in care ne desfasuram activitatea. Hai sa ne gandim, primele aliniate ale art. 111 ne permite(conform interpretarii) dar intervine alin cu fondul locativ care prevede ca doar daca acesta e necorespunzator putem beneficia de drept pana la 70 de km. Credeti ca in tot ansamblu fondul locativ isi mai are rostul sa fie interpretat?

  36. Premierul anunță și că începe construcția bugetului pentru anul viitor, „urmând ca în următoarele zile să ne întâlnim cu miniștrii Educației și Sănătății pentru a clarifica problemele ce țin de salarizările aferente celor două domenii”.

    Incredibil!!!! Sistemul de aparare unde este? Doar Educatia si Sanatatea exista in tara asta??
    Inechitatile din sistemul de aparare cand vor fi indreptate? Sporuri actualizate, norma de hrana, etc..

    1. Ce masuri vom lua dle presedinte? Nu e de ajuns ca in aceat moment toti se fac ca ploua de majorarea promisa si DATTORATA la rectificarea care nu a mai fost??
      Iar asteptam cuminți sa fim executați?

  37. Referitor la pensii, nu ar trebui sa fim afectați de noua impozitare. Și acum se impozitează ( impozitarea fiind la venitul brut) iar diferenta dintre pensia neta care trebuia sa o primim ( conform calculelor specifice ) și pensia neta pe care o primim( conform plafonarii la media celor 6 salarii) este destul de mare incat sa acopere și noua impozitare. Sper sa am dreptate

  38. Huhurezul a postat un tabel de calcul al pensiilor de până la OUG. 59/2017. Dacă observați, bruturile sunt foarte mici.
    Cu alte cuvinte, vor fi afectate prin impozitare doar acele pensii, nu și cele recente.

  39. Pentru cei care se pensionează după 1ianuarie 2024 modul de calcul al pensiei ar fi media soldelor/salarilor nete actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii dreptului la pensie.Imii spuneți va rog ce înseamnă asta.

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.