Urmare a multiplelor interpretari de la aparitia OMJ 482/C/2020, ANP a emis ieri un set de instructiuni privind aplicabilitatea acestuia. SNPP a insistat pentru flexibilizarea problematicii suprafatei locuintei aflata deja sub contract de inchiere, ANP acceptand ca noile contracte de inchiriere sa se raporteze la limitele minime conform L114/1996. Click pe imagine pentru instructiuni complete:.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Instructiuni ANP – decontare chirii si rate locuinte

39 Responses

 1. Dacă am cumpărat în aprilie 2019 pot face cerere de decont Rata? Sau trebuie sa ma duc în instanta,ori sindicatul sa facă o acțiune în instanta pentru cei ce au cumpărat înainte? Ce credeți este posibil sa se câștige acest drept în instanta? Sincer… O zi buna

  1. Se opteaza pentru plata rata doar pentru ce s-a achizitionat dupa 02 august 2019,
   Actiunile individuale in instanta nu sunt recomandate.
   Predictibilitatea unor actiuni pe linie sindicala in sensul armonizarii acestui drept (eventual activarea celui din statut privind ajutorul o singura data in carierea la constructie sau cumparare) doar dupa ce se va instala un Guvern stabil. Repet, pentru avea predictibilitate.

   1. Intelegem ca nu ne recomandati actiuni sindicale individuale. Dar, D-le Tudorache si dupa ce se va instala un nou guvern ne promiteti d-voaatra ca o sa va luptati in a beneficia de art. 109 privitor la sprijinul pentru a achizitiona sau construi o casa? Va spun asta pt. ca sa nu mai existe discriminare intre angajati care nu pot beneficia de art.111?

    1. Actiunile sindicale sunt recomandate, nu cele individuale.
     Evident ca asa cum ne-am luptat ca acest drept sa ramana in statut, la fel o vom face si pentru aplicarea lui. Noul Ordin privind chiriile si posibilitatea transformarii acestora in rate deschide un nou drum si un argument in plus.

 2. Ce inseamna fraza scrisa de dvs??
  Parca se renuntase la suprafata si se facea referire doar la dependinte .
  Nu a ramas asa??

  ANP acceptand ca noile contracte de inchiriere sa se raporteze la limitele minime conform L114/1996 ??

  Punctul 6 nu zice de cerinte minime ci doar se existenta lor…

  Cum e pana la urma?

 3. Putin ambiguu comentariul.
  Mai reprezinta suprafata un criteriu??
  Sau a ramas ca la punctul nr 6 in care zice ca locuinta sa aiba doar dependintele necesare fara a se face referire la metri,suprafata totala??
  Asteptam raspunsul dvs!

   1. Adica contractele noi sau cele aflate in derulare la prelungire trebuie sa indeplineasca cerintele legii locuintelor??
    80% din locuinte nu indeplinesc cerintele minime.
    Noi intelesesem de la ANP ,cum de altfel este si in adresa cu instructiuni ca s a renuntat la suprafata si se au in vedere doar daca are dependintele minime,va rog verificati aspectul asta.
    D-Le Teoroc,nu au fost discutate cele mentionate de mine mai sus?
    Asteptam raspunsul dvs!
    Semnat: cei ce beneficiaza pe buna si care nu isi permit apartamente cu suprafete mari si care nu pot face obiectul legii locuintelor.

   1. Asta spun si eu,scrie negru pe alb asta.
    Nu inteleg de ce spune Dl Tudorache altceva,stiti mai multe decat stim noi ??
    D-le Teoroc ,se poate o parere??

    1. Nu stiu mai mult decat ce prevede actele normative in vigoare. Iar interpretarea este personala. Pe scurt, punctul 6 din instructiuni defineste locuinta corespunzatoare nevoilor locative.

     La acest punct regasim cuvant cu cuvant art. 2 lit. a din L114/1996:
     Art. 2. Termenii utilizați în cuprinsul prezentei legi au următorul înțeles:
     a) Locuință – Construcție alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care atisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.

     Pana aici, e clar? Avem deci, o definire a locuintei.

     De la definitia locuintei, trecem la cum se intelege notiunea de locuinta prin respectarea criteriilor tehnice prevazute de L114/1996, si anume:
     ANEXA Nr. 1 Referințe (1), Jurisprudență, Reviste (3), Proceduri (1)
     EXIGENȚE MINIMALEpentru locuințe
     A. Cerințe minimale:
     – acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
     – spațiu pentru odihnă;
     – spațiu pentru prepararea hranei;
     – grup sanitar;
     – acces la energia electrică și apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere.

     B. Suprafețe minimale – de studiat tabelul la aceasta sectiune

 4. In instructiuni nu se face referire doar la cele aflate in plata ,ci la toate,pana la urma conteaza suprafata sau nu?
  Se mai ia in calcul in vreun fel??

 5. Scuze de intervenție. Acum se specifica clar și în instrucțiuni. S-a făcut referire în omj și în instrucțiuni. Cititi clar definiția locuintei din Legea locuinței și o sa vedeți ca nu face trimitere la mp. În instrucțiuni nu mai specifica nimic și mai mult decât atât face referire și ce inseamna locuință corespunzătoare. Ce e în titlu la acest articol e cam eronat. Va mulțumesc.

  1. Perfect de acord,ar fi in regula sa fie verificata informatia si modificata,daca si acum cand scrie clar ce trebuie e loc de interpretari…..

   1. Multumesc de raspuns, desi este un pic cam laconic, se putea dezvolta altfel mai ales ca urma si intrebarea , legata de fraza din statut privind ajutorul o singura data in cariera la constructie sau cumparare…Drept care mie imi este refuzat se pare

    1. Am fost laconic pentru ca am raspuns deja la chestiunea asta la un comentariu: Predictibilitatea unor actiuni pe linie sindicala in sensul armonizarii acestui drept (eventual activarea celui din statut privind ajutorul o singura data in carierea la constructie sau cumparare) doar dupa ce se va instala un Guvern stabil. Repet, pentru avea predictibilitate.

 6. Dupa aceste tructiuni consider ca e si mai confuza situatia. „Fond locativ”= o absurditate.
  Trebuia sa se zica clar daca se aproba sau nu in localitati limitrofe si la ce distante.

   1. Am întrebat azi la resurse și au zis ca încă nu se știe dacă cei care lucram la jilava putem opta pentru plata ratei pentru a ne achiziționa locuințe în București, am vrea sa știm și noi clar dacă se poate sau nu. Va multumesc

     1. Aveti grija ca la Jilava sunt probleme mari,momentan cel putin in defavoarea noastra clar,smecherii vor avea mereu,tot noi cei corecti si fara sustinere suntem de sacrificiu??
      D-le Teoroc,luati masuri si informati-va ce este la Jilava,aveti toate informatiile la noi in unitate,stiti foarte bine,probleme mari cu FONDUL LOCATIV,verificari la agentii si primarii,stim toti cum se fac.
      Asteptam si un raspuns personal de la dvs daca se poate!!!

   2. Sunteti sigur? Sunt directori de penitenciare care au zis ca ei considera ca in localitatea in care se afla penitenciarul exista fond locativ si nu aproba in localitati limitrofe.

 7. Speță : contract de chirie semnat acum doi ani, primesc decont chirie. Pana pe 16 martie trebuie sa duc anexa la contract și declarație consoarta făcută la notar.
  Dar… La 01 aprilie schimb locația de închiriere și am deja un nou contract semnat. Prin urmare, trebuie alta declarație la notar.
  Întreb la cadre de ce eu cu contract de doi ani trebuie sa duc anexa și declarație. Asa cere anp ul.
  Și dacă nu duc? Nu mai primești decontarea chiriei pe perioada 16-31 martie.
  E corect? Legal? Sau….

 8. Pentru ANDREI cum citesti tu de zici ca legea locuintei nu face trimitere la suprafata? Voi cititi doar ce vreti si ce va place.

 9. Este important de lămurit criteriul suprafeței, ca daca la o chirie pierzi o lună, dacă cumperi ceva ce nu se încadrează în suprafețele minimale ale anexei 1, ce faci?
  Divortezi, sa respecți criteriile – persoana si m2, sau rămâi cu rata. Cate din locuințe respectă criteriile? Mai faci un copil. Iti taie dreptul ca nu te mai incadrezi? Daca faci exceptii la cele in derulare fa si la cumparare. Sunt întrebări firești pe care vi le adresăm cu rugămintea de a le lamuri.

 10. Buna ziua, este normal ca in orasele mari sa nu se aprobe decontarea ratelor in localitati limitrofe, pe motivul ca fondul locativ este existent? (exprimarea a fost ca ,,sunt pline site-urile cu anunturi imobiliare”). Decizia se afla la directorii de penitenciare sau este o decizie de ANP? rog SINDICATUL sa lamureasca problema existenta.

 11. Am achizitionat in decembrie 2019 un imobil intr-o comuna aflata la 5 metri de localitatea in care se afla penitenciarul si din pacate mi s-a comunicat de la resurse ca directorul a zis ca nu fac obiectul pentru decontarea ratelor decat persoanele care au cumparat sau vor cumpara in localitatea in care se afla penitenciarul.

  1. pe criteriul fondului locativ probabil / dar aici inca normele sunt neclare / fondul locativ pentru inchiriat e diferit de fondul locativ pentru cumparat locuinte / si unitatea trebuie sa demonstreze ca la data achitiei (ulterioara intrarii in ivg a L145) exista fond locativ corespunzator legislatiei in localitatea unde e unitatea / solicita un punct de vedere scris / lucrurile nu s au stabilizat inca in acest plan / dar a venti coronavirusul peste toate – acum sunt prioritare masurile / nu se mai pot face verificari la locatii / lucrurile se vor complica destul de tare in perioada urmatoare / multe lucruri ingheata cum sunt si speram ca totul sa treaca cat de repede

   1. Domnule presedinte,
    Poate ne oferiti si un raspuns la comentariile de mai sus,mai ales cu privire la cele discutate la Jilava,probleme legate de criteriul suprafetei si fondul locativ,asteptam o parere a dvs personala.
    Multumim.

     1. nimeni nu a mai stat de altceva decat de covid in ultimele doua saptamani / om ajunge sa rezolvam si cu spatiul / criteriul suprafetei este teoretic o conditie de respectat / vom vedea si instructiunile l;a care se gandeste anp / am recomandat o definire a acestui fond locativ pentru ca legislatia nu ajuta / dar totul a ramas in aer de cand a izbucnit pandemia

 12. Problema cu covidul va fi de durata. Definirea fondului locativ pentru decontarea ratelor s-ar dovedi un bun sprijin pentru cei care fac obiectul. Urmeaza vremuri grele iar asta ar fi o masura buna pentru ajutorarea angajatilor. Este nevoie de sindicat sa faca lumina in aceasta chestiune. Deja a trecut atata vreme si nu sa ajuns la o finalitate in aceasta chestiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *