Informare SNPP

Rezultatul întâlnirii lunare cu ANP

Am participat astăzi, pentru aproape 2 ore la întâlnirea lunară dintre reprezentanții ANP (astăzi prezent doar directorul general) și organizațiile sindicale din sistem (SNPP și încă o organizație prezență fizică, alta în online și una absentă).

Au fost abordate câteva subiecte pe care le prezint succinct spre informare:

 • Concursuri: DG a precizat că cele pentru care procedura continua sunt oarecum prioritizate, posturile de agent operativ (sursă externă) fiind în topul atenției.
 • Acordarea CO peste termenul consemnat de Codul Muncii de 18 luni: DG s-a exprimat că această situație poate constitui o excepție și nu identifică vreo problem legală deoarece dreptul la concediu nu se stinge. Suntem de acord însă considerăm că acordarea este importantă în termenul legal și sunt de evitat situațiile în care CO este impins spre sau peste 18 luni pentru a crea un cadru de acordare a recuperărilor.
 • Pensii militare: ANP așteaptă să fie consultată pentru a expune punctul de vedere. La acest moment se depun amendamente în Parlament. • Reprofilare Bacău: se transferă la Miercurea Ciuc o categorie de deținuți pentru a profila Bacău ca unitate cu regim închis. Spațiile se vor reabilita începând cu 01.07.2023 iar reparațiile vor dura 2 luni. Miercurea Ciuc va custodia tinerii.
 • La unele unități (Codlea și Poarta Albă) sunt încă anumite probleme legate de pontarea HIV. Pontaj mult sub nivelul celorlalte unități. DG se va informa cu privire la acest aspect.
 • Folosirea înregistrărilor video la comisia de disciplină: a fost sesizată directorului general o situație în care a fost sesizată comisia doar pe baza înregistrărilor. DG a precizat că dacă fapta/abaterea disciplinară este una gravă (de natura celor consemnate în Anexa la Decizie) în mod obligatoriu trebuie sesizată comisia. Înregistrările nu pot constitui motiv de sesizare sau probe în cazul unor abateri minore. A dat exemple pentru fiecare situație.
 • Au mai fost discuții punctuale pe situații din unități: Pelendava nu poate aviza decontarea serviciilor stomatologice pentru că nu are medic stomatolog – urmează o analiză pentru identificarea unei soluții;
 • Buziaș: probleme cu o persoană care ocupă postul de șef serviciu – se verifică situația.
 • Galați: șef de tură care a solicitat note de informare pentru a documenta o situație anterior sesizării comisiei de disciplină – nu sunt probleme dacă notele de informare au fost formulate voluntar ci nu sub presiune sau la solicitarea imperativă a șefului.

Informare Șerban OPRICĂ – Vicepreședinte SNPP

Distribuie

14 răspunsuri

 1. Bună ziua! Despre salariul de merit ce se știe, când se discuta în unități pt agenți .

 2. La urmatoarea intalnire cu ANP – DG am rugamintea sa expuneti urmatoarele:
  I. Trecere in rezeva
  Extras din petitie:
  “32 zile de concediu de odihna neefectuat care au fost compensate in bani, baza de calcul fiind, eronat, salariul de baza la nivelul decembrie 2009.
  Avand in vedere:
  Legea 53/2003
  Art. 146
  (3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
  Legea 153/2017
  Anexa VI
  Capitolul II Reglementări specifice personalului din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională
  Secţiunea 1 Soldele personalului militar și salariile polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare

  Articolul 87
  (2) Drepturile bănești stabilite a fi acordate polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, prin alte acte normative, în raport cu salariul de bază se vor calcula față de salariul de funcție aflat în plata
  si
  Decizia I.C.C.J. 51/11.11.2019.
  Va rog sa dispuneti rectificare si acordarea drepturilor banesti conform normelor legale, respectiv față de salariul de funcție aflat în plată!”

  Raspuns:
  Se enumera elementele componente ale salariului lunar, care includ compensatii, ceea ce este cu totul alta treaba decat s-a solicitat!
  Nu s-au combatut in niciun fel normele legale invocate! Nici nu au cu ce, dpmdv!

  Am cerut compensarea CO neefectuat conform legii 153, Anexa VI, art. 87 si a Deciziei ICCJ 51/2019 nu componenta salariului lunar!

  II. Trecere in rezerva
  Extras din petitie:
  “La data trecerii in rezerva aveam realizate un numar de 65 de ore suplimentare efectuate pana la data incetarii raporturilor de serviciu, ore care nu au putut si nici nu vor mai putea fi recuperate in 60 de zile calendaristice de la data efectuarii, conform prevederilor legale, si care sunt purtatoare de sporuri astfel:
  – 52 ore spor paza
  – 65 ore spor antena
  – 71 ore spor supraveghere.

  Avand in vedere normele legale, respectiv:
  Legea 153/2017
  Anexa VI
  Capitolul II Reglementări specifice personalului din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională
  Secţiunea 1 Soldele personalului militar și salariile polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.
  Articolul 1
  (1)Personalul încadrat în instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională este salarizat în raport cu statutul, activitățile și organizarea stabilite prin lege, cu îndeplinirea cu credință a obligațiilor ce îi revin, potrivit jurământului depus, cu responsabilitățile, atribuțiile, rolul, complexitatea și importanța socială a funcției exercitate, cu gradul de efort și risc, cu pregătirea și competența profesională, precum și cu interdicțiile și restrângerea exercițiului unor drepturi prevăzute pentru personalul din aceste instituții de legislația în vigoare.
  (*Nota: acestea fiind exact conditiile in care am lucrat efectiv, fiindu-mi cuantificate sporurile.)

  (2)Personalul instituțiilor publice prevăzute la alin. (1) beneficiază de solde, salarii, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și alte drepturi salariale.
  Articolul 4
  (1)Polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare au dreptul la salariu lunar.
  (2)Salariul lunar se compune din salariul de funcție, salariul gradului profesional deținut, gradații și, după caz, salariul de comandă, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale.

  Asa cum am precizat si mai sus, mentionez ca datorita incetarii raporturilor de serviciu, orele suplimentare nu vor putea fi recuperate prin acordare de compensare timp liber (Cs) – care ar fi purtator de sporuri, ci vor fi platite ca atare, ca ore suplimentare care nu au fost recuperate in 60 de zile, prin acest procedeu fiind practic platite doar orele efectuate suplimentar peste timpul normal de lucru, nu si sporurile pe care acestea le poarta. Astfel, desi reprezinta drepturi salariale componente ale salariului lunar, sporurile respective raman astfel nevalorificate, pierzandu-se efectiv.

  Referitor la cele de mai sus, va rog sa dispuneti:
  – plata sporurilor aferente orelor lucrate efectiv, conform legii, planificarii in serviciu, pontajelor;
  – intocmirea si trimiterea catre Casa Sectoriala de Pensii a M.A.I. a documentelor rectificative, sporurile mentionate fiind drepturi salariale luate in calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu, conform legii!”

  Raspuns pueril, avand in vedere ca am cerut plata sporurilor:
  “V-am platit orele suplimentare!”
  Alo, am cerut plata sporurilor, nu a orelor suplimentare (care intr-adevar au fost platite)! Eu cer mere, ei raspund despre pere!
  Marea problema este ca minunata aplicatie nu permite cuantificarea sporurilor, cum este in cazul orelor suplimentare, in cazul trecerii in rezerva! Sa faca de mana sau sa modifice ANP aplicatia!

  Urmeaza solicitare la DIP, daca nu se rezolva… instanta! Cu solicitare de daune morale.

  Trimit pe mail-ul SNPPP documentele.
  Spete ale Penitenciarului Galati.

 3. Mă scuzați pentru “Offtopic” dar tocmai am văzut ce a declarat ministrul muncii vis-a-vis de aducerea salariilor la nivelul anului 2022 (educație și alte domenii). Suntem iar dați la o parte (anexa VI) și nimeni nu ia nici o măsură!
  Facem și noi ceva?

 4. Sursa externa e în topul atenției!
  Felicitări !
  Sunt mândru de acest top!

   1. Era o perioada când zilnic se repeta 13500 de angajați pana la finalul anului
    Școlile de politie rămân cu sute de locuri neocupate în aceasta sesiune
    Nu se întreabă nimeni de ce ?
    Anul asta la Snpap poate se ocupa jumate din locuri
    Pentru ca nu mai recomanda nimeni sa faci o scoala de politie pentru a ajunge la 500 km de casa și sa nu mai poți pleca de acolo 4 5 ani
    O sa vina o perioada în care o sa intre în sistem oricine deja se intra cu 5 de mult …. în viitor o sa intre cu media de la bac cum e la armata asta e PERFORMANTA din pacate

 5. Dle președinte, v am rugat sa puneti pe tapet acea dispoziție a DG ANP,cu datul situației operative din ora, pe timpul nopții.Dumneavoastra vi se pare legala?normală?vi se pare normală situația în care ofițeri ANP ,pândesc pe la porțile penitenciarelor?
  Dumneavoastra ati fost mereu un factor vertical!Va rog sa reactionati!

 6. Informarea situatiei la post in intervale stsbilita in documentele specifice e absolut normala si necesara, precum si venitul la serviciu odihnit si apt pt executarea lui! Daca doriti somn noaptea va recomand schimbarea programului de munca si parasirea turelor!

  1. partiala (posturi unice) pana la deblocare prin memorandum posturi suspendate

 7. Rambo, tată, controalele se fac la intervale neregulate, si justificarea este simplă, dar mult prea complicat pt ‘apă-n cap’!
  Poate pentru pilosi si sifoane mutarea dintr un sector in altul nu se face decât printr o împingere a ușilor cu capul!Nu toata lumea se prostituează!!!
  După 23 de ani,acest lucru pentru mine înseamnă stress!Am numai sectie la activ băiețica, numai RMS!Ceea ce tu vezi la televizor,eu am trăit pe pielea mea:jigniri, amenințări, atac cadre,aruncat cu fecale,scuipat!Te invit cu mine pe secție, doar o oră, si mi vei da perfectă dreptate!
  Pana atunci ,ciocu mic!

 8. Pt Rambo: Cred ca ai vazut prea multe filme de prin biroul tau caldut. In viata ta nu ai facut vreo tura de noapte si ai luat vreo fonctie prin concurs cu legea si regulamentu. Altfel, raportarea e absolut normala si necesara. Insa nu prin modalitatea specificata in adresa ANP. Apropos, de cand o adresa bate un ordin al ministrului?! Astept cu nerabdare clipa cand alde Rambo si alti rumburaci ai sistemului, dupa ce au asteptat pe la gardul unitatii sa le cante pupaza la ora exacta, vor utiliza cine stie ce inregistrari neautorizate sa sesizeze comisia de disciplina. O comanda ANP mai penibila, greu de imaginat. Atunci cand sesizezi un caz negativ particular, iei masuri punctuale de remediere. Nu generalizezi prostia in sistem. De altfel, cred ca ar trebui antifonate imprejurarile cladirii din Calea Floreasca, sa nu se reverse durerea din bezna mintii lor pe alaturi. Vor ramane de poveste actualii decidenti din directia siguranta detinerii si directorul general cu aceasta dispozitie de raportare, un cucurigu-gagu care le va caracteriza intreaga lor, speram si scurta, perioada de comanda a ANP. In rest, succesuri, Rambo! Daca tu crezi ca in paza doar se doarme si singura modalitate de masurare a calitatii serviciului consta in behaitul la statie din ora in ora, te inseli. Se doarme la fel de bine daca vrei, si cu o scurta intrerupere de 10 secunde. Insa daca iti doresti cu adevarat sa stii ce inseamna grupa I de munca si valoarea banilor pe care ii primesti doar ca sa bei cafele linistit la serviciu, te invitam la noi pe sectii ori pe gard. Daca ti-e frica de intuneric, poti veni macar ziua. Si poti sa ii mai iei cu tine si pe merveilleușii care cred ca au revolutionat sistemul cu cotcodacitul ritmic si nu mai dorm noaptea decat cu statia sub perna, leganati de raportarile noastre, sa isi aduca aminte de unde au plecat si sa se umple de scarba noastra. Hai sictir voua, iar noua – numai bine!

 9. Dle președinte Teoroc,va rog insistent sa inaintati dlui DG,doleanțele noastre!Suntem abuzati cu această adresă, e penibilul suprem în acest sistem!E suficienta teroarea pe care o avem cu schimbarea calculului pensiei,mărirea vârstei de pensionare, lipsa acuta de personal!E cuțitul care se “freacă “în rana! Faceti print-screen comentariilor si trimiteți le factorilor de răspundere!
  E abuz, e ilegal, e caprarie!

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.