Soluții legale și impact

Protestele masive și greva declanșată în educație sunt în topul știrilor din această perioadă. Privind de la distanță, pentru mulți pare ceva simplu de făcut, dar presiunile pe sindicaliști și pe lideri sunt enorme. Cu toate că pe durata grevei se suspendă raporturile de muncă, se întrerupe vechimea și nu se plătesc salarii, majoritatea membrilor de sindicat rezistă la presiuni și rămân în grevă și este vorba de sute de mii de angajați. Negocierile au produs anumite rezultate dar acțiunile continuă.

Legea dialogului social a flexibilizat în oarecare măsura procedurile de declanșare a grevei astfel încât în perioada următoare vom auzi de astfel de reacții și în alte domenii. Am analizat și noi atent cadrul normativ aplicabil și apreciem că o grevă în Poliția Penitenciară poate fi luată în calcul dar nu pe termen scurt (în cazul polițiștilor interdicția este clară). În timp ce pentru noi legea-cadru este în continuare suspendată, Guvernul a decis aplicarea integrală a legii în administrația publică. În plus continuă amenințările de modificare a pensiilor militare. Aceste două aspecte deranjează atât de mult încât personalul se îndreaptă către organizațiile sindicale și cer reacții rapide.

SNPP a declanșat grevă de două ori, în 2009 și 2010, înainte de limitarea acestui drept prin Legea 62/2011 a dialogului social. Acțiunea a fost făcută cu respectarea prevederilor din statut fiind semnat un protocol cu ANP prin care s-au stabilit activitățile care nu încetează având în vedere condiția asigurării a cel puțin unei treimi din activitate și a garantării drepturilor deținuților și a siguranței locurilor de detenție. Prin urmare o încetare totală a activității în penitenciare, chiar și prin grevă, nu este posibilă în mod legal, în penitenciarele din România. Doar în Belgia s-a practicat sau în Norvegia (cu înțelegeri prealabile – unitățile au fost golite).

În ultimele zile am primit multiple mesaje revoltate, pe bună dreptate, precum și îndemnuri la luptă, unele fiind normale dar altele aberante. Aveți mai jos un comentariu pe care inițial nu l-am autorizat dar este totuși definitoriu pentru elanul de Internet foarte la modă în prezent. Profesorii au ieșit în stradă masiv și au uzat apoi de un drept legal – greva. Grevă am făcut și noi cât timp am avut dreptul, dar cei cu vechime în sindicat își amintesc cu câtă greutate au fost strânse semnături de la mai mult de jumătate din salariați, pentru o singură zi. Iar în ziua grevei ne amintim cât de greu a fost să ne convingem colegii să respecte încetarea lucrului pentru care au semnat (“dar mie cine îmi face treaba pentru ziua de azi?” era reacția pe care o primeam când rugam un coleg să iasă sau să rămână în fața porții). Și aceleași îndemnuri la lupta de Internet se primeau și în 2010, când vorbeam de diminuări salariale de 25%, la început de criză economică (cele mai dure din lume).

Bla, bla, bla… vrăjeală de 2 bani ! Iesim in străzi de ani si ani de zile si…cucu… nu ne bagă nimeni in seamă ! Atat stim si noi…sa tipam in stradă si efecte si rezultate… ZERO ! Ia să fi oprit lucrul 24 de ore ! In secunda 2 se rezolvau toate problemele financiare, administrative si de personal ! Dar asa… jos guvernu ‘ …bla…bla…bla… Asa că… Eject din sindicat !

Tocmai pentru că profesorii nu au gândit astfel, au reușit să umple Piața Victoriei! Dacă este să luăm doar ultimii 7 ani, prin acțiunile sindicale aruncate acum în derizoriu de astfel de comentarii, s-a obținut o serie lungă de drepturi, în special în plan salarial dar nu numai. Dacă este nevoie facem oricând o recapitulare a rezultatelor. Deși știm că orice rezultat bun obținut pe cale sindicală, trece imediat în categorie drepturi cuvenite iar demersurile sindicale sunt repede uitate. Când citim astfel de comentarii, ne umplem de o energie pozitivă și imediat trecem la adunarea de semnături pentru oprirea lucrului. Ceea ce am început să facem chiar de astăzi! Dincolo de ironie, nu este nevoie de vreun imbold pentru a ne organiza, este sarcina noastră și asta am făcut mereu. Liderii SNPP au primit toate detaliile și au trecut la treabă, iar la acțiunile SNPP au cuplat și alte organizații sindicale.

Am studiat atent și legislația, am utilizat practica îndelungată în acțiuni sindicale și am comparat efectul diferitelor reacții posibile. Concluziile indică doar două alternative legale la declanșarea grevei, cu efect de blocare a activității, la care se adaugă soluția ipotetică doar, în care tot personalul decide unitar să pună jos cheile și armele și să părăsească unitatea chiar dacă nu s-a efectuat schimbul de tură. Dacă există colegi care chiar cred și susțin această ultimă soluție menționată, ca sindicaliști suntem evident interesați de o dezbatere pe temă. Dar până atunci, menționăm cele două variante de reacție care nu atrag riscuri legale asupra salariaților: refuzul muncii suplimentare și efectuarea atribuțiilor cu exces de zel.

Ultima dintre cele două a fost practicată și studiată. Nu poate fi întinsă pe o durată mai mare și stresează destul de mult personalul mai ales dacă este caniculă sau sunt intemperii. Accesul se face ca la carte și durează, la porți se formează cozi, activitățile din interior sunt întârziate, instanțele nu pleacă la timp. În cursul unei astfel de acțiuni derulate în trecutul apropiat, personalul care nu reușea să intre în unitate mai repede a protestat vehement iar sindicatul a primit reproșuri pentru organizarea unor astfel de acțiuni. Acest tipar de acțiune se reține ca reacție posibilă, însă este nevoie de unitate, asumare și ceva rezistență pentru că nivelul de stres suportat de cei implicați nu este mic. În fapt este vorba despre o întârziere a activităților.

Cu toate acestea, suntem oricând gata să organizăm o astfel de acțiune dacă se apreciază ca eficientă și susținem toate acțiunile sindicale din Poliția Penitenciară, de acest tip sau în alte modalități, pentru că în esență orice reacție este benefică în lupta pentru drepturi. Dar cum se poate obține un blocaj mai deranjant decât excesul de zel sau chiar greva prevăzută de statutul special cu limitări și mai precis ce acțiune a declanșat SNPP începând de astăzi, precum și ce urmărim? În articolul imediat următor…

Distribuie

15 răspunsuri

  1. Buna ziua!
    Ce putem face pentru a obține acel spor de studii superioare? Eu spre exemplu am terminat facultatea de drept, cu specializarea in științe administrative (3 ani), și nu primesc acel spor. Pe când colegii din MAI, cu aceeași specializare, il primesc. Ce i de făcut in speța de mai sus menționată?

  2. Bună ziua domnule președinte Teoroc. De ce nu cerem printre revendicări și acordarea normelor de hrana și de echipament. LUNAR FIECARE SALARIAT PIERDE 600 LEI NET.

  3. Putem face si o altfel de grevă:se vor rupe “neintentionat”,cheile în broastele de la uși, în lacate,în gratiile de tronsonare, împiedicînd involuntar accesul pe secții,deschiderea ușilor de la camere.
    Poate si legăturile telefonice se pot defecta si vom anunța lucrurile prezentate mai sus după ore bune.Si pot continua…

    1. daca in urma unei astfel de actiun moare cineva in lipsa de asistenta medicala sau altcineva este sechestrat si nu se poate lua legatura telefonic…
      ca sindicat nu vom impinge niciodata spre extreme si riscuri majore pe salariati
      sa ramanem la modalitatile legale – sunt destule – doar sa fim fermi si sa ne asumam

  4. Mă mir că ați abandonat subiectul TCO, cea mai mare grijă a sindicatului și a lui Dan Halchin. Doctorul.

    1. o ironie inutila care arata dispret pentru o categorie care reprezinta 85% din sistem / tco se va face / miercuri in cc anp se discuta memorandumul de deblocare pentru toate posturile in proceduri nu numai tco

      1. Să vedeți în unități cum arată ironiile astea TCO că abia se mai știe scrie, nu se mai salută oamenii și caractere tot mai puține. 500 de posturi în ultimul an sau doi, 500!!! Mai mult de 10 generații a școlii pe care ați absolvit-o. Dar nu vă mai interesează… Nu sunt împotriva TCO dar în lipsa unor reale criterii de selecție, cu schema de personal extinsă nejustificat și cu un DG agent care face sesiune după sesiune de TCO, în curând Spiru Haret va părea Sorbona. Cu toate consecințele ce decurg de aici. Dar nu vă mai interesează…

        1. Un alt frustrat “ofiter de cariera” cum va place sa va intitulati….
          Ma uit la unii dintre voi si iti dau dreptate…..te ia rusinea….si ce crezi, nu sunt nici agenti si nu au promovat nici TCO , oare ii stii? 😉

          1. Ms 🙂
            Ideea e ca sunt ofiteri jos palaria din academie SI NU NUMAI, daca oamenii sunt buni, sa promoveze, poate din varii motive nu au putut face academia, asta NU ii face mai slabi decat ceilalti…

            Cu astfel de mentalitate nu vom progresa niciodata!

    2. Ioaneee, mai lasa-ne cu TCO-ul tau!!!
      Avem alte probleme extrem de grave in sistem( salarizare, norme, pensii) !!!!!!!!!!!!

  5. Trebuie sa ne unim toate federatiile sa cadeam de acord si sa facem o miscare concomitenta la nivel national desii este greu , trebuie facute compromisuri si lasate orgoliile sindicale pentru altadata , toti facem parte din sistemul asta deci toti trebuie sa reactionam si reactie trebuie sa fie in masa , dupa ce ni se ia un drept degeaba facem galagie , trebuie sa impiedicam orice lege acida sistemului de aparare nationala .

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.