La ultima întâlnire dintre ANP și organizațiile sindicale, SNPP a ridicat problema grupelor de intervenție și respectiv a necesității de a relua activitatea în grupul de lucru care avea ca obiectiv revizuirea prevederilor aplicabile acestor structuri pe linie de proceduri, program de lucru, probe dar și alte aspecte, grup de lucru a cărei activitate stagnase de mult timp. Directorul general al ANP a informat cu privire la reluarea activității în grupul de lucru urmărindu-se finalizarea printr-un set de propuneri concrete până la sfârșitul anului 2021, ulterior avându-se în vedere consultări inclusiv cu partenerii sociali.
Pe marginea subiectului a avut loc o discuție cu directorul general care a expus o idee neconturată încă dar care se va lua în discuție în cadrul grupului, aceasta reprezentând de fapt o încercare de a armoniza două aspecte și anume obiectivul de a avea grupe de intervenție în toate unitățile din Poliția Penitenciară cu acela de a nu crește numărul de “mascați” diminuând totodată implicarea acestora în activitățile obișnuite, acest din urmă obiectiv desprinzându-se din materialele elaborate de CPT în urma controalelor efectuate în sistemul penitenciar din România.
Lipsa cronică de resurse umane dar și absența unei pregatiri fizice si tactice realizate constant si serios cu personalul existent care lucrează în contact direct cu deținuții, a crescut an de an importanța grupelor de intervenție în misiunile din operativ. Astfel, în unitățile în care există grupe de intervenție, flexibilitatea în intervenții precum si disponibilitatea permanentă a colegilor bine pregătiți și antrenați din aceste structuri reprezintă un element puternic de siguranță, dând încredere colegilor din supraveghere care știu că la nevoie, în anumite situații dificile, pot beneficia de o susținere rapidă și puternică.
Pe de altă parte, nu puține au fost criticile venite din direcția specialiștilor noștri în intervenții care au apreciat că se abuzează de implicarea lor în activități și misiuni cu risc scăzut, în loc să fie lăsați să se pregătească corespunzător pentru a putea interveni ireproșabil în situațiile cu adevărat critice. Evident, la acest tip de afirmație sunt inerente reacțiile de tipul – “ei fac exerciții toată ziua pentru o intervenție care poate nu va fi necesară niciodată”. Și putem continua astfel mersul pe un fir subțire între scopuri si necesități sau între lipsuri și compromisuri.
Extrasul de mai jos, din minuta întâlnirii, sintetizează o afirmație a directorului general care poate stârni critici din toate taberele implicate, atât de la cei care se bazează pe aceste grupe de intervenție poate mai mult decât ar trebui dar chiar și de la membrii grupelor de intervenție care realizează că extinderea grupelor în toate unitățile fără a crește numarul total al salariaților implicați înseamnă de fapt o micșorare a efectivelor existente în prezent per unitate. Ideea de grupe cu 16 membri care nu intervin decât în situații foarte grave cu aprobare de la DG ANP sigur ca poate fi de natură a stârni un turbion de reacții, justificate de altfel.
Un lucru este clar, iar acesta este exprimat chiar de directorul general în exercițiu – o astfel de măsură nu este aplicabilă nici măcar teoretic decât la un moment în care personalul din operativ ar fi în mod clar și demonstrat, capabil să întervină în evenimente deosebite dar nu critice (aproximăm termenii) chiar și în absența grupelor de intervenție, iar acest deziderat prespune cel puțin două lucruri – personal suficient cel puțin în sectorul operativ, precum și o pregătire fizică și tactică menită să garanteze reușita intervențiilor. Până atunci, nimeni nu își va asuma o decizie care ar expune personalul și mai mult decât este în prezent, vulnerabilizând misiunile operative!
SNPP a solicitat atât participare la lucrările grupului precum și întâlniri periodice între ANP și sindicate cu participarea polițiștilor de penitenciare care își desfășoară activitatea în domeniu. Pe tema riscurilor pe care ni le asumăm zilnic în activitate, raportate la modul în care ocupația noastră poate fi vazută de la distanță, recomandam și un articol publicat de SNPP (pe atunci SNLP) acum câțiva ani, articol care scoate în evidență o mică parte din realitățile muncii noastre.
https://www.snlp.ro/noi-securizam-raul-despre-care-voi-pretindeti-ca-nu-exista/
13 răspunsuri
Off topic:
In ce stadiu suntem concret cu specialistul de clasa? Avem sanse sa fie pus in aplicare pana la finele lui 2021?
Cand va incepe urmatoarea sesiune unica a agentilor? Pt noi conteaza acest aspect, si inca mult?
la acest moment este necesara initierea unei OUG pentru exceptarea de la ingehtarea salariilor prin OUG 226 / este strict chestiune de vointa politica si de relationare in guvern / avem un ministru USR care nu are chiar o sarcina usoara in coalitie / s-a exprimat in sens bun afirmand ca isi doreste / ne dorim sa si reuseasca / altfel vom ajuta procesul in scurt timp / din strada
cu sesiunea unica ca si cu alte proceduri declansate – problema principala o reprezinta etapa testarii psihologice / speram cat de repede / sunt f multe posturi scoase in economic care trebuie finalizate / oricum in septembrie se centralizeaza posturile pentru declansarea sesiunii unice
D-le presedinte,
Piederea celor 25% (cele 3 transe)
Pierderea voucherelor
Neplata specialistului de clasa
Cea mai mica norma de echipare de departe din tot sistemul
Nu face nimic cu acest Guvern? Vor sta mult si bine la guvernare, am protestat pasnic si au iesit invingatori, nu ne-au dat absolut nimic din revendicari….
Haideti sa luam masuri!!!
Noul DG nu ne poate ajuta cu ajustarea normei de echipare la nivelul celorlalte structuri??? Macar de aici sa mai recuperam putin
sunt niste discutii in spate pentru acordarea transei 3 de aplicare a legii cadru / voucherele sunt eliminate pentru tot poporul / specialistul de clasa este principalul obiectiv / cu norma de hrana nu este asa – insa este plafonata prin lege / nu putem face actiuni sindicale in perioada de concedii / insa vine toamna cu energii noi
Cu tot respectul, transa 3 de 25% ar trebui sa fie principalul obiectiv, ar acoperi inflatia, toate s-au scumpit si se vor mai scumpi considerabil.
Parlamentarii, medicii si altii sta bine merci la nivelul din 2022 inca din 2017 si fraierii suporta cresterile nesimtite din acest an, si cele ce vor urma…
este ca si cuantum dar nu ca nedreptate “dedicata” / legea este suspendata in tot sistemul public / decizia de a se relua acordarea nu poate viza doar penitenciarele / in timp ce specialistul de clasa este o nedreptate ale carei victime suntem doar noi si trebuie corectata cu prioritate / f probabil in 2022 va iesi la iveala o noua lege cadru
O noua lege cadru de la care se va pleca 100% fara diminuari, asta in conditiile in care alte categorii pe legea actuala sunt la grila din 2022 deja, ei cel mult raman la fel sau chiar se va mari.
Noi restul, prostimea, asteptam poate ajungem si noi la nivelul la care ar fi trebuit , insa in multi ani si foarte probabil la un nivel mai mic fata de ce vor obtine altii care deja au ….
D-le Teoroc,
Avand in vedere specialistul de clasa si stim clar ca au fost facute simulari de Anp pt impactul bugetar, care ar fi suma minima si maxima pt un agent ce ar reveni?
La ce baza se va aplica?
se calculeaza la sal din 2022 / maximul este 7,5% similar majorarii pentru prerogativele de aparare care se regasea pe fluturas pana in dec anul trecut – in vederea platii transelor – diferenta intre SF actual si SF 2022 / minimul este o treime din aceasta valoare (2,5%) / dub 3 ani vehime nu se beneficiaza de drept / minimul calculat in politie este de aprox 120 lei brut / la noi ar fi mai mare de atat depinde de functie si salariu
La politie la MAI stim si noi sumele, din acest motiv v-am intrebat cat va fi la noi?
Observ că deja atât grupele de intervenție și cât DG au poziții extreme. Nimeni nu dorește desființarea grupelor, decât CPT, dar dacă întrebați prin unități o să vedeți că de fapt se dorește implicarea acestora în mai multe activități, deci eficientizarea lor. S-a ajuns la situații greu de descris când numărul membrilor EOS în serviciu (sâmbată și duminică) era cât numărul supraveghetorilor (a se vedea Gherla).
Tot aici li s-a acordat program de lucru de 24/72, planificare pe care și-o fac singuri, program de lucru flexibil ( a se citi: în timpul serviciului din 7-8 membri, 2 lucrează, 2 sunt rezervă, restul de 3-4 sunt tură liberă – adică dormitor)
Pregătire nu se face decât maxim 2 ore pe zi-sală (când nu e toată lumea în concediu) restul timpului dormitor, filme, jocuri. Stau în ținută civilă, unii nici nu se schimbă. Cu toate astea când există o urgență sau trebuie să meargă nu știu pe unde refuză în frunte cu șeful lor cu tot. Intervenții au câteva pe an și alea reactive.
Să ai 40 de oameni și fie folosiți numai în caz de intervenție e un pic cam mult însă nici absența lor nu e de dorit. Fără discuție activitatea și programul lor trebuie regândit.
Grupele de intervenție sunt necesare în fiecare unitate, planificate în serviciu corespunzător ca și exemplu pot da penitenciarul Arad. Ceee ce spunea colegul mai sus că nu fac nimic…nu prea cred. Toți am lucrat ca supraveghetori și știm ce înseamnă doar prezența EO sau EOS. Ne-a dus la școală și ne pregătim dar nu am fost folosiți ” dasdrp: lasă că nu e necesar, îi facem din vorbe…” de aici și multe alte repercursiuni. Eu spun că formarea de GI, EO sau EOS indiferent cum se va numi ea este obligatorie în fiecare unitate, cu misiuni inclusiv de escortare la instanțe și alte misiuni . E mult mai ușor și duc la misiuni care se evită sau se neutralizează evenimentele negative.
@hhh: “vulpea care nu ajunge la struguri, zice că sunt acrii”! Dacă trăim după ideea ca SASS (EOS) trebuie sa va facă vouă munca (în weekend sau când anume faci referire) atunci mai bine stai acasă sau r apuci de pregătire fizico-tactica pentru a interveni într-un mod profesionist, când este cazul!
Ce anume ai vrea sa facă mambrii grupei: sa facă supraveghere în locul tău, sa însoțească octogenari la CM, sa…?
EOS (SASS), trebuie sa fie o structura pregătită/antrenată special, care sa facă față oricăror primejdii, inclusiv acelea în care demnitatea îți este in călcată de ppl!
Dacă-i trimitem la “sapă” sau vă face vouă munca, oare nu există riscul unei posibile misiuni compromise?
Voi ăștia, care nu știți ce sa faceți cu “grupa” ar trebui sa vedeți cum este și fără ea! Să vezi atunci strigate de jale și reproșuri!
Sfat: gândeste, înainte să spui inepții!