Zilele acestea este din păcate despre Giurgiu, penitenciarul de temut, cu care deopotrivă sunt ”amenințați” deținuții problemă dar și polițiștii de penitenciare din sistem sau cei din instituțiile de învățământ cu ocazia repartiției. O unitate dintre cele 34, fără a socoti spitalele, centrele educative sau alte unități din Poliția Penitenciară. Noi, giurgiuvenii nu ne dorim să fim în topul de dificultate al sistemului, așa cum suntem de câțiva ani buni de zile. Ne-au propulsat și ne mențin acolo Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Justiției, eșaloanele superioare care acordă ”maximă încredere” celor 400 de angajați ai unei unități care face cât 3 sau 4 penitenciare.
Ce altceva să credem când Giurgiu custodiază 1500 de deținuți dintre care 575 în regim de maximă siguranță; când la Giurgiu sunt cazați 120 de deținuți cu risc pentru siguranța penitenciarului, peste 400 de deținuți sub tratament psihotrop, 70 deținuți tineri (toate regimurile), peste 700 de deținuți în regim închis, 135 regim deschis, peste 60 arestați preventiv, 40 de condamnați la închisoare pe viața, 30 de deținuți de maximă siguranță cu HIV, 8 (în creștere) cu risc de suicid și 40 de deținuți în monitorizarea echipei multidisciplinare, plus carantină, regim semideschis în transit etc.
Cum putem respecta Instrucțiunea nr. 1 a MJ privind reducerea evenimentelor negative cu asemenea situație operativă în totală antiteză cu resursele disponibile? Cu un efectiv redus de personal operativ raportat la volum și complexitatea sarcinilor dintr-o unitate cum este Giurgiu, cu un efectiv redus al grupei de intervenție care este deosebit de importantă în contextul expus și mai ales cu directori schimbați semestrial… Probleme cu personalul redus numeric sunt și în sectorul reintegrare socială, administrativ-economic sau medical. Mai mult decât atât, la acest moment statul de organizare și numărul de posturi prevăzute este insuficient prin raportare la situația din teren. Standardul de resurse umane trebuie revizuit. Suntem consternați de planurile guvernaților privind radierea posturilor și a unor funcții și ne gândim dacă un ministru ar putea face față să coordoneze 3-4 ministere, de exemplu.
Presiunea pe Giurgiu este permanentă și exagerată în condițiile în care sprijinul dinspre București este inexistent. Am obosit să solicităm sprijin și suntem mâhniți să constatăm că în locul ajutorului normal în astfel de situații ni se transmit sarcini, obiective și planuri de măsuri care efectiv sunt imposibil de realizat. Oare se vrea să clacăm, se vrea desființarea unității? Dacă acesta este scopul ANP și MJ le transmitem că sunt aproape să-și îndeplinească obiectivul.
În luna iunie personalul unității a fost alarmat, 2 nopți consecutiv. Se zvonește că dispozițiile conducerii ANP au fost inițial ca alarmele să se repete pentru 4 nopți consecutive, la ore la care nu se putea intra pe secțiile de deținere. Asta ar însemna doar că actul managerial este altfel decât credeam noi că trebuie să fie în anul 2023. Cu ordine din vremuri cazone, din timpuri comuniste, care nu au nimic în comun cu urmărirea unor scopuri, obiective care să rezolve anumite probleme inerente ci doar pentru a lua în bătaie de joc 400 de angajați și a acoperi managementul de top în hârtii și măsuri. Nu credităm zvonurile… dar jumătate s-au întâmplat.
De acolo, din turnul de fildeș amplasat pe Calea Floreasca se produc și se transmit planuri de măsuri ca ”sprijin” spre dezastru. Planul de măsuri inventat în 10.08.2023, în urma unei situații operative din luna iunie are vreo 50 de măsuri. Majoritatea inaplicabile în condițiile în care la acest moment, de exemplu, șeful de tură are circa 150 de atribuții. Măsuri care sufocă activitatea și posibilitatea de a exercita alte sarcini cel puțin la fel de importante.
Cu titlu de exemplu s-a efectuat un calcul simplu asupra controalelor impuse spre efectuare șefului de tură, acesta fiind obligat să efectueze 4 controale pe timpul executării serviciului. Astfel: 1 control efectuat pe cele 14 secții de deținere, cu un timp minim de 10 minute pentru fiecare control însumează 140 de minute la un singur control; cele minim 4 controale impuse pe tură reprezintă 560 de minute (9 ore și 30 de minute) din cele 12 ore de serviciu. Putem trage concluzia că ANP urmărește de fapt neîndeplinirea altor sarcini de serviciu stabilite prin legi, regulamente sau ordine de ministru, astfel încât să împingă în birourile procurorilor cât mai mulți lucrători din cadrul Penitenciarului Giurgiu.
ANP motivează măsurile aberante ca reacție la evenimentul negativ din luna iunie când un deținut tânăr a fost agresat sexual de colegii de camera. Colegilor care lucrează pe secția în cauză li se reproșează că nu au sesizat problemele din cameră, că nu au observat pe sub haine că victima prezenta echimoze. Poate colegii noștri nu au flerul și inspirația celor de acum 15-20 de ani dar își fac treaba cât de bine pot, fără a fi rău intenționați.
Acum sunt inculpați și arestați la domiciliu fiind acuzați de abuz în serviciu, după ce inițial acuzațiile erau de complicitate la viol și complicitate la loviri și alte violențe (!). Acesta este nivelul de stres la care sunt expuși permanent colegii noștri. Dintre cele 14 secții de deținere, la Giurgiu se planifică câte 2 agenți doar pe 3 dintre acestea și nici aceștia nu rămân permanent ci sunt nevoiți să se deplaseze în alte misiuni operative în timpul serviciului. Agenții supraveghetori din Giurgiu au, de regulă, o experiență între 6 luni și 3 ani iar acest aspect se observă în activitatea zilnică, evident. De unde să identificăm agenți cu experiență pentru secțiile de maximă siguranță așa cum prevede OMJ 4800/2018?
Zilele trecute un deținut cu o anumită orientare sexuală a solicitat în scris mutarea la o camera în care erau cazați alți deținuți de aceeași orientare. După ce nu se vor mai înțelege la plată, este foarte posibil să reclame vreun viol. Și atunci sunt premise să credem că soarta colegilor noștri va fi aceeași cu a celor 5? Cum să procedăm cu cei care amenință că se sinucid? Cum să avem grijă de ei când sunt plasați în camera unde pot duce la capăt planul fără ca noi să avem la dispoziție un timp rezonabil de reacție? Cum să îi cazăm cu alți deținuți care sunt bolnavi psihic, cum să îi scoatem forțat la plimbare când acesta este un drept al lor și nu o obligație? Cum să mutăm deținuții la camera astfel încât să evităm situații cu risc când nu avem paturi/camera libere?
Cu toate acestea ANP, transmite în unitate și planul de măsuri pentru prevenirea riscului de suicid, în care au fost stabilite măsuri imposibil de realizat, care exced prevederilor Legii nr. 254/2013 și ale HG nr. 157/2016, dar și raportat la resursele existente, categoriile speciale de deținuți, reducerea numărului de ore suplimentare și cu respectarea tuturor atribuțiilor, obligațiilor si interdicțiilor din fisa postului. Prezentând ANP dificultățile existente și imposibilitatea de a îndeplini toate dispozițiile transmise Penitenciarului Giurgiu, s-a replicat simplu, scurt, că lucrătorii nu își fac treaba si că problemele sunt cauzate de aceștia, fără a oferi un minim de sprijin în gestionarea situației!
Giurgiu custodiază acei deținuți care ca urmare a schimbării regimului din regim închis sau deschis, în semi-deschis sunt cazați pe o secție de regim închis, fiind făcute mari eforturi în asigurarea acordării tuturor drepturilor. Conducerea unității solicită de câțiva ani să fie modificată decizia de profilare 360/2020 în sensul în care Penitenciarul Giurgiu să custodieze și deținuți din regimul semi-deschis, care au muncit ani la rând și au depus eforturi pentru schimbarea regimului de executare, fiind cunoscuți foarte bine de personalul penitenciarului, putând fi continuate și demersurile de reintegrare socială cu aceștia dar și pentru asigurarea forței de muncă cu această categorie, fiind motivați să presteze activități lucrative pentru a trece în regimul deschis. Din partea ANP doar promisiuni și atât, procedura impusă fiind să transferăm acești deținuți către alte unități de profil fiind, urmând să fie folosiți la muncă în alte penitenciare iar drept ”recompensă” Penitenciarul Giurgiu primește alte categorii de deținuți fără dorință sau aptitudini de muncă, cu afecțiuni medicale multiple sau care au un comportament necorespunzător încât nu au putut presta muncă în alte unități.
Tot la capitolul semi-deschis, precizăm faptul că la nivelul unității sunt efectuate cercetări administrative pentru recuperarea sumelor de bani achitate deținuților ca despăgubiri stabilite de instanță pe motiv că nu le-au fost respectate toate drepturile în perioada în care au fost la Penitenciarul Giurgiu având regim semi-deschis și fiind custodiați pe secție de regim închis. Cum ne sprijină ANP, eșalonul care dispune de altfel măsurile de acest gen? Vom începe și noi să bombardăm sindical ANP cu sesizări, petiții și reclamații ce privesc condițiile de muncă, respectarea dispozițiilor legale, exercitarea sarcinilor din fișele de post.
Ne facem treaba cum și cât putem de bine în condiții de muncă infernale. Sigur că nu perfect. Nimeni nu o poate face perfect astăzi în Poliția Penitenciară, nici directorul general. Aseară, în fața Judecătoriei Giurgiu un număr de aproximativ 40-50 de colegi au venit în mod voluntar să-și exprime susținerea pentru colegii noștri și familiile lor. Au fost ore în care personalul din Penitenciarul Giurgiu a așteptat verdictul instanței. Soluția pronunțată ne-a turnat plumb în bocanci și a determinat o stare de stres și teama de a intra în serviciu. Înțelege ANP și MJ situația de la Penitenciarul Giurgiu? Îi pasă cuiva? Înțelege că trebuie intervenit ACUM și diminuat efectivul și categoriile de deținuți?
Poate ar înțelege dacă și-ar detașa pentru câteva luni personal din ANP să lucreze efectiv în Giurgiu. Chiar și detașarea de personal din alte unități este o soluție (provizorie). Apoi directorul general să aibă feedback-ul colegilor detașați. Indignarea, mâhnirea, epuizarea, tensiunile acumulate de personalul Penitenciarului Giurgiu nu încap în câteva rânduri din care probabil ANP și MJ nu vor înțelege situația reală. Indiferent de acest lucru, polițiștii de penitenciare din Penitenciarul Giurgiu refuză din acest moment să mai fie carne de tun. Respingem statutul de sacrificați de serviciu!
Din acest motiv și pentru a răspunde întrebărilor de mai sus și altora, de a transmite un mesaj oamenilor din cea mai încercată unitate din Poliția Penitenciară, Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare – Filiala Giurgiu care reprezintă peste 85% din personal, solicită prezența directorului general al ANP însoțit de factori decidenți în problemele expuse, la Penitenciarul Giurgiu în perioada 28-31.08.2023!!! Ne așteptam ca vizita să fie voluntară, la mai bine de 2 ani de la preluarea postului, mai ales că vorbim despre pușcăria Giurgiu supranumită și ”Școala de antrenament a agenților, ofițerilor și directorilor din sistem”.
Șerban-Marius OPRICĂ – Președinte SNPP Fiiliala Giurgiu / Vicepreședinte SNPP
39 de răspunsuri
Foarte bine zis!
Un sistem cu foarte multe lipsuri, promisiuni anuale neindeplinite, ședințe de bilanț în care sunt laudate victorii inexistente, directori conduși de păpușarii ANP, etc.
Tot sistemul este putred, ne aflăm de ani buni în cădere liberă, fără speranțe de revenire!
În jurul nostru sunt doar strigate de neputință (“nu putem!”, “nu avem fonduri!”, etc.)!
Cu tristețe o spun: suntem imaginea în oglindă a Justiției (batjocorită de infractori)!
Din pacate pot sa va spun ca si eu am experimentat expertiza ,,anp” si a ,,planurilor de actiuni” fara sens si finalitate. Din cadrul Anp sa nu va asteptati la vreo expertiza fiindca sunt clar mult mai slab pregatiti si lipsiti de experienta ca un ofiter cu fct de executie cu vechime de maxim 2 ani din teritoriu, sunt rupti de realitate si pierduti, iar sefii lor ai cam aceasi expertiza ca si trepadusii din subordine!( si aici ma refer la directia siguranta si regim). Din pacate nu va puteti ajuta decat singuri prin camaraderie, sinceritate, munca si iar munca, fiti creativi, fiti sinceri unul cu altul, ajutati-va unul pe altul. MULT SUCCES
Sacrificații de serviciu… Aceleași salarii (ba chiar mai mici, fiind unități cu coeficient mai mare decât Giurgiu).. Cabinetul medical se tine o data pe luna, din lipsa de personal medical..
Avem un instalator și un electrician pentru întreg penitenciarul care este ca un oraș, iar instalațiile folosite de cei 1500 de deținuți aruncati de la alte penitenciare din tara se mai și deteriorează, deoarece legea ne obliga sa cumpărăm materiale ieftine și proaste.. Fără educatori, psihologi, dar mai rău fără oameni cu minim de experienta la paza.. 16 serii de plimbare pe secția unde ținem toate tipurile de regimuri și categorii de deținuți.. Fără locuri pentru a putea face o relocare(doar la schimb cu alt deținut și de multe ori asta presupune concesii)..
Sunt zile în care nu facem fata cu tratamentul medical deoarece nu ajunge la timp, sunt zile în care nu avem apa (bazinul nu face fata la 1500 de deținuti)..
Grupa de intervenție este pentru o secție exterioara, nicidecum pentru un mega penitenciar cum este Giurgiu (si din păcate ma refer la număr, pentru ca sunt unități profilate pe rsd care au membrii eos dublu fata de Giurgiu).
Tot personalul operativ este depășit în acest moment… Multitudinea de activități, petițiile cu termene foarte scurte care vin tot din vina anp ca nu ne oferă condiții, și normal ca deținuții ajung sa se plângă… Multitudinea de documente care ne ocupa întreg programul de lucru și nu ne mai oferă timp pentru rezolvarea problemelor detinutilor și pt Cunoașterea stării de spirit…
Of, lista ar putea continua..
Cu mâinile goale nu putem construi nimic, sa fie clar.. Ne-ați băgat in groapa, personalul operativ este la limita depresiei.. Ne-ați lăsat singuri atâția ani însă a venit momentul sa spunem stop!!!
Planul anp de masuri trebuia sa ne vina în sprijin, insa ce credeți, ne îngroapă în documente ca să nu mai ieșim din birouri.. Ne impun nenumărate controale zilnice doar pe hârtie, pentru ca timpu fizic nu ne permit sa le facem.. Sa nu mai vorbim de făcutul ca la carte… De ce? Sa aibă oameni de fapte….
E destul domnilor. Cumulat cu ultimele evenimente, cu înfățișarea unor colegi epuizați de aceasta groapa, e vremea sa veniți la Giurgiu…
Suntem dispuși sa facem schimb, pentru binele sistemului!!!
Noi am fost demni și nu am renunțat, pentru ca puteam fenta sistemul foarte usor, dar de astăzi am cedat!!!
E vremea ca cineva sa răspundă pentru colegii noștrii pe care familiile i-au văzut încătușați și tratați ca pe cei pe care ii păzeau, pentru distrugerea imaginii lor și a sănătății lor…
Ne-am convins ca declaratia unei persoane cu cazier contează mai mult decât declarațiile polițiștilor!!!
În curând puteți urmări serialul groapa.. Aici a fost filmat.. Va doresc sa fiți actori aici!!!!
Un comentariu scris din suflet! Felicitări! Curaj și celorlalți care au ceva de spus și de scris!
Am crezut ca la GHERLA e praf dar se pare ca voi stati mult mai rău , sincer îmi pare rău unde s-a ajuns in acest sistem in care lucrez de 23 de ani , tot timpul a fost greu dar parca acum este DEZASTRU , îmi vine sa urlu de nervi câteodată , îmi lasă un gust amar in suflet când văd colegi cu experiența care pleacă in pensie și toți au aceasi părere ,este dezastru ….. am trecut prin multe in acești ani , foarte multe și nu a fost ușor dar parca acum e altfel , putini am rămas vechi care sunt respectați in primul rând de deținuți , ca apoi șefi te respecta automat când nu au probleme , foarte mulți tineri care au prins aceasta perioada delicata cu o 1000 de drepturi pt deținuți și doar atât …. și șefi INCOMPENTENTI care parca is din alt film , ajungi sa apreciezi un sef adevărat de parca e Dumnezeu , e DEZASTRU …. Sunt alături de colegii mei de peste tot și de familiile lor , RESPECT pt cei care fac acesta MUNCA și o mai și iubesc , cu siguranța suntem mult prea NEBUNI ca am rămas ultimii dinozauri din sistem …… sper sa fie bine și SISTEMUL NU STA INTR-UN OM !!!! JALE
Nu este Gherla etalonul penitenciarelor? Mai ales sectorul operativ.
Colegilor de la ANP le miroase urat detinutul , motiv ofical al multora dintre ei si al scopului lor si prezentei in cadrul ANP. Dl Director General daca ar fi inspirat ar detasa pe ofiterii care au elaborat planul de actiune sa il puna in aplicare la Penitenciarul Giurgiu sa vedem nivelul de cunostinte profesionalism si competenta in actiune!
Singura soluție viabila, ca unitatea sa între pe o traiectorie normala, precum și diminuarea stresului în rândul personalului, este diminuarea numărului de deținuți problema(psihici, RMS-rsp) prin transferarea acestora în alte unități de profil. Legea permite.
De ani buni se merge in directia asta . Si da ANP -ul a luat la ochi Penitenciarul Giurgiu si la transformat doar intro Scoala a anumitor ofiteri dornici de cariera.Nu s a dorit niciodata ca Penit.Giurgiu sa fie reprezentat de un director cu atributii depline. S au pus doar directori trecatori care sa raspunda cu “Am inteles sa traiti!”in fata ANP. De aici si dezastrul.Un Penit. extrem de greu asa cum s a mentionat mai sus cu o resursa umana dornica sa si faca treaba dar as spune impiedicata de cei ce ar trebui sa i ajute. Ma uit in urma si n am nicio urma de regret ca am parasit sistemul, am doar compasiune ptr cei ramasi ( colegi) neajutorati si ce este mai rau e ca nu se intrevede nicio SPERANTA.Pacat Penitenciarul Giurgiu si cadrele acestuia merita mul mai mult!
Adevărați profesioniști la Giurgiu, și agenții și ofițerii, păcat ca nu parte de o conducere stabilă.
Sa muncit acolo într-un an cât alte 20 de unități mai mici , singura soluție este demisia directorului general împreuna cu “Locotenenții “ lui care au pus la pământ acest sistem in ultimii ani ! Un dezastru acest director general “ apt limitat “ . A obținut pe bune aceasta decizie !
Demisia directorului general sau demis de ministra ! Și așa ii place sa stea pe Facebook sau tik-tok toată ziua doamnei ministre ! Sa citească articolul și sa vina la Giurgiu sa își face niște clipuri frumoase , ca avem niște decoruri frumoase !
In ultimii 12 ani la Giurgiu am avut aduși de Anp numai cretini care nu au fost buni de nimic, nu aveau habar de nimic, au venit sa iasă cu o pensie frumoasa și sa zică “ sa trăiți “ la fiecare telefon de la Anp ! Toată nenorocirea in sistemul asta vine la Anp și Mj ! S-a format o cloaca acolo de incompetenți ceva de speriat !
felicitari pt.continutul postat.mult succes in cariera.
Poate ar trebui tras un semnal de alarmă prin executarea serviciului strict în litera legii. În acel moment deținuții nu vor mai putea fi scoși din camere. Așa că activitatea penitenciarului va fi paralizată. Își asumă cineva să supere conducerea prin întocmirea unei note de informare prin care să fie expuse toate deficiențele întâlnite in desfășurarea activității?
La Giurgiu se muncește cât pentru jumătate de sistem! S-a lucrat mereu pe ideea sa fie liniște, să facem orice astfel încât sa mearga treaba. Deținuții se deplasează neînsoțiți prin unitate din cauza lipsei de personal, agenții abia veniți din școală sunt lăsați singuri pe secție, tot din lipsă de personal, agenții sunt lăsați singuri pe secție pentru că la conducerea unității au tot venit unii care parcă au absolvit ASE-ul pentru ca cea mai mare grijă a lor a fost mereu diminuarea numărului de ore suplimentare, iar siguranța deținerii nu mai contează, de siguranța personalului nici nu se discută. Agenții stau efectiv în curtea de plimbare cu zeci de deținuți încadrați în regim de maximă siguranță sau regim închis. Giurgiu a fost și este o consemnare pe CV-ul unora cu susținere de la ANP, care vin și pleacă neinteresându-i ce lasă în urmă.
Trăim cele mai sinistre vremuri, cu cea mai slaba conducere a anp ului din ultimii 20,30 ani . Promovările si funcțiile de conducere ocupa numai pe zvonuri, intervenții si pile. Anp ul nu stie decât sa emită dispoziții din birou dar unul n-are nici o experiența in munca de penitenciar sa cunoască realitatea din teren .
Singura soluție, pentru ca ANP să înțeleagă, iar DG și ministrul Justiției să se miște cât mai repede, este refuzul de a intra în serviciu, pentru că toți angajații se tem că vor ajunge în arest, ca și colegii lor.
Să nu omitem faptul că, la Giurgiu este un soi de pepinieră pentru absolvenții SNPAP, care, după 2-3 ani de activitate, obțin transferurile către alte penitenciare, alții chiar și mai devreme, deja formați dpdv profesional. Asta duce la un “perpetuum mobile”, la o formare profesională continuă a unor colegi, care, când vine timpul să te poți baza pe ei, pleacă spre mai bine iar noi trebuie să o luăm de la capăt..
Foarte bun articolul, felicitări!
Cea mai mare prostie a sistemului a fost profilarea penitenciarelor, ceea ce a condus la un dezechilibru major între penitenciare din punct de vedere al populației custodiate și problemelor aferente. Pe de o parte sunt unități ”grele” ca Giurgiu, cu efective mari de ppl în maximă siguranță iar pe de altă parte sunt unități ”lejere” cu regim semideschis și deschis care ies cuminței la muncă, își fac planul de venituri, dau bine la ANP și directorii primesc prime trimestrial.
O altă idee ”măreață” marca ANP a fost stabilirea unor unități pentru deținuții cu probleme psihice grave, ceea ce a condus la suprasolicitarea personalului responsabil cu gestionarea problematicii acestei categorii dificile de ppl.
Normal ar fi o diferențiere de salarizare între aceste tipuri de penitenciare, dar mai normal ar fi revenirea la sistemul anterior, în care fiecare penitenciar să gestioneze deținuți din toate categoriile de deținere, cu domiciliul în zonă, echilibrându-se astfel presiunea la nivelul unităților penitenciare.
Din păcate, realitatea din penitenciarul Giurgiu este crunta, poate chiar mai crunta decât ați expus, dar din motive de siguranță, sau finețe personala nu ați întrat mai mult în amănunte. Poate era imperios necesar sa menționați și faptul ca cel mai vechi șef de secție, în funcție are 34 de ani, poate era demna de menționat și reacția noul domn director,avuta în momentul în care a intrat pentru prima data în contact cu șefii de secție, și anume….,,ăștia sunteți?!?asa tineri?!”
Asa tineri, au ținut în picioare cel mai greu penitenciar din tara.
Asa tineri cum sunt, au gestionat situatii greu de expus în cuvinte, poate mai bine decât mulți alții.
De asemenea, poate era de mentionat, ca pana de curând un singur om, și ma refer aici la șef secție, gestiona către 4–5-6 secții de deținere intr-o singura zi, sau zile la rand, din lipsa de personal și mai mult decât atât, pe lângă numetoasrle atribuțiile zilnice, era implicat și in diverse comisii, care nicidecum nu avea sa ii ușureze munca, deopotriva, il indemna sa realizeze lucrurile din inerție, și poate fără voia lui, chiar cu superficialitate, doar pentru ca asa i-a fost impus.
Noi, ca angajați ai sistemului ne-am obișnuit cu cuvântul , ,trebuie”. Cunoaștem semnificația acestui cuvânt mai bine decât oricine. Ne trezim făcând parte din diferite comisii constituite, fără a fi întrebați ( măcar din curtoazie), dacă timpul ne permite, dacă multitudinea de sarcini ne permite, dacă putem sa alocam timp pentru o soluționare justa și implicata a altor aspecte ce țin de munca noastră și de care suntem trași la răspundere dacă nu le rezolvam cu simt de răspundere.
Colegii noștri care probabil au trecut zilele trecute prin trauma vieții lor. Suntem alături de ei, pentru ca avem spirit civic, pentru ca suntem o echipa. Este de necrezut prin ce trec ei acum și dacă reprezentanții legii au dorit sa dea un exemplu, asa cum se zvoneste, suntem cu toții în asentimentul, ca nu au ales institutia și oamenii potriviți.
Pentru munca depusa, pentru stresul acumulat zilnic, pentru eforturile supraomenești depuse de fiecare angajat în parte, pentru multitudinea de sarcini primite, atât cuprinse în fisa postului cât și in afara ei, chiar ar trebui ca parcarea unității sa nu fie supraaglomerata cu mașini, ci cu statui.Da, ați citit bine, cu statui.Probabil ca va este binecunoscuta fraza ,, nu îți face nimeni statuie”.
Penitenciarul Giurgiu s-a bucurat și a beneficiat de oameni de calitate, responsabili și muncitori, care nu au dat bir cu fugiții atunci când a fost mai greu, care au colaborat și au făcut în asa fel încât sa iasă la liman, deși de cele mai multe ori am simțit ca nu avem sprijinul necesar din partea ANP și MJ.
Mi-a plăcut Serban ce ai spus în ultima fraza, ca penitenciarul Giurgiu a devenit zona de antrenament, ai pus punctul pe ,,,I””.zona de antrenament pentru agenții proaspăt absolvenți ai instituțiilor de învățământ de specialitate, vin, ii scolarizam, apoi pleacă, la fel și cu directorii, vin pe aceasta funcție oameni care nu au experienta, care nu au mai ocupat aceasta funcție, fiecare cu ideile sale, invata, si pleacă. Printre ultimii, s-au numărat unii care nu si-au lăsat tocmai o amprenta pozitiva,unii care nu au fost dispuși sa mențină o legătură cu sindicatul, unii care au știut sa compare Penitenciarul Giurgiu cu alte penitenciare prin care au mai fost, în treacăt.
Este simplu ca cei din aparatul central sa pună în aplicare dimineața ceea ce visează noaptea, este simplu sa elaboreze note, planuri de masuri din scaunul pompos de birou, fără ca aceștia sa fi lucrat o zi din viata lor pe o secție de deținere.Este simplu sa vina apoi în control și din nou sa propună masuri ca urmare a neîndeplinirii unor obiective stabilite tot de către aceștia.Oare chiar nu si-au pus niciodată întrebări de ce unele obiective nu sunt atinse?!?Pentru ca este imposibil.Pentru ca și ei sunt tot oameni și nu le pot ști pe toate, suntem de acord, dar tocmai din acest considerent ar fi bine sa își îndrepte mai mult atenția spre acest penitenciar, insa nu ca pana acum, prin controale, ci printr-un efort comun, o demna colaborare și implicare pentru îmbunătățirea condițiilor de munca….pentru ca noi ii sustinem pe ei în funcțiile pe care le dețin.Noi suntem în prima linie, iar ei ar trebui sa dea dovada de calități de lideri, nu de manageri.
Referitor la cei 5 colegi….nu exista cuvinte pentru a descrie sentimentele trezite, au toată susținerea noastră, pentru ca știm ca sunt nevinovați, iar pentru noi ceilalți reprezinta intr-adevar un exemplu, oamenii buni sunt greu încercați din pacate, și poate noi ceilalți, vom ajunge in punctul în care nu ne vom mai da tot interesul pentru ,,a fi bine”.Poate a fost nevoie de o zdruncinata groaznica sa ne dam seama ca oricat ai incerca sa te autodepasesti, conducerea, îți va fi recunoscătoare, verbal, iar cu prima ocazie când vei greși, toate lucrurile bune făcute anterior vor fi fost date uitării! Speram ca la final, situația acestora sa fie favorabila, intr-un context în care au fost plasați fără voia lor, și sa fie vizibile niște mutări pe tabla de șah a Anp-ului,pozitive personalului Penitenciarului Giurgiu!
Am fost agent in Penitenciarul Giurgiu stiu ce înseamnă acest Penitenciar, când auzi asfel de lucruri nu iti mai vine sa intri in serviciu sau in acest sistem care nu te susține și cu prima ocazie pur și simplu te calcă pe cap fără mila. Nu mai zicem ca pe o singura secție sunt cazați și regim închis și maxima siguranța și GSR cu activități care se suprapun și tot asa.
Penitenciarul Giurgiu este astăzi
Groapa sistemului, oaia neagra a sistemului.
De ce este catalogat cel mai mare, greu și complex penitenciar al sistemului?
Răspunsul ni-l poate oferi managementul asigurat de Anp de-a lungul anilor, care:
– a considerat ca toți deținuții cu mari probleme de comportament sa ii trimită la Giurgiu;
– Giurgiu “are nevoie” de 2-3 directori pe an;
– ca managementul sectorului operativ are nevoie de 2-3 dir adjuncți pe an;
– ca instabilitatea în comanda unității este ceva viabil și bun pt managementul unei unități;
– ca subdimensionarea statului de funcții este benefică;
– ca insuficienta specialiștilor este corecta;
– ca lipsa programelor de pregătire profesionala vor duce la un profesionalism desăvârșit;
– ca pregătirea practica/antrenarea unor agenti operativi și apoi mutarea la alte unități va ajuta Giurgiu;
– ca resursele materiale, financiare total insuficiente reprezinta un “sprijin” major în activitate;
– ca lipsa investițiilor de amploare în condiții de detenție si de munca ale personalului vor duce la o mai buna funcționalitate a unității;
Știți ca la acest moment penitenciarul Giurgiu are 1500 de deținuți, dintre care: 600 din circa 1800 per sistem, adică noi ținem o treime și celelalte 7 unități 2 treimi (Haideți sa analizam matematic:
Rămân 1200 Rms în 7 unități și dacă vom calcula personalul vom constata ca aceste este de cel puțin 5 ori mai mult.
La un calcul simplu se observa clar ca nu avem cum sa gestionam un astfel de nr de deținuți, ci încercăm sa atingem o mica parte din dezideratele legale.
O unitate cu resurse umane, financiare, materiale este clar ca nu poate gestiona situația asa cum prevăd regulamentele, și cu toate astea unii de la centru se mira când apare vreun incident grav (cum, de ce, sunteți de vina , nu ați făcut, nu ați dres, nu ați gestionat, nu ați coordonat).
Știți exista o poveste în istorie:
Cei 300 de eroi de la Termopile, care s-au sacrificat pentru Sparta.
Personalul operativ de la Giurgiu, culmea, este tot pe la aproximativ 300 astăzi. Păstrând oarecum proporțiile și noi suntem aceeași 300, care rezistăm pe baricadele Giurgiului unii dintre noi mai cad, alții urca, însă total insuficienți.
Știți, un incident grav la 2-3 luni, nu trebuie sa fie o surpriza negativa, ci una pozitiva, pt ca acești eroi din Giurgiu impiedica zilnic astfel de incidente grave, prin munca, dedicare, profesionalism, rezistenta, vointa, curaj, în esență EROISM.
Situația expusă în articol este DOAR o mică parte din realitatea crudă a sistemului penitenciar, a Penitenciarului Giurgiu.
Personalul unității este subdimensionat față de nevoile reale ale unității. Cum să gestionezi 1500 de deținuți (dintre care peste 100 care prezintă risc pentru siguranța Penitenciarului, sute de deținuți cu tratament psihotrop, care reacționează și se comportă ca în filmele de groază) cu personal a cărei medie de vârstă este de 25 de ani, iar pentru cei 1500 de deținuți fiind 16 agenți pe toate secțiile. Este năucitoare proporția? Știe cineva la ce presiune psihica și fizica sunt supuși angajații? Câți km/tura face un agent pe sectia de deținere, acesta uitând de toate probleme lui personale pentru a se dedica deținuților, pentru a efectua activitățile zilnice, pentru a consilia deținuții când acestia sunt tensionați, sa aibă grija la toate doleanțele lor, sa le asigure toate drepturile etc.?
Câte ore de discuții are cu deținuții când aceștia sunt agresivi verbal din cauza faptului ca nu primesc tratament psihotrop, reușind sa facă din imposibil, posibil, astfel încât aceștia sa se liniștească din punct de vedere psihomotorie?
De multe ori agenții și ofiterii din operativ nu au posibilitatea sa se duca la toaleta sau sa mănânce din cauza faptului ca au foarte multe activități, incidente, nu pot fi schimbați în serviciu etc. Și acești oameni după o tura de munca se duc acasă la familiile lor, la copiii și au puterea sa zâmbească și sa tina în ei toate problemele de serviciu astfel încât familia să nu fie încărcată psihic. Specialiștii ANP au distrus și distrug în continuare Penitenciarul Giurgiu prin deciziile de laborator pe care le iau. Cum este posibil ca Giurgiu sa fie groapa sistemului, ca toți deținuții problematici sa fie aduși aici?
Este strigător la cer ceea ce s-a întâmplat și crea ce se întâmplă.
Atribuții, obligații, obiective nerealiste, imposibil de atins, care pun o presiune fantastica asupra tuturor.
Sistemul penitenciar este în degringolada, salariul acestora fiind infim comparativ cu riscurile, stresul și presiunea psihica permanenta.
S-a întrebat cine vreodată care este speranța de viață a unui angajat din penitenciar? Este de 65 de ani și este în scădere.
Sunt multe de spus…
casa sectoriala indica 69 ani speranta (pe pensii in evidente) / decesele in serviciu scad media la aprox 62 ani / in sectorul opertiv speranta de viata este de aprox 58 ani pe calculele noastre / dar e bine ca ne vom pensiona la 60 / doi ani dupa ce murim
Pe langa toate aceste urmeaza si desfiintarea functiilor de sef sectie/ sef birou/sef tura de la 01 octombrie. Atunci sa vezi ce va fi……
Deși șeful de tura are sute de atribuții, exact cum scrie in articol, noul guvern vrea sa desființeze funcția prin OUG cu data de 01.09.2023. Oare am înnebunit cu toții? Nu mai exista nicio rațiune după care sa funcționeze acest sistem? Cum vede A.N.P.-ul pușcăriile ,,funcționale” fără șefi de tura și șefi de secții? 50% dintre ei o sa se pensioneze pârtial anticipat! In loc sa dea și un lst/ofițer instructor pe lângă st, mai ales in cazul P.Giurgiu, cu 14 secții și 1500 de deținuți, aceștia desființează funcția de sef tura și sef secție!
Tot respectul din partea unui coleg din Arad.Sper ca la final,colegii incriminați să primească N.U.P.,așa cum mi se pare normal.Părerea mea este că legile ,azi,sunt clar de partea agresorilor și a infractorilor.Ceea ce se întâmplă azi în penitenciarele românești cât și în societatea românească este rezultatul slăbirii autoritățiilor statului prin ingerințele politicului degradării culturale ale populației.Prin aceleași probleme trec și polițiștii și jandarmii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu,care,au de înfruntat cetățeni tot mai recalcitranți,cu un grad de conformare față de normele sociale scăzut dacă nu,chiar inexistent și cu o mass-media avidă după rating ,călcând pe demnitatea noastră.
Rezistați ,stimați colegi giurgiuveni,și sper să rămâneți uniți ,în ciuda vremurilor sumbre care ne așteaptă.
Sunt asistent medical de puțin timp in acest Penitenciar dar volumul de muncă este enorm si efectiv nu ai timpul necesar pentru ați îndeplini sarcinile de serviciu .
Cum poți asigura un singur cadru medical pe tură, asistență medicală la 1500 de deținuți ?
In 12 ore de munca trebuie sa administrezi tratamentul psihic la peste 300 de deținuți ,tratamentul antiviral pentru detinuti seropozitivi ,sa răspunzi solicitărilor pentru orice durere fizica sau psihică ,sa vezi fiecare zgârietură ,fiecare ,,bubiță ‘să administrezi tratamente injectabile ,insulina .Trebuie sa examinezi orice ppl care vine si pleacă din penitenciar ,să hotaresti dacă cefaleea ,hipotensiunea ,tahicardie ,hipoglicemia sau hiperglicemia poate sa reprezinte o urgenta medicală si sa trebuiască sa l trimiți la o unitate medicală .
Nu mai vorbesc de incidentele dintre deținuți unde trebuie sa consemnezi orice urma ,escoriație ,plăgi autoprovocate si bineinteles sa i faci toaleta si pansarea plăgii pe langa documentația necesară .
Toate astea in doar 12 ore de munca .!!!
Veniti la PSCTPA. Aici sunt 5 sectii medicale si 8 medici plus 4 asistenti medicali pe tura minim la un efectiv de 70 de detinuti. Vai de viitorul copiilor nostri. Sunt cu ganndul la colegii de la Giurgiu
Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat așa ceva cu colegii noștri! Sindicatul ar trebui să pună presiune pe ANP. Situația colegilor e deja în mâinile justiției.
În ce privește situația operativă nu înțeleg de ce se promovează/acceptă/continuă această situație. E în discuție totuși unul din cele mai mari penitenciare din țară, unul din cele mai moderne, unul etalon. Îmi pare sincer rău! Dacă vă încălzește cu ceva.. gandurile mele sunt alături de voi!
Când v am scris dle Teoroc ,si v am rugat omenește să luați măsuri întrucât dispozițiile DG sunt dusmanoase si rău intentionate, nu v ati sinchisit macar sa dati un raspuns .Si ma refer aici la raportarea din ora in ora pe timpul noptii!mănâncă resursa din om,atrage stress,si te face sa “ratezi”aspecte referitoare la detenție !v am spus că o se intample ceva rau,si se va repeta!în alte moduri ,la alte PNT.
Cum sa aiba ST 150 de atribuții?In ce lume trăim?
Un supraveghetor de pe sectie, care are în primire și curțile de plimbare are peste 200.Si nu vorbesc prostii!Lăsați ne sa ne facem treaba cum știm!!!încă mai suntem în sistem oameni cu experiență!vreti sa stam drepți la Drapel, dar avem restanță 100 zile de CO!Va rog postati comentariul,si dupa 19 ani in sindicatul asta poate merit un raspuns!
problema cu raportarea din ora in ora a fost discutata cu ANP / noi am cerut atenuarea masurii ca lipsita de eficacitate demonstrabila / nu reusim sa raspundem mereu si la timp in toate zonele in care suntem interpelati / dar incercam sa acoperim toata problematica in relatia cu angajatorii din sistem si in interesul membrilor
Păi ajutati ne!fierbe!cuțitul e la os!Dacă media de viata a operativului e de 58 de ani,cu deciziile astea luate pe genunchi ,mai scade cu 2,3 ani!e o chestie repetitivă, se impregnează în creier!
(editat) care a dat aceasta dispoziție gândește ca acum 30,40 ani . Atunci santinela care făcea serviciu 3 ore bătea toaca sa anunțe comandantul gărzii ca nu a fost omorât . Nu credeam ca exista atâția (editat) la anp . Scuzați limbajul dar nu ma pot abține la câta (editat) văd la anp
Am intrat în sistem cu ceva ani in urma cu elanul unui tânăr dornic de avansare prin munca. Sistemul îmi promitea atunci că dacă sunt corect, muncitor și depun toate eforturile sa indeplinesc multele îndatoriri și să respect multele interdicții, îmi va mulțumi prin pensionare la 47 de ani cu o pensie decenta care să compenseze uzura fizică și psihică cu care voi pleca din sistem. Am acceptat și am plecat la drum. Primul șoc a fost că regulile s-au schimbat în timpul jocului, iar ceea ce am învățat în cărți am văzut că nu există în realitate (uși automate deschise prin buton). Am învățat să accept și să merg mai departe sperând că vor veni vremuri mai bune. Indiferent de manageri, directori generali sau miniștri, situația s-a degradat constant. După vreo 10-15 ani de sistem, mai multe unități penitenciare, urcând prin sacrificii mari (personale și profesionale) scara ierarhiei, va spun că regret rămânerea în sistem( pe principiul ,,va fi bine!,,). Nu va fi niciodată bine! Nu știe nimeni cu ce ne confruntăm zi și noapte în ,,Ultima statie,, așa cum se vorbește despre Penitenciarul Giurgiu. Spun asta atât angajații din sistem cât și deținuții. Tocmai pentru că ajung in ultimă statie, deținuții știu că oricâte sancțiuni vor primi, rămân cu noi. Nimeni nu-i mai primește ulterior. Am ajuns sa ne plângă de milă. Deținuții ne spun că ei nu ar munci în condițiile astea. Știți că ne mănâncă gândacii și pleosnitele? Știți că ne cad șobolanii in cap pe secții? Știți că de multe ori aruncam pachețelul cu mâncare? Știți că angajații au ajuns la extenuare fizică și psihică? Știți că am ajuns sa sfătuim oamenii să nu se angajeze în sistem? Știți că dacă un deținut provoacă un incident grav nu pleacă așa cum se întâmplă în alte unități? ( Îl mutam de pe o sectie pe alta pe principiul ,, mai tine-l și tu colegul,,). Știți că stăm cu deținuții veniți prin transfer dimineața, in cluburile de reintegrare până seara când pleacă alți deținuți prin transfer că sa putem avea locuri de cazare? Știți că suntem nevoiți să planificam in serviciu pe secții de maximă siguranță copii de 20 de ani cu sub un an vechime pentru că nu avem suficient personal (alternativa)? Știți că în loc de 45 de agenti necesari, plutoanele au 29-30? Știți că șeful de tură rămâne, în cazul unei misiuni noaptea, SPC și sef schimb? Știți că șefii de secție gestionează in timpul programului de lucru, veșnic depășit, între 400 și poate 700 de deținuți? Știți că suntem sugrumați, îngropați în documente? Știți că facem misiuni în oraș cu cei mai dificili deținuți din sistem cu un agent de sub 3 ani vechime și debutanți în sprijin? Știți că după tura de noapte câțiva agenți, prin rotație, vin în următoarea noapte la serviciu că sa avem oameni pentru a acoperi posturile? Știți că avem o asistenta de serviciu pentru 1500 de probleme pe zi/noapte? Știți că suntem cea mai mare unitate din tara cu cei mai puțini angajați?(raportat angajat per deținut). Știți că în ultimii ani am mers pe avarie? Ei bine domnilor …benzina s-a cam terminat pentru multi dintre noi. Nu mai vrem sa ne asumam lipsurile sistemului și incapacitatea managementului acestuia. Nu mai acceptam sa fim ,,carne de tun,,. Suntem oameni că toți ceilalți și meritam condiții de muncă și drepturi că toți ceilalți. Ne-am saturat sa avem mai multe interdicții/obligații și mai puține drepturi și condiții de muncă. Nu e vina noastră că statul, ministerul, A.N.P.ul a uitat de noi când trebuia să investească și si-au amintit doar atunci când a trebuit să critice sau sa sanctioneze. Ne-am saturat sa fim parte dintru-un experiment eșuat. Nu putem face minuni fara resurse. Nu putem ieși singuri din situația asta. Am fi făcut-o de mult timp. Ajutor! S.O.S.! De obicei trenul se oprește în ultimă statie, dar după ,,curățenie,, și ,,alimentare,, pornește din nou în cursa. Nu știu dacă al nostru mai duce încă o ,,cursă,,…
P.S. angajații își fac datoria exemplar la capacitate maxima din respect pentru ei și pentru șefii lor. Așa că desfiintati-le și funcțiile de conducere sa se aleagă praful!
E primul articol la care au fost publicate si comentarii mai acide, contondente sau “rele”. Ele reprezinta realitatea cruda la care s-a ajuns, presul incepe sa ramana cam mic pentru cat gunoi s-a adunat sub el.
Bună ziua, semnale în privința situație de la Penitenciarul Giurgiu au fost încă de acum câțiva ani, când începuse “marea pensionare”, când agenți în vârstă de 40 și un pic de ani s-au pensionat “bolnavi cu capul”, acum învârt afaceri de milioane.
Asumați – vă această situație TOȚI , nu aruncați cu pietre în uni și alții, Resursele Umane unde au fost? Nu ei trebuiau să prevină lipsa de experiență a lucrătorilor? Au pensionat 80%, și au angajat personal tânăr fără experiență, directorul general /directorul penitenciarului trebuia să prevadă o astfel de situație?
Lipsa de experiență este și în factorii de conducere, TOȚI tineri, fără experienta situațiilor operative, de multe ori ( legea nu pică pe practică), mai apare TACTUL, mai știe cineva de el? LIPSA DE TACT a început să își spună cuvântul.
Asta este începutul, “urecheați” pe toți care “au stat bine în bocanci, cât a fost cald” și nu s-au implicat în a prevede astfel de situații.
Concluzie : este rău, dar vă fi și mai rău.
Domnule Vasile vezi că nu prea știi să numeri.Din aprilie sunt doar 3 asistenți pe tură(la 6 secții).Cei 3 asistenți se ocupă și de biroul Internări+ prezentările de urgență de la penitenciarul din curte.Dacă tot faci vechime intr-un spital poate, cândva, vei pricepe că la spitale , pe tură este necesar un anumit număr de asistenți ( vezi asta in orice spital din Românnia).