Pe fondul protestelor și grevei declanșate de sindicaliștii din educație, Guvernul de Dinainte de Rotativă caută soluții de fugă dar nu reușește decât să mărească inechitățile din sectorul bugetar, ridicând cota umilințelor la care sunt supuși polițiștii de penitenciare, polițiștii și militarii, la un nivel de neacceptat. Primul răspuns oficial la revendicările greviștilor:
Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.
Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.
Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării.
În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare.
Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare.
sursa: gov.ro
Cu maximă urgență, guvernanții dornici de pace socială dar incapabili să înțeleagă și să prevină tensiunile de altfel ușor de anticipat, adoptă în ședința de Guvern de astăzi un act normativ prin care ridică la nivelul grilelor din legea-cadru toate salariile din… familia ocupațională administrație publică (Anexa VIII).
II. ORDONANȚE DE URGENȚĂ
1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea Articolului I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
Executivul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență care completează Articolul I din O.U.G. nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr. VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare “ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.
Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr. VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ.
Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă.
Măsura era necesară pentru evitarea apariției unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, act normativ care vizează eliminarea inechităților și instituirea unui sistem de stimulare a performanței.sursa: gov.ro
Cu toate acestea sindicaliștii din educație nu sunt mulțumiți și continuă greva, urmând alte negocieri și probabil concesii politice. Angajații din apărare și ordine publică ramân deci ultimii fraieri din sectorul public, pentru care legea se menține suspendată, iar drepturile plafonate de 13 ani. În plus, luăm act zilnic de amenințările la pensiile militare inclusiv cu creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani care echivalează cu condamnarea la moarte la locul de muncă având în vedere speranța de viață calculată oficial în Poliția Penitenciară. Declarăm ferm și public că refuzăm să mai înghițim aceste umilințe și că în cel mai scurt timp vom reacționa chiar dacă legislația ne impune restricții în acțiunile sindicale.
Vremea acțiunilor de marcaj, de descărcare, a trecut. Se cere sindicalism real așa cum SNPP a demonstrat că poate face și nu doar joc de rol. Suntem organizația majoritară din Poliția Penitenciară și vom confirma renumele câștigat în 19 ani de activitate. Ștacheta a fost ridicată de colegii din educație și asta ne bucură! Este drept că salariații din învățământ pe de-o parte au dreptul la grevă, iar pe altă parte sunt foarte numeroși și pot umple piețe și străzi. Vedem că acum pregătesc acțiuni similare si sindicaliștii din sănătate, de asemenea un sector cu foarte mulți salariați, majoritatea fiind totuși plătiți pe grilele din legea de salarizare încă din 2018.
Noi nu reprezentăm o masă atât de numeroasă de forțe, având și anumite limite și interdicții în acțiunile sindicale dar dacă nu ne vom asuma anumite decizii toți împreună, alternativa este să îndurăm cu toții disprețul cu care suntem tratați. Cei din educație nu au atras atenția și nu au speriat puterea până nu au ieșit cu zecile de mii la proteste și până nu au încetat activitatea. Problemele salariale din educație sunt vechi. A fost nevoie să ajungă cuțitul la os pentru ca majoritatea să se urnească. Abia când s-au pornit au conștientizat ce putere au.
SNPP a obținut rezultatele cele mai relevante în anii 2016, 2017, 2019 și 2022, doar cu proteste masive susținute prin refuzul muncii suplimentare în special în sectorul operativ unde munca în plus este cheia funcționării sistemului. Creșterile salariale de 30% din 2016-2017, suplimentarea de buget smulsă de la Guvern în 2019 dar și actualizarea salariul de grad pentru care am protestat în 2022 sunt rezultatul miilor de membri de sindicat care au populat trotuarele forțând asumarea unor decizii politice.
Acțiunile de formă, tip grevă japoneză cu banderole sau excesul de zel in activități nu impresionează pe nimeni, nu blochează activități în mod real, pot fi ușor contracarate de administrație și nu au impact mediatic consistent și de durată. Credem cu convingere că rezultatele se pot obține doar prin reacții unite, de masă, care aduc pe străzi forțe numeroase de protestatari dublate cu blocarea reală a activităților. Convingerea noastră a fost deseori confirmată de guvernanții cu care ne-am întâlnit la negocieri și care au admis că trăim vremuri în care “doar cei care strigă, primesc!”. Desigur că analizăm atent și cadrul legislativ care reglementează greva însă procedurile sunt complicate și de durată. Dacă ne dorim o reacție rapidă și puternică, trebuie să ne asumăm! Toți împreună, nu doar liderii sindicali! Și nu doar în comentarii revoluționare pe Internet ci cu pancartele în mâini pe stradă, în piețe, în fața unităților… Este singura cale!
SNPP alături de Sindicatul EUROPOL și celelalte sindicate din Federația PUBLISIND (din Penitenciarele Iași, Pelendava, Brăila, Satu-Mare, Mărgineni – precum și celelalte sindicate din PUBLISIND care au revendicări similare) organizează și declanșează acțiuni de protest în regim de urgență, urmând emiterea unui comunicat de presă în acest sens. Așteptăm de la membrii noștri de sindicat și nu numai, să sprijine întru totul și fără ezitare, acțiunile care sunt în curs de a fi decise și să nu facă pas înapoi de teama pierderii unor aparente avantaje, care în scurt timp pot fi spulberate de guvernanți, în cazul în care nu vom arăta fermitate în decizii și forță în acțiuni. Lucrurile se vor întâmpla rapid și energici. Fiți pregătiți și fără teamă!
7 răspunsuri
Acum e momentul! Suntem pierduți dacă ii lăsăm sa ne mutileze! Sa le aratam cine suntem!
Marile grile din 2018 la sanatate duc pt asistentii medicali pe maxim la micul.giganric salariu de 4100 lei , asistent principal cu vechine 20 de ani, lucru in ture inclusiv cu 48 de ore de majorari pt s d si sl. In schimb medicii stau excelent, minim de 3 ori cat castiga asistentul si asta fara garzi !!! Echitate nu gluma !!!
Asa DA!
Iar vitejie și încordat mușchii, ieșit în strada cu trompete și pancarte? 🤣Când vreodată s-a rezolvat ceva cu asta? Ați spus în articol, exista restricții care nu permit greva în adevăratul sens al cuvântului, deci protestele astea de doi lei în fața penitenciarelor sau marșuri prin oraș, sunt ZERO. Pana nu se opresc activitățile din penitenciare, pana nu e lăsat hotul în camera, pana nu mai sunt scoși la munca, la instanta, pana nu li se taie vizita și pachetul, ca personalul e în greva, NU o sa se resolve absolut nimic și o știți!! La fel e valabil și în poliție, sa se închidă secțiile, sa nu mai iasă nicio mașină pe traseu, etc. Asta înseamnă greva și normal ca acțiuni de genul nu sunt reglementate în lege, ca nu erau prosti guvernanții sa le aprobe, știu și ei ca lătratul și fluturatul de steaguri e doar o frecție la picior de lemn. Deci ei au voie sa încalce legea dar politia, armata, penitenciarele trebuie sa fie copilașii cuminți care respecta legea și acțiunile sindicale limitate :)))). Ce sa zic, ne meritam soarta.
latratul asta ieftin te a pus pe tine in topul salariilor agentilor din structura de aparare / media coeficientilor la noi e 2,85 – la politie e 2.60 / fara posibilitatea de a fi sanctionat direct / cu posibilitatea de a da concurs direct pe post de conducere / etc etc etc / explicativ – nu avem in vedere doar proteste / dar blocarea activitatii nu se face de un lider / el da tonul / daca oamenii nu semneaza si nu isi asuma actiuni, acestea nu se pot face cu forta
Aveți dreptate. Nu e chiar ușor sa organizezi proteste în strada… Ce sa mai vorbim de blocarea activității.
Vad ca “alții” spun răspicat și sigur ca vor bloca 2 unități penitenciare în data de 07.06 s-o respectiv 09.06. Vom vedea ce înseamnă asta… Important e ca ne mișcăm și poate reușim mai mult de data asta.
Cred ca ar trebuii ținute “referendumuri” la fiecare unitate unde e prezent SNPP cu membrii mulți și întrebați ce ar fi dispuși sa facă… Greva nu se poate, e clar asta dar poate altceva.. Pancarde în fata unității, refuz de ore suplimentare… Sunt metode cu care putem totuși pune presiune..
am declansat organizarea / liderii de filiale au preluat / vom informa in detaliu si pe site / este o prima reactie dar totodata si un test de viteza implicare si impact / vom analiza impreuna ulterior actiunii