Noile norme de decontare a chiriei si alternativa de a beneficia de plata ratelor la achizitionarea unei locuinte s-au implementat la pachet cu unele conditii, de parca intentionat s-a dorit a se descoperi gradul de imaginatie al factorilor decidenti. Una dintre aceste conditii se refera la existenta sau inexistenta fondului locativ pentru acordarea sau neacordarea dreptului de chirie. Fond locativ, pe care nici autoritatile locale nu si-l pot asuma formalizand raspunsuri institutional-legale. In lipsa acestei parghii, fondul locativ a devenit o nisa folosita tot mai des, in niciun caz inspre a solutiona pozitiv cererile de decontare a chiriei.
De aici si pana la imaginatia bogata a celor care scormonesc dupa fondul locativ a fost decat un mic pas. Fondul locativ este cautat printre vecinii locatiei inchiriate, printre ramasitele unor blocuri CAP-iste ale oraselor mici sau a unor comune si, cel mai la indemana, pe un site de anunturi gratuite ale precupetilor imobiliari. Sa analizezi anunturile de pe acel site este cel putin nepotrivit, pentru a nu afirma ca e de o ineptie institutionala crasa.
Cum se poate raporta o decizie institutionala la un anunt necertificat legal printr-un act normativ? In ce act normativ fondul locativ se defineste printr-un anunt pe un site oarecare? Fiind un pic mai ingaduitori si consimtind ca au ales aceasta cale ca si solutie la lipsa de prevederi legale predictibile, ne gandim ca verificarea acelor anunturi sa nu se rezume strict la o convorbire telefonica cu cel care ofera spre inchiriere un imobil ci ar putea chiar sa si verifice fizic acele imobile pentru a se convinge ca unii colegi nu sunt conditionati de inchierea unor spelunci.
25 de răspunsuri
Va salut,exista vreo șansa ca cei care au cumpărat in 2019 dar înainte de lege sa beneficieze de ajutor la rata?
La acest moment, nu! Plata ratelor este alternativa la chirie.
Si daca voi actiona in instanta Anp/Mj pt acest drept care nu se aplica tuturor politistilor de penitenciare ?
Dacă de exemplu: am achiziționat un apartament in rate in luna mai 2020 in Slănic Moldova…la aproximativ 12 km de Tg.ocna iar deocamdată lucrez in alta localitate! Dacă ar fi să imi aprobe mutarea in Tg. Ocna as fi eligibil pt chirie in Tg. Ocna…Mi se poate transforma chiria in rata in Slănic dat fiind faptul că am achiziționat imobilul înainte de mutare? Repet: îndeplinesc condițiile pt chirie in Tg. Ocna! Multumesc!
conditiile pentru chirie se analizeaza la fiecare angajator / daca indeplinesti conditiile pentru chirie, exista si perepectiva clara a decontului ratelor / situatia se va analiza la unitatea respectiva
Mentionez ca am achiziționat imobilul în Slănic din lipsa de fond locativ adecvat pt. familia mea! Nu am gasit nimic cu 3 sau 4 camere! Va multumesc!
Cred ca am sa-mi vând casa și sa-mi cumpăr o alta locuința pentru a fi achiziționată după intrarea în vigoare a legii.
grija la criteriile din art 111:
Dacă poliţiştii de penitenciare, inclusiv soţul/soţia acestora sau copiii aflaţi în întreţinerea acestora au înstrăinat o locuinţă, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, după data încadrării în sistemul administraţiei penitenciare, aceştia nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2).
Deci pana la urma daca unitatea este intr-un oras mai mic gen Targu Ocna sau Mioveni puteam sa ne luam Apartament (casa) in Onesti respectiv Pitesti care este la 15 km de penitenciar neavand alta locuinta ? se deconteaza rata ? Pentru ca cei de la R. U . se cam eschiveaza , daca este in orasul unde e penitenciarul un amarat de apartament supra evaluat , nu poate da in orasul imediat urmator pe treaba cu fondul locativ si ca exista vai doamne apartament . Care e solutia ? e legal ?
doar daca se poate demonstra ca nu exista fond locativ in acele localitati / cititi atenti articolul 111 din statut sau cel putin al 2 / sunt cateva criterii clare
(2) Poliţiştii de penitenciare cărora nu li s-a acordat locuinţă potrivit prevederilor alin. (1) şi care nici ei şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate o locuinţă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea au dreptul la compensarea lunară a chiriei în cuantum de până la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii, inclusiv pentru locuinţele atribuite de către autorităţile administraţiei publice locale sau pentru locuinţele de serviciu. În situaţia inexistenţei unui fond locativ corespunzător în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, contractul de închiriere poate avea ca obiect o locuinţă situată într-o localitate aflată la o distanţă de maximum 70 km, în cazul în care nici poliţistul de penitenciare şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate personală o locuinţă în acea localitate sau în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă.
Acum ceva timp(cereva luni) spuneati ca se lucreaza la nivel de ANP la noi reglementari pt a rezolva aceasta absurditate cu fondul locativ?
Care este stadiul discutiilor?
toata energia acum e orientata pe concursuri / ANP a trimis niste instructiuni pe chirii-rate insa nu rezolva problema / indiferent de interpretarea sugerata de anp anumite unitati, anumiti directori vor continua cu rigiditati / cea mai buna solutie este sa eliminam conditionarea prin lege / avem si asta in vedere
De fapt la conditionarea prin lege era ideea sa ajungem,credeti ca reusim anul acesta eliminarea ??
sigur nu / trecerea unui proiect de lege prin parlament, mai ales in anul 2020 este o chestiune complicata
Cred ca “parlamentul actual” cu majoritatea existenta va permite trecerea legii mult mai usor decat parlamentul ce va fi format dupa alegeri,toti stim asta….
Neoficial ,se aude ca nu se mai acorda majorarea din ianuarie de 25%,ce informatii aveti in acest sens,si mai ales ce masuri vom lua?
Acum nu spun oficial ca sa nu piarda voturi…
Sursa e destul de sigura 😉
masuri? ce permite legea – proteste cu maxim 100 de participanti dar la distanta de 1 m sau 4 mp/pers / ca la detinuti 🙁
Totusi,ce informatii aveti cu referire la ce am zis ?
Banuim ca nu vom accepta sa fim singurii (alaturi de profesori) care nu ajungem la grila din 2022.
Desi,parlamentarii,primariile,medicii,toti bugetarii ,sunt la grila din 2022 din 2017……
Sa nu ne multumim cu mizeriile lor sau cu vechea zicala”bine ca nu ne ia “ ….
Domnule Stefan, cum ramane cu cei care vor sa cumpere o casa cu teren? trebuie 2 contracte separate de vanzarecumparare , unul pe teren , unul pe casa , sau un singur contract, in care sa se specifice separat pretul terenului si al casei? multumesc
Un constract din care sa poata fi identificat pretul casei.
in acelasi contract sa
fie specificat pretul terenului si casei separat?
daca nu se poate altfel, da / daca sunt 2 contracte, cu atat mai bine / la decont se merge cu cel pt locuinta
Va salut cu stima, domnilor!
Spuneți-mi și mie, va rog. Vreau sa lucrez in sistemele penitenciarelor.
Urmăresc zilnic paginile de fb/site urile și toate știrile ce țin de încadrarile din surse externe. Trecând peste asta și revenind la întrebarea mea. Având adresa de domiciliu undeva la țara, dar eu lucrând ( sperând ) într-un penitenciar din afara domiciliului și vrând sa mi achiziționez un teren (in aceeași localitate cu a locului de munca) pe care mi as putea ridica o casa, m ar ajuta cumva cu bani de chirie ceva ? Sau plata rate ? Am înțeles de la ceva colegi de ai dmv, dar nu am insistat cu mai multe întrebări.. stiu ca deranjează și n mediul virtual, așa ca mi cer scuze și la dmv.
V as ruga sa mi răspundeți. Mulțumesc!! 🙏🏻
A luat cineva casa cu teren si daca i se deconteaza?/? multumesc
Buna lucrez la Penitenciarul Satu Mare și dacă vreau sa îmi achiziționez o casa inafara orașului mi se deconteaza o parte din ratele la banca?
Decontarea presupune a fi eligibil pentru acordarea chiriei.