Evenimente tot mai des întâlnite printre polițiștii de penitenciare

In timp ce sunt haituiti de declaratii politice neavenite, terfeliti pe retelele de socializare inclusiv cu aportul unei parti din mass-media, catalogati drept bugetari de lux cu statut special si nu in ultimul rand pusi pe acelasi palier cu beneficiarii de pensii speciale, politistii de penitenciare platesc tribut unui sistem devorator de sanatate. Aproape ca nu exista unitate penitenciara in care cel putin un politist sa nu sufere un infarct sau vreun AVC. Ce poate fi mai zdrobitor pentru colectivul penitenciarului Drobeta-Turnu Severin decat pierderea timpurie a unui coleg decedat de infarct cu mai putin de o saptamana inainte de iesirea la pensie, pierderea unei colege de sub 40 de ani cu cateva saptamani inainte sa nasca sau impactul cu vestea ca doi colegi au suferit aproape simultan cate un accident vascular. Si toate astea in mai putin de 1 an…

In urma cu doua zile, la nici 41 respectiv 44 de ani, doi colegi politisti de penitenciare din cadrul penitenciarului DTS au suferit accidente vasculare grave, elicopterul SMURD fiind folosit pentru ambii in vederea transportarii la Bucuresti pentru interventie chirurgicala. Doi politisti de penitenciare care desfasurau munca de supraveghetori pe sectiile de detinere de aproximativ 20 de ani. 20 de ani de atac al emotiilor negative venite dinspre sute, poate chiar mii de detinuti in aceasta perioada. Involuntar de vointa ta ca supraveghetor preiei si administrezi astfel de emotii. Cateodata reusesti, cateodata poti ramane inclusiv cu sechele.

Garantarea sanatatii la locul de munca aproape ca a devenit o utopie daca nu chiar este! La 32 de ani de la ce a insemnat trecerea intr-o noua epoca, sistemul penitenciar inca se straduieste sa amplaseze cate un psiholog de personal in fiecare unitate penitenciara. Sindicatele se bat de mai bine de 17 ani sa consolideze drepturi ce tin de sanatate si protectie, rolul factorului politic fiind practic in acesti ani de a se comporta sacalic. Daca pentru unele aspecte inca se cauta solutii, altele sunt decedate din fasa sau trezite moarte, vorba unei clasice in viata.

O utopie in toata veridicitatea ei o reprezinta identificarea bolilor profesionale. Boli care macina si dau sperantei de viata o sansa mult mai mica decat media celor care au inteles sa investeasca in forta de munca, in sanatatea ei. Ca poltisti de penitenciare suntem sub pragul sperantei de viata la nivelul Romaniei, uiltima statistica fiind obtinuta in urma cu doi ani:

 

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Drame în Poliția Penitenciară
Share on facebook
Distribuie

10 răspunsuri

 1. Aplicând o formulă matematică simplă, rezultă că dacă ne-am pensiona la vârsta obișnuită, nici nu am mai apuca pensia.

 2. Este incomparabil muncă de polițist din penitenciare,unde ai grija de infractori ( criminali, hoti, violatori, proxeneti, etc,) unde stresul este foarte mare, ar trebui să aibe un statut separat! In comparatie cu alți polițiști !
  Celor doi politisti, care unul dintre ei este nepotul meu, să le dea domnul multă sănătate și să îi aibe in grija! Doamne ajută!

 3. Am lucrat in sistem, cunosc cu ce greutati se confruntă clegii mei si îmi pare foarte rău să constst că lucrurile si problemele sunt la fel ca atunci cand eu eram activ, ba chiar mai rău, daca nu se ia masuri de ptotectie pentru urmatorii 10 ani, mă refer aici la protecția in documente si legi date penttu ai proteja, atunci lucrurile se vor degenera si va fi si mai rau, ei sunt foarte expusi la pericole grave din partea detinutilor si a mediului unde își desfășoară activitatea.

 4. Soțul meu a decedat , la mai puțin de o săptămână înainte sa se pensioneze 😭, Celor doi polițiști Dumnezeu sa le sanate sa se recupereze sa fie alături de familie lor .

 5. Da este foarte adevarat,si eu am lucrat in sistem dar aceasta presiune este accentuata si de catre sefi,care din scaunul lor vad altfel lucrurile

 6. Condițiile de muncă sunt foarte grele,te solicită nervos,te epuizează fizic și mental o multitudine de activități,de probleme ridicate zilnic de ppl veșnic nemulțumiți dar odihniți și gata oricând să-ti creeze probleme de gen ultraj, șicanări de toate felurile, amenințări și multe altele;toate acestea,in timp,se răsfrâng asupra stării de sănătate aducând,inevitabil,diverse afecțiuni,in plus trebuie să faci față și exigențelor din ce in ce mai mari ale șefilor ierarhici , pt că ei te iau după”lege”, uitând că această din urmă nu spune că tu trebuie să lucrezi pe un post care are prevăzut doi agenți iar tu faci munca a patru ,nimeni nu se gândește la siguranța ta dar la cea mai mică eroare din partea ta,ești sancționat.

 7. Veniți vă rog să vedeți cum muncesc colegii din ture de la penitenciarul poarta albă , cum se duc noaptea colegi la urgență în perfuzii , nu cred că s-a discutat în ședințele de consiliu așa ceva până acum. Dacă îți este rău te bagă în foișor „să te faci bine”.

 8. Cică “este incomparabil muncă de polițist din penitenciare,unde ai grija de infractori ( criminali, hoti, violatori, proxeneti, etc,) unde stresul este foarte mare, ar trebui să aibe un statut separat! In comparatie cu alți polițiști.”

  😁 Că ceilalți polițiști lucrează nu cu infractori ci cu preșcolari.
  La voi mai vin și gata legați pe când polițiștii “nepenitenciari” trebuie întâi să îi prindă și de cele mai multe ori ai dracului infractori mai pun mana și pe care un topor!

  Lasă-i domnule pe alții! Vă respectăm pentru munca dumneavoastră extrem de grea. Respect cerem și noi!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.