COVID-19 ucide informarea, consultarea si negocierea

Parafrazand un reporter care s-a remarcat recent cu o astfel de gafa vorbind despre pacienti COVID-19, luam act de o noua modificare legislativa care vizeaza eliminarea regulilor privind transparenta decizionala si dialogul social. Este vorba despre un proiect care vizeaza modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. In afara de sanctionari, amenzi, confiscari si altele, o prevedere ne atrage in mod special atentia:

5. După articolul 33, se introduc două noi articole, art. 331 și art.332, cu următorul cuprins: „Art. 331 – Pe perioada stării de asediu sau de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări.

De fapt, ce este nou? Aproape nimic. Nici pana acum treaba cu dialogul nu era chiar o problema pentru guvernanti. Pana si avizele CES sunt consultative si de multe ori se cer dupa aprobarea ordonantelor. Dar cel putin poporul organizat in sindicate si in alte forme de asociere, avea posibilitatea unei minime dezbateri. Puteam semnala chiar si cu titlul de consultare anumite aspecte care de multe ori trezeau executivul sau legislativul din plictisul in care pot aluneca din prea multa putere.

De acum, ne vom lasa surprinsi. Citim pe surse si deschidem des monitorul sa vedem ce mai apare, ce ni se mai ordona. Vremuri de criza care in Romania reusesc in primul rand sa genereze exces de putere  in plan coercitiv. Va punem la dispozitie proiectul cu recomandarea sa aveti mare grija la amenzi. 20.000 lei pentru persoane fizice si 70.000 lei pentru cele juridice nu sunt niste maxime de ignorat. Desi nu amenzile ar trebui sa fie motivul pentru care nu incalcam reguli in plina pandemie ci respectul fata de viata in general, a noastra, a familiilor noastre, a concetatenilor.

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Cu cât vom fi mai disciplinați, respectând regulile și pe cei din jur, cu atât vom ieși mai repede din starea de urgenta și vom fi iar ce-am fost, chiar mai mult! Sindicaliceste vorbind…Poate nu este dialog la nivel înalt dar in unități nu cred ca lipsește. Trebuie sa fim uniți!

  2. Cunoaștem,această pandemie a picat la fix pentru conducerea de la CE Tg.Ocna, ca să se poată continua cu metoda pumnului in gură,uși trantite pana cade varul jos de pe perete si dictatura comunistă. Ce sa ii faci trebuie sa ne supunem la crizele de personalitate a doamnei director,ca doar e stare de criză nu?

  3. Sa mai spunem ca nu colaborează cu nimeni cu nici un sindicat iar acum in pandemie cere ajutor de la sindicat, sa o ajute cu una cu alta si ea terorizează la propriu toți angajații.Sa mai spunem ca a vrut să strângă bani de la angajați sa cumpere o panarama de stropitoare , a inventat “fondul clasei doamna director”. Această doamnă care in timpul serviciului își rezolvă problemele personale prin oraș însă figurează prezentă la servici? Nu se sesizează nimeni???Cât sa mai induram toate aceste aberatii?

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.