Fără a-i atribui nuanțe oscilante de interpretare, compromisul a devenit principalul indicator înfiat de polițistul de penitenciare în activitatea sa. Nu menajăm, nu încercăm o sterilă autocompătimire ci doar spunem că, fără acest compromis, activitatea într-un penitenciar s-ar bloca instant. Paradoxal, societatea civilă consideră că se desfășoară totul la modul ideal sau cel puțin asta pretinde. La fel de paradoxal e și faptul că, inclusiv instituția penitenciară prin managementul său își manifestă aceste pretenții fără a susține material condițiile de muncă, fără implicare la nivel decizional și ce considerăm mai frustrant, cu mijloace perverse de a pretinde să cadă capete atunci când se întâmplă câte un eveniment negativ.

Cât de derutat se poate simți un polițist de penitenciare când se pune în fața deciziei de a alege calea regulii și cea de respectare a drepturilor unui deținut? Regula există însă, ca și in multe cazuri, nu se poate aplica! Cum să aplici regula când ai în față un deținut care-ți solicită insistent la curtea de plimbare și tu nu ai la dispoziție un coleg care să-l însoțească, să-l supravegheze? În cazul în care nu faci acel comproomis de a trimite deținutul neînsoțit până la curtea de plimbare și de a-ți asuma consecințe gratuite, lucrurile evoluează cam în registrul următor:

Deținutul insistă devenind gradual violent în exprimare, tu soliciți acel coleg pentru însoțire, răspunsul celui care ar trebui să ia decizia trimiterii unui coleg se rezumă la ”încearcă sa-l manglești până găsesc pe cineva disponibil”, deținutul recurge la a-ți ”lua morții” știind că la acel moment trebuia să i se acorde dreptul la plimbare, tu începi să gestionezi deja alt gen de situație și așa se ajunge la mai multe posibilități de a fi răspunzător pentru lipsă de tact. În contextul ăsta și având în vedere intoleranța la adevăr a unora, ne-am propus să dedicăm un capitol spețelor de pușcărie, pe scurt și la o manieră pe înțelesul tuturor.

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Avem doua situatii distincte-1. compromisul si 2.compromisul si dezechilibrul institutional
    1. Compromisul ca forma de trai in Romania,in general si la puscarie in particular.Vorbim de un compromis inca de la angajare,cand medici(veterinari si nu numai,ingineri-mecanici,agronomi,profesori..etc si alte profesii,neavand un loc de munca dupa absolvirea unei facultati sau poate nefiind performanti in meseria lor ,ajung gardieni,actualmente politisti de penitenciare.Nu se stie cati dintre ei sunt facuti pentru meseria asta dura din operativ. Omul accepta deoarece are un salariu,este aproape de locul de bastina,are ceva avantaje,gen chirie,spor de studii superioare..etc sperand ca intr-un viitor apropiat se orienteaza’/descurca astfel incat sa plece pe o functie aducatoare de bine ,dar tot in sistemul penitenciar,pentru ca in meseria initiala el,politistul cu facultate.. s-a deprofesionalizat.Daca are ghinion si ramane in operativ…apar spetele.

  2. Dle Tudorache,pe cand un articol in care sa fie prezentat TUTUROR politistilor de penitenciare(ofiteri si agenti),periodicitatea si obligativitatea administrației locului de detinere în a schimba posturile de paza conform legislației în vigoare???,si ma refer aici la serviciul în foișor de peste 13 ore,fără a fi schimbat macar odata.la mijloacele de legatura dintre posturile de paza (La unele penitenciare lipsesc sau sunt întrerupte din centrală. La faptul că cei din perimetru nu au un spațiu unde pot mânca, nu si pot face nevoile fiziologice pe timpul nopții ca nu au unde.nu mai vorbesc foisoare unde geamurile stau sa cada,unde nu există sursa de căldură pe timpul iernii.

    1. Am mai abordat problematica executarii serviciului in posturile de paza. Sunt aspecte in comentariul tau care pot fi gestionate la nivellocal de catre lideri gen lipsa sursei de caldura pe timpul noptii, lipsa unui loc de odihna (gen camera de permanenta), sisteme de legatura sau geamuri care stau sa cada. Sunt si probleme sistemice pe care incercam sa le rezolvam.

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.