Proiect de OUG

Practica instanțelor de judecată, în sensul hotărârilor definitive favorabile reclamanților, a determinat demersul guvernamental de a emite o ordonanță de urgență care să stopeze efectele OUG 130/2021 asupra pensiilor care depășesc 4000 de lei. Consiliul L egislativ a avizat astăzi favorabil proiectul de Ordonanță de Urgență, totodată aflându-se și pe ordinea de zi în cadrul ședinței Guvernului din 15 februarie 2022.

Click pe imaginea de mai jos pentru a accesa integral Avizul Consiliului Legislativ:

Extras de pe site-ul Guvernului privind informațiile de presă:

Actul normativ stabilește modul de restituire a sumelor reținute în temeiul OUG nr. 130/2021, cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate, persoanelor cu pensii de peste 4.000 de lei, de către casele teritoriale de pensii sau, după caz, de casele de pensii sectoriale, respectiv entitățile care plătesc venituri din pensii. Executivul pune în acord cadrul legal cu prevederile declarate neconstituționale din OUG nr. 130/2021, prin Decizia Curții Constituționale nr. 650 din 15 decembrie 2022.

Astfel, sumele reținute, cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la data de 27.12.2022 inclusiv, din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, se restituie în tranșe lunare în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea.

Procedura de plată eșalonată se aplică și în ceea ce privește plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătorești devenite executorii în perioada 28.12.2022-1.03.2023.

Dispozițiile se aplică în mod corespunzător și sumelor reținute din pensiile private și din pensiile facultative, pentru partea care depășește suma de 4.000 de lei.

Restituirea sumelor reținute se face, din oficiu, de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum și de către casele de pensii sectoriale și de către entitățile care plătesc venituri din pensii.

Prin excepție, sumele reținute din veniturile din pensii cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la 27.12.2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite și indexate cu aplicarea art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, respectiv persoanelor ale căror drepturi de pensie de serviciu au fost stabilite în baza legilor cu caracter special, care au intra sub incidența OUG nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și cărora, în urma reținerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022.

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Demers de restituire a unor contribuții
Distribuie

26 de răspunsuri

 1. Ceva despre ce se discuta acum legat de pensii ?De vreo 2 zile se tot discuta de propunerile Bancii Mondiale,45% pe ultimile 12 luni sau 65% pe toata activitatea? (Editat)

   1. Pe când vor deveni “concrete” , va fi prea târziu ca să mai facem ceva… Și sunt tot mai multe semnale că vor să “umble” și la pensiile în plată…

 2. Eu am inteles ca nu se restitie.???? Atunci hai la judecata ,cu tot tacamul inflatie ,dobanzi penalizatorii,dobazi bancare ,ect

  1. Asa trebuie sa facem vu totii sa le aratam care sunt obligatiile lor fata de oameni majorari la toti inflatie obligatorie ii da puturosului care nu stie ce este munca crasma si culcatul si sa faca copii

 3. Guvernanti de rahat toti mint cum respiră, legile sînt făcute în așa fel încât să le respingă CCR ,si noii sîntem naivii că ascultăm ce ne mint!

 4. Banii retinuti illegal din pensiile de peste 4000 lei , normal, ar trebui restituti toți odată. Ce e aia , “In transe lunare”
  Bine ar fi ca să dam in judecata statul roman si sa cerem și despagubiri.

  Mail tofanrdc@yahoo.com

 5. Pensiile speciale sunt un furt legalizat,nu inteleg de ce un furt este continuat de alt furt(un pic mai mic ,dar tot furt) ,de ce unii au “alta formulă de calcul “parca in Constitutie scrie ca toti sintem egali ,ca nimeni nu are voie sa fie favorizat .Cine imi poate raspunde?

  1. Iti poti raspunde singur daca deschizi ochii si citesti si altceva decat distorsiunile din presa. Pensiile militare vin de la Cuza incoace si sunt caracteristice sistemului de aparare asa cum sunt in toate tarile ce le consideri civilizate. Pe de alta parte, inclusiv Banca Mondiala iti mai explica cate ceva vis-a-vis de importamta pensiilor militare! Nu alambica sa le cuplezi la cele speciale !
   Insa, ca sa ramai cu ceva pe plus in minte. retineca in sistemul de aparare se platesc contributii, ca undeva…cam aici vrei sa ”bati” cu nedumerirea ta.

  2. D-le militarii nu sunt egali cu civilii si chiar asa si eu as vrea ca militar sa fiu egal cu civilul macar sa pot face greva. Pentru a intelege ce va spun eu uitativa la Statutul cadrelor militare la sectiunea Interzicerea si testrangerea unor drepturi. Noi suntem tentati sa observam efectul, nu si cauza instituirii acestor pensii militate de stat.

 6. CCR , nu a spus că se fac niște diferențe , ci a spus clar tot ce este peste 4000 lei. Recurg din nou la furt. Un hoț este pedepsit de o instanță judecătorească să restituie păgubitului suma furată și apoi pedepsit. Pe Budăi nu-l pedepsește nimeni. Continuă FURTUL George

 7. Dacă un hoț care fură de la cineva 12 kg de brânză este prins ,a -2-a zi ,el v-a restitui 12 kg de brânză, pe loc,nu câte 1 kg în fiecare zi….
  Sunt lucruri care ,numai în România se pot cupla pe în sistem judiciar imperfect și anacronic…
  În rest ,stimați Armata,nu mai aruncați cu zoaie în ea ….Este singura instituție demnă de poporul român…!!

 8. Dacă un hoț care fură de la cineva 12 kg de brânză este prins ,a -2-a zi ,el v-a restitui 12 kg de brânză, pe loc,nu câte 1 kg în fiecare zi….
  Sunt lucruri care ,numai în România se pot cupla pe în sistem judiciar imperfect și anacronic…
  În rest ,stimați Armata,nu mai aruncați cu zoaie în ea ….Este singura instituție demnă de poporul român…!!

 9. Judecătorii ,încasează salarii enorme fara sa justifice performanta, activitatea si pensiile speciale ale magistraților sunt rodul aducerii tarii asteia la anarhie,genocid și viitorul țării distrus ptr.cel puțin 100 de ani.Judecatorii sunt cei ce pot dezvolta tara sau sa o distrugă, ei sunt singurii salvatori ai Românie.

 10. Buna seara!
  Unde as putea gasii o lista cu penitenciarele care au deficit de personal,sau care vor scoate locuri pentru
  promotia din vara de la SNPAP
  din cate am inteles de la colegii care sunt in practica toate stau perfect si nu vor scoate locuri

  1. Pana la nevoia reala de personal este cale lunga. Nu exista o anumita lista. Niciun penitenciar nu este cu personalul la 100%. Inainte de repartitie se vor face analize pe fiecare penitenciar in parte si se va devide la acel moment. Dinamica de personal este flucrtuanta

 11. Nici nu stiu daca aici trebuie sa intreb si anumme Ma numesc Barbu Rada din Brasov su nt operata de carcinom hepatic din 2017 si am si ciroza hepatica uscata Acest dg a fost depistat in urma hepatitei C ( am fost asistenta medicala la stomatologica (sa dsduce ca de acolo am fost contaminata ) Vreaou sa intreb daca e corect ca la o pensie de 2540lei sa am un impozit de 61 lei tinand cont de diagnostic si de faptul ca nu beneficiez de gratuitati ptr medicamentel necesare si ptr alte boli de ex cardiace, ? Multumesc

 12. D-le militarii nu sunt egali cu civilii si chiar asa si eu as vrea ca militar sa fiu egal cu civilul macar sa pot face greva. Pentru a intelege ce va spun eu uitativa la Statutul cadrelor militare la sectiunea Interzicerea si testrangerea unor drepturi. Noi suntem tentati sa observam efectul, nu si cauza instituirii acestor pensii militate de stat.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *