Decontarea transportului pentru polițiștii de penitenciare

Proiectul de Decizie a directorului general al ANP și procedura de avizare a decontărilor

Astăzi a fost transmis spre consultare proiectul de decizie ce stabilește modul de aplicare a dispozițiilor legale privind drepturile de transport ale polițiștilor de penitenciare şi ale cursanților instituțiilor de învățământ proprii pentru pregătirea polițiștilor de penitenciare, inclusiv documentația necesară şi procedura de avizare a decontărilor.

Din punct de vedere legal, dreptul în cauză este prevăzut la art. 105 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, conform căruia:

”Poliţistul de penitenciare are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport, în cazul deplasării în interes de serviciu, în cazul mutării în alte localităţi, în cazul deplasării de la domiciliu la locul de muncă, când domiciliază în altă localitate decât cea în care îşi desfăşoară activitatea, în limita a 70 km dus şi 70 km întors, şi, o dată pe an, pentru efectuarea concediului de odihnă, precum şi în alte situaţii, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

Pe cale de consecință, drepturile de transport ale poliţiştilor de penitenciare, ale cursanţilor instituţiilor de învăţământ proprii pentru formarea poliţiştilor de penitenciare şi ale personalului civil din sistemul administraţiei penitenciare, au fost reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 886/2022, art. 22:

”alin. (1) Prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se stabileşte modul de aplicare a dispoziţiilor legale privind drepturile de transport ale poliţiştilor de penitenciare şi ale cursanţilor instituţiilor de învăţământ proprii pentru pregătirea poliţiştilor de penitenciare, inclusiv documentaţia necesară şi procedura de avizare a decontărilor.

alin. (2) Până la intrarea în vigoare a deciziei prevăzute la alin. (1) se aplică Ordinul ministrului justiţiei nr. 511/C/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind drepturile de transport ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în măsura în care nu cuprinde dispoziţii contrare prevederilor prezentei hotărâri.”

Important de reținut:

Polițiștii de penitenciare pot călători cu:

  • mijloace de transport public feroviar, aerian, naval sau rutier
  • mijloace de transport în comun – autobuze urbane, microbuze, tramvaie, troleibuze, trenuri de metrou
  • mijloace specifice de transport prin cablu
  • mijloace de transport auto în regim de taxi sau car sharing
  • autoturismul deţinut legal
  • mijloacele de transport aparținând unităților din sistemul administraţiei penitenciare.

Decontarea cheltuielilor de transport se va putea realiza, conform proiectului de decizie, la cererea polițistului de penitenciare, pe baza documentelor justificative, cum ar fi:

  • note de oportunitate
  • abonamentele
  • legitimațiile de călătorie
  • biletele de tren
  • biletele de avion
  • tichetele
  • alte documente care fac dovada achitării costurilor de transport precum și a taxelor prevăzute la art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 886/2022, ataşate ordinului de serviciu, precum și: copia certificatului de înmatriculare, bonul de carburant și, după caz, actul încheiat cu terțe persoane, în condițiile legii, care atestă faptul că autoturismul se află în folosința polițistului de penitenciare.

În raport cu situația de fapt care impune deplasarea, dintre cele prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 886/2022 , sunt reglementate în mod expres documentele necesar a fi depuse în vederea acordării drepturilor de transport polițiștilor de penitenciare și cursanților instituţiilor de învăţământ proprii pentru pregătirea poliţiştilor de penitenciare. Astfel, sunt prevăzute documentele necesare acordării acestui drept în cazul:

–  deplasării la şi de la locul de muncă;

–  deplasării pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu în cadrul localităţii în care îşi desfășoară activitatea, cu mijloace de transport în comun;

–  deplasării în alte localități, pentru a participa la instructaje, cursuri de perfecţionare, specializare, convocări, stagii de practică şi alte forme de pregătire;

–  deplasării în alte localităţi decât cea de domiciliu, la spitale, sanatorii, centre de refacere a capacităţii de efort sau similare, în vederea internării, recuperării sau stabilirii situaţiei medico-militare pe baza documentelor legale de trimitere sau internare, precum şi în cazuri de urgenţe medico-chirurgicale;

–  deplasării pentru efectuarea concediului de odihnă, pentru distanţa dus-întors, dintre localitatea de domiciliu sau de reşedinţă şi localitatea din ţară unde îşi petrec concediul de odihnă. Poliţiştii de penitenciare care efectuează concediul de odihnă în străinătate beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu sau de reşedinţă şi punctul de trecere a frontierei;

–  mutării în interesul serviciului, în unităţi situate în alte localităţi decât cele în care îşi au domiciliul sau reşedinţa;

–  chemării la organele de urmărire penală sau la instanţele de judecată pentru a furniza informaţii cu privire la aspecte ce interesează sistemul administraţiei penitenciare;

–  mutării în interesul serviciului în unităţi situate în alte localităţi decât cele în care îşi au domiciliul sau reşedinţa;

–  deplasării zilnice între mai multe unităţi din localitatea în care are loc delegarea sau deplasarea în interesul serviciului;

–  deplasării succesive în mai multe localităţi, în cadrul delegării sau deplasării în interesul serviciului;

–  îndeplinirii sarcinilor sau altor atribuţii de serviciu;

–  transportului la unităţile sanitare, în cazuri de urgenţe medico-chirurgicale ori în scopul internării în unităţi sanitare, pentru afecţiuni care impun să fie transportaţi cu automobile, în cazul în care asemenea transporturi nu pot fi efectuate în timp util de către unităţile sanitare;

–  transportului mobilierului în situaţiile prevăzute de H.G. 886/2022;

–  transportului la şi de la locul de muncă, potrivit programului de activitate, pentru poliţiştii de penitenciare care sunt încadraţi în unităţi situate la distanţe cuprinse între 5 şi 70 km faţă de localitatea unde domiciliază;

–  transportului de la locul decesului până la locul unde urmează să fie înhumaţi sau incineraţi, precum şi pentru transportul membrilor familiei, respectiv soţ sau soţie şi copii aflaţi în întreţinere, decedaţi ai poliţistului de penitenciare până la locul unde urmează să fie înhumaţi sau incineraţi.

–  transportului absolvenţilor instituţiilor de învăţământ care pregătesc personal pentru sistemul administraţiei penitenciare, precum şi cei ai instituţiilor de învăţământ proprii pentru formarea poliţiştilor de penitenciare, la absolvirea instituţiilor de învăţământ.

–  în stagii de practică,  în interes de serviciu, misiuni sau pentru participarea la activităţi cuprinse în planurile de învăţământ, precum și în vacanţă – pentru cursanții instituţiilor de învăţământ proprii pentru pregătirea poliţiştilor de penitenciare.

Totodată, prin proiectul de decizie, sunt instituite modele de cereri pentru decontarea cheltuielilor de transport ale polițiștilor de penitenciare și cursanților instituţiilor de învăţământ proprii pentru pregătirea poliţiştilor de penitenciare pe perioada delegării/detașării în altă localitate/deplasării în interesul serviciului/ concediului de odihnă, de la domiciliu la locul de muncă și alte situații.

Atașăm alăturat proiectul de decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor și referatul de aprobare spre consultare și transmiterea observațiilor.

Proiect Decizie Norme transport pentru CONSULTARE

Proiect Referat Norme transport pentru CONSULTARE

 

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Decontarea transportului pentru polițiștii de penitenciare

Distribuie

9 răspunsuri

    1. Zvonul despre care vorbești cred ca se referă la discuțiile recente din CDS – MAI, respectiv afirmațiile Directorului Direcției Logistice din MAI și anume că la nivelul MAPN (inițiatorul modificărilor care vizează norma de hrană) există deja un proiect trimis spre aprobare Guvernului pentru ca să nu mai fie plafonată începând cu data de 01.01.2025 și să fie plătită la valoare reală a acesteia.

      Însă prezent NH este plafonata prin OUG si asa ramane anul acesta. Avem campanie electorala in plina derulare și nu se mai pot opera modificari salariale.

  1. cum se calculează corect distanta pentru care se face decontul in prezent: distanta adresa domiciliu – adresa domiciliu – adresa unitate sau distanta localitatea x – distanta localitate unuitate?

    1. Art. 7, alin. (2) din HG 886/2022:Distanţa de parcurs pentru care se decontează drepturile de transport aferente deplasării cu autoturismele deţinute legal se stabileşte cu ajutorul calculatorului de rute, pe distanţa cea mai scurtă între localităţi.

      Calculatorul de rute utilizat,conform procedurii operaționale în cazul nostru este http://www.viamicheline.com

  2. dacă in lege scrie de la domiciliu, la unitate….voi plăti cum va taie capul ,între localitati. Eu asa pierd un jur de 10 km pe tura.15-16 ture pe luna ori 21 de ani de activitate ,se simte nu-i asa?

    1. În legea despre care vorbești sunt prevăzute (art. 105 alin. 1):

      1. situațiile în care activează dreptul: “Polițistul de penitenciare are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport […] în cazul deplasării de la domiciliu la locul de muncă”.

      2. condiţiile, citez: “in condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului”.
      Așa a apărut Hotărârea Guvernului nr. 886/2022 care reglementează, după cum am mai spus, condițiile, iar în situația despre care vorbim, ne uităm la art. 7, alin. (2): “Distanţa de parcurs pentru care se decontează drepturile de transport aferente deplasării cu autoturismele deţinute legal se stabileşte cu ajutorul calculatorului de rute, pe distanţa cea mai scurtă între localităţi”.

      În altă ordine de idei nu noi plătim, pentru ca site-ul pe care ai scris aparține organizației sindicale, nu angajatorului și în niciun caz Guvernului (care a emis hotărârea privind decontarea între localități).

    1. Pentru ca unitatea asigura transport din București.
      HG 886/2022 Art. 8, alin. (1) Poliţiştii de penitenciare au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-întors în situaţiile în care se deplasează la şi de la locul de muncă:

      b) de la domiciliu până la cel mai apropiat punct de unde unitatea asigură transportul personalului propriu cu mijloacele de transport aparţinând unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare, în limita a 70 km dus şi 70 km întors, calculaţi pe întreaga distanţă parcursă;

      1. Nu asigură nimic. La tură toți venim cu mașinile personale. Doar dacă sunt doritori pune o mașină la luică. Și eu dacă stau în altă zonă cum mă desplasez acolo? Cine plătește transportul până la luică sau cam la ce oră ar trebui să plec de acasă să fiu la 6 la luică?

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.