Decizie unică

La nivelul sistemului penitenciar, în anul 2020, OMJ 482/C/2020 era emis ca urmare a necesității existenței unei alternative la dreptul de chirie, această alternativă având conotații de interpretare și în privința diminuării dinamicii de personal, cererile de mutare fiind întocmite cu miile pe parcursul unui an calendaristic. Cert este că OMJ 482/C/2020 a creat posibilitatea decontării ratelor bancare la achiziția unor imobile prin credite ipotecare creând în același timp și frustrări imense pentru personalul care și-a achiziționat anterior lunii august 2020, aceștia din urmă nefiind eligibili pentru decontarea ratei din punctul de vedere al ANP. SNPP a avertizat la acel moment inechitatea și elemente de disciminare propunând ca decontarea să se realizeze în sumă fixă pentru toți polițiștii de penitenciare aflați în această situație.

De la apariția acestei situații, a fost doar o chestiune de timp până la declanșarea multor procese în instanțele de judecată, tot atât de multe fiind încă pe rol în diferite stadii de judecare. Inclusiv la Curtea Constituțională a României există în așteptare o Decizie de constituționalitate a articolului 111 din L145/2019. Evident că deciziile instanțelor se pronunță în funcție de algoritmul proceselor aferente fiecărei instanțe. Cea mai rapidă soluție în acest caz, momentan unică la nivelul Curților de Apel pe această spteță, vine de la Curtea de Apel Cluj care a admis în parte recursul părătului admițând în schimb solicitarea reclamantului de a i se deconta ratele chiar și în situația în care imobilul a fost achiziționat înainte de apariția OMJ 482/C/2020.

Admite recursul declarat de B_________ B__ B______ A___ A___ cu sediul în Baia Sprie, localitatea Tăuții Măgherăuș, _______________________________ Maramureș, împotriva sentinței civile nr. 342 din 16.03.2021 pronunțată în dosarul nr. _____________ al Tribunalului Maramureș pe care o casează, în parte, în sensul că: Admite în parte acțiunea formulată de reclamantul B_________ B__ B______ A___ A___.

Obligă pârâtul P. A___ A___ să plătească membrilor de sindicat ……………………………. E_____, B_____ N______ O_____ și D___ I_____ G______ compensația lunară a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/ imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau a unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței începând cu data depunerii cererii și documentației aferente în acest sens de către fiecare din cei trei membri de sindicat menționați.

Pe scurt, această decizie deschide calea unei jurisprudențe favorabile pentru toate procesele aflate pe rol, motivarea constând în lipsa de precizări exprese privind excluderea de la drept a unor categorii de personal, inclusiv forma discriminatorie a reglementărilor.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Decontarea ratei pentru toți polițiștii de penitenciare
Distribuie

16 răspunsuri

 1. Va salut cu respect! Ce înseamnă asta, dle. Tudorache? Sa ne așteptăm că sa primim toți sau să dăm în judecată ca acel coleg?

 2. Domnule Președinte, vi se pare echitabil că un ofițer să primească aproape 2500 de lei decont și unii sa nu primească nimic?
  Ce are așa deosebit un Șef tură sau alt ofițer de trebuie sa stea in lux?
  Oricum domniile lor nu sunt in sindicat că i cotizația mare !
  Trebuie rescris ordinul!
  Toată lumea să primească ,chiar daca deține ,nu deține ,a înstrăinat , a mostenit , etc!
  Sa se micșoreze decontul pentru cei care primesc și să se împartă la toată lumea, chiar daca este suma mai mica.

  1. tot sistemul de salarizare este conceput astfel / diferentele intre un nivel sau altul de functii puteau sa fie setate simplu prin coeficienti si gata / insa stim ca acestia nu fac o mare diferenta intre un agent cu vechime si un ofiter tanar / insa suntem tributari unui sistem de remunerare arhaic in care diferentele intre niveluri vin din tot felul de sporuri procentuale si alte drepturi aplicate procentual la o baza mai mare / sigur ca este incorect daca te uiti intr un punct fix / insa daca este sa o luam asa toate drepturile acestea procentuale au o moralitate discutabila / sporul de “antena” este 10% pentru toata lumea, nu? / dar 10% din ce / insa cum spuneam acesta este sistemul de plata pentru tot sectorul bugetar si este foarte greu de schimbat fara prejudicii majore / apartenenta la sindicat este o optiune si stim ca sunt multi care stau confortabil pe margine dar beneficiaza de castigurile obtinute prin actiunile noastre / tot chestie de moralitate in esenta / daca din ce in ce mai multi ar gandi ca ei, in final nu ar mai exista castiguri pentru nimeni / dar din fericire majoritatea suntem uniti pe baricade 🙂

 3. Justiția clujeană refuză drepturi elementare, inclusiv plata sporurilor pe timpul concediului (deși ei le iau) iar acum patentează retroactivitatea legii :))). Asta a avut noroc că a cazut cauza la niste proști, sau poate a tras ceva sfori, dar decizia e aberantă. A ajuns să legifereze CA Cluj… :)). Sau a depus “documente” că. nu a găsit chirie in Gherla și ce să vezi, și-a cumpărat in Cluj casă :)).

 4. Cei care am luat in 2019 înainte de August, ce este de făcut? Așteptăm sa aprobe cumva printr-o minune pentru toți polițiștii? Sau ce sfătuiți? Va rog lamuriti situația. Multumesc

 5. Salut! Pt polițiștii de penitenciar care au credit ipotecar dinainte de 2019 ar fi șansă să câștige în instanță decontarea ratei ?

 6. Pt. cei care avem un credit ipotecar sau prima casa făcut anterior angajării ln sistem ,credeți ca exista vreo șansă dacă ne adresam unei instanțe?

 7. Timișoara este printre cele 3-4 unități care nu decontează in afara localității. Daca se activează aceasta lege pentru cei care și-au cumpărat înainte stătu, o să beneficieze și în afara localității direct sau trebuie să schimbe “regula” unității?

  1. nu doar in TM sunt astfel de probleme ci in toate orasele mari daca unitatea e plasata chiar in oras / nu se poate indeplini conditia absurda desi legala a inexistentei fondului locativ / avem in plan sa incercam eliminarea acestei conditii la prima modificare de statut care va fi posibila

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.