Un singur hop pana la concursuri

Astazi a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Decizia DG ANP nr 534/2020 care reglementeaza metodologiile de desfasurare a probelor de concurs cu caracter eliminatoriu pentru ocuparea posturilor vacante din Politia Penitenciara; cele 17 anexe au fost publicate in MO nr 783 bis.

Este practic ultimul act normativ a carui publicare a fost strict in sarcina MJ/ANP si care completeaza cadrul normativ necesar pentru declansarea concursurilor. Decizia DG ANP care reglementeaza conditiile specifice de ocupare a posturilor a fost semnata astazi de DG ANP si nu se mai publica in Monitorul Oficial, concluzia finala a specialistilor din ANP fiind ca publicarea acestei decizii nu este nici obligatorie si nici necesara. Prin urmare ambele decizii ale DG ANP referitoare atat la conditiile specifice cat si la probele eliminatorii sunt aplicabile de astazi si intregesc cadrul normativ pentru concursuri si implicit pentru schimbari, mutari si sesiunea unica pentru agenti.

Insa mai este o problema, practic ultimul hop, insa se preconizeaza o solutie si pentru acesta. Restrictiile adoptate prin HG pe durata starii de alerta includ si suspendarea oricarei proceduri de concurs pentru ocuparea unor posturi vacante. Asa cum stim cu totii, sunt putine sanse de a iesi din stare de alerta in viitorul apropiat, insa exista o initiativa la nivelul intregii structuri de aparare nationala pentru sustinerea unui proiect (cel mai probabil de OUG) prin care posturile vacante din toate institutiile sistemului de aparare sa fie deblocate.

In situatia fericita in care acest proiect de OUG pentru deblocarea concursurilor se va materializa, va fi adoptat, publicat si va produce efecte, ANP a centralizat deja pe baza solicitarilor venite din unitati un numar de peste 1900 de posturi vacante avute in vedere pentru ocupare, insa avand in vedere limitele bugetare maximul absolut ar fi aproximativ 1450 de posturi, prin urmare se va face o ajustare (diminuare) de 25% a solicitarilor transmise. Se are in vedere de asemenea ca in aceste 1450 de posturi sa nu se includa si functiile de conducere ocupate prin imputernicire intrucat nu genereaza impact financiar.

Ca si concluzie pe subiectul concursurilor – imediat dupa publicarea unui eventual si dorit act normativ care sa ne excepteze de la restrictiile impuse pe durata starii de alerta, ANP este pregatit sa declanseze proceduri de concurs foarte rapid, de principiu pe toate cele aproximativ 1500 de posturi pentru care exista finantare. Singurul impediment care a ramas, deci, este starea de alerta instituita ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus, impediment care speram sa fie inlaturat cat de repede.

Pentru eventualitatea in care nu se va reusi totusi o derogare de la suspendarea concursurilor, a fost pregatit un nou ordin de ministru pentru angajarile directe, fara concurs/examen, pe durata determinata. Punem la dispozitie proiectul de ordin care este publicat, in etapa de transparenta decizionala, pe pagina MJ. Incepand chiar de astazi, ANP este in fibrilatii pregatind startul procedurilor de mobilitate pe functii, primele la rand fiind schimbarile care foarte probabil vor putea fi declansate chiar de maine.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Decizia DG ANP 534/2020 publicata. Metodologiile de concurs
Share on facebook
Distribuie

33 de răspunsuri

   1. Intr-adevar! Se zvonea ca MApN a initiat un proiect legislativ pentru derogare a sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala de la prevederile L 55/2020, art. 27(3) http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/225620 , care insa nu apare nicaieri! Nu stiu cum, dar MApN a avut recent finalizat (19-20 august) concurs pentru incadrare directa (filiera indirecta cum spun ei) subofiteri sanitari!

     1. Posturile, la care fac referire, de subofițer sanitar MApN sunt pentru încadrare pe perioadă nedeterminată!

     2. Buna ziua, există posibilitatea de prelungire a perioadei celor angajați pe perioada determinată de 6 luni dacă nu se organizează concursul de încadrări directe? Multumesc anticipat!

   2. Și cât poate dura până când proiectul începe să producă efecte?Trebuie să starea în transparență publică?

 1. Buna ziua!
  “Decizia DG ANP care reglementeaza conditiile specifice de ocupare a posturilor a fost semnata astazi de DG ANP si nu se mai publica in Monitorul Oficial, concluzia finala a specialistilor din ANP fiind ca publicarea acestei decizii nu este nici obligatorie si nici necesara.”
  Unde poate fi lecturata forma finala a Deciziei DG ANP care reglementeaza conditiile specifice de ocupare a posturilor? Intreb deoarece am facut ceva propuneri si sunt interesat daca au fost insusite de echipa care a lucrat pe Proiect!
  Multumesc!

 2. Buna ziua, posturile vacante pentru recrutare din sursa externa si bibliografia aferenta se va regasi pe site-ul ANP ? Sau o pot gasi undeva postata? Multumesc!

 3. Bună ziua,am înțeles că schimbările ar dura undeva la 20 zile,mutările ar dura mai mult?Că să îmi dau seama pe când s-ar putea da concursurile în cazul în care se ajunge la un consens.Sau se pot da și în paralel,mutări-concursuri.Vă mulțumesc

  1. concursurile se declanseaza imediat ce se apare o norma de deblocare / nu sunt tinute in loc nici de schimbari nici de mutari / se regleaza din mers toate / numai sa avem posibilitatea – legal vbind

 4. Orban a anunțat prelungirea stării de alerta. Aveți informații referitoare la posibilitatea demarării concursurilor?

 5. Bună ziua!
  Rugaminte, mă puteți ajuta cu o informație, dacă, după ridicarea restricțiilor in ceea ce privesti situatia epidemiologica actuala, se scot locuri prin T.C.O cobtabilitate, sau se poate candid, care ar fi conditiile, specific faptul ca persona detine studii superioare -Economie si afaceri internationale?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *