La întâlnirea din 14 aprilie 2022 cu Ministrul Justiției, Președintele PUBLISIND/SNPP a explicat în detaliu motivele îngrijorării în legătură cu modificările preconizate la OUG 130/2021 în vederea deblocării legii-cadru pentru familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională, menționând situațiile anterioare în care am fost supuși unor tratamente discriminatorii în plan salarial. Ministrul Predoiu ne-a cerut să transmitem aceste detalii în scris deoarece ajută susținerii pe care ne-a promis-o. Adresa comună PUBLISIND/SNPP-FSSP:
Text integral adresă:
Către
Ministrul Justiției
Domnul Cătălin PREDOIU
Stimate domnule ministru,
Urmare întâlnirii din data de 14 aprilie 2022 vă transmitem, conform discuției purtate, argumentele noastre care justifică temerile pe care le-am exprimat cu privire la riscul de tratament diferențiat pentru polițiștii de penitenciare, în cadrul familiei ocupaționale apărare, ordine publică și siguranță națională.
Subiectul îl reprezintă Proiectul Legii de aprobare a OUG 130/2021 cu nr. PL-x 52/2022, pentru acest proiect Camera deputaților fiind for decizional (termen depunere raport, depășit – 15.03.2022). La acest proiect MAI și MApN au depus amendamente, cuprinse ca fiind admise în Avizul Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Amendamentele depuse de MAI și MApN includ polițiștii de penitenciare și vizează deblocarea parțială a Legii-cadru nr. 153/2017 prin acordarea a 1/4 din diferența restantă dintre salariile de funcție în plată și salariile de funcție prevăzute de lege pentru anul 2022 (1/2 ar reprezenta o tranșă anuală, restanța fiind de două tranșe de aplicare a Legii-cadru).
Aspectul care ne îngrijorează este referitor la buget, Președintele Camerei Deputatților cu care ne-am întâlnit pe data de 6 aprilie 2022 avertizându-ne ca se are în vedere deblocarea Legii-cadru pentru familia ocupațională dar condiționat de bugetul existent. Tot domnul Marcel Ciolacu ne-a informat ca MAi și MApN au dat asigurări că există fonduri în buget pentru acest demers.
Bugetul necesar la nivel de ANP pentru 6 luni de acordare a diferenței sus-menționate este de 34 milioane de lei, sumă care nu poate fi identificată în bugetul ordonatorului secundar. Impactul bugetar ar fi dublu dacă decizia politică va viza acordarea unei tranșe integrale (respectiv 1/2 din restanța susmenționată). Absența fondurilor creează temerea că polițiștii de penitenciare pot fi exceptați de la aceasta deblocare a legi-cadru.
În mod normal nu am exprima aceste îngrijorări dacă nu am fi experimentat situații similare în trecutul apropiat, după cum urmează:
- Prin OUG nr. 20/2016 pentru polițiști și militari a fost corectată o inechitate salarială constând prin acordarea pentru toți salariații a unor sume compensatorii reprezentând salarii de merit în plată la nivelul anului 2009. Pentru sistemul administrației penitenciare interpretarea a fost ca nu se pot acorda aceste corecții salariale deși ultimul salariu de merit în plată a fost în luna ianuarie 2009 (pentru luna ianuarie 2009). Întâlnirile cu Ministrul Justiției și cu Ministrul Muncii nu au dat rezultate. Organizațiile sindicale au declanșat acțiuni de protest (50 de mitinguri în trei săptămâni) care au generat alinierea drepturilor și pentru polițiștii de penitenciare.
- Prin OUG 56/2017 se elimina o altă inechitate salarială din cadrul familiei ocupaționale însă strict pentru polițiști care primeau o majorare salarială de 10%, personalul din sistemul penitenciar fiind eliminat din acest demers legislativ. Au urmat din nou acțiuni sindicale și întâlniri cu membrii executivului, care au generat adoptarea OUG 62/2017 dedicată extinderii aplicării prevederii inițiale, act normativ emis strict pentru pentru polițiștii de penitenciare.
- Pe data de 30 decembrie 2020, Ministrul Afacerilor Interne a emis un ordin de ministru prin care a decis acordarea titlului de specialist de clasă pentru polițiști, similar militarilor. Dreptul era prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 însă până la acel moment interpretările indicau aplicabilitatea dreptului începând cu anul 2022. Fără o minimă discuție cu Ministerul Justiției, MAI a pus dreptul în plată timp de doua zile din anul 2020 astfel încât s-a considerat ca acesta poate fi acordat și în anul 2021 în care salariile au înghețat la nivelul din luna decembrie 2020. Pentru alinierea la acest drept a polițiștilor de penitenciare (singura categorie de salariați din structura de apărare națională care nu beneficia de drept) a fost nevoie de multiple mitinguri și întâlniri. Ordinul de ministru necesar pentru aplicare similară cu polițiștii și militarii, a fost emis cu greu de dl. Ion Sterian, iar ordonanța de urgență necesară pentru acordarea efectivă fiind adoptată la intervenția dumneavoastră (OUG 128/2021). Polițiștii de penitenciare au început să beneficieze de drept cu un an întârziere și cu eforturi mari din partea organizațiilor sindicale care sunt obligate să protesteze pentru nimic altceva decât pentru un tratament egal!
Domnule Ministru, conform legii, Poliția Penitenciară face parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului iar poliţistul de penitenciare este învestit cu exerciţiul autorităţii publice și își asumă riscuri deosebite pe toată durata misiunilor îndeplinite. În pandemie, sistemul penitenciar a făcut față situației extrem de complicate cu resurse puține, personalul insuficient lucrând deseori în programe de lucru foarte stresante (12/12 ore – serviciu/odihna), numărul mediu de ore suplimentare realizat anual în Poliția Penitenciară fiind de 800.000-1.000.000 (nu există termen de comparație în Romănia).
Am avut cazuri multiple de îmbolnăviri de COVID și chiar decese, fără ca polițiștii de penitenciare să beneficieze de sporul de risc COVID chiar dacă au lucrat în contact direct cu bolnavii! Ne facem treaba cât putem de bine cu resursele pe care le avem și nu cerem drepturi în plus. Însă nu este corect să fim discriminați în raport cu polițiștii și militarii în materie de drepturi și să fie necesare acțiuni sindicale de protest pentru a menține situația în normalitate. Vă rugăm să ne sprijiniți pentru o repoziționare corectă a instituției noastre în cadrul sistemului de apărare națională, pentru eliminarea separatismelor legislative pe linie de drepturi, pentru… normalitate!
9 răspunsuri
Mâine la 4, la camera deputaților se dă verdictul privind legea salarizării.
este esential sprijinul ministrului justitiei la nivel de prim-ministru / pe asta am insistat / nu se va lua o decizie in mod intamplator in parlament / ci doar pe linia trasata / speram sa nu avem nicio surpriza neplacuta care se ne scoata iar in strada cu saptamanile / am reiterat astazi speta la nivel Mj
Să sperăm domnule președinte ca până mâine după-amiază , ministrul justiției să facă ceva benefic pentru toți.
D-le Teoroc,
Ce s a intamplat azi la 16:00 in comisia de buget???
era inca in desfasurare putin mai devreme / aflam
A fost amanata si de aceasta data, se solicita punct de vedere de la ministerul finantelor
Se solicita punct de vedere pt impactul actual sau pentru o majorare mai mare??
Impactul se stie de mult…au mai fost discutiile astea de 100 ori… e bataie de joc pe fata, nu ne iau de prosti, ne cred FOARTE PROSTI!
Ceva vesti de la comisie?
Și uite asa, din amânare în amânare ,trece și anu asta! Ne meritam soarta!