Deblocare concursuri penitenciare. Ordonanta de urgenta urmeaza a fi aprobata

Astazi Ministrul Justitiei a transmis catre CES proiectul de OUG privind moodificarea Statutului politistilor de penitenciare (L.145/2019) in scopul deblocarii concursurilor. Din 16.041 de posturi prevazute pentru Politia Penitenciara, astazi avem ocupate 12437 de posturi. In cursul anului 2019 un numar de  757 de politisti de penitenciare au iesit din sistem (pensii, demisii etc). In plus, legea recursului compensatoriu a fost abrogata iar castigul pentru munca prestata de detinuti a scazut, urmand o crestere treptata a efectivelor custodiate, aspecte care justifica o declansare cat mai rapida a procedurilor de concurs.

Proiectul final decis de MJ este mai succint decat ne-am fi dorit, insa am explicat care sunt riscurile (constitutionale) de a promova un OUG prea complex acum, fundamentarea OUG fiind bazata pe Decizia CCR 90/2019. Pe langa aspectele privitoare la concursuri, ordonanta mai regleaza doar cateva lucruri cum ar fi repunerea in drepturi in cazul amanarii executarii pedepsei, precum si asistarea de catre reprezentant sindical in comisia de disciplina sau evaluarile pe perioada 2018-2019.

Proiectul urmeaza sa fie avizat in CES apoi va fi pus pe ordinea de zi a Guvernului in vederea aprobarii si va produce efecte imediat dupa publicare. Reamintim ca pentru a fi reluate/declansate efectiv procedurile de concurs mai este necesar si un ordin de ministru (prevazut in statutul special), ANP avand deja pregatit un proiect in acest sens, pentru a castiga timp, ulterior modificarii Legii 145/2019.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Deblocare concursuri penitenciare. Ordonanta de urgenta urmeaza a fi aprobata
Distribuie

18 răspunsuri

 1. si ma rog dupa cum suna aceasta minunata ordonanta de ce nu se pot continua concursurile existente?

 2. Domnule Teoroc,
  Va multumim pentru aceste informatii!
  Despre omj-ul cu transformarea chiriei,ce noutati mai avem?
  S-a dus forma finala la semnat?
  Daca da,o putem vedea si noi? Trebuiau corectate cateva aspecte,suntem foarte curiosi cum arata.
  Va multumim!

    1. Este prematur sa vorbim de concursuri din extern / mai intai sa vedem ordonanta publicata / apoi sa vedem semnat si publicat ordinul de ministru si apoi deblocate procedurile interne suspendate de 7 luni

   1. Vad ca a trecut ziua de luni si nu s a semnat ordinul.care e stadiul dle presedinte?

    1. Proiectul a fost definitivat și urmează a fi transmis către ANP și Sindicate. Au fost multe discuții și analize pe conținut și fiecare dintre aceste aspecte au necesitat dezbateri pentru concluzii finale. Vom informa cu date complete când avem forma finala.

 3. Buna seara,
  Sa dea domnul sa se deblocheze cat mai curand locurile posibile ca suntem disperati…In alta ordine de idei sunt sanse ca ordinul privind compensarea ratei/chiriei sa vada lumina zilei in viitorul apropiat?

 4. CONCRET ! cand credeti ca se vor putea incepe concursurile ? sunt sanse sa aprobe oug dl ministru luna aceasta ? cele suspendate se mai pot relua?

 5. De ajutor la plata ratei vor beneficia și cei care au cumpărat după 02.08.2019? Sporurile HIV tbc nu se mai acorda? Mulțumesc

 6. Ce se mai aude de OMJ-ul de transformare a chiriei in rata? S-a avizat? S-a aprobat???

  1. Proiectul a fost definitivat și urmează a fi transmis către ANP și Sindicate. Au fost multe discuții și analize pe conținut și fiecare dintre aceste aspecte au necesitat dezbateri pentru concluzii finale. Vom informa cu date complete când avem forma finala.

În primul rând, oamenii!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană care vin în sprijinul membrilor de sindicat.