Interpretare favorabilă

Răspundem astăzi la întrebările puse pe această temă, reamintind faptul că prima interpretare a cadrului legal care reglementează actualizarea salariului de grad pe de-o parte și a pensiilor militare pe altă parte, a fost că pensiile anterioare datei de 1 ianuarie 2023 nu vor fi influențate de creșterea gradului. Pe parcursul ultimei săptămâni însă, ulterior adoptării HG nr. 28/2023, s-au purtat discuții între instituțiile din structura de apărare națională, referitor la posibilitatea unei interpretări favorabile salariaților și pensionarilor, plecând de la prevederile Legii nr. 223/2015:

Articolul 28 (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie (…).

ANP finalizase adresa prin care urma ca astăzi să se transmită unităților instrucțiuni privind aplicarea modificărilor legislative recente care vizează actualizări de drepturi sau deduceri, însă adresa a fost oprită tocmai pentru clarificări privind actualizarea pensiilor corelat cu creșterea salariului de gradul. Sperăm ca până mâine lucrurile să fie clare si adresa să poată fi trimisă având inclusă și informarea care este o veste bună, respectiv de actualizare a pensiilor cu creșterea salariului de grad. Această interpretare, la un pas de a fi asumată ferm, ar avea impact, evident, și asupra pensiilor viitoare deoarece creșterea gradului se va lua în calcul pe toată perioada de 6 luni aleasă și nu doar începând cu 1 ianuarie 2023. SNPP opinează că interpretarea cu privire la care informăm acum este deja consolidată și urmează a fi pusă în practică în cel mai scurt timp dar să păstrăm totuși o minimă rezervă până nu vedem instrucțiunea oficială.

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Creșterea salariului de grad – impact asupra pensiilor
Distribuie

36 de răspunsuri

 1. Bună seara. Sa intelegem din postare ca cine s-a pensionat în 2022, trebuie sa i se actualizeze pensia cu solda de grad mărită? Și cine face asta: unitate sau casa de pensii?

   1. Domnule Teoroc,aprecieri ptr ce doriti sa faceti.. Pentru mine,unul din cei foarte multi care avem pensii militare sub 2000 lei se va actualiza pensia cu acel procent sau nu ,am iesit in 1998…Niciodata pana acum nu s-a actualizat pensia chiar daca soldele au fost marite.Multumesc frumos.

 2. Rândurile de mai sus se referă la cei care s au pensionat după ianuarie 2023, sau urmează să se pensioneze și își aleg o perioada din trecut când salariul de grad nu era actualizat?
  In niciun caz la cei pensionați înainte de 2023!
  Eu asta am înțeles, este bine?
  Mulțumesc.

 3. Dar in adresele anterioare, de ex 22356/20.01.2020 , pct. IX, de ce ANP a dispus ca pt toate categoriile de pensii militare, la determiarea bazei de calcul, actualizarea la data deschiderii dr de pensie sa se efectueze exclusiv pe art.28 alin.3??? Alin.3 se aplica doar celor iesiti la pensie in baza art. 19,26 si 38 din 223/2015. Daca in cererea de pensionare a fost scris ca actualizarea la data deschiderii dr de pensie sa se realizeze i baza art.28 slin.1 cei de la financiar au aplicat 28 alin.3 pt ca asa prevede adresa. La fel a fost si cu adresa trimisa in 2022 urmare a cresterii de la 1 iulie a sal de functie. NU se pupa cererea intocmita la RU -care este de fapt insusita de Casa de pensii , ca doar au aprobat-o, cu ce se intampla de fapt la fianciar in det bazei de calcul. Casa de pensii prezuma ca baza de calcul este intocmita cf cererii de pensie – pt ca 223/2015 prevede ca uitatea angajatoare raspunde de legalitatea intocmirii bazei de calcul- dar de fapt nu este asa, pt ca adresa ANP , dispune altceva. Daca alin.1 pt ANP nu are aplicabilitate , de ce exista Decizia CCR 784/2019-paragraf 91- SI DECIZIA ICCJ 63/2020 – paragraful 66- obligatorii pt toata lumea prin care se arata ce inseamna art 28 ali.1, 2 si 3!!! Sa citeasca ANP ACESTE HOTARARI SI APOI SA EMITA ADRESE DESPRE DET BAZEI DE CALCUL PT PENSII.MUTUMESC.

 4. Din respectivul articol nu asta se înțelege.
  Sau nu mai știm să citim.
  Sau poate am început să mă bolânzesc.
  Sau poate vă referiți la cei care s-au pensionat de la 01.01.2023? Ăștia, da, dacă se aplică de la 1 ianuarie.

 5. Domnilor sa inteleg ca se vor recalcula toate pensiile inaintea datei de 01.01.2023 si media celor 6 luni consecutive se va marii cu diferenta de la actualizarea gradului(dupa data de 01.01.2023)???
  Daca este asa domnilor jos palaria, dar ca exista si un dar, sa vedem zise orbul.

  1. sper sa se decida cat de repede pe efect si sa fie clar pentru toata lumea / am informat la cald pe discutii in derulare

  1. situatia e similara cu cele medicale – modificare mai veche de cod fiscal / in limita a 400 Euro pe an se poate beneficia de deducere impozit la abonamente / nu se deconteaza costul integral

 6. Buna ziua.cum se vor aplica cele doua majorari din ianuarie?
  Se mareste gradatia si dupa se apluca procentul de 10% sau invers???

  1. cu 10% se mareste salariul de functie si implicit majorarile pentru munca suplimentara – explicatii intr un art anterior / gradul nu face parte din salariul de functie

 7. Dragi “guvernanti”,pe cei cu pensiile dobândite pana în 2023,la gradul militar,treceți muncitor necalificat și puneți și o cruce,cum de fapt ați pus și economiei .

 8. Din păcate, cadrul legal în vigoare a eliminat actualizarea pensiei în raport cu solda de grad / funcție a celor din activitate ( OUG 59 / 2017 ) ! Orice interpretare contrară este forțată și nu are fundament legal ! S-auzim de bine !

 9. La cei care ne-am pensionat la finalul anului 2022 statul ne-a rămas dator cu salariul de grad la nivelul de 2009.Nu e corect pentru ca pentru o luna sau doua fiindcă ne-am pensionat mai devreme statul sa nu îndrepte aceasta nedreptate

  1. Colegule, statul sau mai bine zis tradatorii de tara care s-au perindat pe la conducerea statului au facut in asa fel sa nu mai sa respecte legile date(de pensionare militara) dind OUG. care ciuntesc sau anuleaza unele drepturi cistigate de pe vremea lui A.I.Cuza si de pe vremea lui Basescu au inceput mai abitir(nu iti convine -in 30 de zile da-ne in judecata) pentru ca au fost mina in mina cu sindicatele(chiar daca de ochii lumii au dat cu caschetele de pamint).Asta este Romania zilelor noastre-ca in sclavagism- vrei drepturi -nu iti dau ce vreau,consider eu stat ca vreau sa iti dau. Piine si circ-cu asta se conduc gloatele. Ne vrem spartani , sa luptam cu demnitate, onestitate,mindrie-trezestete nu vezi cine ne conduc azi, astia si-au batut joc de tot ce inseamna TARA.

 10. La cei care ne-am pensionat la finalul anului 2022 statul ne-a rămas dator cu salariul de grad la nivelul de 2009.Nu e corect pentru ca pentru o luna sau doua fiindcă ne-am pensionat mai devreme statul sa nu îndrepte aceasta nedreptate

 11. La cei care ne-am pensionat la finalul anului 2022 statul ne-a rămas dator cu salariul de grad la nivelul de 2009.Nu e corect pentru ca pentru o luna sau doua fiindcă ne-am pensionat mai devreme statul sa nu îndrepte aceasta nedreptate

 12. In Romania legea se aplica doar pt viitor nu si retroactiv. De prevederile acestei dispozitii legale vor beneficia cel mai sigur cei care se vor pensiona incepand cu anul 2024

 13. Vad ca se vorbește de cei ieșiți la pensie cu un an doi înainte de 2023 , dar cei care au ieșit cu 10, 15 ani sau chiar mai mult , pentru ei care au dus greul si care au contribuit în mod deosebit la construirea a tot ce s-a făcut pana în 1089 si s-a făcut destul , oare aceștia nu merita sa li se mărească si lor pensia , ca aceștia au pensia cea mai mica ?

  1. Ba da colegule si cine nu isi cunoaste istoria risca sa faca aceleasi greseli ca inaintasi lor.
   Dar cine sa ne onoreze batrinii cind de la asa zisa revolutie, ce au facut a fost decit sa jefuiasca si sa invrajbeasca diferitele clase sociale.
   DEMNITATE, ONOARE,CORECTITUDINE,CINSTE,DEVOTAMENT fata de tara astea sint doar vorbe-n vint,tradatorii vechi si noi nu dau 2 bani pe aceste cuvinte, pentru ei este doar o unealta de manipulare.
   Cunosc un caz dat la tv in care un colonel in rezerva demonstra pentru drepturile lui, ale lor, a tuturor militarilor si un militar jandarm in activitate a dat de pamint cu el la propriu(avind in consemn ca nimeni sa nu treaca pe acolo-dispozitiv),despre ce vorbim, sintem tradati de sefii nostri,de conducerea unitatii, de ANP, de MJ,de guvern si asta ca fiecare este pentru el(scaunelul) pentru ca nu au curajul de a face ceva, de a spune ADEVARUL.

 14. Ce corectări,modificări, actualizări, privind inechitatea pensie militare se aplica ?
  Pensia MAI ,col.42 ani din care 15 condiții speciale, pensionat 2003, pensie…4150 lei .
  Ce așteptări realizabile pot primi ?
  Mulțumesc,

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *