Ordonanță adoptată în ședință de Guvern

În data de 11 septembrie 2024, în cadrul ședinței de Guvern, a fost adoptată Ordonanța de urgență care aduce modificări în planul impozitării pensiilor militare de stat. Considerentele prezentate în ședința de Guvern le regăsiți mai jos.

Extras din informația de presă privind actele normative adoptate în ședința Guvernului României din data de 11 septembrie 2024:

Ordonanță de urgență privind modificarea art. III din Legea nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale Începând cu luna octombrie, plafonul lunar până la care pensionarii nu vor plăti impozit pentru veniturile obținute din pensii va crește de la 2.000 la 3.000 de lei. După proiectul de lege adoptat recent în Parlament, Guvernul a completat, prin Ordonanță de Urgență, categoriile de pensionari care vor beneficia de majorarea pragului până la care se aplică scutiri la impozitarea pensiei. Este vorba despre beneficiarii pensiilor reglementate de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015. Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat. Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității. Impactul bugetar al aplicării acestei decizii până la sfârșitul anului în curs este de 34,6 milioane de lei.

 

Distribuie

18 răspunsuri

  1. buna ziua .
    până una alta , referitor la cei care au muncit cu muuulte privațiuni și s au pensionat, Anp ul ar trebui sa actualizeze calculul salariului de 50 pe toată perioada in care acesta a fost acordat greșit …
    Mulțumesc !

    1. Ca principiu ar fi corect, dar este corect ca unii care au fortat cu 2 de 50%, unul dupa altul, sa beneficieze de aceasta majorare ?
      Sa se faca o analiza atenta la fiecare si daca a fost asa merituos, da.
      Daca a fost singura daca cand a luat 2 de 50%, suna mai mult a furt si frauda.

    1. nu vom avea altele. legea de modificare a fost făcută prin pnrr. 50 de ani la revedere. singurele creșteri vor fi anual prin adăugarea indicelui de inflație!

  2. la unii militari iesiti la pensie dupa 2017 aceasta aprobare este nula,nu ii avantajeaza deloc,banii intra in brut,nu in net,cu alte cuvinte este doar scriptic,pensia ramanand aceeasi;

  3. Stiati ca pensiile “nesimțite” ale multor cadre militare sunt sub 3000?
    Ca nu s a facut nicio marire de peste 20 de ani ci doar indexare .Ca nu s au reactualizat ca la civili de aceea exista diferențe mari între persoane pe acelasi grad si funcție ,dar care au ieșit în ani diferiți.
    Exista cadre militare care au pensie de 2700, 2800? După ani de serviciu fără libere, Crăciun, Paște, sărbători legale care nu erau nici plătite.. ca erai cadru militar si nu se plăteau în trecut.

    1. Da. Știm pentru ca unii dintre noi am prins mulți ani de munca în condițiile mentionate de dvs. Am lucrat chiar și 15 ore cu 9 ore liber vara și toamna ( pentru cunoscatori). Dar mai stim ceva și anume faptul ca în acele perioade treceai în rezervă cu o pensie mare pentru acea perioada + N-șpe mii de salarii compensatorii. Personal cunosc cadru trecut în rezervă în acea perioada care si-a achizitionat o locuință cu acele compensatorii. Acum țipam ca vrem pensie egala cu cei trecuți în rezervă după 2017…
      Îmi cam dă cu virgulă …
      🤔

      1. Aberezi rău cu salariile compensatorii . Niciodată salariile compensatorii nu au fost cat valorează un imobil . La grade și funcții similare pensia trebuie să fie la fel . Trebuie să fie eliminată posibilitatea unui director să facă diferențe la cuantumul pensiei . Toți (editat) beneficiază de 50% și ore în plată iar cei neagreați nu beneficiază de nimic

  4. A fost sau nu a fost bine că unii au prins salarii compensatorii iar alții au prins 50 % e benefic sau nu ,discuții inutile dar furtunoase pentru cei care nu au beneficiat de nici una vor fii mereu.Realitatea este că și aceste pensii de serviciu,ocupaționale vor fii trecute și ele prin etapa corelării , vor trebui recalculate astfel ca la anii egali de muncă sa fie pensii egale indiferent de modul de calcul și anul de ieșire la pensie. E următoarea reformă care urmează ușor ,ușor ce ecourile legate de marea,mica recalculare a pensiilor civile se vor stinge .E inevitabil .

  5. Cei pensionati dupa 2017 ati avut ,,,infrastructura,, creata la 8 ore de munca si compensari pentru zilele de sarbatoare lucrate.CIOCU MIC..

  6. Va contrati si pierdeti din vedere faptul ca in proiectul ala care este la comisie nu sunt trecuti decat politistii, nimic scris si de cei de la penitenciare. Asa ca mai bine va incordati muschii in alta directie.

  7. Bună seara! Știu ca n are legatura cu subiectul topicului, dar am o întrebare. În cazul devenirii tata, De câte zile beneficiez de concediu( învoire plătită) in total, dacă am terminat și cursul puericultor? Vă mulțumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.