20206 detinuti custodiati - niciun detinut infectat

Inca 7 zile de stare de urgenta si deplasari restrictionate. Nici din 15 mai 2020 nu vom reintra in normalitate total dar se va iesi de sub coordonarea militara asigurata prin decrete si ordonante. Vedem cum Curtea constitutionala demoleaza toata aparența de legitimitate a masurilor luate, declarand neconstitutionale atat amenzile date cat si… amanarea ratelor la banci. Pentru a uza de neconstitutionalitatea declarata sunt necesare actiuni in instanta in cazul in care amenzile au fost contestate.

Ca sistem, Politia Penitenciara nu a scapat fara victime, dar strict in randul personalului. Le dorim insanatosire grabnica colegilor loviti de cel mai temut virus cu care s-a confruntat omenirea in ultimul secol (avem pana acum 7 vindecati). Nu exista focare in randul efectivelor de detinuti. Nu exista nici macar un caz la acest moment. In toata aceasta perioada am avut un singur detinut infectat si cateva teste fals pozitive, negativate ulterior. De la distanta poate parea ca e vorba de noroc si atat. Nu poate fi negat rolul șansei in pandemie, insa doar cu șansă nu puteau fi mentinuti sanatosi 20.000 de detinuti. Ce ar insemna ca intr-un penitenciar sa izbucneasca un focar? Nici nu vrem sa ne gandim.

Rezultatele incontestabil bune, remarcate si de Ministrul Justitiei in comunicat oficial, se datoreaza personalului, atat celor care au coordonat si organizat masurile de prevenire a raspandirii dar mai ales celor din prima linie care le-au dus la indeplinire direct. Criza este in plina derulare, varful nefiind atins in Romania. Nici capacitatea de testare nu este inca la un nivel corespunzator. Este prematur sa ne bucuram insa nimeni nu ar fi crezut ca vom ajunge aproape de jumatatea lunii mai 2020, fara detinuti infectati!

Mai avem o saptamana de suportat un program infernal de munca: 12 ore serviciu urmate de doar 12 ore pauza, in regim zi/noapte. Salariatii care lucreaza in program de 8 ore vin si ei in doua ture, prima de la ora 6 iar a doua lucrand pana noaptea. Am facut cunostinta si cu telemunca in sistem, precum si cu o intensificare a videoconferintelor atat pentru personal cat si pentru audierile detinutilor. Pandemia va lasa in urma niste experiente care pot contribui la optimizarea activitatilor in viitor.

Dupa 15 mai 2020 se trece din stare de urgenta in stare de alerta, urmand sa vedem cu totii noile reguli atunci cand vor fi publicate. Masurile si restrictiile luate pe durata starii de urgenta isi inceteaza aplicabilitatea. Pensionarile vor deveni posibile. Sunt intrebari care vizeaza modul in care majorarea de 75% acordata pentru copii, influenteaza pozitiv pensia, aceasta fiind plafonata la nivelul salariului net. Putem informa cu privire la intentii de eliminare a acestui efect pozitiv dar totusi forțat intrucat ar genera inechitati, printr-o norma care urmeaza sa se emita.

Totodata la nivel ANP sunt preocupari pentru incadrarile fara concurs cu accent pe sectoarele medical si operativ. Ordinul de ministru privind metodologia a fost emis recent si ca noutate, in plus fata de prevederile din decret, impune publicarea unui anunt,  fara alte reguli privind termenele sau alte aspecte care sunt caracteristice procedurilor normale de concurs, intrucat nu este vorba despre examen sau concurs. Incadrarile trebuie incepute si finalizate pana pe 14 mai 2020 cand expira starea de urgenta, se fac pe maxim 6 luni iar raporturile de serviciu inceteaza automat la finalul perioadei pentru care se face incadrarea. Imediat ce vom primi de la ANP planul pe care il vor pune la punct, vom transmite si alte detalii.

Comunicatul MJ 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: COVID-19. Ultima saptamana de urgenta. Politia Penitenciara se remarca

12 Responses

 1. Bun se revine la 4 ture , dar SASS urile??? In modelul de revenire apar turele de 12 ore. Nu ar trebui cerute lamuriri la ANP , astfel incat sa nu se faca erori in planificarea oamenilor ?

 2. A sosit în unități adresa prin care se solicită lista cu personalul căruia trebuie să i se calculeze salariul după Decizia 51/2019 a Iccj. La ce se referă, doar la coeficientul maxim al funcției sau la salariul de bază al funcției pe care noi îl avem la fel din anul 2009? În speță, eu sunt pe maxim la coeficient, dar salariul de funcție, prima rubrică de pe fluturaș, este același din 2009. Vă rog, lamuriti-ma!

   1. te referi la coeficienti / este adevarat ce spui pentru ofiteri dar nu pentru agenti / la agenti tot max 2,90 este ca in toata armata romana / insa pe langa coeficienti in ANP OG 64/2006 stabileste un plus de 0,25 dar ANP este nivel diferit de ordonator de credit iar deciziile CCR nu ajuta in acest sens

 3. Despre ce inechitati este vorba ,când eu, dacă nu era starea de urgență în luna mai generam 44 ore suplimentare de pe schimb și 84 SDL,adică cel puțin 2000 de lei în plus și acum, în luna mai îmi fac cele 160 de ore cu 4 zile de concediu date forțat ,adică 32 de ore minus la toate sporurile și cu 600 de lei în plus dacă putem spune asta ,datorită sporului dat pentru copil ,care la 9 ani a stat 2 săptămâni acasă singur în fiecare lună (martie,aprilie,mai) pentru ca eu și soția mea să slujim țara asta care ne taie și drepturile care le avem.Despre ce inechitati vorbim?Vă mulțumesc și vă doresc o zi faină!

  1. In mod normal intr-o tara civilizata asta trebuia sa fie un bonus la pensie deoarece ai fost pe front . Cei care au iesit pana acum la pensie nu pot decat sa se bucure de ce au deoarece starea aceasta le-a consolidat un pic conditia de speciali dar cei care au muncit in aceste conditii ar trebui sa beneficieze de ceva in plus. Pentru asta ar trebui sa militeze sindicatele. NU AM DREPTATE?

 4. Probabil noi vom ramane ca de fiecare data prostii sistemului si vom avea programul turei de 12 ore… Chiar nu m-ar mira sa se întâmple asta… Se spune ca din 15 mai se revine la normal… Nu se revine, noi lucram acelasi program ca si tura pana la sfârșitul lunii… Sass ul e bun doar cand vrea ANP ul sa se laude ca ce mari si tari sunt(vezi parade militare, Demonstrative, BSDA, Tg Ocna)… Stam de aproape 2 ani de zile si așteptam modificări ale manualelor… Sunt multe sass uri care la momentul acesta daca cititm prezentul manual nici n ar trebui sa mai existe.. Si tocmai de aceea e nevoie de acea actualizare a manualelor ca sa putem funcționa legal si sa nu mai fim sclavii unora si altora… Propun sa nu ne mai numim SASS ci sclavii conducerilor… Ce a ajuns din structurile de interventie? Simplu… SUNT MOPURILE CU CARE SE STERGE PE JOS CAND E UD.. (MASCATI IN POSTURI DE PAZA, MASCATI LA CURȚI DE PLIMBARE ETC… E BATAIE DE JOC

   1. Mulțumesc domnule președinte… Justa sau nu reactia mea reprezinta realitatea… Au fost facute profilari pe la unele penitenciare ce aveau maxima siguranta si acum nu mai au… Conducerile unitatilor profita din plin de astfel de aspecte si de neconcordanta manualului 2 cu privire la functionarea sass ului la momentul acesta(nu mai e gsr faceți ce va spunem noi) si se fac multe abuzuri… Acoperim alte posturi cu mascati si in serviciu lasam formatiunea sub dimensionata.. Cum poti sa intervii la o camera de 10 deținuti cu 2 mascati sau cu 1 mascat? De 2 ani așteptam manualele noi… De mulți ani așteptăm reluarea modulelor de pregătire la nivel regional si national… Ni s au spus ca se vor face probe noi la verificarile semestriale… Dar momentan nimic concret…chiar ne dorim o reformare a structurilor de interventie incat sa nu mai fim călcați in picioare si trimisi in alte posturi decat cele pe care trebuie sa le avem… Mulțumesc.

 5. Cu respect , va salut si respect Domnule Președinte: : revin cu aceeasi intrebare de acum o lună si ceva . A m citit articolul referitor cu mărirea de 75% acordată pentru copii , la Rahova se vede pe card doar luna aprilie , maine, ulterior si martie. Persoane competente spun că nu ne ajut pozitiv la pensie această perioadă. Va rog frumos pe aceasta cale sa le contraziceri. Este sau nu pozitivă această majorare . Va rog foarte frumos sa mi dati un raspuns cu prioritate Va multumesc

  1. la acest moment majorarea pate influenta pensia / pentru trebuie aleasa acea perioada de 6 luni pentru calculul pensiei care sa includa si lunile acestea in care s a platit majorare / este simplu – majorarea creste salariul net iar salariul net este plafonul pentru pensie / deci si pensia ar creste / insa se stie ca in cel mai scurt timp vor aparea prevederi care vor bloca acest efect – de altfel un efect injust ca sa fim sinceri / insa daca nu se emit norme pe linia asta pana pe data de 14, din 15 sunt permise pensiile si pooate fi agatata o pensie ceva mai mare cu o cerere depusa la momentuloportun / insa suntem inclinati sa credem ca prevederile voor fi data totusi pana in 14 mai / vom vedea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *